Skocz do zawartości

Jak Się Zabrać Za Malowanie Ramy ?

Gość tyla
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

tak rama byla piaskowana i przeleciana papierem p240 i czy to jest podklad epoksydowy stosowany na gole powierzchnie?

Dlatego pytałem, ten podkład to akrylowy podkład wypełniający i jako taki nie ma zbyt dużych właściwości antykorozyjnych, stosuje się go przed właściwą warstwą nawierzchniową, dobrze by było - jak sam wspomniałeś - pomalować ramę najpierw epoksydem. Pamiętaj ,że epoksyd może wiązać się chemicznie tzn. mokro/mokro. A tak na przyszłość nie malujemy niczym bez specyfikacji technicznej ,bo istotne są czasy odparowania między warstwami , temperatura ,itp czyli wszystko to ,co ma wpływ na jakość efektu końcowego. Proszę: http://www.kapci.com/Portals/0/KAPCI%20Coatings/Cars%20TDS/English%20TDS/Kapci%20625%202K%20Filler.pdf

Jak masz trochę czasu to możesz poeksperymentować z produktami Zinga.  

P1200 za drobny jest.Przyczepnosci nie badzie.

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka

W zasadzie jest odwrotnie, ale głownie chodzi o to, by pod bazą nie było widać rys. A przy 800 ,szczególnie przy jasnych bazach takie problemy się trafiają.  

No patrz pan.Po 20 latach  w branży dowiedziałem się czegoś nowego o matowieniu powloki pod lakier  :takaemotka:

Edytowane przez krzys-68
  • Downvote 1

Jesli w ten sposób chcesz dyskutować to słabo wykorzystales te 20 lat. Zwróć uwagę ,że nawet w załączonej specyfikacji powyżej dla filler'a napisali 800 lub "lepiej".

• Downvote 1

Wiedz więc że się myliłem.Wszystko powyżej P1000 nie zapewnia prawidłowej przyczepności bazy do podkładu.Prawidłowo zmatowione podłoże P800 nie spowoduje rys.Te są najczęściej spowodowane błędną wczesniejszą obróbką podłoża.Wystarczy wykonać "siatkę nacięć" i widac wyraźnie.Ale to już temat na inne posty .EOT

dobre nie kłócić się pytanie:

1wypiaskowana rama

2 podkład epoksydowy

3 podkład wypelniajacy

4 szpachla na jedne wgniecenie

5 poprawić podkladem wypełniajacym

6 baza

7 clar :zeby:

bedzie sie to jakoś trzymalo? szybka odpowiedż bo chce sie w końcu brać za ta rame bo czeka w ciepłym garażu na kolor i sie doczkać nie może :zeby:

Pod szpachlę daj filer i będzie git . Nie przesusz bazy bo clar się będzie łuszczył.

czyli tak pokolei jak napisalem?

epoksyd

wypelniacz

szpachlowanie

wypelniacz

baza

klar?

Edytowane przez lYSY173

Witam. rama w epoxydzie juz jest :zeby: szpachlowaniem jednej dziurki jakim papierem matowi epoxyd?a jakim przed podkladem wypelniajacym?

Jak podałem wcześniej ,epoksyd można nakładać metodą m/m (mokro/mokro), nie musiał byś niczego szlifować. Wystarczyło wziąć system jednego producenta, ze względu na wiązanie chemiczne. 

Dokładnie napisz, kiedy naniosłeś epoksyd. W karcie technologicznej sprawdź czas aktywności chemicznej podkładu. Często jest to 5-6 tygodni. Jak nie ma innej opcji możesz zmatować 320 lub włókniną.

Edytowane przez elspasoo

no psikałem wczoraj wieczorem podkituje jedno miejsce i zmatuje cala rame i machne ten wypelniacz w tym tyg. i zwiąże elegancko?

i jeszcze jedno epoxyd tez wytluscic tym zmywaczem sylikonowym co gola rame?

Edytowane przez lYSY173

Tak powinien związać, tylko że najbezpieczniej w przypadku wiązania chemicznego stosować komponenty jednego producenta. Co do zmywacza silikonów to przy przygotowaniu podłoża między warstwami to podstawa. 

no ja nie mam jednego producenta ale jak przeszlifuje dokladnie to bedzie trzymac to biore sie do roboty trzeba go skonczyc w koncu bo pokoj caly w czesci :zeby:

Juz Ci raz odpisałem-pytaj o producenta tego co to dla Ciebie pod$*&$^lił .Nikt nie ma szklanej kuli a w mieszaninach składniki są istotne.

No i może zrozumiesz "że kradzione nie tuczy"

Edytowane przez krzys-68

ale wazny jest producent epoxydu zeby wiedziec jakim papierem przeszlifowac pod podklad wypelniajac? ale znalazlem na wypelniajacym pisze p320-p400 mechanicznie i p800-p1000 na mokro to chyba pod wypelniajacy p320-400 a wypelniajacy szlifowac p800-1000 jest tak?

Edytowane przez lYSY173