Skocz do zawartości

Bagaż - Kufry - Stelaż - Mocowanie - Jakie?

Jocker
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Szkoda ze w Gnieznie go nie miales bo tez sie zastanawiam nad k-maxem ale wolal bym zobaczyc jak wyglada w realu :-)

miałem, tylko leżał w garażu bo uchwyty były niegotowe :P A dziś założyłem i wygląda naprawdę fajnie. Myślałem, że będzie dużo większy ale ogólnie fajnie komponuje się z moto. Tylko martwię się o moje kierunkowskazy bo mam je wmontowane w zadupek i kierowcy wysokich aut (vany, ciężarowki) mogą mieć problem z zauważeniem sygnalizowanego skrętu :( zresztą światła stopu też mogą być dla nich mniej widoczne. 

Właśnie wpadły mi w oko nowe MAŁE plastikowe kuferki... - następca wiaderek Givi E21 i identycznych Kappa K21 :-P

Model E22 z Givi i K22 z Kappa - IMHO prezentują się całkiem dobrze Kappa kosztują 549zł za komplet (2 sztuki) - u polskiego dystrybutora.

Na dojazdy do pracy wystarczające - z samym centralnym mam do wyboru czy przez cały zakład nosić buty + kurtkę czy kask + kurtkę...

a tak można by zostawić wszystko w motocyklu (w jednym ze wcześniejszych miałem kufry ALU - było idealnie :-P)

Pojemność 2x22l + centralny 44l i tankbag dla nas (z żoną :-P) na tygodniowy wyjazd całkowicie wystarczy - ewentualnie jakiś wodoszczelny worek na kufer można przymocować...

Znalazłem zdjęcia w kilku miejscach... - tu porównanie do kubełków:

DSC_0428-XL.jpg

DSC_0429-XL.jpg

DSC_0430-XL.jpg

22-monokey-side-cases-panniers-pair--%5B

givi-e22-monokey-side-cases-panniers-pai

givi_pl1119.jpg

ps. na forum nie zmniejsza automatycznie zdj.???

Edytowane przez Azmadan

• 3 weeks later...

Panowie jak ktoś szuka dobrego i taniego zestawu na kufer centralny do B6/B12 to podrzucam linki do 2 aukcji ze stelażami w dobrych pieniążkach:

http://allegro.pl/stelaz-kufra-givi-do-suzuki-bandit-600-plyta-i4177352573.html

http://allegro.pl/stelaz-pod-kufry-monokey-suzuki-gsf-600-bandit-i4185931153.html

Z góry uprzedzam, że nie znam sprzedających, a chodzi mi jedynie o pokazanie, że można wyhaczyć na portalach aukcyjnych stelaż z płytą monokey za 200-250 zł. Wtedy bez kombinowania czy przerabiania montujemy to na motocykl i możemy zapiąć w to budżetowy kufer 50L K-max nad którym całkiem niedawno się rozpuszczaliśmy w pochlebstwach. Sam korzystam z takiego zestawu i zapewniam, że można zapakować do tego połowę dobytku, a i tak nic się nie zerwie.

Stelaży takich jest niestety coraz mniej. Druga generacja Bandita zeszła z rynku w 2005 roku czyli zaraz będzie 9 lat i zwyczajnie GIVI już ich nie produkuje. Stąd warto łapać takie okazje by nie musieć później grzebać się ze spawarką w garażu. I umówmy się, rzeźbiąc stelaż sami nie mamy szans wykonać go tak estetycznie jak zrobił to producent ;)

Ja ostatnio wyrwałem nowy stelaż givi do b6 II gen. tyle że bez płyty za 81 zł, więc okazję się zdarzają.

Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka

• 3 weeks later...

mam okazję kupić takie używane (raz swoją drogą...) sakwy:

http://sklep.scigacz.pl/sakwy-givi-t421-2030-litrow-p-3226.html

I zastanawiam się czy potrzebuję do nich jakiś stelaż?? 

W sumie to od razu lub po kilku miesiącach i tak chciałbym kupić ten stelaż:

http://allegro.pl/givi-kappa-stelaz-540fz-gsf-650-bandit-09-13-e-i4215009662.html

i do niego kufer k-max polecany w tym temacie

Na jeden wypad z 700 km max da radę bez stelaży?? Jeśli dobrze rozumuję ten stelaż z linka pod kufer centralny powinien trochę poprawić mocowanie torb, tak?

Edytowane przez linkgrabber

Linkgrabber, stelaż coś tam podeprze ale i tak sakwy oprą się na plastikach. Mocuje się je na paskach bez stelaża. Żeby nie wycierały lakieru można podłożyć folię spożywczą pomiędzy plastik a sakwę (rozwiązanie budżetowe i nieco upierdliwe) Ja zakupiłem sobie matę z oxforda: http://allegro.pl/mata-zabezpieczajaca-lakier-tankbag-sakwy-oxford-i4223677000.html z zamysłem zabezpieczania baku przy transporcie tankbaga ale po docięciu maty z głową zostało mi materiału na podkładanie pod sakwy boczne. Polecam.

wolałbym nakleić folię bezbarwną jak jest do ochrony lakieru, ta mata się nie pokruszy przy kilkukrotnym użytkowaniu?  Maty przymocowales w jakis sposob do pasków czy za każdym razem musisz po prostu wkladać je pomiedzy paski a ogon?

wolałbym nakleić folię bezbarwną jak jest do ochrony lakieru, ta mata się nie pokruszy przy kilkukrotnym użytkowaniu?  Maty przymocowales w jakis sposob do pasków czy za każdym razem musisz po prostu wkladać je pomiedzy paski a ogon?

Masz racje też pod sakwy boczne givi uzywam foli bezbarwnej,kupiłem w papierniczym za grosze 1mX0,7m -koszt jakieś 10 zeta i mam już czwarty sezon.Jak nie potrzebne zrywam ,potrzebne docinam kawałek i tyle.

Torby kupiłem i po przymiarkach wg mnie bez stelaży lipa bo albo wygina mocno kierunki (załadowane wg mnie moga je uszkodzić) albo wszystko za mocno przesunięte do przodu i może przeszkadzać prowadzącemu.

• 3 weeks later...

http://allegro.pl/bagaznik-suzuki-bandit-gsf-600-1200-stelaz-i4344842929.html

Mam ten stelaż i mimo moich poprzednich pozytywnych opinii teraz zdecydowanie odradzam zakup tego badziewia. Ostatnio jak zapakowałem kufer torbą z papierami i laptopem oraz małymi zakupami (razem około 10Kg) to po przelocie z domu do pracy koło 10km z prędkością w porywach do 160 okazało się, że to cholerstwo wygięło się i zniszczyło mi cały zadupek :/

Szukam teraz stelaża Givi/kappa.

Aby nie zakładać nowego wątku pociągne temat tutaj .Mianowicie na początku roku zamówiłem gmole foty w mojej galeri i teraz przyszedł czas na stelaż pod bagaże.Stelaż robiony pod konkretny model motocykla przez  http://www.motostel.pl/ 

Stelaż  pod zapięcia monokey -givi kappa a także dodatkowo są montowane podpórki pod sakwy boczne w zależności czym dysponujemy kuframi czy sakwami.Montaż we firmie j/w i teraz koszty : kompletny stelaż central + boczne = 400 zł
                     podpory pod sakwy komp.2 szt      = 20 zł
                     montaż całości w w/w firmie            =20 zł
Dodatkowo komplet nosków (zaczepów) są różne nazwy pod jeden kufer = 55 zł. Czas oczekiwania ok. miesiąca , malowane proszkowo .Podpórki pod sakwy przykręcane i aktualnie nie są zamontowane , stelaż kufra centralnego mocowany w oryginalne otwory tj. po 2 śruby w zadupku i po 2 śruby pod setem razy dwie strony moto z bocznymi jest podobnie .Dzisiaj była pierwsza jazda z centralnym kufrem wrażenia jest ok nic nie odpadło i nic nie trzeba dokręcać konstrukcja solidna i sprawdzona przez innych użytkowników. :usmiech: Różnica jest w cenie między stelażami ori dedykowanymi pod konkretny motocykl a tymi które mam .Pod jedną z fotek w galeri padło stwierdzenie że za bardzo wysunięty do tyłu płytę można przesunąć bliżej siedzenia ale gdy założymy oparcie dla pasażera to nie traci on nic z swojej przestrzeni do siedzenia tak więc jest to kwestia ustawienia samej płyty.To tyle w temacie są pytania chętnie odpowiem :zeby:

Dobra cena moim zdaniem, kierunki i ich mocowania to również ich patent?

Tak w całości pomysł i wykonanie jednego człowieka , kierunki znajdują się teraz na wysokości wzroku siedzącego w samochodzie za nami :usmiech: mówimy o osobówce :zeby:

Poczytałem w tym dziale i nadal nie czuje się pewny co do wyboru stelaża centralnego... Na obecną chwile chce zakupić jedynie mocowanie + ew. płytkę, jest mi potrzebne po prostu miejsce na worek... http://allegro.pl/motobagaz-stelaz-pod-kufer-suzuki-gsf650-bandit-i4366063917.html - coś co spełnia oczekiwania ale pustoszy portfel... :o:
Posiadam akcesoryjne nadkole:
http://moto-images.caradisiac.com/IMG/jpg/7/4/9/0/2/PdR_Blinkers_33_GSF_650_Bandit-2009-full-02.jpg
I powiem szczerze, że przymierzałem już kilka stelaży głownie mocowanych od sety tylnego niestety nachodzą na kierunki... Czy możecie polecić mi rozwiązanie tego cholernego problemu? Za bardziej przyziemne pieniądze... :oczy:
Z góry dzięki za jakiekolwiek pomysły...