Skocz do zawartości

Bus-Pasy Dla Motocyklistów!

toooomelo
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie znalazłem i zaznajamiam się z tematem udostępnienia BUS-pasów dla jednośladów.

Na stronach "ścigacz.pl" jest bardzo obszerny i interesujący artykuł: http://www.scigacz.pl/Buspasy,dla,motocyklistow,Niepredko,17083.html

I na Facebook'u też: http://www.facebook.com/JednosladyNaBuspasy

Na pewno, w jakimś stopniu, rozładowało by to korku na ulicach. Bezpieczeństwo też większe.

Fajnie by było, nie?

Edytowane przez toooomelo

a niby w jakim stopniu ma to rozładować korek?

masz bajka to bus pas jest wszedzie dookoła :D

nie róby z siebie bab ,ze nam dodatkowych pasów potrzeba....sam fun jest pozapierdalać miedzy autami :D :D

ja bym taki wspólny pas utworzył raczej dla : kapelusznikó, 90% kobiet za kółkiem i tych chujków w masterach,tranzytach(czyli kurierów i dostawców bułek) itp bo to największe ścierwo drogowe wlekące sie zawsze po lewym pasie (jak kogos uraziłem to mam to w :dupa: i zdania nie zmienie :takaemotka: :takaemotka: )

Edytowane przez Ojciec Pij-us

Uważam, że to nie ma sensu. Zaraz się zacznie nagonka puszkarzy, że motocykliści znowu chcą przywileje itp a wiadomo jakie jest nastawienie większości więc nie ma sensu wkładać kija w mrowisko. Tak jak Pij-us prawi bus bas jest wszędzie :) jak chcemy to i tak przejedziemy.

Przecież my już mamy swoje pasy! Pasy jednośladów:

dr76=401.jpg

imgp4520js1.jpg

Dokładnie, jak chcemy to przejedziemy, bywa przydatny, ale nie zawsze. Dajmy na to tzw. Trasę Toruńską gdzie ja jeżdżę. Jest tam bus pas. Ma jakieś 2-3km. Niby dużo i mało. Dużo, pod warunkiem że ktoś jedzie w prawo. Mało, jeśli ktoś jedzie prosto. Czemu? w miejscu gdzie zaczyna się bus pas trasa ta ma 4 pasy. Przepchać się na bus pas z lewego skrajnego na prawy bus pas a chwilę później wracać znów na lewy skrajny gdy wszystko stoi - bez sensu strata czasu. Ale wiadomo - nie wszędzie są 4 pasy. Na Radzymińskiej gdzie są 3 długie na jakieś 5-6km czuć różnicę zdecydowanie. Ale nei wiem jak w innych miastach - policja może zatrzymac jadącego motocyklistę bus pasem, ale nie słyszałem by ktoś mandat dostał, raczej rutynowa kontrola i łatwiej zatrzymać kogoś na bus pasie :} Taka chyba niepisana zasada obowiązuje, że motocyklistom można buspasem i myślę że policjanci to rozumieją, czemu tak a nie inaczej.

A wielki plus za otwarcie mostu tylko dla motocyklistów! :D

Mnie z tej całej jazdy najbardziej właśnie jara przeciskanie się na PP. Miny puszkarzy bezcenne. A jak będzie można po bus pasach to już w ogóle miazga. :rolleyes:

tak tylko powiem z doswiadczenia londynskiego ze tu kiedys nie mozna bylo zapierdalac bus-pasem ,ale jednak doszli do wniosku ( po wieloletnich obserwacjach statystyk szpitalnych) ze uzytkowanie bus- pasa przez motocyklistow zmniejsza liczbe wypadkow.

takze jesli we wroclawiu czy warszawie pojawi sie '' troche '' wiecej aut za dwa trzy lata bedzie mozna na wlasnej skorze odczuc ze jednak te bus pasy to dobra sprawa. no wiadomo ze cwaniaki zawsze beda srodkiem popierdzielac , dopoki nie przywala kolanem w jakiegos busa, wtedy wiadomo co im przyniesc do szpitala na odwiedziny - ''flakon'' byle nie z kwiatami , no nie abdar ;)

Ja nie mam problemu bo w Kole nie ma bus pasów.

I tak jak Ojciec Pij-us uważam, że po to mam motocykl

by móc łatwiej przeciskać się między puszkami na PP

i nie potrzebuje to tego "ścieżki specjalnej troski" ;)

A jak dla mnie to niech będzie wolno nam po buspasach... Jak ktoś będzie chciał dalej jechać między autami - niech se jeździ... Jego wola :D

Ja wolałbym do roboty leciec buspasem niz przeciskac sie pomiedzy zaspanymi, skacowanymi kolesiami...

Co prawda we Wrocku mało tych buspasów, ale może kiedyś zrobią :D :D

Jak rowerzyści mogą przed tramwajem to dlaczego my nie możemy bus pasami :D

ale nie słyszałem by ktoś mandat dostał, raczej rutynowa kontrola i łatwiej zatrzymać kogoś na bus pasie :} Taka chyba niepisana zasada obowiązuje, że motocyklistom można buspasem i myślę że policjanci to rozumieją, czemu tak a nie inaczej.

yyyyy to bym polemizował..... :D :D :D

we Wrocku można za wyprzedzanie bus-pasem na światłach i przejściu zarobić 5pkt i kilka stówek :D ..... no chyba ,że tylko ja mam pecha (ale sytuacja była "bardziej skomplikowana" nie chłopaki ?? :P :P )

to bym dziecko wyslal do szpitala :D:fucku: :fucku:

No nie powiem że w Gdańsku przejechac odcinek Sopot/Gdańsk-Wrzeszcz to tragedia, łapa boli od sprzęgła, ulice chyba węższe mimo że 3 pasy, ciężko się przeciskac między bo jeden stanie sobie do lewej drugi do prawej i tak nie wiadomo którym środkiem jechac, wiec ten wolny bus pasik hmm <_< (po którym i tak puszki zasuwają)

ALe nie ma tragedii, jak się ryknie silnikiem to się wyrównują czasem kosztem spalania..

Ja nie mam problemu bo w Kole nie ma bus pasów.

...

i nie potrzebuje to tego "ścieżki specjalnej troski" ;)

Czy to znaczy, że jakby było głosowanie, czy referendum, to byłbyś przeciwny jeździe po Buspasach?

W Poznaniu są takowe i ja bym głosował na "tak".

Przecież to by nam jeszcze bardziej ułatwiło i usprawniło poruszanie się po miastach.

tak tylko powiem z doswiadczenia londynskiego ze tu kiedys nie mozna bylo zapierdalac bus-pasem ,ale jednak doszli do wniosku ( po wieloletnich obserwacjach statystyk szpitalnych) ze uzytkowanie bus- pasa przez motocyklistow zmniejsza liczbe wypadkow.

u nas to samo. Po statystykach zostawili je otwarte dla moto.

takze jesli we wroclawiu czy warszawie pojawi sie '' troche '' wiecej aut za dwa trzy lata bedzie mozna na wlasnej skorze odczuc ze jednak te bus pasy to dobra sprawa. no wiadomo ze cwaniaki zawsze beda srodkiem popierdzielac , dopoki nie przywala kolanem w jakiegos busa, wtedy wiadomo co im przyniesc do szpitala na odwiedziny - ''flakon'' byle nie z kwiatami , no nie abdar ;)

dokładnie.

Jak między puszkami jest jak przejechać to można rozmawiać o cwaniakowaniu między puszkami.

A póki co w Polsce - nie czarujmy się - ludzie jeszcze nie widzieli prawdziwych korków jak w dużych aglomeracjach europejskich - gdzie na 2 pasach puszkarze się ustawiają w 3 sznurki.

Jest tak ciasno między puszkami, że stojąc w korku puszką - nawet w razie nagłej potrzeby pawia - nie otworzysz drzwi na tyle aby rzygnąć a odległość między lusterkami stojących koło siebie puszek nie przekracza 50cm.

I tak tu jeżdżą puszki w mieście. Jak polscy puszkarze się tego nauczą - co prędzej czy później się stanie - to wtedy jadąc na 2oo zamarzycie sobie o możliwości wjazdu na bus-pasa...

Fajna sprawa by to była, zawsze bezpieczniej. Chociaż i tak za dużo tych buspasów u Nas nie ma. Ale byłoby zacnie gdyby można po nich śmigać. :vroom:

U nas można :D

No i pięknie!

Można tylko pozazdrościć. A włodarzy miasta pogratulować.

a co oznaczają te cyfry 1+2

Że buspasem może poruszać się samochód osobowy z dwoma pasażerami.

Czyli kierowca + 2 pasażerów.

i to u Nas w Polsce :blink:

super...

cieżko uwierzyć ale chyba idziemy w dobra strone

:mario:

...

Ale nei wiem jak w innych miastach - policja może zatrzymac jadącego motocyklistę bus pasem, ale nie słyszałem by ktoś mandat dostał, raczej rutynowa kontrola i łatwiej zatrzymać kogoś na bus pasie

No u nas w Gdańsku tak to ostatnio wyglądało http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Ten-fotoradar-zarabia-6-tys-zl-na-godzine-n51071.html

100 zł. 1pkt. za jazdę buspasem :)

Edytowane przez ibit

Że buspasem może poruszać się samochód osobowy z dwoma pasażerami.

Czyli kierowca + 2 pasażerów.

W USA taki pas ma swoją oddzielną nazwę: Car pool i wygląda tak: https://picasaweb.google.com/107493464754512336612/FarAway#5318327171587903634

Mogą nim jeździć w zależności od hrabstwa samochody w których jest conajmniej 2 lub 3 osoby (ma to zmusić ludzi by nie jeździli samemu i marnowali miejsce), wszelkie hybrydy, motocykle. Jako że są to zawsze lewe (jeden lub dwa) skrajne pasy są robione dodatkowe ułatwienia jak np estakada do skrętu w lewo lub prawo by nie przeciskać się kilka pasów na skrajny prawy do zjazdu. Zwykłe pasy takich ułatwień nie mają. Często jest tak, że 10 pasów potrafi stać w miejscu 40km w korku a Car pool jest pusty i szybko się dojeżdża do celu. Dlatego też dość popularne są np w Kaliforni hybrydy, które mogą jechać tym pasem. Zdrowy rozsądny człowiek inaczej by jej nie kupił, znam wielu którzy tak zrobili :) a mandat za wjazd jeśli ktoś nie może - informacja o wysokości zawsze wisi w momencie gdy się wjeźdża na Car pool. Najczęściej 200-400$ Wjazdy i zjazdy car pooli są co kilka km. Na całej długości jest podwójna, czasem i potrójna ciągła (rzadko betonowy mur) jest po to by nikt z korka nie wpieprzył się przed maskę. Ma to też wadę - nie można zjechać, czyli jak się trafi ciapa, która jedzie wolniej niż reszta to trzeba się wlec za nim gdy jest jeden pas. To moje ciekawostki dotyczące innych krajów :}

Czy to znaczy, że jakby było głosowanie, czy referendum, to byłbyś przeciwny jeździe po Buspasach?

W Poznaniu są takowe i ja bym głosował na "tak".

Przecież to by nam jeszcze bardziej ułatwiło i usprawniło poruszanie się po miastach.

Nie był bym przeciw raczej jest mi to obojętne. Jeśli już było by jakieś głosowanie w tej sprawie to dla wygody innych motocyklistów

zaznaczył bym na tak. To że ja nie mam bus pasów i nauczyłem się bez nich przemieszczać nie znaczy że będę zabraniał innym z nich korzystać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.