Skocz do zawartości

Paliwo Drożeje, A My Się Z Tym Godzimy?

Gość Maluszek126p
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Tu się mylisz.

Rzeczywiście, oglądając TVN czy TVP można takie wrażenie odnieść, ale wierz mi, że w Polsce jest więcej niż 6 partii ;)

Zgadzam się w 100%. I tu jest problem. Wszyscy myślą, że nie ma wyboru i trzeba głosować na którąś z dużych partii, a to bzdura.

Tylko, że ludzie sami tak naprawdę nie chcą zmian. Bo tu trzeba poważnych zmian, odebrać przywileje różnym grupom, zabrać (a raczej nie dawać!) tym, którym się nie chce itp. Gdyby ktoś chciał przeprowadzać reformy, skończyłoby się jak w Grecji. Socjalna Europa po prostu rozmontowuje w ludziach przedsiębiorczość, odpowiedzialność za wybory i czyny itd. Np. jak ktoś wybrał studia na polonistyce, to ja przepraszam, ale niech nie oczekuje nie wiadomo czego. Gdybym ja chciał robić to co lubię, to zarabiałbym dużo mniej niż teraz. Potem wychodzą tacy "oburzeni" plując na kapitalizm, nie wiedząc nawet, że to co się dzieje, ten kryzys nie ma z kapitalizmem nic wspólnego i wynika właśnie z jego braku.

Akcja z krzyżem pod pałacem była nakręcona przez grupkę religijnych fanatyków którzy nie są w stanie zrozumieć podstawowych wartości swojej wiary i wolą zginać za swoje przekonania niż choćby na chwilkę uświadomić sobie że niekoniecznie muszą mieć rację...

Chyba nie pamiętasz jak to było. Akcja pod krzyżem nie była nakręcona przez żadną grupkę fanatyków religijnych. To co później (do teraz) się działo to prędzej. A w całej tej sprawie nie ma tematu kto ma rację, a kto nie, bo nikt jej nie miał. To była kwestia postaw ludzkich, a nie racji. To tak jak nie da się powiedzieć, czy rację ma ten kto głosuje na PO, czy ten kto na PIS. Zgadzanie się z poglądami i ich głoszenie to jedno, a racja to zupełnie co innego, przynajmniej dla mnie.

• Upvote 1

rozmowa o paliwach zeszła na rozmowę o polityce, edukacji i poziomie życia.....

a wracając do głównego tematu, przed chwilą w RMF mówili o akcji spowalniania ruchu na A4 w proteście przed rosnącymi cenami paliw, chyba lepszej promocji ta akcja nie mogła dostać.

Swoją drogą jeśli już media zaczynają promować takie akcje, może to pójdzie w dobrym kierunku?

rozmowa o paliwach zeszła na rozmowę o polityce, edukacji i poziomie życia.....

a wracając do głównego tematu, przed chwilą w RMF mówili o akcji spowalniania ruchu na A4 w proteście przed rosnącymi cenami paliw, chyba lepszej promocji ta akcja nie mogła dostać.

Swoją drogą jeśli już media zaczynają promować takie akcje, może to pójdzie w dobrym kierunku?

Ale komu ta akcja utrudni życie? I co ma na celu?

I jak w tym kontekście nie schodzić na politykę, skoro ceny paliw właśnie od polityków zależą? I to nawet nie naszych, bo co oni mogą zrobić skoro przepisy unijne zabraniają posunięć prowadzących do obniżki ceny?

No niby zabraniają obniżki, co więcej podwyższają. Wiadomo, że UE ma z tego niezłe pieniądze, ale nie koniecznie moglibyśmy się godzić od razu na taką podwyżkę, zwłaszcza że Unia jest no.. stosunkowo elastyczna i jeśli zawalczą o swoje to przynajmniej w części otrzymalibyśmy to na czym nam zależy. Mogłaby nas podwyżka nie dotyczyć chociaż z tego względu, że w Polsce nie mamy waluty euro jak większość krajów UE. Dla nich unia podnosi akcyzę a nas trafia "rykoszet".

Apropo blokowania autostrady to nie jestem do końca przekonany czy ma to pomóc a już na pewno nie na Euro. Taka blokada podczas mistrzostw zaszkodzi tylko nam samym. Dziś już wiadomo ile drużyn planuje podczas mistrzostw stacjonować w Polsce a ile na Ukrainie. Nie jestem pewny jak u nich z infrastrukturą futbolową ale bardzo często czytałem że zdecydowana większość drużyn nie chce tam stacjonować bo to kraj gdzie premierów wysyła się do więzienia (są tu sami sobie winni). Jak my zablokujemy drogi na mistrzostwa to będziemy mieli pozamiatane i już napewno nie zorganizujemy nigdy niczego. Blokada ? Nie ma obecnie partii która obniży podatki paliwowe i powiększy i tak już ogromną dziurę w budżecie więc sami sobie zrobimy super opinie a i tak nic raczej nie wywalczymy

http://regiomoto.pl/portal/utrudnienia-w-ruchu/kierowcy-zablokuja-autostrade-a4-protest-przeciwko-cenom-paliw

z tego co mi wiadomo w kilku miejscach w polsce bedą podobne akcje.

Edytowane przez Cirus

Nie ma obecnie partii która obniży podatki paliwowe i powiększy i tak już ogromną dziurę w budżecie

Ale jest kilka partii, które obniżą podatki paliwowe i zlikwidują dziurę w budżecie.

Wystarczy się zainteresować i wyjść poza główne media ;)

Jest tak jedna partia i taki gość, co to postulował od zawsze, ale kto bym tam słuchał oszołoma, nawet jak parę lat temu mówił że unię czeka kryzys, a państwa strefy euro będą bankrutować to się z niego śmiali :)

zagłosowac na korwina ja zawsze glosuje, ale co zmieni moj jeden glos?? czlowiek ma kilka % poparcia nie rozumiem tego, a widac ze nie zalezy mu na kasie ale na tym zeby cos zrobic! benzyna 6 zł niedługo bedzie na kartki czyt. 10zł/litr. Tak a pro po to wszystkich stac na paliwo, ale nie wszystkich stac na akcyze vat i co tam jeszcze sie nakłada.

Stop drogiemu paliwu w Polsce

Kierowcy, 28 stycznia będziemy organizować protest przeciwko wysokim cenom paliw w Polsce.

Dnia 28 stycznia chcemy zablokować Autostradę A4 na odcinku Opole - Wrocław oraz autostradową obwodnicę Wrocławia. Protest będzie polegał na poruszaniu się autostradą prędkością 40 km/h. Chcemy to zrobić medialnie i ostrzec rząd, że jeżeli nie zainteresuje się problemem to zablokujemy autostrady podczas Euro 2012.

Zbiórka kierowców 28 stycznia 2012 godz. 12:00 na obwodnicy Brzegu (koło zajazdu Rybiorz - stacji Bliska)

Patronat medialny akcji:

TVP , TVN24, RMF FM, ESKA, Gazeta Wyborcza, Radio Opole, NTO, Radio Kraków

Do akcji dołączyli się:

Warszawa:

23.01.2012r o godzina 15.45.

Ruszamy z pod parkingu na ulicy Smolnej w Warszawie. Trasa będzie przebiegać ulicami przy ważniejszych urzedach: Belwederska, Smolna, Wiejska itp.

kontakt: 511-185-044

Tomasz Rudzki

Kraków:

Blokowana będzie droga krajowa nr 7

Zbiórka 28.01 godz 12:00 Stacja BP przy ul. 29 listopada (przy wylocie w stronę Warszawy)

Organizator Dariusz Piwowarczyk 509-893-858

Nowy Sącz:

Blokowanie Gorzków od Białego Klasztoru do Reala

Zbiórka - 28.01 godz 12:00 Nowy Sącz JOJO na wprost MC DONALD

Bielsko Biała:

Blokowana będzie droga szybkiego ruchu.

Zbiórka -28.01 godz 12:00 Bielsko Biała Parking Auchan, obok przystanku autobusowego

Organizator - Sylwester Gorząd 514-951-115

Busko Zdrój:

Blokowana będzie droga krajowa nr 73

Zbiórka - Busko Zdrój 28.01.2012 godz 12:00 Stacja BP przy wylocie na Kielce Organizator - Albert 506-692-843

Tarnów:

Blokowana będzie Droga Krajowa numer 4 na odcinku Tarnów -Wojnicz . Protest będzie polegał na poruszaniu się drogą z prędkością 30 km/h.

Zbiórka kierowców 28 stycznia 2012 godz. 12:00 przy Galerii Tarnovia

Organizator protestu w Tarnowie --- portal ---radlow.cba.pl

Radom:

Blokowana będzie droga Radom - Tarczyn

Zbiórka kierowców 28.01 godz 12:00 przed kościołem we Wsoli (pomiędzy Wielogórą a Jedlińskiem)

Opoczno:

Przejazd krajową 12 z prędkością 30-40 km/h, po czym wjazd do miasta i jazda w mieście z podobną prędkością, i docelowo na stacje ORLEN gdzie stacja zablokowana zostanie poprzez kilkukrotne tankowanie za 5 zł.

Zbiórka kierowców: 28.01 godz 12:00 na parkingu przy basenie o godz. 12:00

Organizator: Marek Kałkowski 782-132-380

Gorzów Wielkopolski:

Blokowana będzie obwodnica z Mysliborskiej w kierunku Skwierzyny i powrót tą samą trasą.

Organizator: Bercik 721403495

Poznań:

Blokowana będzie ul. Głogowska od Gorczyna w stronę Targów Poznańskich

Zbiórka 28.01 godz 12:00 przy dworcu Autobusowym na Gorczynie

Organizator: Paula 601 616 559

Chodzież:

Zbiórka 28.01 12:00 na parkingu "Porcelany 3", przejazd obwodnicą z prędkością 20km/h, wjazd do miasta i przejazd przez całe miasto z prędkością 20km/h docelowo do stacji ORLEN + tankowanie po litrze paliwa każdy.

Michał - 533589774

Jeżeli zechcesz zorganizować tego dnia protest w swoim mieście daj znać: tel 886-33-07-33 lub yasiu@forumbrzeg.pl

Jasiński Łukasz

Organizatorem akcji jest forumbrzeg.pl

Znalezione na http://www.facebook.com/pages/Stop-wysokim-cenom-paliw-w-Polsce/220579961360076?sk=info

Ktoś z Poznania może będzie? ;) 2 min od tego dworca mieszkam, mogę pokazać bandziora i powiecie mi co w nim ładnie podszperać.

• 2 weeks later...

Wiecie może ile trwa proces przerobu surowca ropy naftowej na poszczególne produkty końcowe wraz z przesyłem na stacje? Patrząc na kurs dolara już nie mogę się doczekać obniżek... :]

post-2836-0-98728900-1328350939.txt

Naiwniak...............

Myślisz, że stacje coś opuszczą?? Co najwyżej 5gr na litrze :P

żartowałem.... przecież prędzej meteoryt uderzy w ziemie niż stanieją paliwa

jak tak dalej pojdzie to osobiscie pojage na to zasrane euro i bede blokowal drogi jak sie da

Nie wiem jak u Was, ale dziś na stacji, na której tankowałem parę tygodni temu (wyjazd na 72. urodziny Wodników), paliwo było paręnaście groszy tańsze niż ostatnio.

w bielsku ceny też spadły nieznacznie o kilka groszy

niby nic ale zawsze to coś

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.