Skocz do zawartości

Kierunkowskazy Akcesoryjne - Led - Jakie?

mercyful
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że to nie forum Hayki ale na tamtym nikt nie porusza tego tematu, bo większość zmienia klosze na białe i na tym kończy się tjuning... :/

Tył hayki 1gen jest... po prostu ,,mało ładny" szczególnie za sprawą oryginalnych kierunkowskazów... smile.gif
Chciałbym wrzucić LEDy ale nie wiem na co się zdecydować- na pewno chcę coś markowego, z homologacją więc jeżeli macie jakieś doświadzczenia z kierunkowskazami, to sugestie byłyby mile widziane...

Czym można zastąpić takie... telewizory? Ważne, żeby nie były to takie mini pałąki, bo przy takim ,,zadupku" to się zgubią smile.gif
Dzięki za podpowiedzi smile.gif

busa_rear.jpg

może takie od GSRa 600? Ale to chyba nie ledy... :/

BB347682.jpg

• Odpowiedzi 133
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Daniel

18

• Pain

7

• pioter

15

• darekb1

9

Hayka to duża drynda, więc większość migaczy będzie po prostu "mała" tak, że na forum Hayki nie są tak zupełnie bez racji..

Np. słynna freccia z Barracudy

311xgcy.jpg

to Ci dosłownie "zniknie" przy wielkiej dupie Hayki

Te od GSRa to zwykła żarówka, ale możesz na upartego włożyć tam żarówkę LED.

Niektórzy robią mod undertaila aby mieć np. taki efekt:

wrj9k6.jpg

lub podobny:

4j2jk0.jpg

rzuć okiem na tego threada http://www.pashnit.com/forum/showthread.php?t=171 jest tam ich sporo i niektore ciekawe. Zima idzie to można się pobawić.

Jeśli nie pasi Ci wymiana undertaila to szukaj raczej mimo wszystko lamp z możliwie dużą ilością LEDów..

np. Rizoma:

rizoma1.jpg

dzięki Jack, te undertaile coś nie bardzo... Hayka specyficzna jest i coś co ma upiększyć niekoniecznie dobrze działa:/

Te Rizomki ładne, te mi najbardziej podchodzą:

FR023A.jpg

3e4789bfa5ed02dc0a5b613826284468.jpg

święcą mega ostro, mimo iż na pojedynczym ledzie...

• 4 years later...

Siemacie,

Planuje wymienić kierunkowskazy na ledowe. I mam dylemat. Jakie wybrać żeby dobrze świeciły. Może ma ktoś jakiś sprawdzony moodel ? To co mi wpadło w oczy to:

http://allegro.pl/kierunkowskazy-kierunkowskaz-diody-led-homologacja-i5835810850.html

Pytanie jak one świecą no i czy będą pasować do Bandziora N

Cześć:)

Zapomnij o tych kierunkach, miałem takie w jednym z moich poprzednich moto i to jakaś porażka, dobrze widoczne tylko w nocy.

Diagnosta z wieeeeelkim przymrużeniem oka na nie patrzył.

Jeżeli chcesz pchać się w LED-y to musisz wyłożyć większą kasę. Rizoma w porównaniu z tym szajsem to niebo a ziemia, ale też kosztuje:)

Podsumowując: miałem takie i więcej nie chcę. Albo markowe albo oryginalne :)

pomnóż kasę x 2 i powinno być OK

nasz forumowy kolega rozprowadzał swego czasu kierunkowskazy ledowe, były i ładne i dobrze świeciły, ale to było dawno temu  :) a teraz trzeba sobie samemu radzić :)

Dokładnie jak lelon napisał kiedyś Trutil miał super ledowe kierunki i lampy na tył ale już dawno nie słyszałem by coś miał.

Aby kierunki naprawdę się sprawdzały musisz konkretną kasę wyłożyć.  Prawda jest taka że mieć to możesz mieć każde  ale ich widoczność to twoje bezpieczeństwo.

Wyobraź sobie, że chcesz skręcić a koleś za Tobą nie zobaczy w porę że będziesz skręcać  bo masz słaby kierunek...

Właśnie dlatego miałem mieszane uczucia co do ledów bo wiem że ledy w takich bajerach są raczej słabo widoczne... Ok, to zdecydowane szukam kierunków normalnych na żarówkę 21 W :) Dzięki Chłopaki za pomoc. LwG !

To też nie tak że ledy są złe. Tylko kupuj takie co na prawdę masz sprawdzone. Ja miałem w B6 takie właśnie od Trutila i byłe mega różnica na plus dla ledów mimo że maleńkie były.

Poczekaj może ktoś z forum napisze jakie ma ledowe i czy warto, tylko nie licz na cenę jak ze Stonki ;)

post-5760-0-40748300-1451682057_thumb.jpg

Edytowane przez filip86

E tam, moje ledy kosztowaly tez stosunkowo niewiele ale jak na razie daja radę. Wcale nie powiedział bym, ze swieca gorzej niz ori. Nie wiem natomiast jak jest z ich trwałościa.

To też nie tak że ledy są złe. Tylko kupuj takie co na prawdę masz sprawdzone. Ja miałem w B6 takie właśnie od Trutila i byłe mega różnica na plus dla ledów mimo że maleńkie były.

Poczekaj może ktoś z forum napisze jakie ma ledowe i czy warto, tylko nie licz na cenę jak ze Stonki ;)

attachicon.gifgallery_5760_1100_237016.jpg

łohohoho...

w jakim archiwum to foto znalazłeś :D

jest takie stare, że chyba o IPN się obiło :)

Może głupio zabrzmi, ale kierunki jakie Trutil sprzedawał są identyczne jak w Romecie tylko wiadomo za mniejszą kasę. W Romet koszt 1szt to + - 50 zł ale są na prawdę bardzo dobrej jakości i z homologacja.

i ja u siebie już od dawna rozglądam się za ledowymi kierunkami bo moje już popadały :P

minimum 18 LED i homologacja, nic poniżej mnie nie interesuje. Przeglądałem długo allegro i wybór padł na właśnie takie co TANK w drugim linku podał. Na dniach zamawiam, dam znać jak dojdą ;)

zastanawiałem się jeszcze nad tymi:http://allegro.pl/kierunkowskazy-metalowe-24-diody-led-strzala-biale-i4806803710.html

Ledy Rometowskie i te od Trutila mają 16 Ledów, w dzień I W nocy miałem przyjemność widzieć je U siebie i w motocyklach znajomych i efekt jest na prawdę mega.

Być może macie racje że to te same. Mi chodzi tylko o to by nie kupować w oparciu o cenę bo można się zdziwić. Tak jak piszecie mowa była o 16 ledach, więc jak najbardziej może być to samo.

Pamiętaj tylko że w kpl powinien być przerywacz do nich bo bez niego to słabo będzie..

U siebie mam ledowe barracuda. Nie wiem ile kosztowały bo już kupiłem z moto, ale z tego co wiem nie są tanie. Świecą bardzo mocno i widoczność nawet w dzień jest bardzo dobra.

U siebie mam ledowe barracuda. Nie wiem ile kosztowały bo już kupiłem z moto, ale z tego co wiem nie są tanie. Świecą bardzo mocno i widoczność nawet w dzień jest bardzo dobra.

Są dostępna na allegro, ale ceny są .... , nie ma co drogie zabawki ;)

Ktoś sprawdzi jakieś i będzie miał opinie to napiszcie :) bo sam mam dylemat - kupiłem moto z założonymi z przodu małymi ledami, z tyłu też jakieś mniejsze niż oryginały ale z żarówką, ale zwykły przerywacz, dlatego do wiosny muszę się zdecydować czy kupić zwykłe czy ledy i przerywacz lud dopasować rezystory... widziałem na allegro barracuda no ale cena powala, a te tańsze boje się że będą za słabo widoczne albo po prostu nie będą pasować wizualnie... 

ihost_1451746656__3.jpg

ihost_1451746793__4.jpg

ihost_1451746840__5.jpg

Edytowane przez darekb1

Jest jeszcze inna opcja, ale trzeba trochę się wysilić :)

Można zakupić jakieś tanie ale w ciekawej obudowie, rozebrać i samemu pogrzebać, lutownica i ledy i GO!!

Może ktoś z już próbował takich patentów ??   :einstein:  :question1:  :question1:  :question1:

Edytowane przez TANK

Być może macie racje że to te same. Mi chodzi tylko o to by nie kupować w oparciu o cenę bo można się zdziwić. Tak jak piszecie mowa była o 16 ledach, więc jak najbardziej może być to samo.

Pamiętaj tylko że w kpl powinien być przerywacz do nich bo bez niego to słabo będzie..

Dokładnie. Sam przerywacz to jakieś 50-60 zł (poprawcie mnie jak się mylę). Plus dla Trutila był taki, że od niego z przerywaczem to koszt to 80 zł + przesyłka (lekko ponad 100zł) a koszt kupna kierunków LED z Rometa (identyczne jak od Trutila) to koszt około 50 zł / szt + przerywacz.

http://www.sklep.romet.pl/czesci-zamienne-i-akcesoria/czesci-motoryzacyjne/pojazdy-romet-motors-nadwozie/romet-crs-50-125-z-roku-2010/kierunkowskaz-tylny-crs125-l,11722.html

Dokładnie takie miałem od Trutila jak w linku tylko ja miałem pomarańczowe.

Aby miec bardzo dobre ledowe kierunki nie jest konieczne miec jakies, ktore maja 16, 24 czy tysiac wbudowanych ledow. Ja mam w moim b12 kierunki Kellerman Micro 1000 LED tylko z jednym ledem ale bije wszystko co dotychczas widzialem.

125.100.jpg

Jest jeden hak. Taki kierunek kosztuje okolo 50-60€ za sztuke. Sa takze halogeny, takze bardzo dobrze widoczne za jedyne 30€ z hakiem.

Mam mozliwosc zrobienia filmiku z porownaniem tych z podobnymi, ktore tu proponujecie.

Dokładnie takie miałem od Trutila jak w linku tylko ja miałem pomarańczowe.

A ja przeźroczyste właśnie i też od Trutila :-D po kraksie szukałem i trafiłem na stronę rometa hehe