Jump to content

Opony - Rozmiar I Profil Opony - Dobór Zamienników

Christoph
 Share

Recommended Posts

Jak ktoś mało jeździ, to ma sens. Ja z kolei opony zjeżdżam w 1.5 roku, więc czy kupię z 2018 czy z 2016 roku to dla mnie bez różnicy, bo i tak je za rok czy 1.5 roku wymienię. A z reguły te "starsze" można taniej dostać. Ja z racji tego, że dość dużo jeżdżę wybieram takie opony, na których będę w stanie zrobić jak największe przebiegi. Jeżdżę turystycznie, nie pałuję, więc służą mi długo. Jak na razie moim faworytem są Pilot Road 2

Z tego co pamiętam z przeczytanych testów, to Continentalki to bardzo dobre opony są,

ale mają dwie pięty achillesowe ;na mokrym czar pryska ,a i trwałość (przebieg ) też delikatnie

mówiąc nieszczególne mają.

Na tym tle Bridgestony mają podobną charakterystykę ,z tym że ich zalety są dużo bardziej zbilansowane,

czyli w niczym nie są specjalnie wybitne ,ale i w niczym nie odstają od czołówki.

Ja miałem w hajce fabryczne albo bt 016 albo bt 015 ,ale bez "pro"( Ta końcówka wskazuje,że są potencjalnie bardziej sportowe.)

i złego słowa o nich nie powiem ,chociaż wg mnie Pirelki Diablo Rosso III ,które teraz używam są 

lepsze .A z tego co wiem 015 i 016  niewiele się różnią ,jeżeli chodzi o właściwości.

A mnie ciekawi czemu to jeszcze nic z tym tematem nie

zrobiła moderacja🤔.

Jest już przecież dość obszerny temat poświęcony oponom i tam

to chyba powinno wylądować 😚.0

Zuza nudziło mi się to coś tam namazgrałem😊.

Często już po jednym poście temat zostaje przeniesiony w odpowiednie miejsce,

a tu tak popularny temat i dubel na trzy strony 😁.

A sam temat według mnie i tak jest w nieodpowiednim miejscu 😜😜😜.

Jest popularniejszy wątek " opony do bandita , wybór opon " coś tam jeszcze , nie pamiętam dokładnie.🤐

Edited by adi234
Brak możliwości dodania odpowiedzi, temat zawieszony.

Moderacja imprezuje, baluje - nie ma czasu :P

49 minut temu, seebst napisał:

Moderacja imprezuje, baluje - nie ma czasu :P

Pomówienia :p: 

adi, wystarczy zgłosić - tak pomagasz administracji w utrzymaniu porządku ;) więc zamiast się dziwować, szukajcie ikonki :P

temat przeniesiony

• 5 years later...

Hej.  Mam pytanie bo przyszedł czas wymiany opon w moim B600 MK1.

Aktualnie mam założone (kupiłem moto na takich oponach) :

120/60zr7 na feldze J17xMT3.00

160/60zr17 na feldze J17xMT4,50 

Takie rozmiary opon miał Bandit po 2000r.

Motocykl na tych oponach od początku dziwnie zachowywał się w zakrętach (mało przewidywalny).

W miedzy czasie wymieniono łożysko głowki ramy, serwis lag i wymiana łożysk kiwaka oraz łożyska w kołach.

Wracając do meritum.

Czy na w/w rozmiar felg zamontuje opony  

110/70ZR17

150/70ZR17

??

Tak są to orginalne rozmiary felg dla tego rocznika.

Wracaj do fabryki, będziesz zadowolony 😎

28 minut temu, Tomek napisał:

Tak są to orginalne rozmiary felg dla tego rocznika.

Wracaj do fabryki, będziesz zadowolony 😎

Dziękuję za odpowiedź.

Jeden minus. Mniej stabilny przy bardzo dużych prędkościach, ale manewrowanie/ zwrotność bajka. Jazda jak rowerkiem. ;)

Na tych oponach moto naprawdę dziwnie zachowywało się  w zakrętach (zawsze miałem wrażenie jak by się sam kładł). Wymieniłem wszystko co trzeba było z zawieszenia. Aż przyszedł moment wymiany opon. Przednia 6 lat tylna 5. I tu moje zdziwienie 🤯 ,że nie mam dobrego rozmiaru opon na felgach.

• 5 weeks later...
W dniu 8.07.2024 o 09:40, Tomek napisał:

Jeden minus. Mniej stabilny przy bardzo dużych prędkościach, ale manewrowanie/ zwrotność bajka. Jazda jak rowerkiem. ;)

Tomku miałeś rację. Jeździ się o niebo lepiej, w zakrętach zachowuje sie poprawnie , a o to walczyłem. Teraz pewniej wchodzę w zakręty. 

• Like 1

Share

• Create New...

Important Information

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Guidelines Privacy PolicyWe have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.