Skocz do zawartości

Hamulce - Klocki Hamulcowe - Wymiana - Pytania I Problemy

Gość mike83tm
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym wymienić klocki hamulcowe w tylnym zacisku mojej Inazumy, odkręciałem zacisk, wykręcilem przewód hamukcowy, aby mieć możliwość położenia zacisku na stole i spokojego przejżenia klocków i tłoczków.

Chcąć wymontować stare klocki, wyciągnalem zawleczkę i zabrałem się do wybicia swożni i tu zaczyna się problem. Swożnie są tak zapieczone że niedrgną, próbowałem WD, ale nie pomogło.

Niestety tylny zacisk nie ma przelotowych otworów montażowych i nie ma możliwości siłowego załatwienia sprawy (w przeciwieństwie do przednich zacisków).

Czy ma ktos patent w jaki sposób można wyjąć swożnie z zacisku??

Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki.

• Odpowiedzi 103
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• MaQ(GoobLee)

14

• bald

7

• Misza173

6

Top Posters In This Topic

Posted Images

temat wybicia sworzni na pewno był poruszony na forum :)

a teraz szybko spłucz te wd40 bo Ci gumki spuchną i będziesz w plecy

No za wskazówkami kolegów przewierciłem otwory wiertłem 3mm i wybiłem swożnie.

Klocki wymienione.

Dzięki za wskazówki.

Jakoś nie zauważyłem wcześniej tematu :huh: , ja u siebie rozpołowiłem zacisk, sworznie zostały w drugiej połówce, potem sworznie zapiąłem w imadło i krecąc wyciągnąłem najpierw jeden potem drugi :) oczywiscie sworznie jak i uszczelka na łączeniu obu połówek wymienione ;)

• 4 weeks later...

Klocki już wymienione, przewierciłęm zacisk z druej strony w miejscu sworznia. Poszło bezproblemowo.

Teraz tylko zostaje czekanie do wiosny.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam

• 11 months later...

Witam wszystkich.

Dziś postanowiłem zobaczyć do moich hamulców oczywiście już coś się narobiło.

Zdjąłem zacisk prawy i tam było wszystko w bardzo dobrym stanie klocki jak nowe, ale za to na zacisku lewym jakaś masakra. Jeden klocek (od strony koła) jest bardzo wytarty praktycznie zero no może 0,5mm na drugim zacisku jest już 2mm ale nie wiem czemu tłoczki się wysunęły i za żadne skarby nie chcą się cofnąć. Oczywiście wypadł jeden klocek i nie można go założyć jeszcze nad dodatek kapie płyn hamulcowy :slash:

Teraz mam kilka pytań.

1)Czemu tłoczki się wysunęły i nie można ich cofnąć??

2) Jak to jest możliwe ze klocki tak nie równo się starły??

3) Czy jest sens wymiany tylko jednej strony hamulców jak tamte są w stanie bardzo dobrym.

Proszę o pomoc z tym fantem

Myślę że w miarę jasno i czytelnie napisałem :D

Edytowane przez Misza173

Czy czasem lewy zacisk nie był zapieczony i cały czas tarł o tarczę? Tłumaczyłoby to nierówne zużycie oraz niemożność cofnięcia tłoczków.

Powinieneś rozebrać obydwa zaciski i sprawdzić co tam się w środku dzieje, zwłaszcza jaki jest stan tłoczków i uszczelek. Z tego co piszesz kapie płyn więc możliwe, że któraś z uszczelek się skończyła, zmieniła miejsce swojego przeznaczenia i zablokowała tłoczek.

Moim zdaniem trzeba zawsze wymieniać obydwie strony.

Edytowane przez zoozka

moze sie nie chce cofnac, bo syf blokuje. Rozloz ladnie i wyczysc :P

No okej. Zrobię tak jak mówicie. Ale teraz napiszcie mi drodzy koledzy jaki płyn hamulcowy kupić i oczywiście jakie klocki hamulcowe.

Pewnie zaraz będzie link do jakiegoś tematu o klockach hehe :D

Dzięki za info pewnie go kupie. Taka butelka 0.5ml starczy??

Dzięki za info pewnie go kupie. Taka butelka 0.5ml starczy??

0.5ml nie wystarczy natomiast 0.5l jak najbardziej :D

Powoli powoli i płyn wyciekł sam. :(

Okej podziękował za pomoc :D

• 2 months later...

a ja mam problem bo nie mam ani wiertarki ani imadła .... na rarazie poszło wd40 i czekam aż puści mam nadzieję.

ok zaciski rozpołowioe teraz tylko kupic nowe klocki gdzieś egh

W środku nocy się bawiłeś z zaciskiem? Patrząc na godzinę postów, na to wskazuje. Jestem pod wrażeniem :P Jeżeli jesteś w Polsce to zobacz w larssonie co mają z klocków.

niestety nie ma mnie w pl na tyl klocki tu kosztują 30E w środku nocy o 22 chcałem zobaczyc co jest z kolem i innym temacie po rozebraniu rozsypały mi się klocki