Skocz do zawartości

Zabezpieczenie Motocykla Przed Kradzieżą - Alarm

Prywo
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Warto się dowiedzieć, w przypadku których alarmów i blokad, ubezpieczalnie dają zniżki (przynajmniej jeszcze 2 lata temu dawały)i może tym się kierować..

• 2 weeks later...

Im więcej czytam w temacie alarmów i blokad tym bardziej głupieje :) W końcu trzeba będzie w coś zainwestować. Wiadomo, że każdy chciałby kupić coś dobrego ale jak czytam opinię, że niektóre rozładowują aku to aż mi się odechciewa. Przerabiałem ten temat w aucie i szczerze mówiąc nie mam ochoty tego powtarzać. Bardziej skłaniałbym się chyba ku tej blokadzie na tarczę z alarmem 2 w 1.

Igoricios masz dokładnie ten model, do którego podałeś link allegro ? >> XN15 ? Trochę tych modeli jest od 140 zł do ponad 300 i na dobrą sprawę jakichś wielkich różnic pomiędzy nimi nie widzę. Ktoś jeszcze używa Xeny ?

Im więcej czytam w temacie alarmów i blokad tym bardziej głupieje :) W końcu trzeba będzie w coś zainwestować. Wiadomo, że każdy chciałby kupić coś dobrego ale jak czytam opinię, że niektóre rozładowują aku to aż mi się odechciewa. Przerabiałem ten temat w aucie i szczerze mówiąc nie mam ochoty tego powtarzać. Bardziej skłaniałbym się chyba ku tej blokadzie na tarczę z alarmem 2 w 1.

Igoricios masz dokładnie ten model, do którego podałeś link allegro ? >> XN15 ? Trochę tych modeli jest od 140 zł do ponad 300 i na dobrą sprawę jakichś wielkich różnic pomiędzy nimi nie widzę. Ktoś jeszcze używa Xeny ?

Ja uzywalem Xeny przez 2 lata i teraz tez uzywam innego modelu w innym moto, alarm w blokadzie jest wlasciwie dla picu, wzbudzaja go wszystkie ruchy, wlacznie z podmuchami wiatru i nie ma regulacji. Zalozenie linkii "niezapominajki" pomiedzy blokada i kierownica to tez wyzwanie zeby alarm w blokadzie sie nie zalaczal co 30sekund.

Z tej 1 xeny wyciagnalem poprostu baterie do alarmu i uzywalem bez tego, w drugiej xenie jak narazie baterie jeszcze sa ale jest to irytujace polaczenie z linka "niezapominajka".

Edytowane przez serch

• 3 weeks later...

odgrzeję kotleta. :D

Właśnie wczoraj z rana zamontowałem sobie ten alarm co pokazał MAZI.

cała operacja zajęła mi 3 godz. jest dosyć prosta, zrobił bym dużo szybciej ale właśnie ta firma na schemacie podłączenia czujnika położenia moto nie poprawili długopisem podłączenia i musiałem ponownie odcinać, odizolowywać i odrywać alarm i przewody i zamienić 2 przewody miejscami (dowiedziałem się telefonicznie).

do całego zabiegu potrzebne:

złączki elektryczne żeńskie i męskie po około 6-8 szt

oczka na przewody z otworem 6 mm 2 szt.

nakrętka na klucz 10 mm

izolacja (najlepiej czarna)

cążki do przewodów (ewentualnie nożyczki),

klucze ampulowe 6 mm i 5 mm,

wkrętak gwiazdkowy (płaski też się przydaje do upychania przewodów),

zapalniczka (do zdejmowania izolacji i przypalania fajka B) ),

kombinerki najlepiej wąskie (do zagniatania złączek),

miernik elektryczny (mile widziany),

lutownica by było profesionalnie,

termokurcze,

papier ścierny (do zmatowienia plastiku),

benzynka ekstrakcyjna i szmatka (do odtłuszczenia przeszlifowanego miejsca),

malutki płaski wkrętak (do wyregulowania czułości alarmu)

kołki plastikowe do przymocowania nadkola do zadupka (mi się stare pourywały ale miałem nowe - tak na wszelki wypadek)

schemat elektryczny naszej maszyny.

1. zdejmujemy kanapę, wyciągamy półkę nad aku, zdejmujemy zadupek (odkręcamy 2 wkręty, 4 kołki mocujące siatkę, 2 śruby przy tylnej rączce, wyciągamy 6 szt. kołków rozporowych od dołu) odpinamy lampę tylną (z kostki)

2. odszukujemy sobie potrzebne kabelki w alarmie z których chcemy korzystać (nie podłączałem odpalania z pilota)

3. podłączamy alarm do opcjonalnego czujnika położenia moto (sprawdzając schemat czy jest poprawiony długopisem, teraz to już wiem B) ) wcześniej skracamy przewód od czujnika położenia do długości około 20 cm (tyle przewodów wystarczy nie ma co zagracać miejsca pod kanapą i tak jest mało, fabrycznie jest około 50 cm.)

4. wpinamy się w + przy kierunkach tylnych między bezpiecznikiem a kierunkiem (nie ma potrzeby przed bezpiecznikami, na przewodach od alarmu są bezpieczniki więc nie ma problemu z ewentualnym zwarciem lub przepięciem ze strony osób trzecich)

5. przykręcamy 1 masę do ramy (na przewodzie jest fabryczne oczko, ja miałem pod zadupkiem wystającą śrubę założyłem oczko i dokręciłem nakrętkę)

6. podłączamy odcięcie zapłonu (tu przyda się miernik i własna inicjatywa gdzie chcemy to zrobić :rolleyes: ) tu więcej nie napiszę, ewentualnie podpowiem, zapytania na PW

7. podłączamy + i - (używając zakupionych oczek i zaciskając je na przewodach) podłączamy do aku lub wpinamy się w instalację elektryczną (w stały plus i minus) wtedy nie będą potrzebne oczka.

8. znajdujemy sobie miejsce pod kanapą (za dużo nie mamy pola do popisu ale pod ten alarm jest idealne 1 miejsce) dla syrenki, alarmu i czujnika położenia moto, przecieramy papierem ściernym i odtłuszczamy benzynką.

9. przyklejamy wszystkie elementy we wcześniej przygotowane miejsca

10. składamy wszystko do kupy

11. regulujemy czułość czujnika udarowego wg własnego widzi mi się

i WŁALA

cieszymy się pikaniem, potem pukamy, przechylamy moto, sprawdzamy czy wszystko jest OK,

następnie są pochwały, uznania, premie, browarki :jump:

REASUMUJĄC

Jestem zadowolony z alarmu w 95% (syrenka mogłaby być głośniejsza, ale zamontuję jeszcze jedną dodatkową :zeby: )

plusy:

- prostota montażu

- płynna regulacja czułości czujnika udarowego

- dodatkowe wejście na czujnik zewnętrzny

- dosyć mała konstrukcja alarmu, syrenki, czujnika położenia

- ładny metalowy pilocik z naklejką S (Suzuki, naklejka do wyboru :D )

minusy:

- troszkę za cicha syrenka bez własnego zasilania przecinasz kabel i kiszka już nie piszczy (jak jest bez kanapy to głośno, jak z kanapą to już jest stłumiona, ale przecież nikt nie zostawi bez kanapy bo wtedy po kiego wała alarm) rozwiązanie - głośniejsza syrenka najlepiej z własnym zasilaniem.

- pilot (pomimo że ładny ma swój minus) metalowy obija się o półkę, w trakcie takiego obijania się potrafi załączyć alarm, rozwiązanie - pilota włożyć do plecaka lub kieszeni z naciskiem na to pierwsze, w kieszeni też istnieje możliwość wciśnięcia przypadkowo pilota, plusem noszenia w kieszeni lub plecaku jak ktoś nas zciągnie z moto to możemy pilotem jemu zgasić moto :D:P

narazie więcej nic nie powiem o tym alarmie zobaczymy jak będzie się spisywał.

jak ktoś nas zciągnie z moto to możemy pilotem jemu zgasić moto :D:P

Serio ktoś słyszał o takim przypadku? Musiałby czatować z kaskiem :P Co jeszcze może się stać? :/

Jak zmieniałem motocykl ani przy sprzedaży starego ani przy kupnie nowego sprzedającym do głowy nie przyszło zabezpieczenie się przed odjechaniem kupującego w siną dal. Dopiero potem przeczytałem o takiej możliwości.

Niestety, dla złodzieja najprostsze metody są najlepsze...

Edytowane przez Pawel

to był przykład :D , ale np na YT jest kilka filmików jak w taki sposób walą moto (przy kupnie) lub ściągają z moto na skrzyżowaniu, to u mnie działa bardziej jako odcięcie zapłonu a gaszenie z pilota to efekt uboczny tego alarmu mi nie przeszkadza.

Edytowane przez Prywo

Serio ktoś słyszał o takim przypadku? Musiałby czatować z kaskiem :P Co jeszcze może się stać? :/

Jak zmieniałem motocykl ani przy sprzedaży starego ani przy kupnie nowego sprzedającym do głowy nie przyszło zabezpieczenie się przed odjechaniem kupującego w siną dal. Dopiero potem przeczytałem o takiej możliwości.

Niestety, dla złodzieja najprostsze metody są najlepsze...

oględziny:

ae82066e7c3099e4m.jpg

link do aukcji: http://archi.inosak.org/imgdb/item644835714_1.html

Edytowane przez camillo87

Mam trochę nietypowe pytanie ale łączy się ono z alarmami więc umieszczę w tym dziale.

Znalazłem taką rzecz:

http://www.ibood.com/pl/pl/product_specs/17696/i-gotU_GT120_najmniejszy_na_swiecie_traker_GPS/

I czy ktoś wie jak to dokładnie działa? Bo tam coś piszą żeby podłączyć do aparatu etc. a mi przyszedł do głowy pomysł jaki był kiedyś z komórkami do zrobienia a mianowicie wsadzić to głęboko pod owiewki do motóra i jak gwizdną to działa nam jak nadajnik GPS. Dobrze myślę? Czy to faktycznie bedzie tak działać? Ktoś sie na tym zna?

Mam wrażenie, że to tylko odbiornik gps i niczego sobie nie namierzysz. Robisz fotkę i to urządzenie dodaje do fotki namiar gps. Inaczej wszyscy by latali z czymś takim w moto czy samochodach. Kiedyś była o tym dyskusja i wychodzi, że z ochrony motocykla za pomocą gps to tylko urządzenia i abonament w firmach tym się zajmujących. Chyba, że coś się zmieniło.

A ja mam pytanie co do żarcia prądu, według podanego poboru prądu (zależy od modelu tego alarmu) to przynajmniej na 40dni powinno starczyć aku w bandziorze. No ale to do dna, że tak powiem. Ile może stać uzbrojony taki alarm, żeby bez problemu rozrusznik kręcił? Parę dni to troszkę mało z tego co Cielak pisze.

Mam trochę nietypowe pytanie ale łączy się ono z alarmami więc umieszczę w tym dziale.

Znalazłem taką rzecz:

http://www.ibood.com...cie_traker_GPS/

I czy ktoś wie jak to dokładnie działa? Bo tam coś piszą żeby podłączyć do aparatu etc. a mi przyszedł do głowy pomysł jaki był kiedyś z komórkami do zrobienia a mianowicie wsadzić to głęboko pod owiewki do motóra i jak gwizdną to działa nam jak nadajnik GPS. Dobrze myślę? Czy to faktycznie bedzie tak działać? Ktoś sie na tym zna?

To urządzenie nie ma nic zupełnie wspólnego z wyborem alarmu który jest tematem tej dyskusji. :offtopic:

Mam wrażenie, że to tylko odbiornik gps i niczego sobie nie namierzysz. Robisz fotkę i to urządzenie dodaje do fotki namiar gps. Inaczej wszyscy by latali z czymś takim w moto czy samochodach.

to zwykły GPS do laptopa żebyś wiedział gdzie jesteś używając AutoRoute lub podobnego softu.

A ja mam pytanie co do żarcia prądu, według podanego poboru prądu (zależy od modelu tego alarmu) to przynajmniej na 40dni powinno starczyć aku w bandziorze. No ale to do dna, że tak powiem. Ile może stać uzbrojony taki alarm, żeby bez problemu rozrusznik kręcił? Parę dni to troszkę mało z tego co Cielak pisze.

Sporo zależy od akumulatora. Jeśli jest nowy to te 2-3 tygodnie powinien bez problemu stać uzbrojony i potem zakręcić, ale tak czy inaczej w każdej instrukcji od szanującego się producenta alarmów pisze aby na dłuższe postoje nie uzbrajać alarmu w motocyklu właśnie ze względu na pobór prądu w stanie uzbrojenia.

Osobiście zostawiłem skuter 3 tygodnie na zewnątrz przy +5 stopniach na uzbrojonym alarmie PatrolLine HP447 i zapalił bez problemów.

Dobra, ostatnie pytanie przed kupnem RTX AM6, w artykule test napisali, że mimo nie podłączenia zdalnego odpalania jest możliwość załączenia zapłonu z pilota. Czyżby naprawdę nie dało się tego ominąć? Ja chcę tylko wyjca, więc rozumiem, że tylko podpinam zasilanie, kierunki i syrenę.

Ps. Lepiej kluczyk-scyzoryk, czy pilot? Ja skłaniam się bardziej w stronę scyzoryka, pilot chyba by w końcu rozpadł się od uderzania o półkę w czasie jazdy.

Dobra, ostatnie pytanie przed kupnem RTX AM6, w artykule test napisali, że mimo nie podłączenia zdalnego odpalania jest możliwość załączenia zapłonu z pilota. Czyżby naprawdę nie dało się tego ominąć? Ja chcę tylko wyjca, więc rozumiem, że tylko podpinam zasilanie, kierunki i syrenę.

Ps. Lepiej kluczyk-scyzoryk, czy pilot? Ja skłaniam się bardziej w stronę scyzoryka, pilot chyba by w końcu rozpadł się od uderzania o półkę w czasie jazdy.

ja mam dwie smycze -jedna w kieszeni z alarmem druga z kluczzykiem..co za problem? a dorabianie scyzoryka to jest kaszana;P

po za tym ja mam chyba AM8 i jest cos takiego jak blokirung klawirung...a ten caly artykul to smiech na sali...prawie jak opis producenta...zenada:D

Edytowane przez Cielak

sprostuję,

jeżeli nie będziesz podpinał się do zapłonu to niby jak ma reagować zdalne odpalanie :huh: , ja nie podpinałem i tego po prostu nie mam.

scyzoryk jest do bani, szybko psuje się sprężynka i luzuje się grot (mam w aucie taki scyzoryk tylko kupiony od gościa o nicku STIG, było cacy przez 6 miesięcy i to w aucie gdzie są zdecydowanie mniejsze wstrząsy)

pilot to fakt, przez przypadek można nie chcący wcisnąć przycisk, jak wozi się pilota w kieszeni, ja olałem i przyczepiłem do kluczyka lekko tłucze się o półkę ale pilot jest naprawdę solidny i niewielkich rozmiarów, od kiedy mam przy kluczykach nic mi się nie wcisnęło (więc stawiam na pilota )

jeżeli szukasz po prostu wyjca i nie zależy tobie na dodatkowych czujnikach (mi zależało) to rozważ TAKI alarm, pilot w kluczyku, i nic nie wala się po półce, a różnicy w kasie niema.

Edytowane przez Prywo

• 5 months later...

Witam, mam w moto zamontowany alarm meta system m359 i tylko jednego pilota. Czy ktoś ma/miał taki alarm i orientuje się czy można w jakiś sposób dorobić gdzieś drugiego pilota na zapas? Problem w tym, że w razie zgubienia jedynego pilota kluczykiem nie odpalę silnika bo alarm ma odcięcie zapłonu, a szkoda by było wywalić dobry alarm na śmietnik przez zgubienie pilocika. Czytałem na innych forach, że trzeba mieć drugi pilot i pilotem od alarmu uzbroić go 16 razy pod rząd, a następnie spróbować drugim pilotem, wtedy alarm go rozpozna i "doda". Czy sprawdzi się to z pilotem innej firmy jeśli nie znajdę nigdzie pilota mety?

Hej moja siostra ma mete i pilot dorabiała, bo zgubiła :) Bez problemowo, ale cos mi świta że pilot dokupiła w mecie. Skontaktuje sie z siostra i opisze dokładnie co i jak ;)

ja całe życie myślałem że w metach to raczej alko sprzedają, o pilotach do alarmu nie słyszałem :P

ja całe życie myślałem że w metach to raczej alko sprzedają, o pilotach do alarmu nie słyszałem :P

qnerku drogi nie "w metach" a " na metach " - widzę, że dawne się nie widzieliśmy...

• 1 month later...

Witam, chciałem spytać o opinię na temat tego alarmu :

http://moto.allegro....1287960465.html

Czy warto coś takiego montować ? I jak to jest z tym zdalnym odpalaniem, to żeby zacisnąć klamkę sprzęgła jest jakoś omijane wtedy, czy jak to jest bo wątpie żeby alarm sam zaciągał sprzęgło :rolleyes: jeżeli ktoś ma jakies spostrzeżenia (np. cena / jakość), przerabiał temat alarmu to proszę się nimi podzielić. Mam dziwne odczucie że za te 130zł to może być nic specjalnego. Pozdrawiam

Edytowane przez Krzysztof

Z tymi alarmami to jest tak ze bardzo czesto aku dostaje w du...e a ten z opisu wygląda ok , co prawdasam nie posiadam i w tej kwesti nic więcej nie podpowiem a moze zamiast tego konkretna blokada na tarcze nie bedzie lepsza .

ja uważam że te alarmy to straszna lipa , jakość ich wykonania pozostawia wiele do życzenia. pilot po paru miesiącach zacznie szwankować jak od razu się nie popsuje, no i nie wspominając już o aku. jak pisał kolega wyżej. Zresztą jak ktoś będzie chciał ukraść ci moto to i tak ukradnie

Zresztą jak ktoś będzie chciał ukraść ci moto to i tak ukradnie
To po co wyjmować kluczyki ze stacyjki ?

Nawet z takim alarmem kradzież będzie już trochę utrudniona. Każde zabezpieczenie jest dobre bo trzeba więcej czasu poświęcić na jego zdjęcie.

tylko tyle ze pierwszy lepszy nie ukradnie i tak jestem zdania że jak ktoś będzie chciał to i tak ukradnie wszystkie te alarmy działają na tej samej zasadzie

ja uważam że te alarmy to straszna lipa , jakość ich wykonania pozostawia wiele do życzenia. pilot po paru miesiącach zacznie szwankować jak od razu się nie popsuje, no i nie wspominając już o aku. jak pisał kolega wyżej. Zresztą jak ktoś będzie chciał ukraść ci moto to i tak ukradnie

nie zgadzam sie.

Alarm ma UTRUDNIC zlodziejowi robote. Tylko tyle. Ewentualnie zawiadomic syrenka wlasciciela ze ktos majstruje.

Co do wyboru alarmu juz dyskutowalismy wiele razy:

http://polishbanditc...jaki-polecacie/

http://polishbanditc...ieniem-czy-bez/

tylko tyle ze pierwszy lepszy nie ukradnie i tak jestem zdania że jak ktoś będzie chciał to i tak ukradnie wszystkie te alarmy działają na tej samej zasadzie

poziom tej wypowiedzi zostawie bez komentarza