Skocz do zawartości

Maksymalny Dopuszczony Poziom Hałasu Na Przykładzie B12

Macieksoko
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

mam sonometr w tablecie sprawdzałem z normalnym sonometr i wskazania są poprawne więc jeśli ktoś ma telefon lub tablet na androidzie polecam ta aplikacje

w ten sposób można zmierzyć sobie głośność wydechu

Edytowane przez szoter
  • Upvote 1

Witamk.

Dobre Maciek...że tez Ci się chciało grzebac w roporządzeniach..:D ..musi zima dobrze dała Ci sie we znaki :D

Plus za dobry temat.

pozdrawiam

nezka

Też oglądałem ten odcinek uwaga pirat i powiem tak:

żenada,żenada i jeszcze raz żenada - nie chcę obrażać policjantów ale w przypadku tego co zaprezentował ten gość z odcinka to ręce opadają.Służbista a pojęcia za grosz..Tyle w temacie.

Hmm bardzo ciekawe. Nie miałem okazji sprawdzić poziomu przy mojej 600-ce ale akcesoryjny wydech jest dość hałaśliwy. Ode mnie też plusik pozdrawiam

Dobre Maciek...że tez Ci się chciało grzebac w roporządzeniach..:D ..musi zima dobrze dała Ci sie we znaki :D

Nezka do tego stopnia zima dała mi się we znaki, że z dniepra silnik na stole a B12 w częściach :) Byle do wiosny panowie :)

mam sonometr w tablecie sprawdzałem z normalnym sonometr i wskazania są poprawne więc jeśli ktoś ma telefon lub tablet na androidzie polecam ta aplikacje

w ten sposób można zmierzyć sobie głośność wydechu

Szoter sonometr? Nie znajduje mi takiej aplikacji market. Miałem decibela ale przekłamywał sporo, bo na ulicy pokazywał 75 db.

Edytowane przez Macieksoko

sonometr chodziło mi o urządzenie a aplikacja nazywa się Miernik dźwięku - Sound Meter link https://market.android.com/details?id=kr.sira.sound&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImtyLnNpcmEuc291bmQiXQ..

możliwe że nie przekłamywał

tak aciekawostka

"cisza", tykanie zegarka = 20 decybeli

cichy pokój, szept rozmowa = 30-40 db

normalna rozmowa ok 65

szkoła, ruchliwa ulica 70-80 db

głośna muzyka = 80-100 db

przeciętne słuchanie walkmana = 95 db

dyskoteka, koncert rockowy = 100-110 db

silnik samolotu = 110 db

młot pneumatyczny = 100-120 db

głośno płaczące dziecko = 115 db

hałas powodujący ból fizyczny = 140 db

hałas, który może doprowadzić do śmierci - 200 db

Edytowane przez szoter
  • Upvote 1

sonometr chodziło mi o urządzenie a aplikacja nazywa się Miernik dźwięku - Sound Meter link https://market.android.com/details?id=kr.sira.sound&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImtyLnNpcmEuc291bmQiXQ..

dzieki za aplikacje

:mario:

nie ma za co :) może wydawało ci się ze źle mierzy bo głośność dźwięku nie jest jednostajna tzn nie jest proporcjonalna

ja testowałem tą aplikacje na samsung galaxy tab 10.1 w pomieszczeniu dźwiękochłonnym gdzie cisza miała 10db i parametry były identyczne

natomiast w normalnym pokoju wskazania różniły się o max 2 db (choć nie zawsze) ale wynikało to pewnie z tego że oryginalny sonometr ma głośnik dookolny

a tak poza tym to rozmawiałem z pewną panią profesor na ten temat i na wolnym powietrzu zwłaszcza w wietrzny dzień nie da się jednoznacznie zmierzyć głośności wydechu bo każdy nawet minimalny poduch powietrza fałszuje wyniki to samo dotyczy np nadjeżdżającego samochodu

niestety to są bardzo czułe urządzenia

Edytowane przez szoter

silnik samolotu = 110 db

hałas powodujący ból fizyczny = 140 db

czyli moje 131 dB zmierzone na BP, to dobry wynik. Zadowolony jestem :vroom:

Co do postu Macka, ode mnie oczywiście też plusik, chociaż mój wydech nie ma żadnej homologacji.

Jak zacząłem czytać posta to pomyślałem o wydrukowaniu, a tu nagle

Dla osób ze zmienionymi wydechami sugeruje sobie to wydrukować i wozić pod zadupkiem żeby móc się obronić przed pseudo policjantem!
:beer:

Jeżeli tak bardzo zagłębiłeś się w temat pomiaru głośności motocykla i jesteś już w nim "oblatany", to może będziesz wiedział, jak on się odbywa w przypadku motocykla, który nie posiada obrotomierza?

Tak jest właśnie w moim motocyklu - Virago 535 i nie ma go w nim.

Ponoć przepisy mówią, że pomiar powinien odbywać się na biegu jałowym, ale nie wiem, czy to prawda?

Edytowane przez toooomelo

No bo inaczej niż na jałowym się nie da :P Jak będziesz miał 1 albo 2 to będziesz odjeżdżał i ci nie zmierzą :P

Jeżeli tak bardzo zagłębiłeś się w temat pomiaru głośności motocykla i jesteś już w nim "oblatany", to może będziesz wiedział, jak on się odbywa w przypadku motocykla, który nie posiada obrotomierza?

Tak jest właśnie w moim motocyklu - Virago 535 i nie ma go w nim.

Ponoć przepisy mówią, że pomiar powinien odbywać się na biegu jałowym, ale nie wiem, czy to prawda?

Na szybko przeszukałem ale nie znalazłem nic na ten temat... ciekawa sprawa. Z tego co słyszałem, to jest specjalnie urządzenie dopinane do przewodu świecy - ale nie jest to informacja pewna. Dopytam diagnostę.

2. Dopuszcza się określanie prędkości obrotowej silnika przy wykorzystaniu sprawnego wskaźnika obrotów zamontowanego na pojeździe.

Dziś kręciłem przy moto i odkryłem, że mam napisane na znamionowej

89 dB przy 4250 obr/min czyli się zgadza wszystko :)

No właśnie, ciekawa sprawa.

Wątpię też, aby nasza Policja, oprócz miernika głośności, dysponowała jakimiś dodatkowymi urządzeniami.

Czekam na dalsze informacje.

Maciwksoko, ciekawy temat, zaintrygowały mnie pomiary głośności motocykli na TVN Turbo ( wychodzi z tego że takie pomiary są niezgodne z prawem ponieważ glina, który je przeprowadza nakazuje gazować motocyklistą połowę zakresu obrotomierza) morał z tego że kiszkę nam robią panowie policjanci :fucku:

szoter fajna aplikacja :beer:

No tak Hunganson, ale należy pamiętać, że policjant nawet bez mierzenia może zabrać dowód... Także niestety pozostaje nam być miłym i spokojnie cytować paragrafy xD

Czyli w przypadku 600-ki (Moc 78 KM przy 10500 obr/min) pomiar powinien się odbywać przy 5250 obr/min.

Znalazł ktoś gdzieś lub pomierzył ile wynosi poziom hałasu dla B6 z fabrycznym wydechem?

Wacha dokładnie, dla B6 -> 5252 obr/min.

Mawet na takiej podstawie, że zachodzi podejrzenie, że masz za głośny i święto.... Wczytając się dobrze w treść rozporządzeń ulica nie jest miejscem do przeprowadzenia takiego badania...

to też o tym pisałem że na ulicy pomiar może być sfałszowany

Edytowane przez szoter

A na jakiej podstawie ?

A na takiej podstawie, że pan "policjant" to przedstawiciel władzy.

Jak będzie chciał, to dowód zabierze, a Ty udasz się grzecznie na przegląd techniczny.

Dobry topic ;):applause:

BTW Macieksoko miałeś trochę za dużo plusów, i żeby zrównoważyć dałem minus.png ale niestety nie pomogło :takaemotka:

Edytowane przez baldhead

Brawo!

Nie słyszałem żeby gdzieś w okolicy u mnie kogoś testowali na hałas, ale już drukuję i wsadzam to w piterek z dokumentami.

• krynio unpinned this temat