Skocz do zawartości

Jaka Jest Idealna Temperatura Do Garażowania Motocykla Przez Zime ?

Gość fabio
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ubiegłą zimę motocykl stał w nieogrzewanym, murowanym garażu z blaszaną bramą. W okresie zimowym na pewno był tam mróz.

Akumulatora nie wyciągałem, ale podłączony był cały czas prostownik automatyczny (ten z Lidla - zrobiłem złącze z gniazdem w motocyklu i wtykiem na kablu prostownika). Motocykl był zatankowany do pełna i przykryty standardowym pokrowcem. Nie przepalałem go w zimie a na wiosnę odpalił bez problemu.

W tym roku zmieniłem garaż, ale warunki podobne. Myślę, że będzie dobrze...

Bak do pełna, akumulator wyjąć, opony dopompować i co jakiś czas motocykl przetoczyć, żeby nie stał kołach w jednej pozycji, bo opony się odkształcają (jak nie ma centralki).

Dlaczego nie odpalać przez zimę? Bo z tego jest więcej szkody jak pożytku. W niedogrzanym silniku i tłumiku skrapla para wodna, która w połączeniu ze związkami z niedopalonego oleju tworzy żrącą mieszankę i przyspiesza korozję. Poza tym zawalą się świece, zawilgocą się kable itp.

Ja co prawda inny motor (wówczas) i inna zima (w Anglii).

Bez przykrycia, w śniegu i deszczu, powyżej jak i poniżej zera - co 2 tygodnie odpalany (bez problemu) i był zostawiany sam sobie na 30 minut co by się nagrzał, wygrzał i doładował a wszystko odparowało.

Wiem, mało ekologiczne, wiem GSX600F jest cały w owiewkach i jest osłonięty lepiej od bandziora ------- ale wszystko działało hhmmmm... oprócz zamarzających gaźników na trasie przy temp otoczenia +3 (+/-2)

Edytowane przez Gamer

Ja co prawda inny motor (wówczas) i inna zima (w Anglii).

Bez przykrycia, w śniegu i deszczu, powyżej jak i poniżej zera - co 2 tygodnie odpalany (bez problemu) i był zostawiany sam sobie na 30 minut co by się nagrzał, wygrzał i doładował a wszystko odparowało.

Wiem, mało ekologiczne, wiem GSX600F jest cały w owiewkach i jest osłonięty lepiej od bandziora ------- ale wszystko działało hhmmmm... oprócz zamarzających gaźników na trasie przy temp otoczenia +3 (+/-2)

Autor tematu pytał o idealne warunki przechowywania motocykla. Jak się nie ma garażu - to nic innego nie pozostaje, bo co ma człowiek zrobić, pod kołdrę nie weźmie, do kuchni nie wstawi.

Opisałeś przez Ciebie typowy sposób przechowywania motocykli na Wyspach, poniekąd usprawiedliwia moje uprzedzenie do motocykli sprowadzanych z Anglii.

PS: dzięki za głos.

A jeśli maszyna stoi w ogrzewanym garażu to nie można raz na miesiąc czy dwa odpalić i żeby sobie pochodził 20 minut ? nie lepiej tak bedzie ? niż jak ma stac cała zime bez niczego ;>

A żeby przesmarować chcoaiżby i podładować akumulator ;P i żeby znowu sie nie zapomniał jak to jest odpalać bo wczesniej stał pare ładnych lat w garażu i potem był kłopot z nim ;P

Jak zimujesz bajka w domu to nie załączaj alarmu i nie odpalaj. Aku się nie rozładuje od samego stania w cieple :) a dla pewności odłącz aku i po kłopocie. EDIT: Dzieki cleaner - czyli moze sie rozladowac :(

Zakładam że moto tak stoi przez zimę - 4-5 miesięcy :D

Edytowane przez Gamer

Owszem rozładuje się nawet w cieple... Ale po 4-5 misiacach wystarczy nocka pod prostownikiem z Lidla i ożyje...

Mój motocykl zimuje w garażu, na centralce ale podłożyłem lewarek pod kolektory żeby przód też był w górze. Jednak po zastanowieniu opuściłem go z lewarka, bo boję się, żeby coś w tych kolektorach się nie odgniotło. Dobrze kombinuje?

septer Tak garazujesz swojego dziora ?/ ----> http://www.scigacz.pl/zdjecia/gallery/aktualnosci/Ducati_916_na_scianie_dekoracja_wnetrz_XXI_wieku/Ducati_916_na_scianie.jpg.html

:lol:

Te 4 miechy to nie kilka lat nic mu nie bedzie, a tak zajedziesz swiece i na poczatek sezonu nowy wydatek bedzie

haha nie, ale fajnie by było zrobić taki uchwyt i wieszać na zime ;D

W takim razie nie bede odpalal do wiosny sprzeta, cały bak paliwa zostanie na otwarcie sezonu ;D