Skocz do zawartości

Jaki Prostownik Kupić?

Samos
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Czy pojawiło się coś nowego w temacie?

Szukam prostownika do akumulatora  Yuasa YTX9 12 V, 8,4 Ah.

Edytowane przez easymoonrider

prawie 3 lata używam  ładowarki Unit Charger 6,5A, za cenę ok 160PLN nie dostaniesz nic lepszego

Lidlowe i podobne, to śmietniki które nie robią gęstości elektrolitu, nie warto zawracać sobie nimi głowę

zdecydowanie polecam taka

https://gmoto.pl/ladowarka-akumulatorow-6v12v-65a,228438.html?gclid=CjwKCAjw55-HBhAHEiwARMCszuYhnx0U120aBXEpd_F5zaNpUI5Fp7FWrB07Hl_HCZSlLkXDVPNGXhoCj8sQAvD_BwE

Ok, ale na akumulatorze jest instrukcja, aby ładować go w następujący sposób:

STD.: 0,9A x 5~10h

QUICK: 4A x 1h

Jak rozumiem, maksymalne natężenie powinno wynieść 4A? Czy wspomniany przez Ciebie prostownik nie będzie za mocny?

Mam dwa takie elektroniczne, automatyczne z lidla, coś tam potrafią. Ale jak akumulator jest rozładowany to podpinam klasyczny prostownik, z regulacja natężenia prądu i napięcia i ten robi robotę. Wielki ciężki i wisi na ścianie, mam takie dwa są niezawodne. A te nowe cudaśne to słabo z nimi, bez odpowiednich warunków nie działają.

Ja ten Lidlowy używam do samochodu tylko w celu podładowania akumulatora gdy robię krótkie odcinki lub gdy często odpalam i gaszę silnik i aku nie zdąży się naładować. On jest niby 5A, ale te 5A to sobie między bajki można włożyć. Owszem, daje 5A, ale to chwilę tylko po uruchomieniu, a po chwili spada do 0.8A, podobnie z resztą jak w trybie motocyklowym. Zmierzyłem sobie niedawno prąd ładowania, jak to wygląda w rzeczywistości. Nie narzekam na niego, bo mały i zgrabny jest, i do sporadycznego użytku jest dla mnie w sam raz. 

Te lidlowe, biedronkowe itp służą do podtrzymania . Z tym ładowaniem to troszkę gorzej. Poprzednia wersja lidlowego miała funkcję "refresz". I udało mi się po 3 dniach ożywić akumulator od Tico. Czyli 12v 34Ah.

Te nowsze tej funkcji nie posiadają. Sprawdzają się jako podtrzymanie i do tego je używam od kilku lat.

A najbardziej wkurza mnie, że po zaniku prądu nie ładują dalej, tylko przełącza się w tryb pokazywania napięcia i trzeba ręcznie wcisnąć przycisk, aby znów zaczął ładować.

ja mam taki stary. wyglada jak spawarka, kabel gruby jak palec jak przypadkiem zrobie zwarcie to mocno iskrzy prawie ze spawa :) ewentualne jak wyleci bezpiecznik to wsadzam drut i działa dalej, lubię takie sprzety :)

Pewnie radziecki Kulon? 😉

W dniu 9.07.2021 o 10:40, ArcadioJoseMorales napisał:

prawie 3 lata używam  ładowarki Unit Charger 6,5A, za cenę ok 160PLN nie dostaniesz nic lepszego

Lidlowe i podobne, to śmietniki które nie robią gęstości elektrolitu, nie warto zawracać sobie nimi głowę

zdecydowanie polecam taka

https://gmoto.pl/ladowarka-akumulatorow-6v12v-65a,228438.html?gclid=CjwKCAjw55-HBhAHEiwARMCszuYhnx0U120aBXEpd_F5zaNpUI5Fp7FWrB07Hl_HCZSlLkXDVPNGXhoCj8sQAvD_BwE

Też mam taką ładowarkę ale przerobioną wg pomysłu autora filmów.