Skocz do zawartości

Aparat Fotograficzny

Matis
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Słyszałem dużo negatywnych opinii o optyczne.pl i ich testach, ale nie wiem ile w tym prawdy.

Popatrz sobie tez na www.dpreview.com

Ja wierzę testom Kena.

I brałbym 18-135, lub w miarę kasy turystyka 18-200 (co to amatora obchodzi że wykręca rogi) i nie przejmowałbym się jasnością - pisał, że będzie robił widoki, a nie reporterkę w okopach, czy w cieniu blokowisk.

Popstryka i będzie wiedzał czego chce, wtedy albo najpierw kupi 75-300, albo najpierw 50 z jasnością 1,8. Z tą ceną 430 to raczej szału nie ma.

Mnie jakoś nikon lepiej leży w rękach, canon jakiś bardziej zabawkowy się wydaje :P

Popstryka i będzie wiedzał czego chce, wtedy albo najpierw kupi 75-300, albo najpierw 50 z jasnością 1,8. Z tą ceną 430 to raczej szału nie ma.

No, 430 to dużo, ale podałem pierwszy lepszy link, a spokojnie można go kupić 100zł taniej.

Ja kupowałem ten obiektyw coś koło 300 z tego co pamiętam.

Nikon ma fajniejszy dźwięk przy spuście :lol:

Artur, to nie była wina 350D, że wolałbyś coś lepszego, tylko kitowatego obiektywu i niskich umiejętności cykającego i lepsze body nic tu nie zmieni ;)

Body 350D jest dobre. Pewnie, 400D jest lepsze, 500D lepsze, 600D też lepsze (a jeszcze lepsze jest 5D Mark II :takaemotka: ), tylko zwykły śmiertelnik różnicy w zdjęciach nie zobaczy, a portfel będzie miał znacząco lżejszy.

Zwykły śmiertelnik odczuje jednak różnicę w szybkości zgrywania zdjęć na kompa pomiędzy kartą SD a kartą CF ;)

Pragnę tylko jeszcze raz wyraźnie podkreślić - ja się nie znam na fotografii i tak sobie tylko dywaguję i radzę nie kierować się tym, co ja mówię :lol:

Lepiej posłuchać profesjonalistów.

Edytowane przez Kukuryku

• 3 months later...

50mm?

To już trochę więcej niż portret :)

Ja do portretów bym około 100mm polecał :D

100mm to dla portretów przy pełnej klatce się nadaje, ale przy okrojonej APS-C to już trochę za duża odległość między fotografem a modelką.

Ostatnio tamrona 90mm macro kupiłem z zamiarem pstrykania w skali 1:1 i do portretów, no i do portretów praktycznie go nie stosuję bo za daleko i megafon potrzebny do komunikacji :)

A co do aparatow w telefonach, widzialem ksiazke (nie pamietam autora ani tytulu), taki fotoalbum ze zdjeciami z roznych miejsc na swiecie, i w zyciu nie pomyslal bym ze te wszystkie foty autor cykal... iphonem. Bylem w malym szoku. Takze najlepsze zdjecia robi fotograf, sprzet jest mniej wazny wink.gif

ja do takich pseudo fotografów zawsze mówię więcej sprzętu niż talentu :P

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.