Skocz do zawartości

Jaki Prostownik Kupić?

Samos
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam stary jeszcze chyba radziecki (po rosyjsku wszystko) i też daje rade :D

chciałbym mieć tylko takie problemy

po prostu weź zwykłą śrubkę

Kurde przegapiłem te Lidlowe, jak często one się pojawiają?? bo z tego co czytam to już kiedyś tam były/

Ostatnio kupowałem dla Teścia jakoś chyba w październiku...

Jak widać znów pojawiły się w styczniu więc pewnie co najmniej 2 razy w okresie jesienno - zimowym... ale jak poszukasz to znajdziesz prostowniki innych firm ale o tych samych parametrach w podobnej cenie.

Niedawno nawet przez przypadek znalazłem ten z Lidla na półce w sklepie z artykułami elektrycznymi w swoim mieście - oczywiście w odpowiednio zawyżonej cenie :D:D:D

Ostatnio kupowałem dla Teścia jakoś chyba w październiku...

Jak widać znów pojawiły się w styczniu więc pewnie co najmniej 2 razy w okresie jesienno - zimowym... ale jak poszukasz to znajdziesz prostowniki innych firm ale o tych samych parametrach w podobnej cenie.

Niedawno nawet przez przypadek znalazłem ten z Lidla na półce w sklepie z artykułami elektrycznymi w swoim mieście - oczywiście w odpowiednio zawyżonej cenie :D:D:D

...na allegro też są te Lidlowe rówież w zawyżonej cenie :D.

• 9 months later...

Ile kosztował ten lidlowy prostownik? W obecnej ofercie go jeszcze nie ma. Generalnie szukam czegoś na allegro, ale dużo tego w różniej cenie, a nie chciałbym za bardzo przepłacać. Pytanie na jakie parametry patrzeć i w jakim przedziale cenowym opłaca się go kupić?

W lidlu był kilka tygodni temu, więc pewnie w najbliższym czasie nie będzie. Kosztował z tego co pamiętam 69zl, ale pewny nie jestem.

Wysłane ze Srapatalka

Jeszcze 3 tygodnie temu widziałem w lidlu. Więc pewnie dopiero za jakieś pół roku będą....

• 3 months later...

Odświeżam.

Zwykły zasilacz 12v (ok. 1000-1200mA), który podaje ok. 20v czy zdałby egzamin i nie narobił szkody akumulatorowi motocyklowemu po ustawieniu polaryzacji i przylutowaniu klem? Doradziła mi osoba, która zajmuje się sprzedażą akumulatorów wszelkiej maści. Następnego dnia dowiaduje się innej informacji od znajomego, który przerabiał ten temat. Aku nie lubi takiego ładowania i mogą się wykrzywić płyty. Mam prostownik samochodowy Romstana z regulacją natężenia, ale nawet po podłączeniu aku na minimum, natężenie jest przy duże, bo ok 4-5A. Myślę też nad opcją podłączenia żarówki w szereg plusowy mojego romstana. Nie mam typowego prostownika motocyklowego, więc chciałbym zaczerpnąć małej porady, ponieważ lepiej zapobiegać, niż leczyć.

Prostownik do moto nie jest az tak drogi. Po co ryzykowac jakimis eksperymentami?

Pany a jakiś w miarę tani prostownik do samochodu i moto polecicie? Bo mój "Zdjełano w USSR" się w końcu poddał :oczy:

Jeśli masz czas, to pożycz lub kup motocyklowy prostownik. Jeśli nie masz czasu ani od kogo pożyczyć rób z żarówką. Oczywiście żarówka żarówce nie równa. Jak masz ładowanie 4A-5A, to taka żaróka H4 lub H7 może być nawet za mocna i ładowanie będzie za małe (poniżej 0,5A chyba wychodzi - można po prostu dłużej ładować). Ja podłączałem tego typu żarówkę: http://allegro.pl/zarowka-halogenowa-12v-35w-g4-zaroweczka-lampki-i2960582889.html, którą znalazłem w jakiejś lampce w domu i akumulator działa bardzo dobrze pomimo 2 przypadków gdy musiałem tak ładować:>

http://allegro.pl/ladowarka-12v-3-6a-prostownik-impulsowy-gwarancja-i3000489547.html

To samo co w lidlu tylko inny kolor obudowy , dobry tani sprawdzony z funkcją zimowania .

Polecam

Edytowane przez farba

Ok, dziękować za szybkie podpowiedzi. Jak będą przy okazji w Lidlu te prostowniki to wezmę, tym bardziej, że słyszałem na prawdę pochlebne opinie na ich temat :)

• 1 year later...

Po 5 latach padł mi prostownik który kupiłem kiedyś w super markecie.  Muszę kupić coś nowego bo zimno a auto mimo że ma nowy aku to stoi na dworze i jest wykorzystywane głównie na krótkich trasach. Chciałbym kupić coś co będzie w miarę uniwersalne, czyli umożliwi także ładowanie aku od motocykla. Pożądana jest też awaryjna funkcja rozruchu.

Znalazłem taki oto sprzęt :

http://allegro.pl/prostownik-elektroniczny-z-rozruchem-zelowy-75a-i4926098586.html?source=mlt

Co myślicie ??

ja bym tego nie kupił - powód: dla diesla na odpalenie te 75A to trochę mało.

co do pozostałych funkcji: nie rozumiem podziału na typ akumulatora - jakoś nie wydaje mi się żeby te trzy typy miały różne charakterystyki ładowania.

ja mam drugi samochód który traktuję jako rezerwa. raz na dwa tygodnie zostawiam go na noc na lidlowskiej ładowarce.

ostatnio widziałem w liroju za około 100-150 zł (nie pamiętam) - baterie słoneczne na tylnią półkę.

myślę o czymś takim dla mojego dziadka (zrobił 1500 km przez ostatni rok więc prawie nie jeździ)

http://www.leroymerlin.pl/elektrycznosc/baterie-ladowarki-latarki/ladowarki/ladowarka-solarna-samochodowa-cc801-terdens,p252155,l1087.html

Najchetniej to kupiłbym tą ładowarkę z lidla ale chyba teraz ich nie ma.

Ceny troche prekraczają założony budżet.

A co myślicie o yato?

Yato yt-8301. Chcialbym kupic cos do 200zł.

• 2 months later...

Także myślałem o tym Yato ale chyba dołożę kilka zł i kupię ctek msx 5.0 choć by na gwarancje i wiadomo jakie ma cykle ładowania . Chyba że macie dobre opinie o Yato ??? 

ja ma dwie lidlowskie - mają w mojej opinii tylko dwie wady

1. po zaniku zasilania i pojawieniu się ponownie nie wracają do trybu sprzed zaniku

2. jak się upierdzielą że mam aqu 6V i to naładowane - to bez innego zasilacza na starcie ich panocku nie przekonasz - takie tępe stworzenie.

polować na lidlowskie i kupić gdy są i wydają się niepotrzebne.

(ale to niestety nie towar z półki za dwie stówy :( )

• Upvote 1

Zagłębiłem się w temat ładowarek i każda ma inny przebieg procesu ładowania . Jedne zaczynają od odsiarczania czyli krótkich impulsów prądu  w wyższym napięciu a inne od stałego ale niskiego prądu i stałego napięcia , Jakie lepsze nie wiem i ile jest prawdy w tym co piszą producenci też nie wiem trzeba by sprawdzić . 

A co sądzicie o takim prostowniku? http://allegro.pl/ladowarka-prostownik-motocyklowy-6-i-12-v-3-8a-i5115572618.html
wiadomo jest to prosty model (prosty prostownik :D) ale do takiego garażowego ładowania czy zimowego podładowania chyba powinien wystarczyć... jak wam się wydaje?