Skocz do zawartości

Śladami Adama Małysza

Marcepan
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

:)

od jakiegoś czasu zastanawiałem się gdzie bym chciał pojechać na motorze tak żeby to zapamiętać na całe życie i żeby ta wyprawa miała jakiś szerszy cel.

Ostatecznie pomysł jest taki żeby objechać większość skoczni z kalendarza pucharu świata w skokach narciarskich. Wyznaczyłem wstępny szkic trasy jakby to wyglądało.

Teraz trzeba dopracować poszczególne odcinki dokładnie którędy żeby nie ominąć czegoś innego ciekawego. Nocować wydaje mi się że nie powinno być problemu bo są to w większości miejscowości w górach. Więc albo kempingi albo jakiś pensjonaciki dla turystów. To to na spokojnie do obmyślenia.

Co myślicie o takiej trasie|?

http://maps.google.pl/maps?saddr=Bytom&daddr=Harrachov,+Czechy+to:Liberec,+Czechy+to:Klingenthal,+Niemcy+to:Oberhof,+Niemcy+to:Willingen,+Niemcy+to:Titisee-Neustadt,+Niemcy+to:Engelberg,+Szwajcaria+to:Predazzo,+W%C5%82ochy+to:Val+di+Fiemme,+Ziano+di+Fiemme,+W%C5%82ochy+to:Predazzo,+W%C5%82ochy+to:Oberstdorf,+Niemcy+to:Garmisch-Partenkirchen,+Niemcy+to:Innsbruck,+Austria+to:Bischofshofen,+Austria+to:Ramsau+am+Dachstein,+Austria+to:Bad+Mitterndorf,+Austria+to:Villach,+%C3%96sterreich+to:Planica,+Kranjska+Gora,+Slovenija+to:Zakopane+to:Wis%C5%82a&hl=pl&ie=UTF8&ll=48.239309,15.380859&spn=11.126339,19.753418&sll=48.63171,13.99889&sspn=11.041005,19.753418&geocode=FV5BAAMdhqEgASlLn_5n7CwRRzGWfKPEkBxEFQ%3BFXXFBgMd7V7rACk93gQJg8UORzEgBxVmD68ABA%3BFaykBgMdB73lAClD3xKSmTYJRzGQWRVmD68ABA%3BFVZnAAMdCkW-ACl51t8mU8KgRzHg8IhCy7EhBA%3BFQm5BQMdb6WjACmxw4GURoWjRzFwXjV0wY4gBA%3BFZUeBQMdWWZ7ACmNNd8VtDy8RzGAFtsQ1dQiBA%3BFRsT2wId4FZ9AClfVrsihvGQRzFu88TbPv1qwQ%3BFSRuygIdDEuAACkVH_mdpmCFRzGUoXVyrWBXlg%3BFe6hwgIdnAOxACkh8bBhCmR4RzFHO1IMu9sxvA%3BFUU6wgIdZb-wAClP1WAvyGN4RzHEKgCtG_onJA%3BFe6hwgIdnAOxACkh8bBhCmR4RzFHO1IMu9sxvA%3BFbFl0wId0cucAClHh4H3RZmcRzFwN4zXrUgeBA%3BFfes1AIdlympACkpM4qTYAGdRzGAnIvXrUgeBA%3BFVxF0QIdRgOuAClzyvjhz26dRzENmx0ofRwgnQ%3BFaKH0wIdcLbJACn5m6kOFtp2RzGwYeYtV5cABA%3BFUyX0wIddlnQACkdVVO5ETBxRzFQfeYtV5cABA%3BFbKi1QIdVpjUACmFhW8eZEBxRzF7pQ80XtHEog%3BFbAwxwId_FfTACk3QSl7N4NwRzHk9-8AZp5JrQ%3BFbFJxQIdNrbUACk3GAINj4Z6RzHgqAnzziNKrw%3BFe0-8AId-mcwASk5Oe-UkvIVRzGgpmtxoYeN3w%3BFdqO9QIdG-YfASk11gSRCxgURzHFKwCFKCREZQ&vpsrc=6&dirflg=ht&mra=ls&t=h&z=6

Z polski do Czech miejscowość Harachov (mamut i normalna) potem skocznia w Libercu. Nastepnie Niemcy Klingental, Oberhof Wilingen i na poludnie to Titise Neustadt potem Engelberg w Szwajcarii i do Włoch tam mamy Predazzo. \potem znów Niemcy i skocznie TCS następnie do Austrii tzw prawidło skoków czyli skocznia K90 w Ramsau dalej mamut Kulm w Bad Miterndorf i do Villach. Później Słowenia i słynna Letalnica w Planicy. Ze Słowenii do Polski Zakopane Wielka Krokiew i ostatnia Wisła skocznia im. Adama Małysza. Z Wisly rzut beretem do domu.

W tym momencie nie wiem kiedy bym jechał. Czy uda mi się na przyszłe lato wszystko dopiąć zważywszy na to że jestem świeżak w takich dużych wyjazdach.

Gdyby mi się udalo to zrealizować mam juz plan na na part II czyli skocznie w skandynawskie.

Będę wdzięczny za porady ewentualne korekty w poszczególnych odcinkach trasy i ogólnie czy to dobry pomysl.

Pozdrawiam

:)

od jakiegoś czasu zastanawiałem się gdzie bym chciał pojechać na motorze tak żeby to zapamiętać na całe życie i żeby ta wyprawa miała jakiś szerszy cel.

motocyklem będzie wygodniej

Motor czy motocykl nie robi mi różnicy.

Małysz... no coż niech myśli co kto chce ale jest to ikona. W skokach osiągnął wszystko i trzeba mu oddać szacunek za to.

Adam w tym projekcie to jakby glówny wątek. A między skoczniami jest napewno mnóstwo ciekawych miejsc do obejrzenia sfotografowania które zupełnie nie będą związane z tematem skoków. Skocznie głównie w górach więc widoki przednie.

Samochodem nigdy bym się tam nie wybrał bo drożej i nudno ale motorem czemu nie.

Choćby jedno zdjęcie przy każdym obiekcie. Gdybym znalazł taki opis w necie że ktoś tak jechał to z pewnością by mi się spodobał i przeczytał bym od deski do deski. A może jest ale jeszcze nie znalazłem.

Nie chdodzi mi o to żeby cały motor oklejać naklejkami z wizerunkeim Małysza i całemu światu obwieszczać że jade złożyć hołd wielkiemu mistrzowi.

Wydaje mi się że to ciekawa wyprawa by mogla być. Bylem tylko na 3 skoczniach i wszystkie u Nas. Chciałbym zobaczyć również te inne.

I jeszcze raz napisze że krajobrazy górskie są przepiękne a na motorze jeszcze bardziej się to wszystko odczuwa

macko

nie ominąłem :)

Kusamo jest w Finlandii a to pisałem że planuje part II jeśli uda mi się skocznie Europy zwiedzić :)

heheh fajnie by bylo ale Bandziorek mógłby nie sprostać. Trzeba by jakąś Afryczke kupić albo Super Tenere :)

Pomysł mi się bardzo podoba :) zawsze "coś innego". Poróbcie fajne foty myślę, że taki Świat Motocykli by chętnie opublikował txt z takiej wycieczki :)

Ja też mówię "motor" i co to komu przeszkadza! :P

Kruk - piona!

Jak będziecie u mnie (czytaj Wisła) dajcie znać, może na jakiejś kawie się spikniemy w ramach integracji PBC? :)

Małysz... no coż niech myśli co kto chce ale jest to ikona. W skokach osiągnął wszystko i trzeba mu oddać szacunek za to.

Tak jak uszanowany został na przykład Chopin, Belweder i Pan Tadeusz.

- Chłopaki, rozpijamy flaszkę?

- A jaką pijemy?

- Adam Małysz, 0,7 litra 40% ze złotym medalem.

- Robimy!!!

A jakby był Chopin, czy Pan Tadeusz?

- Teżbymy wypili.

B)

• 1 month later...

ej tytuł wątku mnie ładnie zmylił :D :D

dla mnie to nudna wycieczka ale każdy ma jakaś zajawkę :) mega pozytyw :)