Skocz do zawartości

Szeroka Kiera, Wymiana Oleju W Lagach Itp

Gość kadela
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Elooo bandziory,

jako że nadchodzi zima to postanowiłem coś zmienić w moto :P

1 .Chcę dać szeroką kierownicę i tutaj nadchodzi pytanie ile kosztuje taka..

albo czy ktoś ma na sprzedaż ? i czy można malować kierownice ?

2. Wymiana oleju w lagach, jaki kupić olej ? ile wlać na jedną lagę no

i jak to zrobić

3. Siedzenie mi pęka i pojawia się opcja tego za 250 bodajże z allegro, czy

też samemu jakoś je obić czy jak ?

4. Chcę odnowić polerkę felg, jakim sposobem najlepiej ?

Pozdro!

1. od stówy w górę

2. Olej 15W - musisz mieć nieco ponad litr

3. skaj i zszywacz tapierski i da sie zrobić

4.poszukaj na necie - masz mnóstwo temat - także na forum

Co do szerokiej kiery-seryjna kierownica ma takie dziurki nawiercone zeby sie przełaczniki nie przesuwały i nie obracały czy na akcesoryjnych kierach tez sa te dziurki czy trzeba samemu nawiercac?

Co do szerokiej kiery-seryjna kierownica ma takie dziurki nawiercone zeby sie przełaczniki nie przesuwały i nie obracały czy na akcesoryjnych kierach tez sa te dziurki czy trzeba samemu nawiercac?

Samemu się nawierca

Ja mam szeroką i polecam, olej w lagach też planuje wymienić ale muszę się uśmiechnąć do Obiego o jakąś fotorelacje :D

poszukaj dobrze na forum a znajdziesz fotorelację jak wymienić olej w lagach Vitold pisał jak to zrobić i dał zdjęcia :)

20W jest zdecydowanie za twardym olejem do bandziora, 15W do pierwszej generacji jest w sam raz, do drugiej wg niektórych jest za twarde

nieprawda. Swojego odrazu zalałem 20 i tylko na 20 tak prymitywna zawiecha jak w B12 daje poczucie że pracuje tak jak powinna .Jeżdze na 20 więc chyba mam jakąs podstawe do oceny . O żadnym zamulaniu nie ma mowy .Zresztą wszyscy którzy decydują się na 20 bandycie już nigdy nie wracają do 15 .

Po pierwsze zawieszenie mniej gwałtownie reaguje na zmiane obciążenia przy np awaryjnym albo agresywnym hamowaniu .Nie ma prawa zaistnieć efekt nurkowania nawet przy już nie pierwszej jakości spreżynach nie ma mowy o dobijaniu .Nieco wolniej zawieszenie powraca z pozycji "spoczynkowej" przy gwałtownym zachowaniu .Pozatym najważniejsze duzo lepiej "czuje" się przód.Motocykl pewniej się prowadzi,lepiej wchodzi w zakręty i nie zachowuje się nerwowo przy np awaryjnym dochamowywaniu na winku lepiej pokonuję poprzeczne nierówności i prowadzi na wprost . Pozwala na bardziej "sportową" jazde .Nie wspomne już odciążeniu nadgarstwków przy jeżdzeniu i hamowaniu z pasażerem .Generalnie usztywnia to cały układ .Minus oczywiście to że jest sztywniej oraz to że trzeba się przyzwyczaić trochę ponieważ inaczej zachwouje się na np hamowaniu na mokrym .

Ja do tego mam jeszcze progresywne spreżyny i tył od GSXR ale już sama wymian oleju na gęsty przynosi efekt in plus.

Oczywiście nie namawiam ale u mnie sprawdza się to idealnie i nie wyobrażam sobie tak cieżkiego motocykla jak mój B12 plus moje 100 kg człowieka aby w lagach był inny olej niż jest . Jako ciekawostke dodam że pod koniec lat 90 nawet super pro zawodnicy startujący w poliach cup etc lali do lag olej ....hipol .Przetestowałem to w swoim SRADZie i faktycznie to się sprawdza .

hmm może u Ciebie to tak dobrze gra, bo masz zmienione sprężyny do tego?

Ja w Inazumiem mam 15w i powiem, że przy naszych dziurawych drogach wydaje mi się czasem, że jest za dużo kompresji i odbicia- potrafi ostro wytrząść na niedużych, ale naćkanych nierównościach. Czasem zawias wyraźnie nie wraca tak szybko jak powinien i powoduje to nerwowe prowadzenie na nierównej drodze w zakręcie - a takich mamy sporo.

Fakt przy hamowaniu jest znacznie lepiej niż przed wymianą.

O prowadzeniu w szybkich zakrętach się nie wypowiadam, bo za cienka dupa jestem, żeby cokolwiek powiedzieć.

A zawiecha w tych motocyklach jest wybitnie prymitywna - tłumik oparty o durszlak, bez możliwości żadnej regulacji, dlatego wydaje mi się, że olej 20w to za dużo, bo robi nam przetłumioną charakterystykę zarówno na kompresji i odbiciu (wg mnie na 15w da radę już to odczuć). Ideałem była by regulacja odbicia, kompresji wolnej i szybkiej:)

Ps. Ja zalawełam widelec Motorexem 15w - a wiem, że ten olej jest bardziej lepki od innych 15w. Następnym razem wezmę inny olej - zobaczymy jak wtedy zawieszenie będzie chodziło.

Trudno mi powiedzieć tym bardziej iż tu dużo zależy od preferencji tak naprawde . Ja dotąd jeździłem głównie na sprzętach sportowych więc jestem przyzwyczajony do bardziej sztywnych ustawień .To samo tył.Odrazu wywaliłem ori amor i zapakowałem z Gixxery .

Wujku Dobra Rada, napisz co miales za sprzety.

Jak sie wstydzisz publicznie, to na privie poprosze ;)

Odnośnie kierownicy to chyba kolega Rafix ma do oddania takową...

Co do Oleju w lagach.

Wszystko zależy od masy kierowcy i pozycji.Ja osobiście polecam Maksimum 15W i wymianę korków na te od 650.A to czemu zapytacie.

Napisze z doświadczenia.U mnie było 10W.Napięcie sprężyn ustawione na 5 moto prowadziło się neutralnie ale jazda z pasażerem i gwałtowne hamowanie było dość męczące.Próba napięcia bardziej sprężyny powodowało na nierównościach "nerwowość" przodu.Mało wyczuwalne ale bardzo denerwujące.Po zmianie oleju na 15W przy ustawieniu na 5 moto w zakręcie przy nierównościach z pasażerem nie prowadziło się dobrze.Po napięciu na 3 osiągnąłem fajny kompromis.W miarę komfortowo nie za twardo nie za miękko.Ładnie wybiera nierówności i dość stabilnie się prowadzi.NIe ma tendencji do zbyt głębokiego nurkowania.Olej 20 W jest dla twardzieli i na naprawdę równa drogę.Przy naszej nawierzchni dłuższa jazda jest zbyt mecząca.Tylko że...

Ja waże około 65 kg więc z pasażerem niecałe 120.Jeżeli kierowca wazy około 100 kg i do tego jeszcze jazda z pasażerem to na pokładzie mamy około 160 kg a to kolosalna różnica dla zawieszenia.Wiem też z doświadczenia że na jazdę z pasażerem zawsze przestawiam zawieszenie z tyłu (Napięcie i tłumienie). Przodek na 3 jest OK i solo i w duecie przy oleju 15W.

PS.Olej w lagach wymieniamy maksymalnie co 3 lata.Nie rzadziej.Jeżeli jeździmy dużo to zalecam częściej czyli co 2 lata.Unikniemy kłopotu z uszczelniaczami syfem w lagach i dziwnym prowadzeniem.Sama wymiana w miarę świeżego oleju (Nie starszy niż 3lata) to kilkanascie minut roboty czego nie można powiedzieć o wymianie uszczelniaczy gdzie dodatkowo trzeba wymyć całą lagę z pozostałości syfu etc.

Ale bardziej lepki olej nie pomoże na cięższego jeźdźca. Olejem nie regulujemy twardości. W takim wypadku tylko wymiana sprężyn wchodzi w grę. Na standardowych sprężynach, oleju 20w i masie kierowcy ponad 100kg zawiecha po ugięciu nie będzie praktycznie wracać...

Witajcie.

Tak czytam i czytam i co raz mniej wiem! Myślałem, że zawsze należy rozebrać całe lagi i wyczyścić przed wymianą oleju, a większość z Was twierdzi, że tylko jak uszczelniacze są do wymiany? Więc jak to w końcu jest?! Wytłumaczcie koledze kompletnie nie technicznemu. :unsure: Dziękuję.

P.S. Ktoś z Krakowa za dobre alko podjąłby się wymiany oleju w lagach, w moim moto? Bo nie wiem czy warto zostawić za wymianę oleju w lagach i ich czyszczenie 300 zł w serwisie.

Pozdrawiam.

wypada tak czy tak przepłukać naftą, ja każdemu polecam rozebrać lagi i wymienić uszczelniacze - przy okazji wiemy że wszystko jest czyste