Skocz do zawartości

Ciezko Chodzi Manetka Gazu

Gość rlinke
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie czy manetka gazu powinna sama wracac do pozycji zerowej ??? jak mam podlaczone dwie linki naciag i powrót to nie wraca, jak odlacze powrotna to manetka wraca sama. Linki przesmarowalem i chodza lekko, zauwazylem ze linka od naciagu chodzi lzej jak mam popuszczone mocowanie przy gazniku jak dokrece nakretke na mocno to zaczyna ciezej chodzic. nie wiem czy wykrecenie czy wkrecenie glebiej cos pomorze. moze ktos mial podobny problem z gory dzieki za pomoc

nie wiem czy wykrecenie czy wkrecenie glebiej cos pomorze. moze ktos mial podobny problem z gory dzieki za pomoc

Wątpię, żeby województwo, w którym mieszkam miało coś do rzeczy :P

No ale do meritum - ja miałem podobny przypadek, sprawdzałem linki, ale to była kwestia jakiegoś syfu pod rollgazem. Napsikaj smaru pod ten biały plastik pod gumową manetką, może coś pomoże.

Wątpię, żeby województwo, w którym mieszkam miało coś do rzeczy :P

No ale do meritum - ja miałem podobny przypadek, sprawdzałem linki, ale to była kwestia jakiegoś syfu pod rollgazem. Napsikaj smaru pod ten biały plastik pod gumową manetką, może coś pomoże.

syfu nie ma czyscilem :) a czy powinno samo wracac ????

Działanie takie same jak w aucie, jak puszczasz gaz "pedał" wraca do góry, z manetką jest tak samo ;)

"pedał"

Nie mówi się pedał tylko homoseksualista :P

nie ma syfu taa tez tak myslalem, papier scierny rozpuchol czyscisz rolgaz oraz kiere i nie wierze aby dalej tak chodzilo a smar daj jakis baaaaaaaardzo rzadki (ja dalem olej kuchenny) w ilosciach naprawde niewielkich bo wtedy efekt jest odwrotny, polewasz przecierasz nakladasz rollgaz i musi byc dobrze

Działanie takie same jak w aucie, jak puszczasz gaz "pedał" wraca do góry, z manetką jest tak samo ;)

to gdzie moze tkwić problem???

nie ma syfu taa tez tak myslalem, papier scierny rozpuchol czyscisz rolgaz oraz kiere i nie wierze aby dalej tak chodzilo a smar daj jakis baaaaaaaardzo rzadki (ja dalem olej kuchenny) w ilosciach naprawde niewielkich bo wtedy efekt jest odwrotny, polewasz przecierasz nakladasz rollgaz i musi byc dobrze

jest tak ze jak mam zalozona tylko linke od naciagu to jest ok gaz wraca, podlacze powrot i juz dupa tempomat :P jeszcze jest sprawa jak napisalem wczesniej z dokreceniem linki przy gazniku jak popuszcze jest lepiej jak skontruje chodzi ciezko i nie wraca

skoro jest ok po wypięciu linki powrotu to tam szukał bym przyczyny..

pewnie masz gdzieś przetartą linkę w pancerzu i po założeniu i zgięciu blokuje się

skoro jest ok po wypięciu linki powrotu to tam szukał bym przyczyny..

pewnie masz gdzieś przetartą linkę w pancerzu i po założeniu i zgięciu blokuje się

z tego co sie rozejrzalem to sprezyny sa tylko jedne i dzialaja tylko na linke od naciagu ???? moze cos ze sprezynami moze za slabo odciagaja ????? co myslicie ????? i linka nie jest przetarta :)

a ja tak zapytam czy czasem

ciezarek kiery nie jest za mocno dokrecony?

wiem, pisales ze wraca ale warto sprawdzić, pierdoła.... :blink:

:mario:

Edytowane przez Mario-Awario

Jak smarowanie linki nic nie da to wymiana. Możliwe, że w środku popękały włókna które powodują, że linka w środku się klinuje. Jeśli popękała w środku to i pancerzyk do wymiany prawdopodobnie, bo to wróży raczej szybki powrót problemu.

Jak smarowanie linki nic nie da to wymiana. Możliwe, że w środku popękały włókna które powodują, że linka w środku się klinuje. Jeśli popękała w środku to i pancerzyk do wymiany prawdopodobnie, bo to wróży raczej szybki powrót problemu.

wyciagniete linki lekko chodzily, przesmarowane i myslalem ze po problemie :P

a ja tak zapytam czy czasem

ciezarek kiery nie jest za mocno dokrecony?

wiem, pisales ze wraca ale warto sprawdzić, pierdoła.... :blink:

:mario:

Rlinke - nie odpowiedziales na pytanie mario-awario :)

ja swojego czasu juz mialem linki wymieniać ;) - zdjałem cięzarek kiery przez przypadek i problem zniknął :vroom: wystarczy lekkie obcieranie cięzarka / rolgazu aby się delikatnie blokowało i nie wracało..

Rlinke - nie odpowiedziales na pytanie mario-awario :)

ja swojego czasu juz mialem linki wymieniać ;) - zdjałem cięzarek kiery przez przypadek i problem zniknął :vroom: wystarczy lekkie obcieranie cięzarka / rolgazu aby się delikatnie blokowało i nie wracało..

aktualnie nie mam dostepu do motrku, ale sprawdzenie ciezarka bedzie pierwsza czynnoscia :) poszukuje tez innych mozliwosci :)

Skoro to wszystko rozkręcałeś i skręcałeś to może przyczyną będzie za mocne skrecenie obudowy z przełącznikami ??

jest tak ze jak mam zalozona tylko linke od naciagu to jest ok gaz wraca, podlacze powrot i juz dupa tempomat :P jeszcze jest sprawa jak napisalem wczesniej z dokreceniem linki przy gazniku jak popuszcze jest lepiej jak skontruje chodzi ciezko i nie wraca

wg. mnie poszukaj troche w temacie prawidłowej regulacji linek,

nie pamiętam dokładnie ale powrót powinien być lekko napięty a naciąg luźny - w każdym razie tu bym szukał problemu..

Nie mówi się pedał tylko homoseksualista :P

spoko poprawie się :lol:

Skoro to wszystko rozkręcałeś i skręcałeś to może przyczyną będzie za mocne skrecenie obudowy z przełącznikami ??

jezeli skrece tylko z naciagiem to odbija, jak juz podlacze powrot to jest tempomat. a czy linka powrotu musi byc ma duze znaczenie???

Jakby nie musiała być to by jej tam nie było.

Wymień linkę i pancerz i ciesz się własnoręcznie naprawionym moto.

wg. mnie poszukaj troche w temacie prawidłowej regulacji linek,

nie pamiętam dokładnie ale powrót powinien być lekko napięty a naciąg luźny - w każdym razie tu bym szukał problemu..

linki posmarowane lekko chodza, nigdzie nie poskrecane, wyczyszczona raczka i lekko przesmarowana i dalej to nie pomoglo. Wiec za rada kolegi tak dlugo siedzialem i krecilem naciagiem linek zarowno przy manetce jak i przy gaznikach ze w koncu pomoglo :) manetka odbija :) szkopul byl w ustawieniu lekkiego luzu w calym obiegu (dwie linki), za mocno naciagniete ciezko chodzily

dziekuje wszystkim za pomoc

Jeśli linki dobrze chodzą po zdjęciu, to mogłeś przy skręcaniu manetki taką naklejkę zabezpieczającą przed zwarciem czy też przesuwaniem manetek przesunąć i przy skręcaniu może zaciskać ten biały plastik w który wkładasz kocówki linek.

Edytowane przez obiezyswiat