Skocz do zawartości

Bagaż - Kufry - Stelaż - Mocowanie - Jakie?

Jocker
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

zależy jaki pasażer - max 60kg :P

Właśnie ,plecaczka odchudzić by dopasować do kufra. :takaemotka:

• 1 month later...

Siema,

Mam pytanie o łączenie stelaży różnych firm. Posiadam GSF 650 SA k8 wraz ze stelażem centralnym od GIVI pod płytę monokey i chciałbym dokupić stelaż boczny od sw motech (KFT.05.403.200 ten chyba pasuje). Pan z motobagaż odpisał że niestety trzeba by nabyć również centralny ale czy oby na pewno? jakoś wole centralny od GIVI a im bardziej gapię się w zestaw SW Motech tym bardziej wydaje mi się że da radę. Ma ktoś jakieś doświadczenia?

Pozdrawiam

Edytowane przez Krzysztof
Przeniesienie, nie ten temat.

Taka sztukateria się nie uda, jeśli każdy z systemów bagażowych wykorzystuje w różny sposób punkty mocowania.

W większości systemów bagażowych stelaż centralny stanowi zazwyczaj w zestawie 1+2 bazę montażową dla stelaży bocznych.

Jeśli ma to mieć ręce to nie obędzie się bez przeróbek, ale pytanie, czy to warte zachodu.

Jeśli kufry pochodzą z jednego systemu bagażowego, np. Monokey, ma tą tę przewagę, że w razie jakiejś awarii da się przełożyć kufry, np. uszkodzony boczny na miejsce centralnego i pospinać pasem, bo się np. nie zamyka, a centralny nieuszkodzony na bok. Ale to tylko moje zdanie.

_____

Gesendet vom iPhone mit Tapatalk

yh yh bo na boki chciałem trax evo 45 litrów a na centralnym zostawić maxie 3 :/ Jakoś centralny od givi wydaje mi się bardziej solidny niż sw motech... w sw według instrukcji do dokręcenia są uchwyty.

http://shop.sw-motech.com/cosmoshop/artikelpdf/kft_05_403_200.pdf

Jedyny sposób to podjechać gdzieś i zrobić przymiarkę.

539FZ1.jpg152849953-Stelaz-quick-lock-evo-na-kufry

Edytowane przez mieto

Wyczerpujący wpis. Choć trąci lekką reklamą. Mam dokładnie 3 takie budżetowe Awiny jak na foto - jako centralny oraz boczne i wytrzymują 10-12kg obciążenia po polskich drogach z prędkościami "ponadautostradowymi". Jak na razie bez uszczerbku - obym nie musiał kiedyś zweryfikować tego wpisu ;)

Edytowane przez Milosz

ja tez mam centralny Awiny, 48 L, testowany z predkościami powzej autostradowych , w trasie dla bezpieczeństwa spinam. na wybojach czasami się otwiera, ale nie wiem czy to nie moja wina bo załozyłem uszczelke, stelaż ma takihttp://allegro.pl/bagaznik-suzuki-bandit-gsf-600-1200-stelaz-i4674861195.html powiem że nic sie nie dziej

Edytowane przez wydech

Mam takie cosik i jestem mega zadowolony , stelaż robiony pod wymiar , centralny kufer k-max , boki do "zagospodarowania" mam w zestawie sakwy i dokręcane podpory które nie powodują że sakwy się obwieszają. Można założyc zaczepy - noski (są otwory montażowe) i kufry z systemem monokey.Stelaż z montażem kosztował 440 zl , malowane proszkowo.

post-7713-0-08709200-1413222354_thumb.jpg tak wygląda całość

Wydech, ten konkretny - czytałem tu na forum część odradza (komuś się wygiął i porysował zadupek) a część poleca. Sam się nad nim zastanawiałem, ale wyrwałem okazyjnie Givi z płytą za 140pln.

Edytowane przez Milosz

ja przejechał ponad 6 k i nic sie nie wygieło i wszystko idealnie pasowało podczas montazu. Ja jestem zadowolony.

Edytowane przez wydech

• 2 months later...

Siemanko

Co myślicie o tych kufrach ???   Warto zainwestować w to cudo??? 

Pozdro  :usmiech:

http://allegro.pl/kufer-k-max-motocyklowy-320x580x495-2-razy-kask-i4983467016.html

Alex przeczytaj ten temat i dowiesz się wszystkiego o tym kufrze. Pół forum z takim jeździ, ja też.

• 1 month later...

Powiedzcie, czy do tego stelaża http://allegro.pl/show_item.php?item=5083175749

potrzebuję coś jeszcze aby przypiąć do niego kufer k-max? Płyta, która jest w zestawie z kufrem da się przypiąć do tego stelaża czy muszę szukać oryginalnej płyty?

Powinno, a nawet jestem pewny że uda się przykręcić płytę k-maxa bez większych kombinacji.

• 3 weeks later...

Stelaż już jest, choć jeszcze nie zamontowany. Rozglądam się za kufrem.

Zastanawiam się nad wyborem: nowy K-Max lub używany (jest w okolicy), w dobrym stanie Givi Simply z płytą. Oba w identycznej cenie. K-Max 50 l, Givi 45 l.

Nie zależy mi na jak największej pojemności bo, przynajmniej na chwilę obecną, nie planuję dalekich wojaży, a nawet gdyby się zdarzyły, to raczej w pojedynkę bo dzieciaki jeszcze za małe, a żona nawet nie myśli usiąść na siedzeniu pasażera. W głownej mierze zależy mi na jakości i na tym by zmieścił się w nim szczękowy Nolan i ciuchy.

Co radzicie?

Edit:

Szukam informacji o kufrze Givi Simply i znalazłem w kilku sklepach taki opis tego kufra: "zapięcie Monolock - przeznaczone użycia na do skuterach i maxi skuterach (niewielka nośność). Na motocyklach sugerujemy skorzystanie z kufrów Monokey (mocniejszy typ zapięcia)".

Faktycznie nie warto się pchać w kufer z takim zapięciem?

Edytowane przez kitza

Mhm bardzo ciekawe stwierdzenie, pierwszy raz słyszę. Sam zastanawiałem się dlaczego kufry boczne to zazwyczaj monokey? Ten sam powód?

Najwyżej przykręce na stałe :) Zastanawiam się tylko wciąż którego.

• 2 weeks later...

Panowie, potrzebuję kogoś kto posiada taki stelaż.

post-8670-0-51045200-1426975960_thumb.jpg

Brakuje mi tych elementów

post-8670-0-95018200-1426977446_thumb.jpg

Kupić się nie da, więc muszę dorobić ale niestety nie znam wymiarów.

Gdyby ktoś miał i zechciał podać wymiary, będę wdzięczny.

Ja jak robiłem sobie mój stelaż -bardzo podobny do wyżej zamieszczonego to zmodyfikowałem go tak aby pozbyć się tych badziewi albo tak je zrobiłem aby były jak najprostsze do zrobienia...

jeżeli tworzysz ten stelaż uprość sobie życie

Nie tworzę nowego stelaża. Mam już taki tylko bez tych dodatkowych blaszek.

• 4 weeks later...

Nie wyglada jak stelaż do bandita drugiej gen, nie mówiąc o tym że mocowannie płyty to jakaś fantazja warsztatowa.

Tak to ma wyglądać:

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5269404527

Edytowane przez luk137