Skocz do zawartości

Suzuki Bandit 1250, Okazja?

Paweł NGI
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jako że szukam dla siebie b12s natrafiłem na znanym portalu alledrogo OKAZJĘ. Jeśli chodzi o rocznik i fotki to bardzo mi się podoba. Nowy sprzęt po małej przygodzie (widac na foto) z paroma fajnymi dodatkami. Cena jak na ten rocznik bardzo niska z powodu braku papierów. I teraz nasuwa się pytanie: Czy jest możliwośc zarejestrowania takiego sprzętu ? Jak sprawdzic czy jest legalny ? Właściciel mówił że dostał go w rozliczeniu bez żadnego dokumentu.

http://moto.allegro.pl/suzuki-bandit-1250-okazja-2-i1876827429.html

jakby była możliwość dorobienia dokumentów to do ceny dopisz 1 z przodu (minimum) i koleś na pewno by to zrobił jakby mógł.

A to moto to na 100% kradzież lub przywłaszczenie więc zapomnij o papierach. Pewnie zabrał komuś za jakieś długi i wystawił.

Kupując takie moto wspierasz tylko paserstwo w tym kraju, które i tak ma się znakomicie.

btw. poproś go o numer ramy i sprawdź go w necie/na policji czy nie kradziony. Pewnie tam będzie figurował.

PS. wpisz tu numer ramy jak Ci go da, bo widzę, że ma tłumik miejscowego tunera Giannelli czyli pewnie stąd pochodzi.

Wszystkie auta i motocykle zgłoszone jako skradzione w IT mogę sprawdzić w bazie Polizia di Stato przez aplikacje w moim iphonie - wystarczy mi numer ramy.

Serwis Allegro też powinien się takimi sprawami interesować. Czekam na rozwój wydarzeń.

Na 100% kradziony. Jak nie odpisze na prośbę to wartoby zgłosić na policję ten fakt

Serwis Allegro też powinien się takimi sprawami interesować. Czekam na rozwój wydarzeń.

Niby powinien ale w regulaminie masz zapis, że z działu motoryzacji i nieruchomości to są ogłoszenia a nie aukcje, których zakończenie jest umową kupna sprzedaży. A z tego wynika, że jeśli wystawiasz ogłoszenie to rzecz sprzedawana nie musi być twoja :P

Tak w skrócie: możesz wystawić sobie na sprzedaż mieszkanie sąsiadów ale nie masz prawa go sprzedać. Co prawda podlega to pod inny paragraf o nękaniu itp.

Wątpię, żeby bandzior był z kradzieży, bo wtedy oznaczałoby to, że sprzedawca jest skrajnym idiotą, żeby się tak wystawić na odstrzał. Podobnież, jeśli zabrał go za długi. Choć inny powód braku dokumentów jakoś nie przychodzi mi do głowy. Bo w to, że go dostał w rozliczeniu bez papierów, raczej trudno uwierzyć.

Może dostał w zastaw bez papierów aż kasę odzyska a że potrzebuje gotówki postanowił sprzedac. Jednym słowem śliska sprawa.

Nie ma mozliwosci zarejestrowania takiego motocykla, musisz udokumentowac ze ty jestes wlascicielem

Wyslane z Tapatalk

Smigasz na policje z numerem ramy i sprawdza Ci czy nie jest kradziony. A tak jak pisal Mazi , rame z papierami mozna kupic i graty przelozyc. Teraz pozostaje tylko pytanie jak bardzo oplacalny bedzie ten zabieg. Chodzi mi o koszt drugiej ramy (na allegro widzialem jedna za 2 tysie) + ewentualnie koszt przelozenia bebechow do niej (no chyba ze sam bys to robil wiec zostaje tylko koszt ramy)

Edytowane przez PacMan1988

Ja też dzwoniłem do tego Pana i po rozmowie oraz sposobie słownictwa jestem w stanie stwierdzić, że sprzedający może być (tak jak grizzly napisał) skrajnym idiotą i sprzedaje motocykl kradziony....w każdym razie nie błyskał inteligencją, a sposobem słownictwa wręcz potwierdzał wszystkie podejrzenia względem tej aukcji..

umowic sie na ogladanie, po cichu spisac/sfotografowac nr ramy i na policje. jesli kradziony to facet nie poda nr ramy o tak o.. zwyswiadczysz tylko przysluge komus kumu zwineli moto jak go zlapia podczas drugich ogledzin..

Ze swojego doswiadczenia wiem, ze np: we Francji u handlarza na skladzie znajdujá sié motocykle bez papierów. Znajomy kupil takie Policyjne rozbite BMW bez papierów, ale wyrobil nowe dokumenty i smiga - wlasnie we Francji.

Pozdro

Albo kawałek ramy :lol:

Gość faktycznie musi być idiotą. Paweł zarejestruj jako SAM :D

Nie dziękuję nie bawię się takie rzeczy. SAM to może byc przyczepka :D Jak do niego dzwoniłem sam zaproponował zakup ramy z dokumentami i zrobienie przekładki. Numerów nie podał. Może ktoś z okolicy podjedzie i rzuci okiem na sprzęt i numery.

Widzisz a to ciekawe bo normy w Unii są jednakowe przecież..

Ja trochę "po godzinach" akurat w tym siedzę i w IT wyglada to tak, ze pojazd raz wyrejestrowany tylko i wyłącznie z trzech powodów:

1.utrata mienia z powodu kradzieży

2.wyrejestrowanie przy wyzłomowaniu

3.wyrejestrowanie na export

nie może być ponownie zarejestrowany. Innej możliwości nie ma.

Choć we Francji też słyszałem, że motocykl wyzłomowany (zaklasyfikowany jako złom przy wypadku) można z powrotem zarejestrować ( totalna głupota jak dla mnie ) i że wielu allegrowych handlarzy z tego korzysta..

Wg.mnie to ten egz.przywieźli z Włoch bo stosunkowo młody rocznik i miał AC.

Właściciel pewnie oddał go znajomemu Polakowi z 1 parą kluczy a sam pare dni poźniej zgłosił kradzież.

Tu niestety to częsty proceder bo motocykl na wartości traci a kwota ubezpieczenia często jest wyższa od jego wartości pod koniec okresu polisy AC wiec opłaca się zrobić jak wyżej. Takie moto zazwyczaj tu chodzi max koło 1000E.

Koło dorzucił kolejny tysiąc dla siebie i wystawił go na Allegro...

PS. Gdzie ten numer ramy? Albo włoska rejestracja też mi wystarczy..

Paweł,

za komentarz niech posłużą słowa piosenki :-)

http://www.youtube.com/watch?v=DeZ3fFF-YMo

Dobre :D

Za śliski temat żeby się w to bawic. Ale warto zwrócic uwagę na takie akcje pseudo "okazje".

Dobre :D

Za śliski temat żeby się w to bawic. Ale warto zwrócic uwagę na takie akcje pseudo "okazje".

chyba uwagę policji...