Skocz do zawartości

Bagaż - Kufry - Stelaż - Mocowanie - Jakie?

Jocker
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Mam i polecam...niby ładownośc kilka kilo, a w akcie desperacji musiał być załadowany 4 słoikami miodu , 2 duże cole :D i kilkoma gratami i przy prędkosci autostradowej nic się nie udupczyło :D Po powrocie do domu wsadziłem wszystko do epy zważyłem i wyszło mi 17kilo bagażu w kufrze......true story.   Świetny kufer, solidne zamki, fajnie sie otwiera i ściąga, płyta w zestawie bardzo ładna, na moje oko ładniejsza od tej z givi, jest możliwość chyba za 150złociszy dokupic panele ledowe które ci swieca jak naciskasz hebel :D Za tą cenę nie znajdziesz nic lepszego nowego.

Mam i ja, zapakowany gratami biwakowymi spokojnie około 15 kg na obwodnicy Wrocka nawet nie drgnął. Prędkość 160-180 km/h utrzymywana przez praktycznie całą trasę do Oleśnicy nie robiła na nim wrażenia. Bardzo pojemny i fajnie prezentuje się na moto.

Można dokupić dedykowane do niego światła stop, oparcie i dodatkowy bagażnik na pokrywę. Zapinam go na stelażu i płycie Givi ale ori płyta też jest dobrze wykonana, na dobrym stelażu spokojnie będzie dawała radę.

Mechanizm zamka, zapinania i zamykania kufra po sezonie intensywnego używania nie wykazują najmniejszego stopnia zużycia. Jeździłem z nim również w konkretnym deszczu i cała zawartość kufra pozostała sucha.

Super dzięki za info panowie :) Jak kolega zrobi stelaż wstawię foto żebyś wiedział jak wygląda i może jakoś cenowo sie dogadacie :)

Edytowane przez slodki

Ja również mam i polecam. Ten kufer to chyba najlepszy kompromis pomiędzy jakością i ceną. Jakość wykonania bardzo dobra, kufer jest bardzo solidny. Najwięcej wiozłem nim ok. 15 kilogramów na dystansie 400 kilometrów i nie było problemów. W drodze powrotnej ok. 200 kilometrów w porządny deszcz i nic nie zamokło. Za te pieniądze nic tylko brać i cieszyć się sporą ładownością.

PS. Kufer nie spada nawet przy 200 km/h :zeby:

Użytkuje taki cały sezon i polecam z czystym sumieniem. Na Deauville miałem dużo droższy Givi i tak naprawdę nie zauważyłem zasadniczej różnicy między nimi. Spełnia swoje zadania a cena niska.

• 3 weeks later...

cześć

szukam stelaża monokey (givi kappa itp) do sakw bocznych i kufra centralnego do GSX 750 Inazuma (nie dwa osobne tylko "jednolity")

mam problem ze znalezieniem odpowiedniego zestawu, ktoś coś może poradzić w tym temacie?

pzdr

Poszukaj wingrack'a i mocowania do inazumy, bardzo dobrze beda sie na nim sakwy opierac a i w razie potrzeby boczne kufry przypniesz.

• 1 month later...

Czy ktoś z was wie gdzie da się nabyć taki stelaż?? 

sauo.png

Chyba coś takiego -> http://www.sklep-motocyklowy.pl/zestaw,mocujacy,wingrack,givi,y513,suzuki,gsf,1200,bandit,96,99,p3849.html

Jeśli planujesz założyć do tego większy kufer niż np 33L to zakup tego typu stelaż (http://allegro.pl/givi-stelaz-monorack-gsf-600-bandit-s-00-04-522f-i3730839930.html) bo były przypadki (nie takie rzadkie), że łamało tylną część ramy-stelaża motocykla.

Edytowane przez Matt

Mam taki fabryczny stelaż centralny, http://allegro.pl/nowa-oryg-plyta-pod-kufer-centralny-suzuki-gsx650f-i3772679283.html , Orientujecie się jaki kufer mogę tutaj zamontować?

Edytowane przez elspasoo

Givi, Kappa, SW Motech i np.Moto-Detail.

Wygląda to na mocowane Monokey, tyle tylko, że przednie wsuwki mają inną formę niż te w płytach Givi/Kappa.

Stelaż wygląda na solidny i dobrze mocowany do motocykla, więc pewnie jakąś Maxię zniesie bez problemu ;)

Nie wiem czy maxia podejdzie. Pod ten kufer płyta powinna mieć haczykowate przednie piny. Ta ma je tylko zakończone grzybkami. 

Dla zainteresowanego przypadkowo znalazłem taką oto aukcję w poszukiwaniu podpowiedzi:

http://allegro.pl/suzuki-bandit-1200-s-n-s-stelaz-pod-kufry-i3735967065.html

Taki sam rodzaj uchwytu kufra. Może warto podpytać sprzedającego jakie kufry miał zamontowane na tych stelażach. 

Pozdrawiam

Chyba wiem w czym rzecz , strona 27 z poniższego linku. 

http://www.suzuki-moto.pl/pdf/akcesoria/pdf/street_2009.pdf

I pasuje do:

https://www.suzuki-gb.co.uk/mx/accessories/product/top-case:8/

Edytowane przez elspasoo

Te grzybki pełnią taką samą rolę jak wsuwane piny w płytach  monokey.

Np. w telażu bocznym GIVI PL 523(do gsf1200) montujesz kufry w systemie monokey. To stelaż w którym masz takie same grzybki jak w twoim centralnym.

Edytowane przez Wicher
  • Upvote 1

• 2 weeks later...

Witam,

Mam pytanko - jeżeli kupię sobie stelaż pod kufer givi do II gen. bez płyty montażowej, a do tego kufer k-Max z płytą to czy tą płytę uda się zamontować do w.w. stelaża?

Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka

Można ale będziesz musiał wykonać przeróbkę dla pewnosci dociąć z np blachy nierdzewki połączenie rakow i do tego dopiero dać płytę K-MAX

,mam kufer K-max z płytą ale płyty nie używam zamontowałem na oryginajnej GIVI.

Dzięki za odpowiedź, faktycznie skuszę się na ten kufer a stelaż może uda się upolować używany na allegro, w końcu do sezonu zostało jeszcze trochę czasu. Myślałem jeszcze o shadzie sh42 ale tam jest mocowanie monolock a w K-Maxie monokey i tak sobie myślę że nie warto przepłacać za shada, chociaż nie ukrywam że tak subiektywnie to wygląda lepiej od K-Maxa.

Dzięki za odpowiedź, faktycznie skuszę się na ten kufer a stelaż może uda się upolować używany na allegro, w końcu do sezonu zostało jeszcze trochę czasu. Myślałem jeszcze o shadzie sh42 ale tam jest mocowanie monolock a w K-Maxie monokey i tak sobie myślę że nie warto przepłacać za shada, chociaż nie ukrywam że tak subiektywnie to wygląda lepiej od K-Maxa.

ZOBACZ JESZCZE KAPPA K48N      http://allegro.pl/kappa-kufer-centralny-48l-k48n-monokey-i3783948143.html

Fajna ta kappa ale chyba się już zdecydowałem na K-maxa, zobaczę ile mi kasy zostanie po świętach i zakupie go prawdopodobnie na początku stycznia.

Miałem k-maxa co prawda inny model, deko tańszy, ale z czystym sumieniem mogę polecić.

W połaczeniu z płytą givi nic nie stuka puka, wytrzymuje duże prędkości i ładowności.

I mega zaleta - mieści dwa pełne garnki na luzie

Obecnie mam givi v46 i ciężko wcisnąć 2 kaski.

Wydaje się, że jest jakościowo niby lepszy, w sensie plastików, wyglądu itd.

Ale tak po prawdzie to hałasuje na dziurach i zamek się zacina pomimo że jest nowy.

Fakt że jest włoski tłumaczy wszystko :)

Btw, została mi płyta z k-maxa własnie, zatem jakby ktoś chciał to możemy się dogadać

• 2 weeks later...

Jaka jest różnica w budowie motocykli o B6 i B12 z roku 1997 w ich zadniej części? W necie są stelaże do 600-tki, bądź 1200-tki. A ja "na oko" różnicy nie dostrzegam. Dodam, że obydwa mają w tym samym miejscu uchwyty pasażera- po bokach. Czy zatem śmiało mogę zakupić stelaż dedykowany sześćsetce, i założyc go do 1200-tki? Proszę o podpowiedź

Pozdrawiam

stelaż będzie pasował, bo np stelaż Kappa ma oznaczenie K5110 w 600 jak i w 1200, w II generacji jest tak samo,

• 3 weeks later...

Kupilem sobie uzywany kufer KAPPA K46, mocowanie oczywiscie Monolock. Niestety jeden z dwoch zaczepow jest delikatnie pekniety... Po zamobtowaniu na moto, kufer sprawia wrazenie solidnie zamontowanego:) Boje sie, ze to jest wlasnie wrazenie: znacie jakis patent (poza siatka), ktory mozna wykozystac do montowania kufra? Myslalem, zeby kufer nawiercic:) i przykrecic do plyty... ale to juz jest ostatecznosc. Jakies inne rozwiazania? :)<br /><br />Dosraczone z mojej L9 :)<br /><br />

Możesz dać do firmy która spawa plastiki. Jak dobrze dobiorą spoiwo a jest to PP to po pospawaniu powinno być tak samo mocne jak oryginał. Wiem bo też spawam plastiki.