Skocz do zawartości

Aparat Fotograficzny

Matis
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Czekaj, czekaj... Szybki AF i Canon ef-50mm f/1.8? :lol:

Lepiej kupić manualny za 1/3 ceny ;)

Edytowane przez Kukuryku

aha bo Ty piszesz w sensie tego obiektywu :P no to zgadza się :) ale po pijaku byś nie ukręcił za wiele tym manualem :D:lol:

Tak tak, ja się odnoszę do tego szkiełka ;)

I fakt, robiłem nim zdjęcia na jednej imprezie urodzinowej i pod koniec same rozmazane zdjęcia wyszły :lol:

hehe a nie mówiłem AF dobra rzecz :P

46197004.th.jpg

64870157.th.jpg

10012792.th.jpg

1031077.th.jpg

p4pb6322404.th.jpg

p4pb5570232.th.jpg

p4pb5690566.th.jpg

p4pb6303470.th.jpg

Dobra takie coś ode mnie....w sumie sam rower, bo w tej kategorii lubuje robić zdjęcia(myślę że mojej papugi nie chcecie oglądać a dziewczyna może się obrazić :D) , robione jak wcześniej pisałem Canonem 450d, większość robiła właśnie moja dzierlatka(która jest na ostatnim zdjęciu) nie zna się zbyt dobrze na ustawieniach więc cykała foty juz ustawionym aparatem :) Manual-tryb fotograficznej masturbacji :P

Edytowane przez vikkyi

Tak naprawdę, to dobrze się stało, że zdjęcia niewyraźne były :lol:

Nie mogły służyć w sądzie jako dowody :lol:

stałka 50mm 1,8 to w zasadzie tylko portretówka a więc i af zbędny chociaż ja bym nie kupił bez af ;)

33772013.jpg

94449460.jpg

Canon 40D, tamron 17-50mm 2,8

edit:

vikkyi 2 mi się najbardziej podoba ;)

Edytowane przez Wojtuniunia

wojutnia---ta stałka która robisz to jest ta na allegro co kosztuje około 300zł ? myślałem sporo czasu nad nia...i widząc Twoje zdjęcie 1sze(które mega mi się podoba) to te szkiełko ma potencjał :P

http://allegro.pl/canon-ef-50-mm-1-1-8-fd-1-8-ii-portret-bcm-okazja-i1948629754.html to jest to ?

Edytowane przez vikkyi

ja mam canona 50mm 1.4 ( tez z 450d) ale takich ladnych zdjec to ja nie umiem robic :)

widze ze zaczynaja sie popisy zdjeciowe - na to chyba byl kalendarz :) nie robcie Matisowi spamu - ten Powershot co zamierzasz wziac mysle ze bedzie najrozsadniejszym rozwiazaniem na poczatek.

ps. wojtecki wymienisz sie tym tamronem na pare miechow za 50 1.4 ? :)

heh..vikkyi niestety nie robiłem tego stałką :) a tym tamronem 17-50mm :] który jest w zasadzie ciemny bo 2,8 i tego typu foto jak na schodach to męczarnia, szlak mnie trafiał jak chłopaki robili co chcieli tam z 1,4 albo 1,8 ;p

coś takiego http://allegro.pl/tamron-17-50mm-f2-8-di-ii-canon-fv-23-i1958221131.html

JR czyli co ? jak będę Cie nawiedzał to brać sprzęt ? :)

Mówisz o wersji z autofocusem, tak?

f1.8 50mm bez autofocusa jest do kupienia za 100zł. Za mniej niż 300zł można 50mm manualny f1.4 wziąć i to jest dopiero gratka :)

Po co komu autofocus, tylko się dopłaca niepotrzebnie i sprzęt cięższy się robi :D

No ja mam ostatnio problemy z ręcznym ustawianiem ostrości, co widać na zdjęciach z urodzin, gdzie połowa jest robiona kitowym obiektywem z popsutym af;) No i do tego jak ustawisz przesłonę na 1.8 czy jeszcze jaśniej, to wcale nie tak łatwo ustawić ostrość na to co się chce, bo jest bardzo czuły. Dlatego ja jednak wolę AF i punktowy pomiar ostrości.

Coraz więcej ludzi kupuje lustrzanki i robi zdjęcia na automacie pełnym, co uważam za kompletny idiotyzm, więc jak ma się mało pieniędzy i zaczyna zabawę z fotografowaniem, to jeszcze raz polecam kompakta...

myślę, że jakaś starsza (3-5letnia) używana lustrzanka za 800zł i tak będzie robiła lepsze zdjęcia niż jakikolwiek super hiper mega wypasiony aparat kompaktowy. Kompakty są jakieś wg mnie 5 lat do tyłu jeśli chodzi o jakość zdjęć. Każdy nowsza lustrzanka będzie lepsza. Owszem, niektóre kompakty mogą ładnie wyglądać na monitorze gdzie się używa rozdzielczości np 1280x800, jednak przy podglądzie 100% gdzie piksel minitora odpowiada za piksel zdjęcia, to widać jaką kaszanę odwalają kompakty, nie ma co ukrywać, lustrzanki pod tym kątem są daleko do przodu

myślę, że jakaś starsza (3-5letnia) używana lustrzanka za 800zł i tak będzie robiła lepsze zdjęcia niż jakikolwiek super hiper mega wypasiony aparat kompaktowy. Kompakty są jakieś wg mnie 5 lat do tyłu jeśli chodzi o jakość zdjęć. Każdy nowsza lustrzanka będzie lepsza. Owszem, niektóre kompakty mogą ładnie wyglądać na monitorze gdzie się używa rozdzielczości np 1280x800, jednak przy podglądzie 100% gdzie piksel minitora odpowiada za piksel zdjęcia, to widać jaką kaszanę odwalają kompakty, nie ma co ukrywać, lustrzanki pod tym kątem są daleko do przodu

Lustrzanki nie schowasz do kieszeni, tak żeby w każdej chwili wyciągnąć i zrobić zdjęcie. Żeby zrobić te lepsze zdjęcia o których piszesz, trzeba się postarać. Do tego w kompakcie masz jednak jakiśtam zoom i możliwość nagrywania filmów (co się czasem przydaje), więc jest to bardziej uniwersalny sprzęt.

To jest trochę jak z motocyklami. Lepiej zaczynać od mniejszych pojemności :P , ale i z takim banditem na początek też sobie można spokojnie poradzić:D

Twoim tokiem myślenia, to nie warto używać ani kompaktów, ani lustrzanek, a wystarcczy mieć telefon z funkcją robienia zdjęć. A nie o to przecież chodzi w aparacie za 800zł

To jest trochę jak z motocyklami. Lepiej zaczynać od mniejszych pojemności :P , ale i z takim banditem na początek też sobie można spokojnie poradzić:D

dobre porownanie, ale zly przyklad. ja bym powiedzial - kompakty to rowery, a lustrzanki to prawdziwe motocykle. w sumie i jednym i drugim pojeździsz :D

Twoim tokiem myślenia, to nie warto używać ani kompaktów, ani lustrzanek, a wystarcczy mieć telefon z funkcją robienia zdjęć. A nie o to przecież chodzi w aparacie za 800zł

dobre porownanie, ale zly przyklad. ja bym powiedzial - kompakty to rowery, a lustrzanki to prawdziwe motocykle. w sumie i jednym i drugim pojeździsz :D

Kompakty to rowery?

Komórki to rowery. Kompakt to 250cm3, hybryda (czy jak teraz nazywają kompakty z dużym zoomem), to taka 500cm3, lustrzanki amatorskie to taki bandzior, a profesjonalne to hajka :P

Uważam po prostu, że na początek lustrzanka ma więcej wad niż zalet i tyle.

Z jednym sie nie zgodze...

Mysle ze jednak mozna zrobic lepsze zdjecia kompaktami niz starszymi lustrami... Ale oczywiscie wszystko jeszcze zalezy od obiektywu.

W tym Canon PowerShot SX30 IS jest ekran obrotowy co sie czasem przydaje (mi czesto) takze na +.

Obecnie uzywam lustra Canona, kupilem uzywke i jestem zadowolony. Jedynie to odpadla mi muszelka (ta gumowa do oka) ale bardzo duzo go uzywalem no i ma juz pare lat.... Choc przyznam ze od jakiegos czasu mysle o zmianie na "wyzsza polke" bo moje wymagania sa coraz wyzsze ;P

W kazdym razie -> CANON GÓRĄ !!! :)

Kupując lustro Canona jest jeszcze opcja dokupienia przejściówki na gwint m42 i potem używanie tańszych o wiele ruskich obiektywów. Warto też to wziąć pod uwagę. Ja osobiście gdybym miał wybierać pomiędzy kompaktem a lustrzanką to dozbierał bym kaski i kupił cyfrową lustrzankę. ;)

A co do aparatow w telefonach, widzialem ksiazke (nie pamietam autora ani tytulu), taki fotoalbum ze zdjeciami z roznych miejsc na swiecie, i w zyciu nie pomyslal bym ze te wszystkie foty autor cykal... iphonem. Bylem w malym szoku. Takze najlepsze zdjecia robi fotograf, sprzet jest mniej wazny ;)

To ja się wtrącę deko.Wszyscy podniecają się co tam nie musi być w aparacie jaka to nie musi być rozdzielczość etc etc.

Po pierwsze aparat dla amatora musi mieć program.Czy to automatyczny dobór czasu i przysłony czy w pełną automatykę łącznie z ustawieniem czułości balansu bieli etc.

Duże aparaty dla amatora będą nieporęczne i będą tylko zawadzać.

Aparat dla zaawansowanego amatora musi mieć jasny obiektyw lub wymienne obiektywy.Funkcje manualne (możliwość wyboru -Czasu,Przysłony,Balansu bieli,Trybu pracy autofokusa,Wybór pomiaru światła) oraz funkcje automatyczne.

Pierwsza grupa to aparaty kompaktowe popularne od 400 zł w górę.

Kolega celuje w grupę wyżej.Tu polecałbym jednak coś z wymiennym szkłem.Niestety szkło to podstawa.O ile puszkę można kupić już za około 1000 zł to ciekawe szkło zaczyna się od 2000 zł.niezależnie od systemu (Czytaj firmy).Tu jednak na przeciw wyszły firmy takie jak Sigma czy Tamron które oferuja optyke za przystępna cenę.

Obecnie są jeszcze hybrydy. Aparaty kompaktowe z wymienna optyka. Niestety są to nowe systemy i jest do tych systemów mało szkła.

Co do stosowania szkieł Zenita znaczy M42 to nie polecam.Są to szkła bardzo kiepskie jakościowo oraz bardzo często powodują wprowadzanie błędów diagnostycznych w aparatach co potem może zaowocować niemiłą wycena w serwisie.Poza tym sa to szkła manualne a tu już trzeba wiedziec jak ustawić aparat co początkującemu stwarzac będzie duże problemy .Ogólnie temat nie wart moim zdaniem zachodu.

Kolega musi napisać czy chce aparat z wymienna optyka czy kompaktowy.Bo to dwa różne światy.

Jak kompaktowy aparacik do napinki i pstrykania fotek to już wybrał.

Jak aparat do robienia zdjęć to niestety ale wymienna optyka :)

Tu do wybory Canon,Nikon lub Pentax czy też hybrydy Olympus,Panasonic,Sony,Samsung oraz Pentax i Nikon.

WAŻNE!

Jak już kolega zdecyduje się na jakiś system (Czytaj Firme) ciężko będzie zmienić.Znaczy szkła nie sa kompatybilne ze sobą.Czyli Canon nie pasuje do Nikona czy Pentaxa.Inne mocowania obiektywów.

PS,Ale po co ja to pisze :)

PS2.Zdjęcia robi fotograf nie urządzenie.Ona ma mu ułatwić zadanie i go wspomóc .Niestety kompozycji kadru za nas nie zrobi.Nawet najlepszy zestaw w rękach amatora nie gwarantuje udanych zdjęć.Wręcz przeciwnie.Bardzo czesto większość zdjęć wyjdzie zła.Te aparaty mają za dużo funkcji w których amator się gubi.

PS3.Z aparatami jak z motocyklami.Dobierajmy sprzęt do umiejętności.Szkoda kasy i nerwów :)

widzialem ksiazke (nie pamietam autora ani tytulu), taki fotoalbum ze zdjeciami z roznych miejsc na swiecie, i w zyciu nie pomyslal bym ze te wszystkie foty autor cykal... iphonem. Bylem w malym szoku.

Proszę, moje zdjecia cykane iPhonem w różnych miejscach:

https://picasaweb.google.com/107493464754512336612/SequoiaNationalPark?authkey=Gv1sRgCMKYtemN6M26nAE

https://picasaweb.google.com/107493464754512336612/MissionSanJuanCapistrano

Można sobie porównać, tragicznie nie jest z jakością

http://4girls.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=31223&postdays=0&postorder=asc&start=0

panie rozwieja wszystkie Wasze wątpliwości :P

"Anes ale dlaczego wolisz Nikona? Olympus nie jest dobry?

A masz jeden czy kilka obiektywów? Bo ja na przykład

to lustrzanką robię zdjęcia jak wystawiam rzeczy na allegro - nic

poza tym. Fotografia mnie nie kręci. Moja siostra jedynie robi

ale nadzwyczajne nie wychodzą. Jak narazie mamy jeden obiektyw. "

http://www.youtube.com/watch?v=0S-d24HCSqI

Edytowane przez vikkyi

Obi w mojej galerii wszystkie z telefonu wyszly. Jakos jak czlowiek wsiada na 2oo to zazwyczaj ma tylko telefon. Zanim kolega kupi cokolwiek. Proponuje najpierw poczytac o technice robienia zdjec, kadrowanie, swiatlo, cienie itd itp. Ja tez sie napalilem na aparat wydalem wtedy ok 1500pln porobilem troche tego ale dopiero jak zaczalem czytac co i jak z czym sie je zrozumialem troche jak obslugiwac tryb manual, a i tak jak cykam gdzies komus foty to z automatu bo zaraz marudzenie ze 3 dni aparat ustawiam do jednego zdjecia.

Teraz aparat sie kurzy czasem sie go wezmie a jak Bandziorem gdzies smigam to wlasnie telefon gra pierwsze skrzypce ;)

Nie ma co sie napinac na drogi aparat i bajery jakie ma jak i tak tego nie wykorzystasz i predzej sie zniechecisz przez mnogosc tego wszystkiego. Lepiej cos tanszego nawet uzywke i dobra literaturke "HOW TO" :D

A ja powiem ze w sumie sie moge zgodzic z wypowiedzia Tomka. To chyba takie podstawowe rzeczy, o ktorych trabia na roznych forach foto czy w ogole ludzie w temacie miedzy soba.

Oczywiscie CANON GÓRĄ!!! :P

Amen.

a i tak jak cykam gdzies komus foty to z automatu bo zaraz marudzenie ze 3 dni aparat ustawiam do jednego zdjecia.

czyli nie masz pojęcia o co chodzi w robieniu zdjęc

Nie ma co sie napinac na drogi aparat i bajery jakie ma jak i tak tego nie wykorzystasz

bzdury do kwadratu

Edit :

Canony górą :D !

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.