Skocz do zawartości

Kontrolka Luzu (Biegu Neutralnego) - Czujnik?

Gość Pilzner
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

czujnik przykręcony jest dwiema śrubkami, stawiasz moto na centralce (pod lewą nóżkę kładziesz jakiś niewielki klocek drewniany lub cokolwiek innego aby motocykl był lekko przechylony w prawo ale się nie wywrócił). Śrubki odkręcasz, oring masz na wierzchu, uważaj aby nie zgubić sprężynki i bolca podającego masę na czujnik. Z czujnikiem nic nie robisz, zresztą tam nie za bardzo jest co psuć. Robota na 10 minut o ile masz nowy oring w ręku. Wymiarów niestety nie znam, najlepiej go zdejmij i poszukaj np. w normalnym sklepie 

• 5 weeks later...

Mnie też dopadła przypadłość niedziałającego czujnika po rozgrzaniu silnika.

Wymontowałem czujnik i przy wygrzebywaniu z niego silikonu od razu sam puścił lut od niebieskiego kabelka (czyli tego od neutrala). Przypuszczam, że ten właśnie słaby lut był przyczyną problemu. Przylutowałem na nowo ten przewód. Reszta wyglądała na prawidłowe. Dla pewności przejechałem jeszcze drobnym papierem ściernym te styki od strony skrzyni. Przy dokręcaniu, kawełek czujnika koło dziurki na śrubę się odłamał ale Kropelka i szersza podkładka doskonale dały radę. W razie poprawek na razie nie zalewałem kabli silikonem.

Dzisiaj była pierwsza przejażdżka i wszystko działa jak należy. Znaczy się pierwsza samodzielna naprawa Bandziorka zaliczona :)

Panowie a możecie powiedzieć jaki kolor  przewodu jest w kostce od tego ustrojstwa ( czujnik biegu jałowego) Mam akcesoryjny zegar i nie mogę znaleźć tego przewodu.... zresztą jak i paliwa:D

Za sygnał neutrala odpowiada niebieski przewód. Później, w zależności od wersji czujnika masz jeszcze masę i bieg pierwszy i drugi. W zegarach do kontrolki podpięte są kabelki: niebiesko-czarny i pomarańczowo-zielony.

Spróbuj poszperać jeszcze w google wpisując np. "Bandit wiring diagram" i szukając swojej wersji i rocznika.

• 5 months later...

Witam, mam problem z kontrolką N, nie świeci się przy wrzucaniu luzu. Czasem pojawi się przy włączeniu zapłonu, bywa też tak, żę pojawi się ni stąd ni zowąd i zgaśnie. Miał ktoś podobny problem? Przeszukałem forum ale nie znalazlem takiego postu. 

ja tak mialem w swoim B6,5 i w sumie obecnym B12,5 tak samo, czasem dziala czasem nie, ale jak sie rozlozy stopke boczna to sie zapala - zawsze :D

Możliwe, że to zimny lut i najzwyczajniej nie łączy. Trzeba rozebrać zegary i pobawić się z lutownicą. W S'ce najwięcej zabawy będziesz miał z wydobyciem zegarów. Samo poprawianie lutu, to nic trudnego, bo dostęp do diody kontrolki na układzie jest łatwy.

ja tak mialem w swoim B6,5 i w sumie obecnym B12,5 tak samo, czasem dziala czasem nie, ale jak sie rozlozy stopke boczna to sie zapala - zawsze :D

u mnie to samo w B6,5. Trick z kosą zawsze działa :)

Z nadzieją będę obserwował temat, może ktoś zna przepis na naprawę. Z tym zimnym lutem to raczej nie, bo rozłożenie kosy by też dawało losowy efekt.

Można sprawdzić ten lut, chociaż wydaje mi się ze jak czasami sie świeci to styk musi być.. może to czujnik biegu n ktory jest podejrzewam gdzies przy skrzyni biegów?

w temacie o wyświetlaczu biegów masz pełny opis instalacji, jak wygląda czujnik, jakie kabelki, poczytaj i będziesz miał jasność

Poszukaj posta w mojej historii. Opisywałem jak to naprawiałem

Hej w wodniakach powodem prolemow z kontr.luzu jest wyrobiona oska w czujniku zapietego biegu,idzie to latwo naprawic umnie dziala po regeneracji juz kilka tys,km. Trzeba wyjac czujnik i na oske wlozyc rurke ja uzylem kawalek anteny radiowej  pozdro Kazek

• 2 weeks later...

Hej w wodniakach powodem prolemow z kontr.luzu jest wyrobiona oska w czujniku zapietego biegu,idzie to latwo naprawic umnie dziala po regeneracji juz kilka tys,km. Trzeba wyjac czujnik i na oske wlozyc rurke ja uzylem kawalek anteny radiowej  pozdro Kazek

rozumiem, że u ciebie też po rozłożeniu nóżki bocznej za każdym razem a nie losowo kontrolka się zapalała i twoja porada dotyczy dokładnie tego przypadku ?

I jeszcze dla ścisłości ... o którą ośkę chodzi dokładnie ?

• 4 months later...

Tak, prosiłbym również o sprecyzowanie o jaka ośkę chodzi, mam to samo w wodniaku z 2011r. z wyświetlaczem biegów. Na zimnym jest zielona lampka i numer biegu "0". Po kilku metrach i powrocie do neutrala pokazuje tylko "-" i już jest brak zielonej lampki kontrolnej luzu. Czy w tym modelu z nowymi zegarami może byc jakas inna niespodzianka?? Wysunięcie bocznej nóżki przywraca świecenie zielonej kontrolki i numer biegu "0"!!!!!!!!!!!!!

Edytowane przez mckomp

Tak, prosiłbym również o sprecyzowanie o jaka ośkę chodzi, mam to samo w wodniaku z 2011r. z wyświetlaczem biegów. Na zimnym jest zielona lampka i numer biegu "0". Po kilku metrach i powrocie do neutrala pokazuje tylko "-" i już jest brak zielonej lampki kontrolnej luzu. Czy w tym modelu z nowymi zegarami może byc jakas inna niespodzianka?? Wysunięcie bocznej nóżki przywraca świecenie zielonej kontrolki i numer biegu "0"!!!!!!!!!!!!!

Przywitanie popraw a póżniej zadawaj pytania , zobacz inne jak wyglądają w porównaniu z twoim http://polishbanditcrew.pl/topic/6899-zanim-sie-przywitasz-i-rozpoczniesz-pisanie-nowego-tematu-na-forum/

• 6 months later...

Witam.

Mam podobny problem kontrolka N raz pali raz nie, temperatura silnika nic do tego nie ma, motocykl odpala na bocznej stopce, jedyne co pomaga aby wymusić zapalenie N to np. Wciśniecie klamki hamulca, zapalenie świateł i tu wystarczy tylko na moment włączyć i zgasić a kontrolka zapali się, czasami po chwili zgaśnie...

Sprawdzałem wtyczkę tj. Niebieski od czujnika z masą od aku i tu przejście występuje też losowo

Jakieś rady ?

I mnie dopadła niedziałająca kontrolka luzu na rozgrzanym silniku, na dniach będę to rozbierał .czy w moim przypadku bandit 1250 s 2008rok dołożenie wyświetlacza biegów przy okazji jak bedę rozbierał czujnik wyświetlacz podpina sie pod ten własnie czujnik ? 

Ja się czaje na to www.robgie.pl może tobie też pod pasuje. .. tylko muszę znaleźć przyczyne brakujacego n :/

Właśnie czekam na odpowiedź napisałem maila przez allegro własnie do nich .. Tylko teraz kwestia który pasuje do mojego modelu

Edytowane przez �ukasz

Lukarz i kolecb -przeczytajcie moj wpis na 6 stronie tego tematu,zregenerowalem juz kilka takich czujnikow 

Tak wiem czytałem tylko że przy okazji chcę założyć wyświetlacz biegów.

• 2 weeks later...

Dostarczony wyświetlacz biegów i zamontowany dzisiaj . Wszystko pięknie pokazuje .

Dostarczony wyświetlacz biegów i zamontowany dzisiaj . Wszystko pięknie pokazuje .

naprawiles czujnik?

Po rozebraniu i dokładnym wyczyszczeniu czujnika luzu , poprawiłem wszystkie luty , użyłem kontakt spray do połączeń elektrycznych i po złożeniu wszystkiego czujnik działa póki co prawidłowo.