Skocz do zawartości

Knee Down - Schodzenie Na Kolano W Zakrętach

Wojtuniunia
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Korzystając z duzego pustego parkingu z racji swieta lasu postanowilem poprobowac zakrety, stosujac wasze podpowiedzi. I tak na lewa strone juz calkiem sprawnie, fakt ze predkosci male bo wszystko na pierwszym biegu i na wyjsciach v max jakies 40-50 km/h, ale juz pomalu lapie o co chodzi.

glowa rownolegle do nawierzchni, cialo skreca razem z bajkiem- w lewo jak najbardziej, ale w prawo juz jakos mi gorzej z tym nie moge sobie zakodowac zeby glowa byla horyzontalnie.

rece luzne- tu byl problem z tymi rekoma bo jak czulem ze moto ucieka to sie automatycznie spinalem- jaka powinna byc reakcja na poslizg przodu lub tylu? ja skrecalem kiera do wewnatrz zakretu ale strasznie usztywnialem cale cialo przy tym.

dociazanie zewnwtrznego podnozka- dopoki mysle o tym jest ok, jak przestaje sie skupiac na jezdzie to juz jest gorzej i trace ta stabilnosc. Ale to mysle ze poprostu cwiczyc i cwiczyc.

Co ciekawe opona z tylu zamknieta calkowicie, z przodu brakuje z 5-10mm a ja nadal nie czuje tej pewnosci. Cos mi sie wydaje ze procz techniki trzeba przejrzec zawias w dziorze. Wymienic olej w lagach, zrobic wkoncu ta wylatana kolyske, ogarnac wahacz i to wszystko wyregulowac pod moje chude dupsko.

Trzeba bedzie kogos zeby nagral mnie na takim placyku bedzie wiecej widac to do oceny pojdzie :)

Mi też się "lepiej" skręca w lewo :)

Jak masz kogoś kto by na żywo Cie obczaił to byłoby dobrze, czasami jedna uwaga, parę minut prób i efekty bardzo duże. Siedząc na bajku ciężko czasami ocenić swoja pozycję i dopiero jak się ogląda zdjęcia albo film to człowiek sobie zdaje sprawę co jest nie tak.

.. fakt ze predkosci male bo wszystko na pierwszym biegu i na wyjsciach v max jakies 40-50 km/h,..

A nie lepiej na 2ce ? Na 1ce to sprzęt strasznie nerwowy jest. B12 ma chyba na tyle kopa wy pociągnąć z 2ki. Ja swoim to takie manewry tylko na 2ce a czasem wręcz na 3ce.

• Upvote 1

Mi też się "lepiej" skręca w lewo :)

Jak masz kogoś kto by na żywo Cie obczaił to byłoby dobrze, czasami jedna uwaga, parę minut prób i efekty bardzo duże. Siedząc na bajku ciężko czasami ocenić swoja pozycję i dopiero jak się ogląda zdjęcia albo film to człowiek sobie zdaje sprawę co jest nie tak.

To naturalne że w lewo łatwiej.Generalnie w łukach kierę kontroluje dłoń wewnętrzna(drugą można nawet puścić a moo i tak idzie "po sznurku") więc automatycznie łatwiej jest w tym przypadku manetkę gazu kontrolować.

zajebisty temat, z kazdym postem coraz bardziej nieznosna staje sie siedzenie w pracy i trace nadzieje ze wytrzymam do jej konca :D

bardzo interesujace wskazowki (szczegolnie (ale nie tylko!) od Marka) i respekt dla tych ktorzy otwarcie powiedza ze sie boja, ze im brakuje, ze za wolno, ze zle, ze costam im brakuje.... przyznam, ze na forum kawy za czesto tego nie znajdziecie :P a to przeciez swietna droga do samodoskonalenia (i pomagania innym ;))

Korzystajac z okacji pozdrawiam wujka Henka i Ciocie Krysie!

Uważajcie na parkingi, Ja ostatni raz skończyłem tak (patrz pod koniec filmu)

http://youtu.be/sLCBjSx8K5c

;) u mnie siię to źle skończyło, mimo że może na 50% możliwości złożenia była jazda ;)

Edytowane przez LatajacySlon

;) u mnie siię to źle skończyło, mimo że może na 50% możliwości złożenia była jazda ;)

tak w skrocie co sie dzieje pod koniec filmiku? moj internet provider does not provide predkosci umozliwiajacej normalnie obejrzenie filmikow :D LG w lipcu jesli bedziesz w GW to niejedna glebe zaliczymy :)

Jak na moje oko to byl jakis piasek/zwirek i przednie kolo dostalo uslizgu i gleba...

donvictorio, jak scesz zaliczac gleby nie wychodzac z domu? :P

CHYBA ZE JA O CZYMS NIE WIEM ;D

ja tam na kolanie latam tylko po torach. Na ulicy jeszcze nigdy nie ciąłem zakrętu na 100%. zazwyczaj zostawiam sobie jakiś margines. Czasem większy, czasem mniejszy. Ale margines jest.

normalnie chriss nie wierze w to co piszesz :) ale skoro tak mowisz.

No Pany przez taki temat naprawdę duuużo można się dowiedzieć, jeszcze do nie dawno unikałem krętych dróg ("mistrz prostej:D"), po obejrzeniu Twist of the Wrist 2, i przeczytaniu kilku innych artykułów strasznie polubiłem "winkle" co prawda na razie się uczę, ale tak jak poprzednicy w lewo idzie to znacznie lepiej niż w prawo:D. Tak w ogóle jest ktoś ze Świętokrzyskiego (okolice Włoszczowy, Kielc), i może polecić jakąś fajną ścieżkę??:P

Ps. już składam kasiorę na nową oponę:D

JR, tak jest właśnie. Nie zapierdalam na 100% na ulicy tylko dlatego, że mam zawsze wizję piasku na zakręcie, który nie jest w całości widoczny. Może i jestem zdziadziały, ale jeżdżę na tyle szybko ile mi trzeba. A jak muszę się odchamić to kartodrom i nie ma zmiłuj, piłuję ile się da.

• Upvote 1

Uwaga, będzie mądrość życiowa ;)

"Jeździj tak szybko jak uważasz, ale nigdy się nie śpiesz" :)

"Jeździj tak szybko jak uważasz, ale nigdy się nie śpiesz" :)

Kolejny text na dziare :)

Chodziło mi o tą zmianę pozycji ze zwisem tyłka na co zwraca uwage instruktor na drugim filmie w 25s. Za dalekie zwieszanie tyłka za siedzenie kończy się brakiem stabilności przy przejściu z winkla w winkiel.

Ja osobiście prostuje moto odkręcając manetkę ;) A jak przekładam moto z jednej w drugą stronę to po prostu robie przeciwskręt druga ręką, zawsze odpychając manetkę od siebie :)

Ale tak jak mówie, każdy ma swoją technikę i jeśli tylko jeździsz dzięki temu szybciej i utrzymujesz się na kołach to super :)

Co do prostowania gazem. Ostatnio lecąc w trasie z Żoną i 3 załadowanymi kuframi, prostowanie mojej 650 mogło być wykonane praktycznie tylko przez przeciwskręt. Przy wysokim środku ciężkości (i głębokim złożeniu - guma zamknięta), trudno jest motocykl postawić do pionu z samego gazu - chyba wynika to ze zbyt małej mocy. To taka moja teza - dają ją Wam za darmo.... niczym Baltroczyk :)

ojj, dopiero zobaczylem :) mam nadzieje ze reka i kolano cale. motor jak mowia sie wyklepie :P bedziemy uwazac, ale w Gorzowie ladnie zamiataja te parkingi :P

:usmiech: przy takiej predkosci po prostu bys grzmotnal "do srodka" gdybys sie bardziej pochylil :bicycleaccident: Za wolno.

Wieksza predkosc wymusi wieksze pochylenie, ale jak mam byc szczery to ja bym sie ob*ral gdybym mial probowac "kolana" w takich warunkach, pzdr :driving_moto:

prawy nadgarstek tez zbyt nerwowy - to nie pomaga

w ksiazkach PISZĄ, zeby wejsc w zakret z taka predkoscia zeby go pokonac odkrecajac minete

Edytowane przez kacperXX

Dokładnie, podstawowy błąd to wybór lokalizacji!

Jak przy takim natężeniu ruchu, na zakrętach, gdzie kierowcy będą ścinać i cudować, można w ogóle ćwiczyć winklowanie? :zdziwiony:

To proszenie się o kuku... Uważaj na siebie!

Tak jak piszą koledzy wyżej. Znajdz sobie na początek pusty placyk i porób kółka przez paredziesiąt godzin. Jak już się oswoisz z zakręcaniem na sprzęcie przy małych prędkościach i kontrolowaniem gazu to wtedy możesz pomyśleć o czymś więcej. Tak to bardziej hazard niż zabawa.

Mariozo, tam nie ma warunków do trenowania. Prędkość musisz mieć o wiele większą, mówiąc krótko przy takiej prędkości masz adekwatnie dobre złożenie :)

Chyba że chcesz w tym miejscu trenować hardcorowo to bujnij się na całej piździe w drugą stronę i jak będziesz miał tira na przeciwnym pasie to albo się złożysz na maxa albo nie wyrobisz ;) ale ja tam tej metody nie polecam...

To ja zadam pytanie troche z innej beczki. Gdzie najlepiej trenować złożenia(zakładając, ze sie tego w ogole nie umie). Myślałem, że własnie na takiej drodze, tyle ze mało ruchliwej. A jak nie na drodze to gdzie? Gdzie można napotkać łuki do trenowania?