Skocz do zawartości

Jaka Jest Idealna Temperatura Do Garażowania Motocykla Przez Zime ?

Gość fabio
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich . W tym roku dopiero zakupiłem motocykl i niestety jestem Świeżakiem w tym temacie ? Szukałem po forum ale nie moge znaleźć podobnego tematu . Wiec jak w opisie moje pytanie brzmi : Jaka jest optymalna temperatura w garażu lub pomieszczeniu w którym trzymamy motocykl przez zimę ? Ja aktualnie wczoraj odłożyłem swojego Dziorka do pomieszczenia i mam w nim 8 stopni . Nie wiem czy to jest dobra temperatura czy nie ? Z góry dziękuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam :)

kazda temperatura jest lepsza, jesli jest wyzsza, niz na dworze.

całą zimę masz taką temperaturę? No to będzie miał niezłe warunki :) ja trzymam w garażu, gdzie całą zimę mam temperaturę dodatnią, jedynie przy wielkich mrozach spada delikatnie poniżej zera. Większość ludzi i tak trzyma swoje maszyny w nieogrzewanych garażach i nic się nie dzieje, ja gdybym nie miał warunków to też bym tak robił

całą zimę masz taką temperaturę? No to będzie miał niezłe warunki :) ja trzymam w garażu, gdzie całą zimę mam temperaturę dodatnią, jedynie przy wielkich mrozach spada delikatnie poniżej zera. Większość ludzi i tak trzyma swoje maszyny w nieogrzewanych garażach i nic się nie dzieje, ja gdybym nie miał warunków to też bym tak robił

Takie mam szczęście że mam takie puste pomieszczenie przyległe do domu w którym są zawsze jakieś stare graty itp i jest tam grzejnik jakiś stary i taka temperatura była tam wczoraj jakieś 4 godziny po załączeniu grzejnika :P troche tylko ogarnałem i wjechałem dziorkiem przykryłem kocykiem i poszedł spac :) mam nadzieje ze będzie mu ciepło :D

Jeszcze spuść paliwo z gaźników, zalej bak do pełna i przyjemnych snów Dziorku.

Ewentualnie ja bym aku wymontował mimo iż garaż ogrzewany.

No a ja mam garaż z konstrukcji drewnianej obitej blachą - bez izolacji ścian i bez ogrzewania.

Czyli praktycznie jest to osłona tylko od śniegu i wiatru, ale nie od niskiej temperatury.

Czy taki się nadaje na zimę, czy muszę szukać po znajomych czegoś innego?

Oczywiście jak już kupię moto :)

Edytowane przez Pigweed

Moim zdaniem się nadaje. Samochody całą zimę mogą stać na zewnątrz i jeździć zimą i nic im się nie dzieje z tego powodu to dlaczego dla motorka ma być źle :P A bez znaczenia czy garaż ogrzewany czy nie to koniecznie wymontować aku na zimę! A po wyjęciu tak z 1-2 razy wciągu całego zimowania podładować go prostownikiem i będzie nam długo służył :)

Mój samochód tak garażuję od kilku lat i nic się nie dzieje.

Tylko faktem jest, że samochodem prawie codziennie gdzieś jadę, a motocykl będzie tam stał przez kilka miesięcy. I tu chyba o ten problem chodzi.

W Wiedniu pełno motocykli zimuje przykrytych warstwą śniegu na ulicach, a na wiosnę śnieg topnieje i jeżdżą dalej, więc ja bym się tam nie przejmował jakoś zbytnio :D

Jakby płachtą przykryć, to już w ogóle luksus ;)

A idealna temperatura w garażu w zimie dla Dziorka to 25°C :lol:

Optymalna temperatura to 10,23 - 12,36 st. C. :P

Oczywiście żartuję.

Bardziej zaszkodzi Bandziorowi nadmiar wilgoci niż niska temperatura.

A idealna temperatura w garażu w zimie dla Dziorka to 25°C :lol:

Taaaa, i drinki z parasolkami :D

mój stoi w normalnym garażu bez ogrzewania, niby dla czego miało by mu zimno szkodzić w jakikolwiek sposób, to nie człowiek że zamarznie

ja przy swoim cało zimę grzebie tzn coś tam ulepszam maluje , posiedzę se czasami , wiec raczej przykrycie i czekanie na ciepłe dni , raczej odpada

No a ja mam garaż z konstrukcji drewnianej obitej blachą - bez izolacji ścian i bez ogrzewania.

Czyli praktycznie jest to osłona tylko od śniegu i wiatru, ale nie od niskiej temperatury.

Czy taki się nadaje na zimę, czy muszę szukać po znajomych czegoś innego?

Oczywiście jak już kupię moto :)

A widzisz. Jakbys w koncu sie zdecydowal zajrzec do Janusza - garaz No 16, popros Go by Ci powiedzial jak chlopaki wynajmuja garaze wlasnie tam kolo lecznicy. Oni sie zgaduja w pare osob, wynajmuja za nieduze pianiadze jeden garaz i trzymaja kilka motocykli razem.

Janusz moze kogos Ci zasugeruje. Da kontakt. Mozna tez na drzwiach dac ogloszenie z Twoim telefonem.

My tam w Lowiczu sobie pomagamy.

Powodzenia.

Pzdr.

Edytowane przez krynio

Czy to już nie są zbytnio przesadzone pytania ?

To nie jest z lodu ,że sie rozpuści jak będzie zbyt ciepło

Krzysztof niepotrzebie dodałeś ,że żartujesz :D :D

Edytowane przez Ojciec Pij-us

A widzisz. Jakbys w koncu sie zdecydowal zajrzec do Janusza - garaz No 16, popros Go by Ci powiedzial jak chlopaki wynajmuja garaze wlasnie tam kolo lecznicy. Oni sie zgaduja w pare osob, wynajmuja za nieduze pianiadze jeden garaz i trzymaja kilka motocykli razem.

Janusz moze kogos Ci zasugeruje. Da kontakt. Mozna tez na drzwiach dac ogloszenie z Twoim telefonem.

My tam w Lowiczu sobie pomagamy.

Powodzenia.

Pzdr.

Oj tam, oj tam zaraz "w końcu". Daj mi szansę :)

Ja się o tym dowiedziałem kilka dni temu, gdy mi znajomy powiedział o takich spotkaniach. Zresztą ten sam, który mi powiedział, żebym sobie odpuścił XJ-otę. I dlatego tu jestem - właśnie w ramach tego odpuszczania. :D

Jak pojutrze takie spotkanie będzie, to się tam pewnie pojawię i będę męczył towarzystwo pytaniami laika. :D

Ja trzymam motocykl w garażu nie ogrzewanym ale wyciągnąłem akumulator, bak do pełna, i przykryty ala' kocem.

Tobie radzę to samo (Akumulator wyciągnąć, przykryć jakimś kocem, i bak do pełna).

Niektórzy jeszcze radzą napompować ogumienie, albo na jakichś stojakach by się nie odkształciły.

Sprawdź też ilość oleju, i jeżeli będzie choćby trochę brakowało, dolej (choć to chyba standart).

Niektórzy też mówią żeby raz na jakiś czas podczas zimy, go odpalać, ma to jakiś sens?

Ja na początku myślałem że będę tak robił, ale mój mechanik powiedział żebym nie ruszał mojego sprzętu do zimy, jakie wy macie na ten temat zdanie (odpalania moto w zimie co jakiś czas)?

Bak do pełna, akumulator wyjąć, opony dopompować i co jakiś czas motocykl przetoczyć, żeby nie stał kołach w jednej pozycji, bo opony się odkształcają (jak nie ma centralki).

Dlaczego nie odpalać przez zimę? Bo z tego jest więcej szkody jak pożytku. W niedogrzanym silniku i tłumiku skrapla para wodna, która w połączeniu ze związkami z niedopalonego oleju tworzy żrącą mieszankę i przyspiesza korozję. Poza tym zawalą się świece, zawilgocą się kable itp.

Ja mam całą zimę 10-15 stopni w garażu. Najważniejsze to myślę, brak wilgoci jak Tomek mówi. Ja osobiście jestem przeciwnikiem spuszczania paliwa z gaźników a także przepalania. Jak poprzednicy robię czytaj post Krzyśka np.

Ja osobiście jestem przeciwnikiem spuszczania paliwa z gaźników

A po zimie nie masz wtedy problemów z odpaleniem?

Mym zdaniem nieistotne jaka jest temp w garażu, ważne by na niego nie kapało, czyli wilgotność w miarę przystępna. Silnika nie zabije nawet -50 podczas przechowywania w suchym miejscu

Samos to ja jutro do Ciebie wpadam i parkuje swoj sprzet ;D:D Podobno jak obok siebie stoja dwie maszyny to od razu cieplej :D

Hehe gdybym to ja wiedział... Moje moto juz dawno z Gdańśka pojechało na zimowy sen.

A po zimie nie masz wtedy problemów z odpaleniem?

Nie mam i nie miałem w żadnym motocyklu. Ostatni raz śmigam zazwyczaj początkiem grudnia do 15 powiedzmy a czasem zdarza się wyjechać 2 stycznia na drogę. Tak było np. 2011.

ja przepalałem w styczniu honde cm 400 , to jak potem przyszedł sezon motocyklowy to miałem problemy

z odpaleniem motocykla , skończyło sie to wymianą świec , w tym sezonie

tylko wymontuje akumulator i tyle garaż mam ogrzewany myśle ze koło 10 stopni bedzie :D

mój stoi narazie bez olejiu bo pokrywa sprzegła w malowaniu jest!, dodatkowo ostatnio wymieniłem tarcze i sprężynki sprzegła,

nie zaszkodzi mu to ??