Skocz do zawartości

Kierunkowskazy Akcesoryjne - Led - Jakie?

mercyful
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Jak tam te "rizomy"? Przymierzam się do zamówienia..

http://pl.aliexpress.com/item/Rizoma-2x-Motorcycle-Graffio-Alluminum-LED-Turn-Signal-Light-Indicator-Lights-Blinker-Black-Universal/32613697083.html

Warto się pchać? Stówkę za 4 sztuki to nie tak źle.

Edytowane przez Gruby96

• Odpowiedzi 133
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Daniel

18

• pioter

15

• Matras

7

• darekb1

9

Ja zamówiłem takie, doszły dzisiaj i powiem że wyglądają dobrze, ale jeszcze nie podpinalem więc nie wiem jak świecą ;)

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

Ile czekałeś na przesyłkę? Możesz linka podesłać? :) Rzeczywiście są z amelinium a nie z plastiku? :D

jeszcze jedno.. jak działają płatności na alli? wiadomo, że trzeba placic w dolcach. Jak to przeliczyc?

Edytowane przez Gruby96

Szło około miesiąca. Tak aluminium :) zamawiałem z tego linku: http://www.aliexpress.com/item/Rizoma-2x-Motorcycle-Graffio-Alluminum-LED-Turn-Signal-Light-Indicator-Lights-Blinker-Black-Universal/32613697083.html

ja płaciłem przez płatności24, wybierasz tam swój bank i automatycznie przelicza to na PLN przekierowuje na strone banku a po zalogowaniu uzupełnia dane przelewu ;)

Podrzuć fotkę jak to świeci :P

• 1 year later...

Panowie, pytanie do magikow elektroniki ... 

znalazlem sobie zajebisciutkie kieruneczki 

[media=

]
[/media]

YME-FLB2R-00-00-led-flashers-plus-rear-b

gorny rzad to wlasciwy kierunkowskaz, dolny - pozycyjne (swieca swiatlem ciaglym - przod bialy, tyl czerwony), super jasne, gabarytowo duze, swietnie widoczne..  no normalnie o-ja-cie-nie-pierdole... 

ale chcialbym, zeby byly jeszcze fajniejsze, a mianowicie - przerobic je tak jak jest w autach koncernu VAG, czyli w momencie wlaczenie kierunku - gasnie pozycja (po tej samej stronie co mruganie), natomiast samo mruganie odbywa sie efektem zapalania kolejnych diod.

no i pytanie za pincet pesos - da sie? i jak? 

wydaje mi sie, ze gasniecie pozycji to jestem sam w stanie ogarnac dodatkowym przekaznikiem (rozlaczajacym), natomiast jak z tymi diodkami? takie kolejne zapalanie potrzebuje jakiejs extra elektroniki? to sie upchnie do obudowy kierunku? w ogole moziwe czy effort przekroczy 5 krotnie ich wartosc (a tanie nie sa)... 

A co na to Policja, przeglad?

Bedziesz robil na to nowa homologaje?

Maja one w ogole jaka?

Aby miec widoczne kierunki, to wcale nie musza byc duze. Ja mam malutkie a bija wszystko co do dzisiaj widzialem.

tak maja i sa sprzedawane przez yamahe jako akcesorium do nowych moto. 

OK ale, bez zastosowania dodatkowej elektroniki, zmiany plytki itd. tego nie zrealizujesz.

Tu masz przyklad w jaki prosty sposob mozna to zrealizowac

incll.png

tu uklad w kaskadzie, mozna dostosowac takze do twoich potrzeb a przez male zmiany, uzyc takze do mocniejszych (jasniejszych)

LEDow. Oryginalny przerywacz jest tu niepotrzebny. Frekwencje mozna sobie samemu ustawic.

Wiecej info oraz wiecej innych rozwiazan np. na mikroprocesorach typu Atmega dadza tobie nasi specjalisci. Napisz do nich, zapytaj.

• 4 weeks later...

ok, znalazlem kierunki ktore mi odpowiadaja - 

https://www.youtube.com/watch?v=MyIZTM1MAhg

ale jeszcze pytanie - bo chcialbym je delikatnie spowolnic (wydluzyc czas mrugniecia) doslownie o 0,25-0,5 sek - czy sa przerywacze regulowane jakimis pokretelkiem? znalazlem cos takiego ale 3 pinowy, a w moto mam 2pin - to podejdzie?

Edytowane przez Daniel

ok, znalazlem kierunki ktore mi odpowiadaja - 

https://www.youtube.com/watch?v=MyIZTM1MAhg

ale jeszcze pytanie - bo chcialbym je delikatnie spowolnic (wydluzyc czas mrugniecia) doslownie o 0,25-0,5 sek - czy sa przerywacze regulowane jakimis pokretelkiem? znalazlem cos takiego ale 3 pinowy, a w moto mam 2pin - to podejdzie?

Kolega mial 2 piny a ja mu dalem przerywacz 3 pinowy trzeba bylo podejze dolozyc jeszcze mase i smiga jak talala

ok, dzienx. to zaryzykuje.

• 3 weeks later...

do kupienia na niemieckim ebaju albo amazonie - "sequentiell led bliner"

51y%2BzX8ZvXL._SY355_.jpg

dodatkowo potrzeba przerywacza regulowanego pokretelkiem (dla lepszego efektu, te standardowe sa za szybkie, ja zwolnilem do 45/minute) - na angielskim ebaju - "speed adjustable led relay" 

s-l300.jpg

"sequentiell led bliner"

dodatkowo potrzeba przerywacza regulowanego pokretelkiem (dla lepszego efektu, te standardowe sa za szybkie, ja zwolnilem do 45/minute) - na angielskim ebaju - "speed adjustable led relay" 

1.  To sie nazywa "Blinker"

2.  Zmienily sie w PL przepisy, czestotliwosc kierunkowskazow minimum 60 do 90 na minute, jest to juz nieaktualne?

Edytowane przez pioter

A dlaczego ma mnie Polska interesować ? A jak już kogoś to interesuje to chyba nawet widziałem ze moze być min 45

:szczena:

Pytam tylko a dlaczego ma cie Polska interesowac, w profilu piszesz Wroclaw wiec puki jestes w Polsce to przykladowo Merkel czy Putina napewno to nie interesuje.  ;)

Bo połowa akcesoriów na moim moto to race track use only wiec to ze "Blinker" mrugnie o 15 razy za mało w ciągu minuty to małe piwo.

Rozumiem.

71f25ce7225b.jpg

:D

• Upvote 1

No mi się wydają na żywo ze świecą mocno. Tym bardziej wnprownaniu np z tylnym światłem.

Nakręcę jeszcze jednej jak stanę koło drugiego Tracera dla porównania.

• 2 months later...

jednak mi sie znudzily :) i nie ze za slabo swieca czy cos, tylko ten efekt zapalania kolejnych diod jest za szybko i z czasem zaczal mnie denerwowac. 

wiec wracam do pierwotnego planu - 

d3fec825d3232e5fmed.jpg

848af0f817f500f5.png

jak widac sa to kierunki wraz z dodatkowymi swiatlami pozycyjnymi oraz stop. Jeden rząd diod jest pod kierunek drugi pod pozycja + stop. 

dzialanie rozumiem tak, ze "Black" to wspolny minus, nastepnie "White" to plus dla kierunku (sterowany przerywaczem), "Yellow" to plus dla stopu i "Blue" - plus dla pozycyjnych. 

i teraz chcialbym to zmodyfikowac w taki sposob, ze w momencie zapalenia kierunku - zgasna swiatla pozycyjne, a beda tylko migaly diody kierunkowskazu. Oczywiscie tak, ze pozycja zgasnie na caly czas wlaczenia kierunkowskazu i powroci swieceniem po jego wylaczeniu. 

no i pytanie jak to zrobic??

pierwszy naiwny pomysl jaki mi przychodzi to pociagnac kabelki z przelacznika na kierownicy (ewentualnie przesledzic je gdzie ida i gdzies bardziej ze srodka moto) i wpiac sie w nie z przekaznikiem, ktory bedzie po prostu gasil (rozwieral) plusy pozycyjnych i stopu (Yellow/Blue), ale nie chce mi sie ciagnac tych kabli i slabe to chyba...

drugi pomysl - taka fantastyka troche - moze sa przekazniki z czasowym "opozniaczem" na 1 sekunde. tzn. - przerywacz dostaje prad -> robi swoje zwiera/rozwiera obwod, i jak prad ustaje to dopiero z opoznieniem 1 sekundowym wraca do poprzedniego stanu (odpowiednio rozwarcia/zwarcia). Dzieki temu sterowalbym nim kierunkowskazem, ktory przez caly czas mrugania trzymalby go w jednej pozycji, a dopiero po sekundzie od wylaczenia kierunkow wracal do poprzedniego stanu. 

co myslicie Panowie? jak to zrobic? a musze to jakos zrobic, bo o ile kierunki zajebiscie swieca itd to ludzie narzekają troche, ze jednak ciagle swiecaca pozycja odrobine "zaglusza" kierunek. Wiec jakby na czas mrugania ta pozycja zgasla to bylaby miod-malina