Skocz do zawartości

Prawko Od 24?

Gość sofo
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

a co myślicie o tym by świeżo upieczonym motocyklistom wrzucać do motocyklów jakieś urządzonka mierzące prędkośc i wysyłające dane do policji, urzędzenie montowane na okres roku,dwóch, przy ostrej jeździe delikwent pozbywa sie prawka,lub zakaz na motocykl, a nawet po roku jazdy czy tam 2 zostaje to sciagnięte i jak chce poszaleć to już jakieś doświadczenie jest, i lepsze to niz zap*****anie bez umiejetności na starcie.

Jak dla mnie to bez seksu i malo realne. Jestes takim samym uzytkownikiem ruchu co inni i czy umiesz jezdzic czy nie masz przestrzegac przepisow. Jak juz by Ci zamontowali taki sprzet o jakim mowisz to Jaki bylby interes w tym zeby sie takiego urzadzenia pozbyc?

Druga strona to zbyt duza kontrola osobista by byla i chyba to juz wbrew konstytucji by bylo. Juz lepiej zeby zaczac kontrole od szkol nauki jazdy i stworzyc system szkolen, po egzaminie. Np nauczysz sie jazdy w jakiejs szkole X (jazdy nie myslic ze zdaniem egzaminu) a jak chcesz przejsc na poziom wyzej musisz zaliczyc jakies szkolenie, np dwa pozomy suzuki moto szkoly. To juz znaczy ze cos potrafisz.

A taki GPS co Ci powie oprocz tego z jaka predkoscia i gdzie jedziesz? Jadac przepisowo wyjezdza Tobie ciagnik z pola, za zakretem dwa tiry sie wyprzedaja, z podporzadkowanej dziadek w polonezie wyjezdza. I juz jest problem. Same ograniczenie predkosci to nie wszystko.

bez seksu ? ja tam wole z seksem :D tak tylko dałem taka myśl....po prostu planuje kupić motor i myśle o moim bezpieczeństwie, i raczej teraz czy za kilka lat..wiek mi bezpieczenista nie zapewni.

ps...no racja głupi pomysł był, owszem ograniczenie prędkości to nie wszystko, ale droga hamowania ze 160 a z 60 troszku sie różni i dużo pomaga...w wielu ksiazkach czytałem..chcesz byc bezpieczniejszy? zwolnij 20km/h :vroom:

Edytowane przez vikkyi

vik, myślałem tak jak ty.

tzn. ale oszołomy na tych motocyklach, po co oni jadą ponad 100 zabiją się na własne życzenie, przecież 50 w mieście wystarcza i 90 w trasie, myślałem tak jak jeździłem w L-ce.

Praktyka wygląda inaczej, i choć w hierarchi motocyklistów jestem na jednym z najniższych stopniów, to wiem że po zapoznaniu się z motocyklem, tak się nie da.

Prosta ładna droga korci, nie ładna też, motocykl sam w sobie korci by jednak wypróbować przyśpieszenie, itp., nie mówię o jechaniu jak wariat, ale powoli się jeździ skuterem, i każdy kto zamierza powoli jeździć niech sobie kupi skuter^^, nikt chyba tutaj nie powie że jeździ zgodnie z przepisami, a bandita wybrali tylko że względu na wygląd, a to jaka pojemność i wgl. ich nie interesuje :D

zastanówcie się czy to że wprowadzą takie ograniczenia dla wszystkich motocyklistów warte jest życia jednego człowieka potrąconego na przejściu z winy na wpół rozwiniętego imbecyla na moto.. potem dyskutujcie czy prędkość się ma w jakiś sposób do tego czy nie..każde tego typu ograniczenia ratują komuś życie

nikt chyba tutaj nie powie że jeździ zgodnie z przepisami, a bandita wybrali tylko że względu na wygląd, a to jaka pojemność i wgl. ich nie interesuje :D

Uderz w stół...

Ja jeżdżę zgodnie z przepisami :)

Bandita wcale nie chciałem kupować, szukałem motocykla zupełnie innej klasy, ale stanąłem obok Bandita, to się zakochałem i go kupiłem (przy okazji sprawdziłem jeszcze charakterystykę silnika, bo to było dla mnie ważne).

Pojemność też nie miała znaczenia :D Tylko charakterystyka.

Zresztą ja w trasy jeżdżę 250tką, więc o czym my tu rozmawiamy :lol:

Vikkyi, Twój pomysł z urządzeniem pomiarowym ma pewien problem - jeden pojazd może prowadzić więcej niż jedna osoba, więc jaki ma sens montowanie urządzonka w motocyklu świeżaka, jeśli ten motocykl może równie dobrze jakiś doświadczony rider wziąć na tor wyścigowy i tam go przegnać?

Się po prostu nie trzyma kupy ;)

zastanówcie się czy to że wprowadzą takie ograniczenia dla wszystkich motocyklistów warte jest życia jednego człowieka potrąconego na przejściu

Nie każdego pieszego szkoda!

Polecam film poglądowy na tę sprawę:

http://www.youtube.com/watch?v=9S75Rfva9O8

Ograniczenia prędkości w moto spowodować mogą, że będzie mniej, a nie bardziej bezpiecznie. Czasami trzeba coś wyprzedzić na drodze i wtedy wszelkie ograniczenia tylko wydłużają czas wyprzedzania.

Problem w pewnym stopniu rozwiązałyby testy psychologiczne, które wg mnie każdy kierowca, tak motocykla jak i samochodu, powinien przechodzić przed egzaminem.

testy to najlepsze chyba rozwiazanie. Jak slysze matolka ze musi zmienic GSa na 600 bo go osobowki wyprzedzaja na trasie a on musi byc wszedzie przed wszystkimi to chyba zdrowy nie jest.

A co do ratowania zycia pieszym na pasach. Ile motocykli bierze udzial w takich zdarzeniach a ile samochodow. Niedlugo dojdziemy do wniosku ze lepiej wrocic do koni wozow i rowerow, predkosci mniejsze i bezpieczniej bedzie...

a co myślicie o tym by świeżo upieczonym motocyklistom wrzucać do motocyklów jakieś urządzonka mierzące prędkośc i wysyłające dane do policji, urzędzenie montowane na okres roku,dwóch, przy ostrej jeździe delikwent pozbywa sie prawka,lub zakaz na motocykl, a nawet po roku jazdy czy tam 2 zostaje to sciagnięte i jak chce poszaleć to już jakieś doświadczenie jest, i lepsze to niz zap*****anie bez umiejetności na starcie.

a ja myślałem, że tylko nasi politycy mają głupie pomysły...

Jakby chcieli coś takiego wprowadzić to dopiero byłby bunt

Systemy fleet management nie są złe, tylko znajdźcie mi system co obsłuży kilkadziesiąt tysięcy pojazdów/użytkowników. Już lepszy zwykły tachograf i rutynowa kontrola drogowa.

Systemy fleet management mogłyby ułatwiać naliczanie opłat drogowych od kilometrów a nie od paliwa (bo jesteśmy stratni), liczyć opłaty za CO2 (to już bezpośrednio od paliwa) i być dobrym zabezpieczeniem anty-kradzieżowym (GPS). Tylko kto za to zapłaci?

Edytowane przez mmmarcin

zobaczymy co wymysla , nie wiem czy oni sie wogóle orientuja że dla naszego pop*******nego rzadu sa to straty milonów złotych

i nie chce mi sie wierzyć zeby takie hieny przepusciły taka okazje do zarobku , a z resztą przeczytaj uwaznie na scigacz .pl artykuł

i radze ci walczyć masz czas do 11 lutego

http://www.scigacz.pl/Rok,bez,egzaminow,na,kategorie,A,16954.html

raczej zyskają bo koszty leczenia młodych po dzwonie na sporcie są dosyć wysokie...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.