Skocz do zawartości

Hamulce - Klocki Hamulcowe - Wymiana - Pytania I Problemy

Gość mike83tm
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki, przeoczyłem tamten temat. I znów uczę się czegoś nowego o moim dziorze :)

• 6 months later...
  • Odpowiedzi 103
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• MaQ(GoobLee)

14

• bald

7

• Misza173

6

Top Posters In This Topic

Posted Images

Witam,

wymieniłem klocki hamulcowe z tyłu w moim Suzuki Bandit 1200, rocznik 1998  jednak wystąpił pewien problem - klocki wymienione, ale hamulec nie działa...wydaje się być wszystko w porządku założone, odpowietrzane było wiele razy i nadal nic. Czy ktoś mógłby coś poradzić? Od dwóch dni nad tym siedzę i na nic nie wpadłem.

Pozdrawiam! 

Witam,

wymieniłem klocki hamulcowe z tyłu w moim Suzuki Bandit 1200, rocznik 1998  jednak wystąpił pewien problem - klocki wymienione, ale hamulec nie działa...wydaje się być wszystko w porządku założone, odpowietrzane było wiele razy i nadal nic. Czy ktoś mógłby coś poradzić? Od dwóch dni nad tym siedzę i na nic nie wpadłem.

Pozdrawiam! 

Nikt tu nie ma szklanej kuli. Po co się zabierasz za coś o czymś nie masz pojęcia?

Hamulec nie działa to to samo co internet nie działa nic z tego nie wynika.

Po co odpowietrzałeś układ, był zapowietrzony?

Co to znaczy nie działa?

Może nie hamować, może być zapowietrzony, mogą być zatarte tłoczki itd.

Dzieje się coś po pedału hamulca? Pedał jest twardy?

Witam,

Pozdrawiam! 

wydaje mi się, że w dobrym tonie byłoby się najpierw przywitać http://polishbanditcrew.pl/topic/6899-zanim-sie-przywitasz-i-rozpoczniesz-pisanie-nowego-tematu-na-forum/  :)

mały plus za znalezienie tematu :)

Edytowane przez vieto

• 5 months later...

jako, że uważam się nadal za raczkującego motonitę to muszę Was dopytać, bo już pewności nie mam...

jaki mam rozmiar klocków hamulcowych z przodu?

czy to może jest 69,9mm x 5,5mm x 8,8mm ?

i jaka może być tolerancja danego wymiaru bo różne firmy mają minimalne wahnięcia?

ja podałem wg 'nissinów st' bo takie planuję  :)

no i czy dobrze planuję, bo pamiętajcie, że waga moja i dziora to w uj kilos  :D? w sumie jak mi na dziorze pisze, że ori były nissiny to po co zmieniać jak byłem zadowolony? tylko czy były wsadzone 'st' czy inne?

edyta:

już doczytałem na motofactory, że większe prawdopodobieństwo, że były tam wsadzone nissiny ns...

to o których myśleć bardziej?

http://motofactory.p...piek-metalu/943

czy o http://motofactory.p...mi-metalowe/392 ?

kolejna edyta :) :

no i chyba dobrze by było jakby nie za szybko tarcze pożerało :)

Edytowane przez vieto

Twarde klocki zjadają tarcze i lubią pracować w wysokiej temperaturze.

Miękkie szybko układają się do używanych tarcz nie lubią się przegrzewać i znikają szybciej od twardych za to tarcza się mniej zużywa.

Na tor i do wściekania się lepsze twarde do codzennego użytku wybrał bym miękkie do tego porządny serwis zacisków nowy płyn hamulcowy nie musi być (hiper ultra) ważne żeby co max dwa lata wymienić tak jak olej w lagach i będzie pan zadowolony.

Edek: rozwiń pełny opis ;)

Edytowane przez farba

Siema;) ja też się podepnę pod temat:D Walczę z moimi zaciskami ba bandycie 600 z 98r I przegrywam :(

a mianowicie po walce a w ostateczności rozwierceniu śrubko-zaślepki trzpienia okazało sie że następna śrubka która powinna być imbusowa jest okrągła...

Po paru sprytnych podejściach do wykręcenia trzpienia i tak się nie udało. ktoś ma jakiś pomysł jak do tego podejść;) pomijając wymianę zacisków na inne:) 

Siema;) ja też się podepnę pod temat:D Walczę z moimi zaciskami ba bandycie 600 z 98r I przegrywam :(

a mianowicie po walce a w ostateczności rozwierceniu śrubko-zaślepki trzpienia okazało sie że następna śrubka która powinna być imbusowa jest okrągła...

Po paru sprytnych podejściach do wykręcenia trzpienia i tak się nie udało. ktoś ma jakiś pomysł jak do tego podejść ;) pomijając wymianę zacisków na inne:) 

Też miałem ten problem i po wszystkich możliwych sposobach, które nie poskutkowały, zamówiłem używke na allegro. Najlepsze było to, że otwieram paczke i zabieram się do odkręcania trzpienia i kurwa nie idzie...Ale w końcu dało rade

Nawiercić,nabić torxa,skropić płynem hamulcowym,zostawić na godzinkę,odkręcić.

Siema, podepnę się pod temat.  :usmiech: 
Mam pytanie odnośnie klocków do Bandita 650 06r. Pytałem przez znajomego w serwisie Suzuki o klocki na przód. Dostałem jedną cenę za klocki na prawą stronę i inną na lewą. Niech mi ktoś podpowie czy klocki na lewą i prawą stronę różnią się czymś od siebie i ewentualnie czym?
Z góry dzięki za pomoc. 

Siema, podepnę się pod temat.  :usmiech: 

Mam pytanie odnośnie klocków do Bandita 650 06r. Pytałem przez znajomego w serwisie Suzuki o klocki na przód. Dostałem jedną cenę za klocki na prawą stronę i inną na lewą. Niech mi ktoś podpowie czy klocki na lewą i prawą stronę różnią się czymś od siebie i ewentualnie czym?

Z góry dzięki za pomoc. 

no to cie wydymali bo lewa i prawa to to samo

no to cie wydymali bo lewa i prawa to to samo

hehe jeszcze nie wydymali bo nic jeszcze nie kupiłem  :usmiech:

Tylko dziwi mnie skoro "lewa i prawa to to samo" że na stronie suzuki do k5-k6 są dwa rodzaje klocków na lewą i prawą stronę... :

https://www.suzuki-gb.co.uk/motorcycles/about/promotions/buy-genuine-parts-online/GSF650-BANDIT/      :zdziwiony: 

masz 650 w oleju i heble tak jak  w 600 II gen. dokładnie prawa i lewa to dwa rózne  komplety klocków, nie powinny sie różnic cena ale  mogły

a bo do ABS juz są inne klocki jak i inne zaciski  i dlatego droższe

ja nie widze zeby do RH a LH była inna cena taka sama jest 33.05 funa

generalnie  cena powinna być taka sama, ale  kolega pytał czy klocki są inne, a sa inne, a o cene to już trzeba spytac  tego co je sprzedał.

generalnie  cena powinna być taka sama, ale  kolega pytał czy klocki są inne, a sa inne, a o cene to już trzeba spytac  tego co je sprzedał.

tam nawet pisze jest napisane nawet numery inne ale czy ja sie znam :slash:

dzięki panowie za pomoc. :-D
No tak na tej angielskiej faktycznie się nie różnią ceną ale w Suzuki Polska już tak :zniesmaczony:  
W takim razie biorę co dają  :zeby:

Edytowane przez szymszymaniak

Witam, Również podepne się pod ten temat.
Zamierzam kupić klocki do bandziora 600 98r przod i tył. Rozważam nad kupnem EBC FA229HH i 231HH. Co sądzicie o tych klockach? Co byście polecali w podobnej cenie?

• 2 years later...

Hej mam problem z wymianą z tyłu klocków hamulcowych.

Czy ta Śruba/trzpień, która trzyma klocki ma zostać wykręcona czy jest w jakis sposób zabezpieczona?

Drugie wypadła mi mała blaszka, a nie wiem gdzie była. Proszę o pomoc.

Tu masz jak to jest poskladane

CE_35271_1.jpg

Edit

To 650-ka

CE_15813_1.jpg

Edytowane przez pioter