Skocz do zawartości

Cieknie Olej

mkoch
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem:

Dzisiaj pierwsze odpalenie moto od listopada - bez najmniejszych problemów, zagadał za drugim zakręceniem rozrusznika. No ale pojawił się problem - wycieka olej z przodu silnika wyraźnie spod uszczelki pod głowicą (jak osuszyłem i obserwowałem to najpierw zaczęło się pocić nad uszczelką, a później kapać, oczywiście na pracującym silniku). Kapie nad przewodem olejowym tym sztywnym, którym natryskiwany jest olej na denka tłoków. Jest to dosyć intensywne, ok. 1 kropla na 2 sekundy. Co się mogło stać? W zeszłym sezonie nic nie leciało, jesienią sam regulowałem zawory, wymieniłem 4 uszczelki od otworów na świece i nic więcej. PORADŹCIE!!!!!

Jesteś pewien że to spod głowicy?

Napisano (edytowane)

Jesteś pewien że to spod głowicy?

Raczej tak. Najpierw nad blaszką uszczelki pojawiło się zawilgocenie, a później zaczęło kapać.

Ale jak patrzeć na serwisówkę, to tam oleju chyba nie ma. Jak wyczyściłem to miejsce i odpaliłem moto to zaczęło się pocić od góry tej wystającej części uszczelki (wystaje kawałek blaszki poza obręb łączenia głowicy i cylindrów). Wszystko nad przykręceniem sztywnego przewodu olejowego 2 cylindra, z przodu silnika. Trochę słabo tam widać i przysmażyłem parę razy skórę o kolektory, ale wydaje się to właśnie tam.

Edytowane przez mkoch

Sprawa się wyjaśniła. Prawdopodobnie przy zakładaniu pokrywy od zaworów jak regulowałem zawory źle ułożyłem 1 z uszczelek (a są takie 4, okrągłe) odgradzającą komorę gdzie jest klawiatura od kanału świecy. Olej przedostaje się do tego kanału świecy, a wypływ ma gdzieś w tamtej okolicy gdzie cieknie. Pewnie dlatego kapie, a nie sika pod ciśnieniem.

Właśnie miałem pisać że tam są kanały do odprowadzania wody co by przy świecach nie zalegała :)

• 3 weeks later...

a ja u siebie zauwazyłem że kapie olej na kolektory i niestety musialem przerwac (teraz jest ponizej low) a nic nie robilem nie kombinowalem i nie wiem co to moze byc ? na foto zaznaczylem mniej wiecej gdzie sie pojawia olej ;/ b5eca671c36e44admed.jpg

Miałem podobnie pojawił się olej na kolektorach , myslałem żę cieknie przewodami które idą do chłodnicy . Niestety to był zły trop, po ściągnięciu pługu okazało się że poluzował się filtr oleju. Jakim cudem ....niewiadomo.

Przy moim wycieku z odpływu kanału świecy też kapało na wydech, z tym że leciało tego dosyć sporo i ja grzebałem przy klawiaturze. Ale sprawdź czy nie masz wilgotnego od oleju miejsca na połączeniu głowicy z cylindrami - wygląda to jakby poszła uszczelka pod głowicą, a leci z ujścia kanału.

tak sobie czytam i czytam i widzę fotkę i co:

pomyślałem sobie

"... o w mordę jeża, KRAIK ma takie samo MOTO jak ja... :blink: "

po chwili

" ... ja pier***e ale ze mnie ślepy kret B) , to moje MOTO, u mnie przed chatą..."

:D

a wracając do tematu, ja wymieniłem u siebie filtr i olej i :

cieknie mi z pod filtra, kiepsko musiałem dokręcić, dokręcałem ręką na tyle ile dałem radę, potem za radą szanownych forumowiczów za pomocą skórzanego paska od spodni, i wczoraj postanowiłem sobie pośmigać, odpaliłem MOTO i widzę że się dymi, olej kapał na kolektor delikatnie (skraplało się pod filtrem), więc dzisiaj sprawiłem sobie klucz do filtra oleju w LARSSON-ie za 20 zł :D trzeba dobrze dokręcić i ognia (dodam że nasmarowałem uszczelkę olejem i puszcza).

jeszcze pytanie może i głupie ale co tam:

czy jak odkręcę filtr oleju to wyleci coś poza ilością z filtra :blink:

no tak PRYWO skorzystałem z twojej foty ;-) hehe . U mnie okazało się, że mam dziurawy filtr oleju ;/ koleś stwierdził że to nienaturalne pęknięcie i wygląda jakby ktoś chciał mi wykręcić ale nieumiejętnie to zrobił i zostawił ;/

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.