Skocz do zawartości

Bagaż - Kufry - Stelaż - Mocowanie - Jakie?

Jocker
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos z Was zamiast stelaza pod kufer zainstalowal sobie bagaznik - a do tego bagaznika plyte i kuferek?

Sprzedawca kufra, ktory chce nabyc twierdzi, ze bagaznik jest ok, nawet lepszy bo praktyczniejszy.

Co Wy na to?

Ja zamontowałem:

stelaz01.jpg

i do niego kufer:

Zdj%C4%99cie0450.jpg

Jest mega, bo kupujesz kufer z płytą jaki chcesz, a jak nie chcesz, to na bagażnik ładujesz coś innego :)

nawet nie trzeba płyty, do mojego bagażnika wystarczy dokupić grzybki mocujące i kufer siedzi:)

No właśnie do mojego też. Do monokey wystarczyłby ząbek i dwa grzybki, ale nigdzie ich dostać nie mogłem, a w międzyczasie kupiłem shada w którym już była płyta.

a można kupić tutaj:

http://www.louis-mot...-monokey,p,4629

http://www.louis-motocykle.pl/zestaw-adapterow-sw-moteh-stelazy-bocznych-do-mocowania-kufrow-givi-kappa,p,4701

ale to tak 30zł za sztukę kosztuje normalnie...

Edytowane przez mercyful

Ja dzisiaj zamontowałem bagażnik H&B a do niego przykręciłem kuferek awiny. Kufry tej firmy zbierają chyba tyle samo pozytywnych co negatywnych opinii ale jak na moje potrzeby myślę że wystarczy. Montaż banalny. W komplecie są 2 płyty montażowe z tworzywa (ponoć łatwo je uszkodzić) Na allegro znalazłem bodajże za 3-4 dychy płytę aluminiową pasującą do awiny. Jak oryginalne nie będą dawały rady to wtedy zamontuję taką. Cały zestaw kosztował mnie 300zł. Patrząc na ceny kufrów i monoraków givi/kappa to chyba nie jest źle ;)

A tak to wygląda:

fd7881d8d6a05c69med.jpg

379d4669fd271b01med.jpg

Edytowane przez Amefisto

Ja dzisiaj zamontowałem bagażnik H&B

Hepco&Becker??

Musisz uważać z ładownością, bo rama lubi pękać od tych bagażników. Wiem z własnego doświadczenia.

Też mam hepco&becker, ale montowany w 4 punktach (zdjęcie wyżej) i uważam, że to lepsze rozwiązanie.

Hepco&Becker??

...rama lubi pękać od tych bagażników....

Rozwiń myśl. Ja na swoim mam jeszcze ori naklejkę która głosi w germańskim języku że ładowność wynosi 5kg. Ale wygląda solidnie i sprawia wrażenie że jest w stanie wytrzymać większe obciążenie.

Metal mój też jest montowany w 4 punktach ;) Szukałem czegoś bardziej pod taki jak u Ciebie ale niestety nigdzie nie było więc wybrałem najlepszą dostępną opcję.

Edytowane przez Amefisto

Też mam hepco&becker, ale montowany w 4 punktach (zdjęcie wyżej) i uważam, że to lepsze rozwiązanie.

Zdecydowanie lepsze. Jest zupełnie inna dźwignia i nie powinno pękać. Z resztą Givi montuje bardzo podobnie a nie słyszałem żeby coś się z nimi działo.

Edit: chodzi o to, że nie pęka bagażnik tylko rama. Pod miejscem gdzie jest montowana rączka pasażera na ramie jest łączenie 2 rur ramy. Po zdjęciu zadupka wygląda mniej więcej jak druga rączka i w niej są nawiercone otwory na śruby. Właśnie na tych otworach lubi pęknąć to łączenie.

Mi pękło podczas wakacji 400km od domu i byłem mega wk**wiony. Różnica polega tylko na tym, że ja mam dodatkowo stelaże do bocznych i to się jakoś trzymało. Jedyne co to popękał mi zadupek. Rama została pospawana i dodatkowo wzmocniona więc teraz już nie przewiduję problemów.

Być może jakby zawsze ważył, czy nie przekroczyłem ładowności i przestrzegał prędkości to bym nic się nie wydarzyło, tylko kto jeździ 120km/h po autostradzie? A solidny wygląd też mnie zmylił.

Edytowane przez jab2
  • Upvote 1

Jab plusik dla Ciebie za ostrzeżenie :) Czyli morał z tego taki że przy tej instalacji ZAWSZE trzeba ważyć zawartość i z kuferkiem wolniej. Choć dzisiaj testowałem go i przy 180 km/h było ok.

Tak prawdę mówiąc jak masz możliwość to albo wymień na to co ma Metal albo dospawaj do niego takie pręty do tej śruby bardziej z przodu. Jakiś grzebek ze spawarką zrobi to za 4-pak browara a będziesz miał spokój i nie będzie niepotrzebnych postów w stylu pękła mi rama ;)

MB możesz podać co to za bagażnik z 1 foto, imo super poszukuje właśnie takiego :)Lu podaj źródło gdzie można go dostać.

Edytowane przez Dural

Cena za sztukę (szt.): 550.42 zł

Ja za swojego dałem 200 zł :zdziwiony:

Z drugiej ręki? Pytam bo nie udalo mi sie trafic na nic tanszego od paskudnego Givi/Kappa. SW-Motech blisko 500, cos podobnego z allegro alu-rack czy jakos tak 200zl podobno peka (byla mowa na forum), renntec ponad 400 i bez grzybkow , no i wspomnainy five stars ktorego cena akurat w tym sklepie zdaje sie byc atrakcyjna.

Ja polowałem parę miechów na takiego jak ma MetalBeast na fotkach wyżej. Ale że ani na allegro ani na e-bay nic nie trafiłem to kupiłem co było. Kupiłem używkę doczyściłem, tu i ówdzie pociągnąłem czarną farbą i jest git. Chodziło o tanie rozwiązanie i takie jest ;)

• 3 weeks later...

Czesc, może jest ktoś w stanie pomóc w określeniu do czego to kufer ? Chodzi dokładnie o rok, czy kojarzy ktoś, czy by pasował bo B6 98'

http://allegro.pl/ku...2290365993.html

Własciciel sam nie wie, co wydaję się dziwne :) W każdym razie ładny i bym go przytulił, wszelka pomoc w określeniu mile widziana.

W zamian mogę dać zdjęcie z piwem.

Edytowane przez Krzysztof
Wstawienie tagów, zmiana tytułu tematu

Moim zdaniem to jakiś monolock givi - stawiam, że to taki kufer: http://allegro.pl/givi-e30n-30-l-monolock-kufer-motocyklowy-plyta-i2269045176.html

Kufer nie musi pasować do moto - powinien stelaż pasować... Nie wiem czy givi robi uchwyty do płyty monolock pod bandziora....

Ja też kupiłem kufer od kolesia który nie wiedział co to w ogóle jest.... Czasem ktoś przywozi np z Niemiec szrot motocyklowy to i kufer tez zgarnie.... Niech poszuka jakiś oznaczeń - bo moim zdaniem to on jest mały po prostu... Nie dał w ogóle najważniejszego zdjęcie - od strony zamykania...

A zdjęcie z piwem to sobie wsadź :D :D

Wydaje mi się że ten stelaż to raczej do II generacji powinien pasowac czyli od 2000 w górę.

No w sensie o stelaż mi chodziło :oczy:

A kto mi przerobi takowy z niby 2000 na 98 :D, wtedy to już daje piękną butelke wódki :P

Dowiedz się jakiej pojemności ten kufer - jak 30l albo mniej - to sie nie opłaca...

Ten stelaż to bagażnik H&B, MetalBeast chyba takiego ma z kufrem Shada. Co do przeróbki to kiepsko to widzę bo dużo by Ci z tego bagara nie zostało. Łatwiej było by już od podstaw coś wyrzeźbić. Jednak mocowanie w I a w II gen mocno się różni ;)

• 3 weeks later...

Z racji kilku planowanych dłuższych wyjazdów będę potrzebowała stelaża pod kufry boczne do mojego Bandziorka. Problem w tym, że nie znalazłam żadnego dedykowanego. Jak u was wygląda sprawa stelaża? Znaleźliście jakieś stelaże albo czy może macie jakąś samoróbkę? A może zostają mi tylko sakwy/worek?