Skocz do zawartości

Bagaż - Kufry - Stelaż - Mocowanie - Jakie?

Jocker
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

O właśnie i o taką odpowiedź mi chodziło , bo sam na to uwagi nie zwróciłem i dlatego pytałem.

Chłopaki czyli mam rozumieć ze np 650 lub 1250 S  stelaz do kyfrow będą pasować do mojego 1200S 2005 r?

5 godzin temu, Kebab napisał:

Chłopaki czyli mam rozumieć ze np 650 lub 1250 S  stelaz do kyfrow będą pasować do mojego 1200S 2005 r?

Nie będą. 1200 z 2005r to 2 gen a 650 i 1250 to w zależności od rocznika 3 i 4 gen. Tak wiec stelaże z 1250 od rocznika 07 do 15 będą pasować do 650 3 i 4gen od 2005 do 2008 oraz do 1200 3 gen od 2006 do 2007.

Edit:

A do Twojej 1200 będą pasować stelaże od 600 2000r do 2005r

Edytowane przez luk137

Luk, ale w 2005 roku były już bandity, tzw. przejściówki, które miały już nadwozie 3 gen., ale jeszcze silnik olejak 1200.

Kebab, którą w końcu masz budę?

1200 to chyba dopiero w 2006r

zamierzam nabyć stelaże i kufry, i jak czytam co do czego pasuje to wiem że nic nie wiem :)
a tak serio to były też 650N 2009 przed liftem z dupą jak 2008 (i wcześniej)

A i panowie ciekawi mnie roztaw srób do stelaza w tych bandziorach po 2006 roku. A konkretnie te dwie co trzymie uchwyt na końcu siedzenia i ta w połowie siedzenia. Bo reszta można lekko przerobić A może roztaw jest taki sam jak w tych od 2001

Kebab, więc jednak masz 2 generację. Stelaże od 3 budy nie będą pasować.

Rozstawu śrub teraz nie zmierzę, bo moje moto gdzieś na Podlasiu się zgubiło.

A szkoda ale na przyszłość jak by ktoś mógł zmierzyć to z góry dzieki.A jak się zgubiło? Przecież sam nie pojedzie 

5 godzin temu, Kebab napisał:

.A jak się zgubiło? Przecież sam nie pojedzie 

Na lawecie pojechało i się zgubiło w czeluściach Podlasia...😁

A tak na serio, to u Cirusa rozrząd się wymienia.

Może ktoś mądry się wypowie czy dwa takie kufry

https://allegro.pl/oferta/kufer-bagaznik-2x-kask-motocykl-k-max-monokey-50l-7022141072 sprawdzą się jako boczne, mam jeden jako centralny sprawuje się bez zarzutu, wiec pomyślałem żeby dokupić jeszcze dwa bo cena dobra i mieć komplet. Tylko trochę się obawiam czy nie za duze i że będzie zbyt duży opor powietrza. Z góry dzieki za wszystkie sugestie.

PZDR

Edytowane przez wiktoree

8 godzin temu, wiktoree napisał:

Może ktoś mądry się wypowie czy dwa takie kufry

https://allegro.pl/oferta/kufer-bagaznik-2x-kask-motocykl-k-max-monokey-50l-7022141072 sprawdzą się jako boczne, mam jeden jako centralny sprawuje się bez zarzutu, wiec pomyślałem żeby dokupić jeszcze dwa bo cena dobra i mieć komplet. Tylko trochę się obawiam czy nie za duze i że będzie zbyt duży opor powietrza. Z góry dzieki za wszystkie sugestie.

PZDR

Nie wiem jak z jakością tego kufra, a nie lepiej coś sprawdzonego np. https://www.olx.pl/oferta/kufer-motocyklowy-givi-e460n-46l-duzy-na-dwa-kaski-nowe-CID5-IDhVy8r.html#f190dec5b4

chyba Yummy ma takie w swoim b12 jako boczne

ja planuje zakup takich: 

https://www.olx.pl/oferta/givi-kufry-boczne-e360-x-2-sztuki-40l-super-cena-i-jakosc-CID5-IDj9tub.html#e8ee894aa8

Jaki jest sens kombinować z mocowaniem kufra centralnego jako bocznego?

Nie lepiej kupić boczne z dedykowanym stelażem?

5 godzin temu, Fido napisał:

Jaki jest sens kombinować z mocowaniem kufra centralnego jako bocznego?

Nie lepiej kupić boczne z dedykowanym stelażem?

Nie bardzo rozumiem, przecież monokey w bocznych to chyba norma...

Ale aukcja, którą podałeś odnosi się do kufra centralnego.

Kufry boczne mają inne mocowania, mimo, że też monokey.

Edytowane przez Fido

20 minut temu, Fido napisał:

Ja mam monokey givie360 jako boczne i sprawdzaja sie. Nawet przeladowane mocno siedza.... gorzej sprawa z amortyzatorem 😂 czego świadkiem byl @Caesar :D

Godzinę temu, Fido napisał:

To czym się różnią?

Zawsze  myślałem ze monokey to monokey.

A masz może przypadkiem stelaż pod kufry boczne bo chętnie bym podpatrzył jak jest zrobiony?

Godzinę temu, darekb1 napisał:

Ja mam monokey givie360 jako boczne i sprawdzaja sie. Nawet przeladowane mocno siedza.... gorzej sprawa z amortyzatorem 😂 czego świadkiem byl @Caesar :D

Własnie te kufry są też w kręgu moich zainteresowań.

Givi v35 są niby monokey a  mają inne mocowania i nie pasują do standardowej płyty a standardowe kufry monokey nie pasują do stelaża od givi v35.

Panowie bo pewnego dnia jakiś inżynier givi wymyślił coś takiego jak monokey side, czyli kufry Kappa K33N czy givi V35, i np. do 1250 dostępny jest stelaż z początkiem nr PL (zwykły monokey) i PLX (monokey side). Mam nadzieję, że nie pokręciłem, bo chwilowo nie mam czasu tego sprawdzić

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Ragor
  • Upvote 1

Zgadza się, są i takie i takie stelaże.

Ja natomiast mam zwykły stelaż monokey i kufer centralny mogę bez problemu założyć na bok, a kufer boczny dać jako centralny i wszystko pasuje, poza estetyką :D

• 2 weeks later...

Siema.....

W sumie nie wiem gdzie napisać. Mam pewien problem który dotyczy mojej maszyny ( Suzi Bandzior 600 z 2004 roku) mam już serdecznie dosyć tych materiałowych oxford bocznych kufrów, chciałbym wkońcu zakupić boczne kufry  twarde wraz ze stelarzem. Ma ktoś może na opych i dlaczego się nie chwali :). Ew. Jak sobie radzicie, czy macie jakieś inne patenty. 

Pozdrawiam

Ja już parę wypadów po Europie zaliczyłem ,w tym także takich 2-tygodniowych .

Jak do tej pory unikałem jak ognia bocznych kufrów,bo jak dla mnie to wypaczenie

idei motocyklizmu,bo one bardzo ograniczają możliwość przeciskania się pomiędzy puszkami.

Mam u siebie zamontowany centralny kufer (max. duży ) ,a resztę ekwipunku pakuję w jedną lub 

dwie torby ,które "pajączkami " montuję na tylnym siedzeniu (latam solo ).

Pakowanie się na wypad motocyklowy uczy minimalizmu .Mam taką zasadę ,że przed wyjazdem 

wykładam na łóżko wszystkie rzeczy które bym chciał zabrać ,a potem połowę z tych rzeczy odkładam

jako nie niezbędne na wypadzie.Zamiast nie wiadomo jakiej ilości ubrań lepiej zabrać 200-300 g proszku

do prania i nie będzie problemu !

Niestety ,w tym roku będę musiał się wyłamać z moich reguł ,bo wybieram się na Nordkapp i będę musiał

ze sobą zabrać cały majdan namiotowo-piknikowy ,czego do tej pory nie czyniłem .

To rozumiem, z tym, że ja zabieram moją małżonkę na wypady. Uwielbiamy w taki sposób spędzać czas dlatego też ineteresują mnie boczne. Jak śmigam sam, też ma zestaw na tylnie siedzisko. A minimalizm to jest podstawa , cały czas udaskalany :). 

Na chwilę obezną ineteresują mnie boczne, Zresztą wg nie nie powinny aż tak wystawać by przeszkadzam w manewrowaniiu. Tym bardziej, że ten motocykl naprawdę dobrze sie prowadzi :)

Jeżdżąc solo jeszcze rozumiem ale we dwoje po prostu nie da się mieć tylko centralnego kufra..Ja mam wszystkie trzy i inaczej tego nie widzę (oczywiście z moją lubą). Jeszcze kiedy ja potrafiłbym spakować się w plecak to ona już nie.. nie ma dla niej rzeczy mniej potrzebnych bo wszystko się przyda... Komentować? Reagować? a po co, lepiej przymknąć oko, zabrać i cieszyć się jazdą😉