Skocz do zawartości

Bagaż - Kufry - Stelaż - Mocowanie - Jakie?

Jocker
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Jak za sam stelaż z płytą w kwocie 430 zł to dość dużo. Przynajmniej nie na mój budżet bo do tego dobry kuferek to jakieś 400 zł. A orientuje się ktoś ile kasy bierze gość z firmy motostel za stelaż do bandziora pod centralkę? Napisałem do niego jakiś czas temu i zero na razie reakcji. Kiedyś u niego robiłem do wodniaka i z tego co pamiętam to nie było tragedi ale nie pamiętam ile wtedy płaciłem.

Mi z wodniaka do olejaka chyba nie podejdzie stelaż.

motostel:

Cena stelaża pod 3 kufry;390 zł.

ramki pod torby;20 zł.

wysyłka pocztą ok.23 zł.

stelaż centralny i boczny posiada otwory pod wkręcenie nosków monokey,co pozwala na montaż kufrów bez płyty np.givi monokey,kappa itd.

Zestaw takich nosków;55 zł. pod 1 kufer.

ostatecznie zrobiłem sam przeglądając zdjęcia. Po roku lekko zmodyfikowałem bo zamiast sakw dokupiłem kufry :)  

Pod centralny w 2014 do I gen wycenił mi na 240 zł + przesyłka.

Błędy w pisowni sponsoruje Tapatalk.

Taka cena mnie już urządza . Bocznych nie planuje więc mi się nie opłaca.

Robiłem u niego stelaż pod kufer Awina:

http://allegro.pl/kufer-centralny-dwa-kaski-duzy-awina-srebrny-46-l-i6703834032.html

I bez problemu taki kuferek mi się sprawdzał, przelatane 4000 km przy max 190 i bez problemu sobie radził

Dzwoniłem dzisiaj do Motostel w sprawie stelaża pod centralkę i dowiedziałem się od właściciela, że firma

chwilowo zawiesiła działalność ponieważ ma bardzo dużo zamówień a mało mocy przerobowych.

Zlecenia z września ubiegłego roku realizowane były dopiero w tym miesiącu. 

Od 1 lutego już nie funkcjonują i ciężko powiedzieć kiedy odwieszą działalność.

Z tego co gościu mówił to mógłby dalej produkować stelaże ale kosztowałyby dużo więcej i czas oczekiwania

były również bardzo długi. Jego były wspólnik zajmuje się stelażami i gmolami ale głównie do choperów.

A to była moja ostatnia deska ratunku :/

PS. Awatar z danymi zmieniony :D

Edytowane przez Mapet

Udało mi się zakupić w okazyjnej cenie stelaż do swojego bandyty (foto poniżej) i teraz przyszedł czas na kufer :D.

Stelaż posiada cztery dziury pod mocowanie płyty i w związku z tym mam pytanie czy każdą płytę będę mógł bez problemu 

osadzić na tych dziurach w stelażu ? Płyty posiadają dużo otworów pod zamocowanie więc chyba nie powinno być problemu ?

Co do kuferka to przymierzam się do dużego K MAXA :).

ihost_1522095720__20180326_221551jak-zmn

Pozdrawiam

K-max oprócz płyty ma blaszki- haczyki i za pomocą nich przymocujesz płytę bez problemu.

No to elegancko to zamawiam kufer w ciemno . Jak coś to będzie na Kwinto

W tym bagażniku to nie są otwory pod grzybki i uchwyt givi? Może nie ma potrzeby montowania płyty?

Po jednym po bokach i dwa z tyłu zaraz obok siebie ☺. Jak bez płyty ?

Możesz zamiast płyty kupić komplet do mocowania kufra givi lub kappa ,składa się z dwóch grzybków i zatrzasku. Tyle że jak kupisz k-maksa to płyta jest z kufrem w komplecie więc niewiem czy jest sens dokupować te grzybki

Po jednym po bokach i dwa z tyłu zaraz obok siebie ☺. Jak bez płyty ?

Możesz zamiast płyty kupić komplet do mocowania kufra givi lub kappa ,składa się z dwóch grzybków i zatrzasku. Tyle że jak kupisz k-maksa to płyta jest z kufrem w komplecie więc niewiem czy jest sens dokupować te grzybki

widzisz Mapet, Kazek Ci ładnie wytłumaczył. Miałem taki bagażnik w poprzednim motocyklu. Wykonany z rurek i w tym zamocowane grzybki i uchwyt givi, system monokey. Myślę, że jest to trwalsze rozwiązanie niż plastikowa płyta.

Przykład:

DSCF4526.jpg

Edytowane przez krakus

• 1 month later...

Witam, Jako że jest to mój pierwszy post i nie jestem jeszcze w stanie ogarnąć forum to chciałem się przywitać i zapytać o stelaż pod mojego bandita .

Otóż mam Bandita GSF650 S z 2007 r i szukam do niego stelaża pod kufer , problem w tym,że mieszkam w UK i trudno mi tu cokolwiek znaleść sensownego , bądź nie potrafie poszukać po nazwie ... 

Jeśli macie jakieś sugestie to prosze o porady . 

znalazłem póki co takie coś :

https://www.sportsbikeshop.co.uk/motorcycle_parts/content_prod/206768?r=GS&gclid=Cj0KCQjw2pXXBRD5ARIsAIYoEbdIZNSV-T294xlSt3EZyPxbOm0nosm5h5a5zgvu5ljvp705jpszACcaAlNuEALw_wcB

i jeszcze dodam czy ten typ 539FZ ,będzie pasował do mojego bandita ? 

Edytowane przez ryba1990

Musisz najpierw ogarnąć jednak przywitalnie, takie tutaj są zasady . Tam się porządnie według instrukcji przywitaj a wtedy dostaniesz odpowiedz na twoje pytanie.

Chyba sobie zmienię kufer centralny, jak zobaczyłem u Nitra, gdzie z jaką łatwością wchodzą elegancko dwa kaski na stojąco i ile jest tam miejsca! Aż mi kopara opadła. Dlatego jakieś Givi Maxia będę chciał szukać, ale nie wiem jeszcze ilu litrowe, jaka wersja. Na pewno coś powyżej 50 litrów... ?

Seebst dotrzymaj do zlotu, pooglądasz wszystkie kufry na zywo, poprobujesz. Ja mam kappa 53 i tez daje radę.

No, jeszcze mi się nie spieszy, ale do sierpnia chciałbym już jakiś nabyć.

• 1 month later...

Ja mam taki w 650 K6. I o ile dobrze pamiętam to pasuje do 650 od K5 do K8 i 1200 K6 oraz 1250 od K7 do L11. 

Pewnie na stronie GIVI będzie do jakich modeli podchodzi :)

I miałem racje :)

https://www.givi.it/my-motorcycle#SUZUKI,GSF_1200_Bandit_/_Bandit_S_(06)

No i pasuje ,  dzięki Tomek za pomoc :)  Co prawda średnica otworów w płycie M5 pod śruby to  6 mm  a w stelażu  12 ( to GIVI   i to GIVI) ale  temat  do ogarnięcia  - tulejki już się toczą.

doradzić proszę laikowi: poczeba mnie kufra z płytą + stelaż... jaki zakupić zestaw pod B12 2003 rok... K-max podpasuje, ale jaki stelaż dobrać?

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

• 2 months later...

Cześć,

Mam do was pytanie jaka maksymalna pojemność kufra może pasować do bandita 650N? Potrzebuję żeby kufer pomieścił 2 kaski lub kask i kurtkę, ale z drugiej strony duży kufer będzie mocno szpecił motocykl.

Myślałem nad 47L, ale nie wiem czy taki pomieści 2 kaski. Nie widziałem jak wygląda kufer 49L bo taki już może faktycznie pomieścić to co ja chcę, ale czy nie będzie za duży?

Nawet do kufra 50 litrów nie wciśniesz 2 kasków i kurtki, no chyba że wiatrówkę. Bandzior z kufrem 50l nie wygląda źle bo to w sumie spory motocykl.

Edit:

Coś mnie przydżumiło, bo nigdzie nie pisałeś o 2 kaskach i kurtce naraz sorki.

Dwa kaski bez problemu wchodzą do 49l, kask i kurtka też.

Jak chcesz budżetowo to k-max

Jak mniej budżetowo to bandit gt miał w standardxie kappe k49 i jest to fajny kuferek.

Edytowane przez luk137

Chodziło mi o zestaw dwa kaski lub kask i kurtka. Jedno z dwóch :).

kufry generalnie nie dodają urody, czy to s czy to n. ja mam 56L (maxia 4) i tragedii wielkiej nie ma (a zmieścić da się dość sporo). co do kasków to weź też pod uwagę, że są różne rozmiary skorup - gdzie wejdą dwa w rozm. S tam niekoniecznie wejdą L. a tego w reklamie Ci nie powiedzą :)

najlepiej było by wziąć te dwa kaski ze sobą i przejść się do sklepu gdzie mają interesujący Cię kufer i sprawdzić. 

na mojej esce 56L+rollbag wygląda tak:

ihost_1534957673__pociag.jpg

Edytowane przez Krzych

Chodziło mi o zestaw dwa kaski lub kask i kurtka. Jedno z dwóch :).

Edytowałem wyżej ale mnie uprzedziłes :)

Tak wyglada kappa k49 w b12.5

https://polishbanditcrew.pl/gallery/image/14820-niedziela-w-polu/

A tak k-max w 600

https://polishbanditcrew.pl/gallery/image/13946-próba-2/