Skocz do zawartości

Tylna Lampa Led w Bandicie

Blink
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Zdjęcie pierwsza klasa, z butów wyrywa. A co do motocykla to trochę czasu poświęciłeś na modyfikacje, gratuluje bo zacnie się prezentuje.

A do tej lampy Greg, pasuje ori klosz? Nie podoba mi się bezbarwny, bo wieje trochę festynem, a wkurzają mnie przepalające się żarówki... 

Klosz jest dedykowany i nic nie trzeba przerabiać. Co do klosza, to z tego co mi wiadomo, do wyboru są klosze białe i dymione, a o tych ostatnich już swoją opinię napisał kolega KRISZCZ.

Ogólnie z tymi lampami jest tak ( zwłaszcza dymionymi ), że w słoneczne dni prawie nie widać światła i w przypadku światła stop na pewno zmniejsza to bezpieczeństwo. Tym bardziej z funkcją kierunków. Nawet w pochmurne dni zwykła lampa jest widoczna ze znacznie dalszej odległości.

Nie do końca się zgodzę.. Sprostowałbym to tak: tanie chińskie lampki być może tak mają, jednak produkty "markowe" jak ten który kiedyś też miałem w B12S: http://www.ebay.it/itm/Luce-posteriore-LED-Luci-neri-Suzuki-GSF-600-1200-Bandit-Pop-WVA8-WVA9-/361182304722?hash=item54182499d2 

są dobrze widoczne nawet w słońcu:  http://polishbanditcrew.pl/garage/vehicle/1-suzuki-bandit-1200s/?tab=mods&mod_id=1

A do tej lampy Greg, pasuje ori klosz? Nie podoba mi się bezbarwny, bo wieje trochę festynem, a wkurzają mnie przepalające się żarówki... 

Pasuje, ja mam założony czerwony klosz, tylko najpierw trzeba ten stary podgrzać suszarką do włosów i rozkleić bo jest sklejony z lampą :)

https://drive.google.com/file/d/0B3Y5WPLTQ1qjdzZnQUxqSVlXYzg/view?usp=sharing

Tak wiem że mam krzywo naklejkę suzuki.

Luk137 zdajesz sobie sprawę, że się pozbyłeś homologacji?

Greg, homologowany jest klosz. Równie dobrze montując zwykłe żarówki ledowe, pozbawiasz lampę homologacji, bo została homologowana do użytku z normalną żarówką.

Easy, homologacja na kloszu uwzględnia źródło światła. Na białym szkle, jest oznaczenie pod ledy i pod zwykłe żarówki. Na ori jest tylko pod żarówki. Reszta już została powiedziana (setki razy).

Luk137 zdajesz sobie sprawę, że się pozbyłeś homologacji?

Nic sie nie pozbyłem gdyż mam taki klosz :

http://intermotors.pl/product-pol-99745-klosz-lampy-tylnej-Suzuki-GSF-600-1200-Bandit-00-05-.html

A on ma homologację zarówno na ledy jak i zwykłe żarówki :P

Sory, ale tam nigdzie nie jest napisane, że ma homologacje led (a przynajnniej ja takowej informacji nie widzę (człowiek stary, to i ślepy). No ale skoro na szkle masz oznaczenie LED, to powinno być ok.

Tak jak tu:

ihost_1421328139__14213279699990.jpg

Edytowane przez GreGF

Dokładnie. Na szkle jest napisane led.

Czyli na intermotors sprzedają sam klosz z homolodacją led? To daje nowe możliwości. A jest na nim też homologacja pod zwykłe żarówki? Najlepiej wrzuć dobrą fotę klosza. A na podświetlenie tablicy jest też homologacja led, czy tylko pod żarówkę?

Ta sama homologacja co u mnie :)

Czyli podświetlenie tablicy też pewno masz tylko na żarówkę?

Do białego klosza jakoś przywykłem (czyt. podoba mi się i nie uważam, żeby "trącił festynem"),nie widzę u siebie sensu zmiany (wydatku) jeśli miałby za tym iść tylko efekt wizualny.

Tak, na oświetleniu tablicy jest zwykła żarówka. Ja tą lampę kupiłem na allegro używaną i biały klosz był lekko pęknięty. Wymieniłem to na czerwony i jest git. Nie ukrywam też że czerwony mi się bardziej podoba.

Edytowane przez luk137

• 1 year later...

Jako że właśnie przeglądam forum w poszukiwaniu złotego środka na przepalające się żarówki w tylnej lampie (dziwnym trafem przepalają mi się tylko druciki od pozycyjnych, a druciki od stopu mają się dobrze) trafiłem tutaj. Jak rozumiem są następujące opcje:
1) wymiana całej lampy na LED (szukając na szybko znalazłem takową tutaj: http://www.czesci-moto.pl/p6928,lampa-tylna-led-suzuki-gsf-600-1200-bandit.html - nada się?)
2) zakup żarówek LED (ale wtedy jak rozumiem trzeba zmienić klosz na taki z homologacją na LED, tak? Czy takie żarówki LED są w pełni kompatybilne z fabrycznym układem elektrycznym czy trzeba to jeszcze jakoś przerabiać? )
3) ktoś zna jakiś inny sposób? :)

Jako że właśnie przeglądam forum w poszukiwaniu złotego środka na przepalające się żarówki w tylnej lampie (dziwnym trafem przepalają mi się tylko druciki od pozycyjnych, a druciki od stopu mają się dobrze) trafiłem tutaj. Jak rozumiem są następujące opcje:

1) wymiana całej lampy na LED (szukając na szybko znalazłem takową tutaj: http://www.czesci-moto.pl/p6928,lampa-tylna-led-suzuki-gsf-600-1200-bandit.html - nada się?)

2) zakup żarówek LED (ale wtedy jak rozumiem trzeba zmienić klosz na taki z homologacją na LED, tak? Czy takie żarówki LED są w pełni kompatybilne z fabrycznym układem elektrycznym czy trzeba to jeszcze jakoś przerabiać? )

3) ktoś zna jakiś inny sposób? :)

1. najlepsza opcja

2. mysle ze samo wsadzenie zarowki led nic nie da - nie bedzie dzialac. (niech mnie @Syku albo @pioter poprawi. poza tym... dokupowanie klosza etc? - dla mnie bez sensu zabawa

samo działanie żarówki led zalezy od dwóch rzeczy:

1. od samej zarówki bo ma być droga i świecić na czerwono
2. klosza w lampie - odbłysnika bo w różnych lampach różnie ledy się zachowują i nie zawsze jest dobry efekt

zdecydowanie jak chcesz miec leda, który dobrze będzie świecił to cała lampa led

przeczytaj ten temat, będziesz mądrzejszy w temacie żarówek / lamp ledowych

https://polishbanditcrew.pl/topic/25379-%C5%BCar%C3%B3wki-led-do-tylnej-lampy-lampa-led/

Edytowane przez lelon

przeczytaj ten temat, będziesz mądrzejszy w temacie żarówek / lamp ledowych

https://polishbanditcrew.pl/topic/25379-%C5%BCar%C3%B3wki-led-do-tylnej-lampy-lampa-led/

Zapoznałem się z całym tematem. Dobry zbiór informacji. Dziękuję.

Choć nie ukrywam, że po cichu liczyłem, że może jednak ktoś da odpowiedź na pytanie numer 3 ;)

Na nr. 3 powiem, zrobic mozna wszystko ale czy to ma ses? Homologacji napewno nie bedzie miec tak samo jak kombinacja z zarowkami led opisanymi w nr. 2. Takie mozna kupic i bezposrednio, bez zmian w instalacji uzytkowac. Czy sa bezpieczne, czy rozproszenie swiatla jest podobne do oryginalu to juz inna sprawa. Ja bym bral ta z punktu pierwszego o ile ma homologacje. Ta zarowke 12 V 5 W mozna wymienic na te zamienniki LEDowe bo to tylko oswietlenie tablicy (legalne ale tez nie jest). Co mnie w w linku do tej lampy smieszy, to jej opis. Szybsze zapalanie w porownaniu do tradycyjnej! :takaemotka:

Jaka role odgrywa to, kiedy ludzkie oko mozna robic w kuku juz przy 24, 25-ciu klatkach, Hz na sekunde.