Skocz do zawartości

Irydówki?

MamutMen
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałem tematu i nie znalazłem. Może za słabo nie wiem :D

Chodzi o to czy ktoś z was używa świec irydowych? Zastanawiam się czy ich zakup jest opłacalny i czy faktycznie wyłożenie ok 200 zł kalkuluje się na zalety tych świec? Zbliża mi się niedługo przegląd i zastanawiam się nad zakupem. Będę wdzięczny za wasze opinie, zwłaszcza te wyrobione na "żywym" organizmie tych, którzy je używają (a właściwie ich motocykle) :D Dzięki z góry.

w olejakach irydowe swiece sa wrecz zalecane. moto sie szybciej rozgrzewa. poprawa kultury pracy. lepsza iskra itp itd.

jak masz kase to inwestuj i sie nie zastanawiaj.

Edytowane przez krynio

Podobno żywotność to jakieś 2-4 lata. Iskra też lepsza (możliwe że nie zarzuca ich tak łatwo jak normalne świece). Ciekawe jak działają po zimie bo jeśli nie wytrzymają więcej niż 2 sezony to raczej nie warto ich kupować moim zdaniem. Czaje się na komplet w nadchodzącym sezonie więc zobaczymy.

ja slyszalem jeszcze teorie, ze denso lepsze od ngk.

sporo osob z innego forum to potwierdzalo.

osobiście kupowałem Denso do ZZR 600 specjalnie w polsce zamawiałem bo tu lipa i nie żałowałem szybko sie nagrzewał i palił od strzała

moze jeszcze Tomek sie wypowie, bo wczoraj na spotkaniu tez poruszalismy ten temat.

Mialem NGK IX w DragStarze 1100 i róznicy nie odczulem, a zrobilem na nich do momentu sprzedazy moto jakies 8k. Odpalal zawsze tak samo dobrze.

Mimo wszystko wlasnie teraz kupilem irydówki do Bandziora zeby za czésto pod zbiornik nié zagládac (zawory co 12k).

To prawda - krázy taka opinia ,ze w Polsce jest wiécej podróbek NGK niz Denso i stád ich slaba jakosc.

Pozdro

..żeby nie wspomnieć o tym, że "lepsze" silniki jak np. w R1 czy B-Kingu tudzież ZZR1400 etc. mają właśnie irydówki jako "stock"..

..żeby nie wspomnieć o tym, że "lepsze" silniki jak np. w R1 czy B-Kingu tudzież ZZR1400 etc. mają właśnie irydówki jako "stock"..

Jacku, nas "lepsze" silniki nie interere, bo my kochamy stare i brzydkie olejaki.

Przynajmniej niektorych :angel:

Edytowane przez krynio
  • Downvote 1

Witam,w poprzednim bandicie posiadałem NGK irydowe,motocykl lepiej odpalał i szybciej można było ściągnąć ssanie. W obecnym B 12,5 tez zakupiłem irydowe tyle ,że Denso. Motocykl wyraźnie lepiej odpala,choć wcześniej odpalał dobrze. Wszystkim moim znajomym polecam zmianę zwykłych świec na irydowe. Pozdrawiam

Witam.

W poprzednim B12 miałem irydówki ale mało co jeździłem na nich...nie było problemów.

Maciek zrobił coś ok 8tys. na nich... jego opinia będzie bardziej miarodajna

pozdrawiam

nezka

ja zrobiłem chyba z 6000km na irydówkach i z nimi sprzedałem moje B1200S Kulsonowi.

Lżej odpala, kręcisz rozrusznikiem deczko krócej, motocykl jakby tracił ze 20kg swojej wagi w dolnym zakresie obrotów, spalanie kapke lepsze.

To było już ze 2-3 lata temu i pewnie dalej na nich lata ;) spytaj go Mamut, chyba mieszkacie blisko...

ja zrobiłem chyba z 6000km na irydówkach i z nimi sprzedałem moje B1200S Kulsonowi.

Lżej odpala, kręcisz rozrusznikiem deczko krócej, motocykl jakby tracił ze 20kg swojej wagi w dolnym zakresie obrotów, spalanie kapke lepsze.

To było już ze 2-3 lata temu i pewnie dalej na nich lata ;) spytaj go Mamut, chyba mieszkacie blisko...

Tak mieszkamy o rzut beretem a spotkać się gorzej niż z kimś z np. Wrocławia :D I problem był w tym, że on nawet nie wiedział, że ma irydówki w swoim B12 :D Teraz już wie on i ja.

Więc mnie przekonaliście teraz szukam irydówek do B12.

Ktoś ma namiary na irydówki w dobrej cenie do B12 K4??

kurde wypasa ode mnie dostał.. w black Rizoma itd.. przecież mu mówiłem :D

Póki co 2 sezony 10tys. na irydach i mogę wypowiedzieć się tylko w superlatywach. Póki co 'zimowany', odpalany co 2 tyg. bez problemów, tyle że zima jakaś taka ch...owa. Niedługo będę zaglądał pod zbiornik to się wypowiem dokładniej. Zainwestuj, zobacz różnicę, wyrób sobie zdanie.

pozdro

Witam.

W poprzednim B12 miałem irydówki ale mało co jeździłem na nich...nie było problemów.

Maciek zrobił coś ok 8tys. na nich... jego opinia będzie bardziej miarodajna

pozdrawiam

nezka

Nic nowego nie wniosę do tematu bo zawsze miałem irydówki, czy w b6 czy w b12.

W B6 ładniej silnik pracował bo miałem porównanie.

Nic nowego nie wniosę do tematu bo zawsze miałem irydówki, czy w b6 czy w b12.

W B6 ładniej silnik pracował bo miałem porównanie.

W B1250 silnik pracuje i zapala tak samo na zwykłych świecach i irydowych.

Spalanie takie samo, tylko żywotność większa. Po 12 000 praktycznie brak śladów zużycia.

Mowa tutaj o żywotności świec. Ile powinny wytrzymac "zwykłe" świece a ile irydowe?

Mowa tutaj o żywotności świec. Ile powinny wytrzymac "zwykłe" świece a ile irydowe?

zwykłe świece powinno się wymieniać co sezon, irydowe mają 3x większą żywotność. Oczywiście wszystko to teoria, w praktyce zależy to od użytkownika, albo pogorszenia zdrowia motóra ;)

U siebie w b12 sezon jak na razie przelatałem na irydówkach NGK. Zaraz po wymianie zaczął troszkę lepiej palić, choć przedtem z tym problemu nie było.

Chodzi o to czy ktoś z was używa świec irydowych? Zastanawiam się czy ich zakup jest opłacalny i czy faktycznie wyłożenie ok 200 zł kalkuluje się na zalety tych świec? Zbliża mi się niedługo przegląd i zastanawiam się nad zakupem. Będę wdzięczny za wasze opinie, zwłaszcza te wyrobione na "żywym" organizmie tych, którzy je używają (a właściwie ich motocykle) :D Dzięki z góry.

Warto zainwestować ale czy aż dwa razy więcej to nie wiem :)

Na pewno lepiej odpala w trudnych warunkach.

Jeżeli sporo jeździsz lub przerabiasz silnik to warto Jak nie - to nie zawracaj sobie głowy .Chyba że kupisz w porównywalnej cenie ze zwykłymi.

NGK czy Denso.Obydwie firmy moim zdaniem są tak samo dobre.Niestety w PL pojawiły się i Denso i NGK chyba odpady produkcyjne.Znaczy świece się rozpadają.

Lepiej kupować z pewnego źródła