Skocz do zawartości

Bagaż - Kufry - Stelaż - Mocowanie - Jakie?

Jocker
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazł ktoś z Was oświetlenie to tego K-Maxa za +/- 270zł? Po internecie chodzi tylko do tego droższego modelu za ok 350zł,

Poszukuję kufra, do codziennego wożenia torby z laptopem  :zeby: Na dłuższe moto-wycieczki nie śmigam więc rozmiar nie ma jakiegoś szczególnego znaczenia. Za jakim litrażem powinienem się rozglądać? Co możecie polecić niedrogiego (może być używane)?

Ja osratnio kupilem SH42 ... nie za duzy, nie za maly ... Na codzienne przejazdzki do pracy nadaje sie w sam raz:) a i wyglada zacnie na maszynie:)

Całkiem zgrabny ten SHAD, ale ja szukam czegoś używanego niedrogiego, w czym mógłbym codziennie wozić do pracy torbę z papierami i laptopem. Nie bardzo aktualnie mam możliwości żeby podjechać gdzieś i przymierzać w jaki litraż zmieszczę się ze swoją "torebką" :D

Ja ostatnio kupiłem kufer AWINIA 48l za 85zł plus do tego stelaż za 200 . Do kufra wchodzą dwa kaski, jeden szczękowy drugi integralny.Jakość wykonania całkiem przyzwoita.

v9hg.jpg

Koledzy piszą żeby AWINE omijać szerokim łukiem bo podobno jakość taka, że jeszcze stojąc na la luzie, ma się wrażenie, że kufer zaraz odpadnie  :usmiech:

kufer awina przelatał ze mną 15k km, fakt że się rozpadła już ale nie spodziewałem się niczego więcej za tą cenę.

Bardzo polecam awine.

Edytowane przez Frank

Jak mi się rozpadnie to kupię sobie drugi taki. Podobno jest to nowsza wersja i jest wykonana dużo lepiej, kufer jest dodatkowo przykręcony do podstawy śrubą, czyli nie spadnie jak to się zdarzało w poprzednich wersjach. Pożyjemy zobaczymy.

Wysłane z mojego Combo przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez meverick

Jakoś da radę rozróżnić te wersje? Za tą cenę kupiłeś nówkę? Po przykręceniu śrubą na szybki demontaż nie ma co liczyć - oczywiście jak komuś to nie przeszkadza to problemu nie ma.

Poza tym, jeśli w czasie jazdy kufer postanowi opuścić motocykl, to koszt kufra to pikuś w stosunku do 4000 które będzie jego zawartością,więc do mnie argumentacja typu "jak się rozwali to kupię drugi"  nie przemawia.

Edytowane przez kuchaty

Kupiłem w sklepie ls2 przez internet. Szybki demontaż jest możliwy ale jak masz zapakowany cały kufer to jest utrudniony dostęp do niej bo jest na dnie. Nie boję się że mi spadnie bo to raczej niemożliwe, miałem na myśli że jak mi popęka lub się zniszczy np. podczas upadku to se kupię nowy.

Edytowane przez meverick

Miałem Awinę starszego typu:

AW9025.jpg

Dawała radę zresztą za tę kasę nie było na co narzekać. Widziałem i macałem te nową Awinę taką jak ma kolega Maverick i jakość tworzyw w nowej wersji wydawała się sporo gorsza. Nie dyskryminuję nikogo bo jeździ z takim czy innym kufrem, sam szukałem taniego rozwiązania na kufer ale przekonałem się na własnej skórze że czasem warto zapłacić więcej i jeździć spokojnie ;)

Szkoda że tych starych Awin już nie robią bo bym je na boczne zaadaptował :(

Ja ostatnio kupiłem kufer AWINIA 48l za 85zł plus do tego stelaż za 200 . Do kufra wchodzą dwa kaski, jeden szczękowy drugi integralny.Jakość wykonania całkiem przyzwoita.

v9hg.jpg

a jak wygląda sprawa tego bagażnika co masz?? dość solidnie zrobiony?? pytałem w tym temacie o niego i dostałem odpowiedzi, że od takiego montażu rama może pękać...

latałeś już z tym zestawem??

Amefisto, mam takie właśnie Awiny na bocznych. W pełni załadowane trzymają się solidnie. Na dniach zamontuje bagażnik centralny i będę szukał czegoś podobnego.

Bagażnik czyli stelaż jest podobny do, stelaża centralnnego firmy alu-rack sw-motech do gsf 1200 , a mocowanie takie same. Stelaż wykonany jest z blachy o grubości 3.5 mm. Ja nikogo nie namawiam na takie rozwiązanie, ani nie reklamuje, tylko chciałem mieć kufer za małe pieniądze, bo na inne mnie teraz nie stać i znalazłem taką alternatywę. Zresztą temat tych kufrów, opinie znalazłem na forum suzuki sv. Największy problem był ze stelażem ( cena) bo tylko alu-rack pasował do tego kufa a cena ok 500 zł. Mnie przerażała, ale jest alternatywa za 200 zł lub zrobić coś samemu. Ja zawsze uważam że po co za coś przepłacać, skoro można mieć coś podobnego za połowę ceny. Ale jak kogoś stać to po co kombinować.

Edytowane przez meverick

Rzecz nie w tym czy stelaż wytrzyma tylko jak jest mocowany. Chodzi o to, że śruby mocowania są bardzo blisko siebie a dodatkowo tylko pod jedną producent przewidział przytwierdzanie dodatkowego obciążenia. Druga to jedynie pomocnicza śruba utrzymująca uchwyt pasażera. W efekcie mamy bardzo krótką dźwignię która powoduje przy mocno dociążonym kufrze pękanie stelaża zadupka w tamtych rejonach. Nie twierdzę że od razu takim rozwiązaniem rozwali się zadupek ale faktem jest że takie efekty występują. I właśnie dlatego stelaże Givi/Kappa są mocowane pod śrubę przy rączce i drugą w połowie kanapy. To daje nam o wiele dłuższą dźwignię i bezpieczeństwo że przy zapakowanym kufrze jak walniemy tyłem w dziurę to nic się nie złamie.

Inna rzecz że ceny stelaży Givi/Kappa są z kosmosu. Ja na swoją używkę w sensownej cenie polowałem na allegro kilka tygodni.

Amefisto, mam takie właśnie Awiny na bocznych. W pełni załadowane trzymają się solidnie. Na dniach zamontuje bagażnik centralny i będę szukał czegoś podobnego.

Te stare Awiny były lepsze jakościowo a i wzór skopiowali też kultowy ;) Niech ci służą, a jak byś kiedyś sprzedawał to wal do mnie ;) Niestety nowych takich już chyba nie dostanę, a na boczne używane kilka razy w sezonie wystarczą jak znalazł :D

Panowie. Ma któryś z was kufer K-Maxa 30L (albo ma do takiego dostęp)? Jestem ciekaw ile szerokości (czy tam długości  - zależy jak patrzeć) ma ten kufer w najwęższym miejscu tzn tu gdzie jet zrobione wcięcie na rączkę?

Mam trochę pytań odnośnie wingracka, niestety nigdzie nie znalazłem odpowiedzi więc cała (złudna) nadzieja w was ;P

Przechodząc do rzeczy: od dłuższego czasu szukam wingracka + kit'a montażowego do Bandita 600 2000-2004, i o ile z wingrack'iem nie ma problemu to z tym kitem jest masakra, nigdzie już tego nie ma, może macie jakieś namiary/znajomości albo pomysły gdzie jeszcze szukać, interesuje mnie nowy lub używany w dobrym stanie.

Znalazłem jakieś uniwersalne kity montażowe, ma ktoś to? jak to wygląda na bandycie? i czy spełnia swoją role? Mam 3 konkretne kufry, także będzie to musiało swoje wytrzymać.

Z nowym kitem pod wingracka będzie ciężko. Celował bym w handlarzy sprowadzających motocykle z zachodniej Europy. Często jak przyprowadzą doposażone moto to zdejmują to i owo i generują sobie dodatkowy zysk sprzedając akcesoria osobno. Ja od takiego gościa wyhaczyłem monoracki razem z płytą Givi za minimalną sumkę.

Witam, podpowiedzcie mi jaki stelaż kupić pod kufer centralny kappa k49? do bandziora 2006rok N. Czytam różne opinie i każdy pisze co innego. Może ktoś napisać kto ma kufer centralny, jaki ma stelaż, jaki poleca, jaki nie poleca? poproszę o opinie

• 2 weeks later...

Magic a zastanawiałeś się na K-maxem? Owszem Awine kupisz z płytą za 100 parę złotych ale w porównaniu do K-maxa nie ma porównania. Miałem Awine i mam K-maxa. Przepaść jakościowa jest ogromna. Największy kufer w ofercie K-maxa masz poniżej 300 zł z przesyłką i płyta też jest w komplecie. Płyta jakościowo też jest lepsza od Awiny. Różnica w cenie jakieś 1,5 baku wachy ale jakościowa ogromna. Można się ustawić w weekend na tamie to zobaczysz na żywo jak to wygląda ;)

no i zgodnie z poradą przyjechał do mnie kufer K-max 50. Faktycznie materiał z wyglądu dużo lepszy niż w przypadku oglądanej Awiny. Jak zobaczyłem pudełko to się lekko wystraszyłem, że taki ogromny, ale jak już będzie na moto to może jakoś się przyzwyczaję :)

dzięki za pomoc

Witam, podpowiedzcie mi jaki stelaż kupić pod kufer centralny kappa k49? do bandziora 2006rok N. Czytam różne opinie i każdy pisze co innego. Może ktoś napisać kto ma kufer centralny, jaki ma stelaż, jaki poleca, jaki nie poleca? poproszę o opinie

Kappa KZ539 (279zł  w 4bikes.pl) + płyta... (149zł)

http://www.kappamoto.com/attachfile/content/moto_padre/105492/3.0.1.acc_man_kz539.pdf

ale... z doświadczenia :-P do K49 (679zł) nie mieszczą się 2 kaski NOLAN :-/

we wcześniejszym moto miałem K46 (440zł - Monolock z płytą w zestawie) i mieściły się bez problemu...

Monolock jest słabszy... ale i tak przykręcam kufer na stałe (2 śruby i blacha w środku i pod płytą) - bo żona się na tym opiera :-P a widziałem już kilka zgubionych (MARKOWYCH) kufrów :-P - na większości jest naklejka że do 120km/h max :-P

po co ściągać centralny ?? :-P

Edytowane przez Azmadan

no i zgodnie z poradą przyjechał do mnie kufer K-max 50. Faktycznie materiał z wyglądu dużo lepszy niż w przypadku oglądanej Awiny. Jak zobaczyłem pudełko to się lekko wystraszyłem, że taki ogromny, ale jak już będzie na moto to może jakoś się przyzwyczaję :)

dzięki za pomoc

Będziesz Pan zadowolony :D Najmniejszy ten kufer nie jest ale i B12 do małych nie należy więc całość prezentuje się słusznie ;)

A jak będziesz się pakował na dłuższy wyjazd to docenisz ile można do niego wepchnąć.

Witajcie.

Szukam zestawu kufer centralny + płyta + stelaż do swojego bandziora. Szczerze mówiąc to nie miałem z tym tematem styczności więc liczę na Waszą pomoc. Interesuje mnie takowy zestaw w rozsądnej cenie, nie musi być nowy, lśniący i pachnący. Głównie zapakować kask plus duża apteczka oraz trochę bagażu tekstylnego na wyjazdy. Czyli wymiar przyjmijmy na 2 kaski.

Pomożecie? Będę wdzięczny za linki do sklepów/aukcji...

Pozdrawiam.

siemka, skocz ze dwie strony wcześniej i przeczytaj moje posty i odpowiedzi Amefisto, będziesz miał odpowiedź. 

Jeśli chodzi o cenę, no cóż... szukałem czegoś używanego i nic się nie trafiało. W rezultacie musiałem kupić stelaż monorack i kufer z płytą. Mocowanie płyty do stelaża zrobiłem sam z pomocą znajomego - tyle zaoszczędziłem, że nie musiałem kupować dodatkowej płyty z mocowaniami.

na nowych "częściach" to najtaniej: stelaż 200 zł, kufer np AWINA 140 zł lub kufer K-MAX (polecany) 280 zł - oba kufry można dostać razem z płytą. Jeśli nie zrobisz mocowania sam to płyta kappy coś koło 150 zł.

będziesz miał jeszcze pytania to pisz

Dzięki za odpowiedź.

Pogrzebałem trochę i wybór padł na K-Max 50l z dołączoną płytą. Tylko teraz kwestia stelaża. Mam plan dorobić jakieś mocowanie , żeby się nie martwić plecaczkiem, który będzie się opierał o kufer. Ze względu na to chciałbym coś, co nie będzie mocowane jedynie o rączkę z tyłu.

Jakieś pomysły?