Skocz do zawartości

Bagaż - Kufry - Stelaż - Mocowanie - Jakie?

Jocker
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, doczytałem, że kufry Awina które Tomek używał to te same boczne, więc jedna sprawa się wyjaśniła, również co do wielkości i nie jest źle, chyba przez to że są dosyć płaskie.

Jednak zauważyłem, że ludzie narzekają na te plastikowe płyty montażowe i luz na zapięciu. W sumie w swoim Shad z dedykowaną płytą też mam duży luz. 

Ktoś posiada kufry "Moretti"? Znalazłem alternatywę dla Awiny z metalową płytą montażową:

https://allegro.pl/oferta/kufer-motocyklowy-moretti-skuter-dwa-kaski-duzy-9459068301?reco_id=83c1fc9d-708d-11eb-8ffb-b02628c80c70&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017

Co o tym sądzicie, czy może jednak kupić kufry Awina i w stylu harleyowców dowalić ala skórzany pasek przez środek kufra i wkleić/zanitować z tyłu płyty gdyby jednak chiński Monokey nie wytrzymał?

Czy ktoś posiadający zapięcie monokey givi/kappa mógłby mi podać wymiary dwóch odcinków, które zaznaczyłem na poniższym obrazku? To jest wymiar między zaczepami - grzybkami oraz odległość od głównego złącza do tych grzybków. Nie musi być dokładnie. spacer.png

12 godzin temu, Wałęsakpospolity napisał:

Jeżdżę sam. Przeczytałem wszystko i jedynie co znalazłem, to że sakwy są do kitu. Pomysł z walizkami do narzędzi raczej odpada, bo jednak wymiary nie te. 

Co myślicie o tym stelażu, co to może być i czy warto brać jako baza do ewentualnej przeróbki pod konkretny kufer?

https://www.olx.pl/oferta/stelaz-bagaznik-kurfy-klatka-suzuki-bandit-600-gsf-1200-rok-00-04-CID5-IDIybA0.html

Co chcesz przerabiać? jak masz mocowanie to nie potrzebujesz płyt montażowych.

Poczytaj sobie o sposobach mocowania kufrów. W stelażach GIVI i Kappa oraz kliku innych producentów najczęściej spotyka się mocowanie typu monokey. SHAD ma swój typ mocowania i swoje kufry pod nie.

Ten stelaż z OLXa ma już mocowanie pod kufry zamontowane (monokey) to takie 2 bolce na dole i zamek na górze (przyjrzyj się na zdjęciach). Jeśli stelaż do GSF 1200 pasuje do 600 to masz problem z głowy. Ale w dużym były inne podnóżki więc może nie pasować.

11 godzin temu, Wałęsakpospolity napisał:

Z tych dwóch oba komplety są na mocowanie monokey. 1 zestaw ma jakiś uniwersalny stelaż pewnie do pocięcia i do dopasowania. Ja bym się na to nie zdecydował bo pewnie jak załadujesz więcej do kufrów to całość może być niestabilna. Zresztą jak coś pasuje do wszystkiego to na pewno będzie gorsze niż stelaż dedykowany pod dany model motocykla.

2 Zestaw to same kufry, kształtem bardzo przypominają mi model GIVI E22N (takie spłuczki do kibla)

O jakości nie będę się wypowiadał bo nie widziałem na żywo, sam chyba kupiłbym GIVI (cena podobna, ten sam typ mocowania). Zresztą znajomy miał te kufry (E22N) i sobie  chwalił.

Do rozpoczęcia sezonu masz jeszcze trochę czasu, cały czas pojawiają się aukcje więc szukaj może trafisz coś co będzie pasowało bez przeróbek. Popytaj na stronach ludzi którzy robią stelaże, często można u Nich zamówić pod konkretny model motocykla. Kufry też czasami trafiają się używane w dobrej cenie, nawet u Nas na forum.

14 godzin temu, Wałęsakpospolity napisał:

Ty to potrafisz subtelnie powiedzieć "wypchaj się". Dzięki!

Nikt nie próbuje Cię obrazić, cała wiedza jest na forum i w internecie wystarczy tylko poszukać i poświęcić trochę czasu. 

W dniu 17.02.2021 o 08:16, kaniosz napisał:

Co chcesz przerabiać? jak masz mocowanie to nie potrzebujesz płyt montażowych.

W tym stelażu z olx nie byłem pewny czy to monokey, czy tylko podobny do niego system zaczepów, dlatego też prosiłem o wymiary. Po niewielkich negocjacjach zdecydowałem się na jego zakup.

Z tych dwóch oba komplety są na mocowanie monokey. 1 zestaw ma jakiś uniwersalny stelaż pewnie do pocięcia i do dopasowania. Ja bym się na to nie zdecydował bo pewnie jak załadujesz więcej do kufrów to całość może być niestabilna. Zresztą jak coś pasuje do wszystkiego to na pewno będzie gorsze niż stelaż dedykowany pod dany model motocykla.

2 Zestaw to same kufry, kształtem bardzo przypominają mi model GIVI E22N (takie spłuczki do kibla)

Ten drugi zestaw też posiada "uniwersalny" stelaż.

O jakości nie będę się wypowiadał bo nie widziałem na żywo, sam chyba kupiłbym GIVI (cena podobna, ten sam typ mocowania). Zresztą znajomy miał te kufry (E22N) i sobie  chwalił.

W sumie jak już stelaż z mocowaniami kupiłem, to masz rację - nie warto mi iść w chińskie kufry za 450zł, zdecyduję się pewnie na awinę, na szczęśnie w okolicy mam sklep, który posiada takie kufry więc będę mógł przed kupnem sprawdzić jak to będzie wyglądać. Z używanych znalazłem kilka kompletów, ale to widać że doświadczone życiem i w 90% z powypadkowych wraków z Niemiec.

• 4 weeks later...

Czy ktoś ma może porównanie szerokości całego zestawu w przypadku bocznych kufrów E360 vs bocznych kufrów V35?

Różnica w cenie kilkukrotna... Czy jej kupię zestaw E360 to jeden kluczyk pasuje do obu (tak jest w V35)? 

Ja też mam te same kufry co mój przedmówca i również jeden kluczyk pasujący si dwóch kufrów. Natomiast kolega kupił 360 komplet i miał dwa różne kluczyki.

10 godzin temu, Batman napisał:

Czy jej kupię zestaw E360 to jeden kluczyk pasuje do obu

E360 kupuje się na sztuki więc kluczyki są inne, możesz kupić zestaw wkładek do nich i wtedy będziesz miał 1 kluczyk, dodatkowo jak masz centralny z tym samym typem wkładki to możesz miec 1 kluczyk do centralnego i bocznych.  W kappa k40 jest 1 kluczyk bo one są sprzedawane jak komplet.  Jeśli chodzi o V35 to tak jak @kwinto59 pisał to inny typ kufrów, na inny stelaż. Kufry są bardziej wyprofilowane, ale nie mają płaskiej podłogi. IMO ładniej wyglądają na moto i mniej odstają, ale ich użytkowość trochę na tym cierpi. 

21 minut temu, kaniosz napisał:

możesz kupić zestaw wkładek do nich i wtedy będziesz miał 1 kluczyk

Lub skorzystać z instrukcji @kwinto59 

Pomyśl też nad tym czy chcesz mieć kufry ładowane od boku czy od góry (patrząc na zamontowany kufer na motocykl). Nie miałem kufrów ładowanych od góry ale w trasie wydają się być łatwiejsze do otworzenia

Ja miałem kufry givi z klapkami na szyfr i dosyć często wrzucałem tam jakieś bardziej potrzebne rzeczy, które można w każdej chwili wyciągać, nie robiąc bałaganu z całym kufrem, bo jeśli jedzie się gdzieś dalej to jednak jest tam sporo rzeczy. Kufry były wielkie, ale dosyć mocno odstawały i poszerzały moto, coś za coś 

Givi Keyless to bardzo fajne rozwiązanie. Ale i droższe. Do tej pory jeździłem z Awinami jako bocznymi (w TDM 900) ale one były za szerokie. Teraz chciałbym coś bardziej slim. V35 czy tańszy odpowiednik Kappa jest dużo węższy. Te Kappy K40 też wyglądają ciekawie. Kosztują mniejwięcej to samo. Stelaża bocznego jeszcze nie miam, więc czy wezmę profilowany czy prosty to bez różnicy. Chyba, że mówimy o uniwersalności...

Na górę chciałem wrzucić Givi Maxia 3 ale wielu ludzi pisze, że to słaby kufer, dlatego bardzo mocno rozważam Kappa K53.

W TDM miałem budrzetowy zestaw top - K-max a na bokach Awiny. Trochę świata tak zjeździłem ale teraz chciałbym coś z gruntu wytrzymalszego (choć Awiny mnie nie zawiodły. Ale przy parkingówce pewnie byłby klops)

13 minut temu, Batman napisał:

Stelaża bocznego jeszcze nie miam, więc czy wezmę profilowany czy prosty to bez różnicy. Chyba, że mówimy o uniwersalności...

No nie bez różnicy, bo do profilowanego musisz mieć kufry dostosowane pod niego, natomiast pod zwykły stelaż założysz każdy rodzaj z zapięciem MonoKey.

15 minut temu, Batman napisał:

Na górę chciałem wrzucić Givi Maxia 3 ale wielu ludzi pisze, że to słaby kufer, dlatego bardzo mocno rozważam Kappa K53

Oj, zdziwiłbyś się ile Maxia 3 jest w stanie wytrzymać - na którymś wyjeździe zagranicznym pomagałem Mariuszowi wnieść kufer do pokoju... mało mi ręka nie odpadła - tak był cholernie napakowany i ciężki. Kufry z reguły mają ładowność do 10 kg, natomiast w tym przypadku nie skłamałbym, że było w nim koło 25 kg - stosy gazet (do dziś nie wiem, po co on to woził) i inne przeróżniste pierdoły mające znaczący wpływ na wagę. Mariusz nie jeździ wolno, zapierdalał po zakrętach, dziury nie dziury, bujał mu się stelaż z tym kufrem i nic nie odpadło, nie pękło. Ja mam Kappa K48 i również go nie oszczędzam - wiele razy go przeładowałem ponad to, co producent przewiduje i nic mi się z nim nie działo. Nawet raz na postoju motocykl mi się przewrócił na stopce (na pochyleniu w dodatku) i z całą siłą jebnął kufrem o glebę - poza niewielkim otarciem żadnego śladu nie ma.

@mariusz2 z tego co widziałem na fotach ma maxia 4, ja mam trójkę i potwierdzam że, jest dość delikatna a przynajmniej sprawia takie wrażenie. 

Ja miałem w bandicie Maxię 3 i nie było problemu !,Ja kupuje zawsze maksymalne rozmiary,

a 3 miała chyba 54 litry ,a 4 nawet 56 ,więc można "trochę" nawrzucać .A to że mi w hajce kufer się buja 

polega na konstrukcji stelaża .W bandicie stelaż b. dobrze podpiera płytę ,a w hajce płyta kufra jest

mocno przesunięta do tyłu w stosunku do stelaża ,więc tej samej wagi kufer wywołuje dużo większe 

momenty zginające !

Natomiast póki co ,podskakiwanie kufra w żaden sposób nie wpływa na jego stan i nic mu nie dolega .

A testowałem Maxię 4 pod obciążeniem ok. 30 kg i przy 280 km/h !!! 😉 

A wg instrukcji można tylko chyba 10 kg i do 130 km/h !

Edytowane przez mariuszn2

Na internetach czytałem, że Maxia 3 jest bardzo miękka, pękają plastiki ozdobne, coś tam przy zamku pęka, itd. Dlatego się zastanawiam. Maxia 2 jest pancerna. Kappa K53 to niby jej bliźniak. I tak się bujam się i się waham się...

Kappa K53 kupiłem i użytkowałem 3 sezony..., Rumunia, Serbia , Chorwacja..., parę tysięcy kilometrów bez żadnych defektów🙂, ładowany na maxa.

Sprzedałem z moto w idealnym stanie i z tego co wiem nadal służy.

Polecam.

15 godzin temu, Batman napisał:

Maxia 2 jest pancerna

miałem Maxia 2 i to był przepastny kufer, wszystko się tam zmieściło (kiedyś w tym kufrze wiozłem 150 jaj  łącznie 15 paczek po 10szt. i nie było problemu z miejscem na rękawice i smar do łańcucha).  Czy był pancerny to nie wiem, ale ja z nim nie maiłem żadnych problemów tylko listwa ozdobna się urwała poprzedniemu właścicielowi co naprawiłem taśmą dwustronną. także polecam!

• 3 weeks later...
9 minut temu, mir napisał:

Szukam stelaża pod boczne kufry do bandita 1200s i strasznie ciężko wyłapać coś używanego ale słyszałem że można przerobić te z 1250s, robił już ktoś taką przeróbkę?    

aż tak ciężko wyszukać

https://www.olx.pl/d/oferta/gsf-600-1200-bandit-stelaz-kufra-kufrow-givi-wingrack-CID5-IDJ2cby.html#874b2325bd

• 2 months later...

Cześć,

Podepnę się pod temat.

Czy ktoś przerabiał temat kompatybilności systemów monokey (GIVI KAPPA) i 3P (SHAD) ?

Mam kufer centralny Kappa  ze stelażem monokey w GSXF650 i dumam nad zakupem kufrów bocznych ale SHAD sh23 ze stelażem 3P. Pytanie takie połączenie zadziała bez przeróbek? Czy celować w K22?

Z tego co się rozeznałem to raczej nie będzie współgrać stelaż centralny monokey z bocznymi 3P.

W dniu 16.03.2021 o 08:46, kazek napisał:

Lub skorzystać z instrukcji @kwinto59 

Jaka to instrukcja?

Są jeszcze stelaże uniwersalne, sam u siebie mam mix. Kufer centralny nonfango, stelaż do kufra centralnego: uniwersalny nonfango, stelaże boczne i kufry boczne : givi. Całość nawet współgra całkiem dobrze.

• 1 year later...

Witam forumowicze 🙂 Mam do Was pytanie. Zerknijcie proszę na ogłoszenie pod poniższym linkiem

https://www.otomoto.pl/oferta/stelaz-pod-kufer-centralny-givi-plyta-ID6Fogoq.html#4b831516f3

Gość sprzedaje stelaż wraz z płytą mocującą ale sam nie wie do jakiego moto. Mnie się wydaje, że jak nic to będzie pasować do GSF z rocznika 00-04. Może ktoryś z Was potwierdzić moje przypuszczenia?? Cena atrakcyjna a ja akurat poszukuję takiego zestawu. 

• 1 month later...

Witam. Czy ma ktoś do sprzedania kufer ze stelażem do Bandziora GSF 600 S rocznik 2000?