Skocz do zawartości

Ciuchy - Kurtka I Spodnie Skórzane - Jakie?

arachne007
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Jakieś opinie o beriku macie, chcę sobie cały szpej kupić na święta z FC moto

• 1 year later...

Witam Panowie zastanawiam sie nad kurtka skórzana od shimy a dokladnie model winchester , ma ktos ? Używał ? Jak opinie ?

• 2 months later...

Nad używkami się zastanawiałeś? Dobry kpl, który  jako nówka kosztował kilka tysięcy, za nieduże (stosunkowo) pieniążki można dostać w necie.

Jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny to RST ma się czym pochwalić. Tractech evo 3, dwuczęściowe kombi, zestaw ochraniaczy w komplecie(nawet dają na plecy, co nie jest często spotykane w tym przedziale cenowym). Nowy komplet to jakieś 2500pln ale używane można dostać o wiele taniej. Ostatnio widziałem na jakiejś grupie na fb ktoś wystawiał prawie że nówkę za 1500. A co do używanych tak jak kolega wyżej, warto się rozejrzeć, bo lepiej kupić używane kombi z wyższej półki niż nowe za 1000pln :)

W moto-szafie pod Warszawą (a raczej nad) kumpel ostatnio zakupił kurtkę Dainese z protektorem na plecy  za 1500 bodajże. Jakaś używana ale 0 śladów no i zajebiście wygląda. W stylu jak ta co wysłałeś. Myślę że warto się tam przejechać i sprawdzić, coś mogą mieć.

Tak jak Artur pisze, Moto-Szafa Augustówek. Mają ogromny wybór odzieży używanej, nowej a dla chętnych sprowadzą nawet skórę wielbłąda :D Ja kupiłem od nich Dainese Speed Naked obłędną skórzaną kurtkę, która jest już praktycznie nie do zdobycia za bagatela 1100zł + 150zł za oryginalny ochraniacz na plecy Dainese Wave D1 g2 co daje 1250zł za komplet. Kurtka przedstawia się następująco: 26315451e5741867med.jpg

• 9 months later...

Czy ktos moze używa lub zna i podzieli się opinia na temat kurtki Rebelhorn Hardy II 

Tak powoli szukam drugiej kurtki i jakoś może znowu po 15 latach teksy ...

• 1 year later...

Cześć wszystkim.

Jest sprawa. 

Poszukuję kurtki turystycznej na GS'a.

Cały czas jeżdżę w mojej jedynej ALPINESTARS T-GP PLUS R i jest ok bo nawet o 0° w zeszłym roku na Trampku w niej jeździłem (pod spodem tylko t-shirt) ale chcę coś drugiego typowo w turystykę.

Budżetu 1000 zł raczej nie chcę przekraczać. Kurtka również nie musi być nowa. 

Chcę żeby była troszkę dłuższa i zakrywała nery z możliwością podpięcia spodni i żeby miała trochę wyższy kołnierz. 

Raczej trójwarstwowa.

Wolę żeby była cieplejsza niż przewentylowana (zawsze można się rozpiąć). 

Najważniejsze żeby po 1-2 sezonach nie zaczęła się lasować (pękanie szwów, zamków itp.).

Proszę o jakąś podpowiedź/opinię.

Z góry dziękuję :)

Kolega śmiga na GS i niedawno kupił sobie cały nowy zestaw Modeka Panamericana i jest z tego kompletu bardzo zadowolony. Ogromna ilość rozmiarówek, tak że oprócz typowych L czy XL można zamówić sobie takie z krótszymi czy dłuższymi nogawkami bądź rękawami, lub przedłużaną kurtkę itp. Pod koniec ubiegłego sezonu w temperaturach poniżej 10 stopni latał tylko na krótki rękaw i to mu było za gorąco momentami. Ja też się przymierzę chyba do tego modelu, bo nawet wpadła mi w oko, tym bardziej że jest parę opcji kolorystycznych. 

Godzinę temu, seebst napisał:

Kolega śmiga na GS i niedawno kupił sobie cały nowy zestaw Modeka Panamericana i jest z tego kompletu bardzo zadowolony. Ogromna ilość rozmiarówek, tak że oprócz typowych L czy XL można zamówić sobie takie z krótszymi czy dłuższymi nogawkami bądź rękawami, lub przedłużaną kurtkę itp. Pod koniec ubiegłego sezonu w temperaturach poniżej 10 stopni latał tylko na krótki rękaw i to mu było za gorąco momentami. Ja też się przymierzę chyba do tego modelu, bo nawet wpadła mi w oko, tym bardziej że jest parę opcji kolorystycznych. 

Modeka spoko ale niestety trochę przekracza budżet. Używanych poniżej 1k również nie ma

Panamericana pierwszej generacji może będzie za jakiś czas na wyprzedaży, bo chyba druga generacja jest w drodze. Tylko trzeba by poszukać, bo tak to sama kurtałka kosztuje półtora tysiąca.

Ale Panamericana jest strasznie ciężka. Nie wiem, czy nie byłaby męcząca na dłuższych dystansach.

Shima Hero może by się nadała. Kosztuje koło 700-800 zł nówka, odpinane podpinki woda/wiatr i ocieplająca, jak będzie za ciepło, to można panele na klatce otworzyć. W zestawie chyba już z protektorem certyfikowanym pleców, chyba marki własnej Shimy.

Ładna jest taka biała z czerwonymi wstawkami.

Jak jest tak fajna, jak spodnie, które mam, to bym sobie sprawił, ale moja stara kurtka nadal daje radę, mimo że 5 lat ma.

• 2 months later...

Jestem teraz ja na etapie zakupu jakiś jeansów moto. Obecnie posiadam Rebelhorn Classic, z których do tej pory byłem bardzo zadowolony, jednak materiał już się zrobił na tyle cienki, że mi pękły z przodu podczas zginania kolana. Po prostu, swoje najlepsze czasy mają już za sobą i czas najwyższy na coś nowego. Szukam ich ponownie ale znaleźć nie mogę tego samego modelu, a są już inne wersje i cena 499. Czy coś innego w tych pieniążkach, lub nawet tańszego dostanę? Fajnie by było też, jakby miały możliwość wkładania protektorów kolan od zewnątrz (tak żeby szybko można było je zdemontować i być całkiem po cywilnemu - ale to nie konieczne jest).

Spodnie mają nie być obcisłe, ale i też nie latać na wietrze jak żyd po pustym sklepie.

24 minuty temu, seebst napisał:

Jestem teraz ja na etapie zakupu jakiś jeansów moto. Obecnie posiadam Rebelhorn Classic, z których do tej pory byłem bardzo zadowolony, jednak materiał już się zrobił na tyle cienki, że mi pękły z przodu podczas zginania kolana. Po prostu, swoje najlepsze czasy mają już za sobą i czas najwyższy na coś nowego. Szukam ich ponownie ale znaleźć nie mogę tego samego modelu, a są już inne wersje i cena 499. Czy coś innego w tych pieniążkach, lub nawet tańszego dostanę? Fajnie by było też, jakby miały możliwość wkładania protektorów kolan od zewnątrz (tak żeby szybko można było je zdemontować i być całkiem po cywilnemu - ale to nie konieczne jest).

Spodnie mają nie być obcisłe, ale i też nie latać na wietrze jak żyd po pustym sklepie.

Większość spodni, obecnie produkowanych, dedykowanych na motocykl, będzie dopasowanych. Taka moda. I kierowanie się "bezpieczeństwem", bo mniejsza szansa, że obróci się protektor.

Tutaj opcje są 3.
1. Spodnie klasycznie na kewlarze. Ale że kewlar nie oddycha, to krocze w upały mocniej dostaje po jajach. Ceny od 499 zł w górę.
2. Spodnie z materiału, w który wpleciony jest wzmacniacz, przez co nie ma kewlaru, a więc jest to spodeń bardziej wentylowany. Ceny od 799 zł w górę (aczkolwiek jest wyjątek).
3. Spodnie niby wzmocnione same w sobie, ale posiadające dodatkowe łaty na tyłku i w okolicach kolan, czyli tam, gdzie największa szansa na przetarcie jest. Ceny zaczynają się o dziwo od 499 zł.

I z tych opcji, mogę ci zaproponować, żebyś rozejrzał się za owymi:

1. Shima Giro pierwszej generacji. Bojówki w kolorze czarnym, albo Khaki, z dodatkowymi kieszeniami bocznymi. Protektory bioder i kolan w zestawie powinny być. Nie pamiętam, czy istnieje możliwośc wyjęcia protektorów od zewnątrz, ale w werdji 2.0 można (ale o tym później).
2. CityNomad Swat. Też bojówki, też z kieszeniami bocznymi, też z możliwością wyjmowania protektorów od zewnątrz. Są już na Armalith'cie, więc cały spodeń jest wzmocniony, nie ma kewlaru, jest lepsza oddychalność. Alternatywą są spodnie LS2 Vision, które są wyjątkiem, bo kosztują koło 500 zł, a są na Cordurze, też nie mając ewidentnego koca kewlarowego od pasa, aż do kolan Ale mają zajebiście twarde protektory kolan. Aczkolwiek może być problem ze znalezieniem sklepu, który będzie takie spodnie miał na miejscu.
Ewentualnie można rozejrzeć się za Jeansami Richa, które mają protektory D3O, albo tylko kolan, albo komplet, są na Cordurze, też nie mają kewlaru, ale jak i CityNomad, kosztują kole 850 zł.
3. Shima Devon. Nowość na rok 2022 i Shima Giro 2.0, które mają łaty wzmacniające na tyłku i kolanach, ale podobno już sam w sobie materiał spodni jest wzmacniany, co wyjdzie w praniu. W Devonie nie wyjmiesz protektorów od zewnątrz, ale w Giro już tak. Devon są w kolorze czarnym i niebieskim, a Giro standardowo, czarne albo khaki.

Jeszcze podobno 4SR ma spodnie z wyjmowanymi protektorami od zewnątrz, ale nie mamy takowych u siebie na sklepie, to nie mogę potwierdzić.

Edytowane przez maniomen

Do tej pory miałem szmatę kewlarową wszytą w spodnie i tak jak mówisz, w upalne dni w jaja było nieco cieplej, ale miało to swoje dobre strony, bo przez to były w miarę uniwersalne na różne warunki pogodowe. Na wakacyjnych wypadach spędzam max 2 tygodnie, więc jestem w stanie znieść kapiący pot z tyłka. Byłem w różnych ciepłych krajach i nie narzekałem. Więc nie będę wydziwiał i koc z kewlarem będzie ok. No i z koloru preferuje kolor jeansu.

Mam Ozone Hornet II , ochraniacze na kolanach z zewnątrz ładowane , biodrowe standard od środka . Mogę polecić nic się nie pruje 😁 przymierz może tobie też podejdą .

Do Poznania specjalnie przyjeżdżać mi się nie chce, żeby tylko przymierzyć 😝

seebst, ja z kolei mogę polecić Ci jeansy Freestar Riders (tu jest ich nowszy model: https://imready.eu/produkty/C4A1B8-spodnie-jeans-freestar-road-vintage-kolor-niebieski-motojeansmodel-6-2xl-34). 

Ich największą zaletą wg mnie jest możliwość wypięcia całego zestawu ochraniaczy (całość osadzona na wypinanym, wewnętrznym kewlarze) - dzięki czemu można ich używać np. wieczorem jak zwykłych jeansów.

Jeździłem w nich cały sezon 2020 i byłem zadowolony , wyglądają tak "na żywo":

20201108_133832.jpg

A ja od lat jeżdżę w jeansach Redline'a - https://redline.com.pl/pl/kategoria/61-jeansy-motocyklowe-meskie.

Bardzo wygodne, kevlar na kolanach, biodrach i dupie, więc fajnie oddychają.

Trzeba tylko brać większe rozmiary w obwodzie jeśli chce się dodatkowe protektory z Knoxa czy Sas-Teca włożyć na biodra i kość ogonową.

Sprzedają też dzianinę kevlarową na metry kwadratowe, więc sobie można wszyć, jak ktoś chce więcej :lol:

W nich jeszcze nie glebiłem, więc nie wiem, jak się sprawdzają podczas upadku ;) 

11 godzin temu, seebst napisał:

Do Poznania specjalnie przyjeżdżać mi się nie chce, żeby tylko przymierzyć 😝

W moje się nie zmieścisz więc polecam sklepy moto  :takaemotka:

2 godziny temu, kwinto59 napisał:

W moje się nie zmieścisz więc polecam sklepy moto  :takaemotka:

Nooo,mogą być na niego za krótkie 😏

Mi w oko wpadły Rebelhorn Vandal, opinie niby ok., jak na żywo i po przymiarce będzie git to chyba się zdecyduje...