Skocz do zawartości

Aparat Fotograficzny

Matis
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

wojtecki co ma czas w jakim sie ustawia aparat do pojecia o robieniu zdjec? I Jak autor nie ma parcia zeby sie nauczyc fotografowania to i tak auomatu bedzie uzywal i tyle w temacie...

no jasne że tak, jeśli ma zamiar tylko cykać foto na imprezach rodzinnych to lustro jest zbędę

i nie o czas ustawiania aparatu a o tryb automatyczny mi chodziło

sorki ze sie wtrace , skoro ktos kupuje lustro do robienia zdjec to musi miec troche pojecia o tym do czego sluza podstawowe parametry chociazby przeslona i czas naswietlania.

A odnosnie cykania fot z automatu - rzeczywiscie jesli ktos nie ma pojecia jaki efekt chce uzyskac na zdjeciu to albo niech wroci do kompactu albo robi na ''zielonym'' polu w lustrzance.

Dla mnie w normalnych warunkach kwestia zrobienia zdjecia na manualnych parametrach to przystawienie do oka, , przycisniecie spustu dla zlapania ostrosci ( skontrolowanie czasu naswietlania ,ewentualnie korekcja jednym palcem czasu albo przeslony), ustawienie kadru i strzal - czas operacyjny 2 - 3 secundy. Dla trudniejszych warunkow ( czyt. oswietlenia, bieganie za obiektem fotografowanym) trzeba liczyc sie z dluzszym czasem robienia zdjecia. Nie mowie tu o jakischs ekstremalnych fotkach gdzie kopmakty rady wogole by nie daly.

Takze nie widze tu jakichkolwiek trudnosci w robieniu zdjec lustrzanka - ze duzo czasu ustawiania - przesada. Dla amatrskich zdjec jest szybko i ladnie , Dla artystycznych to trzeba sie troche napstrykac zeby wyszlo to co chcemy a nie to co sie akurat udalo .

Ale zawsze jest przeciez photoshop :)

ps. wojtecki - przywiez przywiez to szkielko :)

Edytowane przez jacekrysiek
  • Upvote 1

Kup sobie lustrzankę na zloty jak znalazł lens,nikon-2f4a3478ce31e262d303e3d1d33ee19d_h.jpg

tak to prawda ze body nie musi być super by były dobre zdjęcia dużo zależy od obietywu...na pocżatek polecam canona 400d,450d,500d, nikona d40,d60

Musisz pomyślec troche przyszłosciowo...gdyż obiektyw canona pasuje do canona a nikona do nikona, wiec jezeli masz zamiar zabrac sie za stajnie canona to idziesz w szkła tylko od nich, wiec nalezy wziasc pod uwage ceny obiektywów, ich ilośc i dostepnosc jeśli chcesz isc w fotografie głębiej...ilośc zdjęc jest ważna gdyż charakterystyczny pstryk w lustrzankach to migawka..i to ona sie zużywa (około 100tys zdjęć) zalezy od aparatu.

A skąd takie dziwne dane 100 tys i pada migawka ?

O ile mnie pamieć nie myli to ostatni raz słyszałem o tym że producent gwarantuje przebieg migawki 100 tys pod koniec lat 90 :)

Obecnie migawka to bardzo często hybryda mechaniczno elektroniczna.wytrzymują nawet kilkaset tysięcy zdjęć co nie znaczy że każda.Prędzej rozwali się mechanizm napinania lustra czy przysłony właśnie przez stosowanie adapterów czy gównianych lub uszkodzonych obiektywów niż migawka.

O ile mnie pamieć nie myli to ostatni raz słyszałem o tym że producent gwarantuje przebieg migawki 100 tys pod koniec lat 90 :)

Obecnie migawka to bardzo często hybryda mechaniczno elektroniczna.wytrzymują nawet kilkaset tysięcy zdjęć co nie znaczy że każda.Prędzej rozwali się mechanizm napinania lustra czy przysłony właśnie przez stosowanie adapterów czy gównianych lub uszkodzonych obiektywów niż migawka.

proponuje zapoznac sie z tym - http://www.olegkikin.com/shutterlife/ - i wykresy najwiekszej "smiertelnosci" (z ang. dead) migawki (z ang. shutter)

+ mase textow - nawet u producentow typu - "Testing to over 100,000 cycles assures shutter life and accuracy.", czy inne Shutter MTBF...

nie wiem jaki moze miec wplyw na zywotnosc migawka hybrydowa - przeciez ona cyknie za kazdym razem, tylko przy odpowiednio krotkich czasach dodatkowo zostanie ciachnieta elektroniką.

Nie bijcie mnie za to że się wtrącę, ale napiszę coś co może być przydatne w zakupie cyfrówki. Kilka lat temu jak kupiłem sobie Canon S2 IS to dla niego była taka opcjonalna tuleja która zabezpiecza obiektyw przed uszkodzeniem kiedy jest wysunięty, a dodatkowo ta tuleja ma możliwość przykręcenia 52mm filtrów itp. Także dokręcając do codziennego użytku filtra UV chroniło całkowicie obiektyw, czasami dokręcałem filtr polaryzacyjny czy inne. Także jak już szukać cyfrówki to patrzeć która z nich ma możliwość dołączenia takiego przydatnego elementu.

O tutaj jest podobna.

Edytowane przez mikitBP

Nie bijcie mnie za to że się wtrącę, ale napiszę coś co może być przydatne w zakupie cyfrówki. Kilka lat temu jak kupiłem sobie Canon S2 IS to dla niego była taka opcjonalna tuleja która zabezpiecza obiektyw przed uszkodzeniem kiedy jest wysunięty, a dodatkowo ta tuleja ma możliwość przykręcenia 52mm filtrów itp. Także dokręcając do codziennego użytku filtra UV chroniło całkowicie obiektyw, czasami dokręcałem filtr polaryzacyjny czy inne. Także jak już szukać cyfrówki to patrzeć która z nich ma możliwość dołączenia takiego przydatnego elementu.

O tutaj jest podobna.

Tylko po co? Żeby używać filtrów, trzeba być bardzo świadomym ich działania, bo przydają się rzadziej niż się zazwyczaj myśli.

To tak jak z filtrami UV, nie wiem czy dalej jest moda, ale w pewnym momencie mam wrażenie, że wszyscy mówili o tych filtrach, nie zdając sobie sprawy, że w większości przypadków w niczym nie pomogą, a czasami mogą zaszkodzić.

Trzeba umieć korzystać z filtrów, a do tego trzeba już naprawdę dobrze znać temat fotografowania.

hej, jednak nie będę dysponował takimi finansami, więc co polecacie na dobra technicznie cyfrówkę za 700-800zł (nową)?

Edytowane przez Matis

Nie można wskazać dokładnej liczby do wszystkich lustrzanek....wpisałem wartość wyśrodkowaną...koleżance poszła migawka po około 130tys w nikonie d40.

Wiadomo im wyższej klasy aparat tym dłużej uciągnie. Generalnie jesli sie chce wiedziec najlepiej wpisac model aparatu i zywotnność migawki, a wszystko będzie jasne :)

To tak jak z filtrami UV, nie wiem czy dalej jest moda, ale w pewnym momencie mam wrażenie, że wszyscy mówili o tych filtrach, nie zdając sobie sprawy, że w większości przypadków w niczym nie pomogą, a czasami mogą zaszkodzić.

Trzeba umieć korzystać z filtrów, a do tego trzeba już naprawdę dobrze znać temat fotografowania.

ochrona obiektywu bardzo dobrym optycznie filtrem UV nie wymaga zadnej wiedzy, swiadomosci czy doswiadczenia fotograficznego.. i to nie moda - tylko dbanie o sprzet. nie wyobrazam sobie na swoich 2.8-kach nie miec dobrej UVki. i tez nie wiem jak moga szkodzic.. (poza sciemnieniem jakiejs dziesiatej EV)

zerknij do torby (albo na szyje) zawodowego reportera. czesto filtry robia za wieczko od obiektywu.

hej, jednak nie będę dysponował takimi finansami, więc co polecacie na dobra technicznie cyfrówkę za 700-800zł (nową)?

może Panasonic DMC-ZS9 ? Albo ZS7 jesli chcesz tez GPSa do tagowania fotek.Oba maja optyke Leica.

W tej kasie się zmieścisz.

Ja tam sie nie znam zbytnio ale wydaja mi sie dosc ciekawe te sprzety.

Sam mam ZS7 i jestem zadowolony z niego.

proponuje zapoznac sie z tym - http://www.olegkikin.com/shutterlife/ - i wykresy najwiekszej "smiertelnosci" (z ang. dead) migawki (z ang. shutter)

+ mase textow - nawet u producentow typu - "Testing to over 100,000 cycles assures shutter life and accuracy.", czy inne Shutter MTBF...

Jakoś nie podniecają mnie takie wykresy .Z praktyki mogę powiedzieć ze sporo zależy od sposobu używania sprzętu i typu migawki.Zreszta sam je obejżyj.Aparaty z migawką hybrydową pierwszy lepszy D5000 żywotność żyje przy 145 tys padła po 450 tyś

Zobacz tabelę ile procent migawek padło w jakim okresie przebiegu migawki.

nie wiem jaki moze miec wplyw na zywotnosc migawka hybrydowa - przeciez ona cyknie za kazdym razem, tylko przy odpowiednio krotkich czasach dodatkowo zostanie ciachnieta elektroniką.

Migawka hybrydowa realizuje czasy mechaniczne do 1/250 reszta to już elektronika.Jest prostsza w budowie ma mniej elementów mechanicznych.Po prostu tam nie ma co się zepsuć poza elektroniką.Bardzo często jest to tylko jedna kurtyna! Czas życia 150-450 tyś cykli.Kowalski rocznie robi około 3 tyś cykli czasem zdecydowanie mniej około 300 cykli.

Migawka mechaniczna realizuje czasy do 1/8000.Jest sporo elementów mechanicznych ,sprężyn, dźwigni, które z czasem ulegają odkształceniu.Czym migawka jest używana bardziej intensywnie (długie serie) tym bardziej po tyłku dostają hamulce, sprężyny, dźwignie.Żywotność średnia około 200-3500tyś cykli co tez widać po tej tabelce.Przy około 100-200 tyś cykli awaryjność na poziomie 30% 200-380 tyś na poziomie 60%.

100tyś tak jakoś zostało ludziskom po epoce aparatów analogowych.

Są przypadki że migawka padnie w pierwszych miesiącach życia ale są tez migawki które przekraczają znacznie przebiegi uznawane za średnie.Mój rekordzista na dzień dzisiejszy 856 tyś cykli.

Ważny jest stan ogólny aparatu,a nie podniecanie się przebiegiem migawki.Tu anologia jest do przebiegów silników.Jeden zatrze silnik po 100 tyś drugi zrobi 800tyś bezawaryjnie.

PS( w aparatach tez już cofają liczniki :) )

ochrona obiektywu bardzo dobrym optycznie filtrem UV nie wymaga zadnej wiedzy, swiadomosci czy doswiadczenia fotograficznego.. i to nie moda - tylko dbanie o sprzet. nie wyobrazam sobie na swoich 2.8-kach nie miec dobrej UVki. i tez nie wiem jak moga szkodzic.. (poza sciemnieniem jakiejs dziesiatej EV)

zerknij do torby (albo na szyje) zawodowego reportera. czesto filtry robia za wieczko od obiektywu.

Ale tu była mowa o filtrze do kompaktu. Do tego wcale nie tak łatwo zarysować szkło. Oczywiście wszystko zależy od sposobu użytkowania. A filtr używany wszędzie i zawsze może spowodować flary, których bez niego by nie było.

Ja nie mówię, że filtry są złe, a jedynie to, że trzeba mieć powód do ich używania:) No i dobre filtry też już trochę kosztują.

Panowie,

a nie idziecie czasem w :offtopic: ??

Panowie,

a nie idziecie czasem w :offtopic: ??

Troszkę poniosło :)

Ale żyby było w temacie.

Moja propozycja dla kolegi.

Weź ze soba karte pamięci SD.Idź do sklepu fotograficznego i wybierz aparat który się Tobie podoba i dobrze leży Tobie w reku oraz jest w zasięgu cenowym.Wykonaj kilka zdjęć.Dalej bliżej z lampą bez.

Najlepiej jak będzie to kilka różnych aparatów .Idź do domku i na spokojnie na swoim kompie obejrzyj sobie które fotki najbardziej Tobie odpowiadają.I to będzie To co potrzebujesz.Czy to będzie Canon ,Nikon,Pentax,Panasonic itd to nie ma znaczenia.Aparat ma być dla ciebie i Tobie sprawiać przyjemność fotografowania a nie być gadżetem na pokaz.

• 2 months later...

Nie chcę otwierać nowego tematu, więc się podczepię : ) Wiem, że pare osób na forum interesuje się fotografią : )

Jaką lustrzankę kupić z obiektywem w okolicach 3000-3500. Bawiłem się już kompaktem i brakuje mi wielu opcji, a i mały lcd w wizjerze zaczął drażnić. Aparat głównie będzie używany w podróży - widoki, portrety. Z racji dość wysokich cen sprzętu muszę pocieszyć się jednym obiektywem. Co myślicie o zestawie:

Canon d600 lub d550 + obiektyw Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6. Jest to w miarę sensowyny zestaw, czy rozglądać się za czymś innym ? jeśli tak to za czym ? : )

550D będzie trochę tańsza od 600..a zaoszczędzoną kasę lepiej władować w obiektyw

hmm..pytanie czy w przyszłości będziesz chciał kupić drugi obiektyw

Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 według mnie jest trochę za ciemny nawet jak na pierwszy obiektyw

ja bym szukał czegoś z tamrona

zaraz Ci podrzucę linki

Edit. Na pewno mogę polecić ten

http://allegro.pl/ta...2124301637.html

bardzo dobry w miarę jasny obiektyw..w zasadzie głownie tylko jego używam

Canon EF-S 18-135mm jest zły..gdzieś tam w testach wypadał podobnie z nikorem czy sigmą ale przy max ogniskowej jest ciemno trochę

Jesli nie zalezy Ci na nówce poszukaj po forach foto..ludzi bardzo czesto sprzedają komplety w fajnych cenach

Edytowane przez Wojtuniunia

Pomyśl nad tym:

http://allegro.pl/canon-eos-350d-i-wielki-zestaw-i2159401707.html

Albo 400D z jakimś średnim obiektywem i zamkniesz się w 3000zł.

A czemu 400D?

Bo wystarczy i chodzi jeszcze na karty CF ;)

Sory QQ ale podales Mu zajebisty ''podreczny'' zestaw do podrozy. ;)

Wg mnie jezeli chcesz juz koniecznie chcesz jedna z tych puszek ktora wymieniles to bierz ( ktorakolwiek -wg mnie to tam wielkiej roznicy nie ma) a jesli chodzi o obiektyw to albo ten co wojtecki Ci doradzil -jesli masz na to kasiore ,albo nawet taniej mozesz pojechac z kitowym 18-55 3.5-5.6 canona. Wiekszosc powie ci ze to shit, ale gowno sie znaja albo nie umia robic zdjec :) Tobie, tam gdzie jedziesz wlasnie ten sie przyda bardziej. Wystarczajaco szeroki i do dziennych zdjec wystarczajaco jasny. Albo jesli nie jestes nastawiony na takie szerokie widoki kup 28-105 usm 3.5- 4.5.Mniej niz polowe ceny wojtkowego i niewiele drozszy od kitowego. Akurat ten mam ja i jestem bardzo zadowolony i w terenie i nawet w domu daje rade - szeroki nie jest ( zwlaszcza po kropie ma cos 44- ale mnie sie podoba ) nieduzy, szybki , ostry i tani

Edytowane przez jacekrysiek
  • Upvote 1

JR ładnie to napisał ;)

JackuRyśku, tamten zestaw może kupić, bo jest tani jak barszcz, ale przecież nikt mu nie każe z całym sprzętem jeździć!

Weźmie sobie ten 28-80mm albo 18-55mm i będzie mógł poszaleć :)

A jak się trochę oswoi, to już ma kilka innych obiektywów, jak 75-300mm jakby chciał portrety ciekawe porobić czy z tele polatać.

I torbę ma w zestawie...

Po prostu za małe pieniądze można sporo sprzętu w sam raz dla amatora kupić.

To się nazywa 'okazja' ;)

Przy czym ja bym nadal polecał body 400D, ze względu na karty CF :lol:

Ja tam jestem gadżeciarzem trochę, więc kupiłbym sobie pewnie 600D...

Nad obiektywem który wymieniłeś sam się zastanawiałem i jak wpadnie jakaś kasa to kto wie...

A do tego polecam na portretówkę stałoogniskową tanią 50tkę http://allegro.pl/canon-ef-50-mm-f-1-8-ii-50mm-canon-50mm-od-reki-i2147486749.html . Za taką cenę super sprawa (a można wyhaczyć taniej)

50mm?

To już trochę więcej niż portret :)

Ja do portretów bym około 100mm polecał :D

Ale ja się nie znam ;)

"Co z 50 mm?

piedziesiatka.jpg

Wiele osób, szczególnie zaawansowanych amatorów posługujących się lustrzankami cyfrowymi używa jasnych standardowych obiektywów 50 mm. Biorąc pod uwagę fakt, iż po przeliczeniu przez współczynnik krotności dają one ogniskowe 75-80 mm, można by uznać, że nadają się do portretu. Niestety nie do końca. Owszem ekwiwalent ogniskowej i wycinek pola obrazowego sprawiają takie wrażenie, jednak obraz nimi rejestrowany wygląda nieco inaczej, niż ten z prawdziwej portretówki. Okazuje się bowiem, że sposób odwzorowania tła jest inny w obu przypadkach. Można więc przyjąć, że od biedy, przy klatce APS-C z krotnością 1,5 lub 1,6 x można użyć 50 mm, jednak lepszy efekt osiągnie się korzystając z dłuższej ogniskowej." http://www.fotal.pl/...tu-jaki-wybrac/

Ja wiem, że nie jest to klasyczna portretówka, tylko że nie znam innego tak jasnego obiektywu w tak niskiej cenie, stąd moja propozycja. Czyli można uznać mnie za zaawansowanego amatora;)

Edytowane przez Scisek

Dzięki za odpowiedzi, pomyślę nad tym co Wojtecki podał. Faktycznie ten co podałem mógłby być trochę jaśniejszy. Jego głównym atutem raczej jest ostrość. Ostatnio byłem u kumpla co mi pokazywał test swojego obiektywu i inne rzeczy, takie jak DOF, o których nie miałem wcześniej pojęcia zielonego. Zaczynam też patrzeć na testy rozdzielczości obiektywów na www.optyczne.pl i pewnie nimi poniekąd będę się sugerował przy zakupie. Na pewno chcę mieć coś co będzie mieć najniższą ogniskową w granicach 17-18 przynajmniej ; ) a z większych ogniskowych najwyżej zrezygnuję. Bawiłem się już w ostatnie wakacje EOSem 350d z kitowym obiektywem i wolałbym coś lepszego. Zawsze po jakimś czasie można kupić drugie dobre szkło. Wychodzę z założenia, że lepiej mieć na początek jedno "docelowe" niż kilka obiektywów średniej jakości :P Dzięki za wypowiedzi !!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.