Skocz do zawartości

Wyciek Z Przedniego Amortyzatora, Co Robić?

Gość Ew3Ra
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem posiadaczem Suzuki Bandit 400.

Po wejściu do garażu zauważyłem mokrą plamę pod jedną z lag przedniego widelca.

Cieknie od dołu. Nie jest to zbyt intensywny wyciek, kropla zbiera się jakąś godzinę.

Czy tam jest jakaś uszczelka która w niskiej temp. się rozszczelniła?

Jak do tego podejść?

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Pozdrawiam

Uszczelniacz lag - rozszczelnia się raczej nie od temperatury tylko od zużycia.

Operacja do wykonania dla majsterkowiczów (w "Garażu" pewnie coś na ten temat znajdziesz)

Edytowane przez Wiking

Uszczelniacz lag tutaj nie ma raczej nic do rzeczy, bo on trzyma olej żeby nie leciał "od góry" na łączeniu lag górnych z dolnymi. Jeżeli cieknie od dołu, to pewnie poleciał oring na śrubie trzymającej tłumik wewnątrz lagi. Trzeba wykręcić śrubę spod lagi i wymienić oring.

wykręcasz lagi, opcja forum ,,szukaj- uszczelniacze przedniego zawieszenia" i do dzieła :trzepie:

Też myśle że to nie uszczelniacze.

Olej skrapla sie na samym dole lagi. Dużo z tym roboty? Brać się za to samemu czy dać do mechanika?

Jak wykręce tą śrube to olej zleci z lagi? (jeśli głupie pytanie to przepraszam, ale w mechanice to nawet nie raczkuje:p)

tam prędzej od oringa jest podkładka miedziana - jeśli to świerzy zakup to możliwe że przy wymianie uszczelniaczy ktoś za słabo dokręcił, albo zmasakrowanych podkładek niewymienił

Olej skrapla sie na samym dole lagi. Dużo z tym roboty? Brać się za to samemu czy dać do mechanika?

sprawdź sobie na forum- użyj takiej fajnej opcji ,,szukaj" i przeczytaj mój poprzedni wpis... to jest naprawdę łatwiejsze od napisania kolejnego pytania ,,jak to zrobić" :P

• 1 month later...

powitać

pytanko też dotyczące cieknącej lagi.

Oglądałem dzisiaj maszynę i miała jeden mały (tak twierdził sprzedawca) problem. Prawa laga była nieszczelna i na goleni był olej, ale to jeszcze nic - cały zacisk i tarcza były zarzygane olejem :o: , spód błotnika również był cały od oleju.

Czy to możliwe, że rozwalony uszczelniacz doprowadził do takiego bałaganu? czy problem jest większy i coś z całym amortyzatorem jest nie tak?

Czy w takim wypadku muszę wymieniać tarczę czy wystarczy odtłuszczenie jej ? (pomijam rozbiórkę , czyszczenie całego zacisku i wymianę klocków)

Nie mam dużego doświadczenia i nie stwierdzę czy amor był za twardy czy za miękki, nie było słychać ew. stuków, bulgotania itp.

Ile taka naprawa może kosztować?

pzdr

Krzychu

Tak, jest to możliwe..na każdej stronie jest ponad 500ml oleju także jest co się wylać

Wystarczy wymienić uszczelniacze i olej a tarcze i zacisk odtłuścić i umyć (klocki delikatnie papierem ściernym przejechać)

Koszt wymiany uszczelniaczy w serwisie to 150-250 zł .

wszystkie te prace czyli wymiana uszczelniacza i rozebranie i wyczyszczenie zacisków zrobisz sam posiłkując się forum

Jak fajnie troszke pogrzebac na forum hehe. Bo sie okazalo ze mam ten sam problem po zimowym tanczeniu na lodzie - moto sie wywrocilo i przez zime zrobila sie plama n aziemi od lagi. Sama sie za to wezme jak mowicie ze z Wasza forumowa pomoca dam rade :zeby: Wyszedl jeszcze jeden problem ale to w innym watku , bo to o lancuch chodzi.

Jak fajnie troszke pogrzebac na forum hehe. Bo sie okazalo ze mam ten sam problem po zimowym tanczeniu na lodzie - moto sie wywrocilo i przez zime zrobila sie plama n aziemi od lagi. Sama sie za to wezme jak mowicie ze z Wasza forumowa pomoca dam rade :zeby: Wyszedl jeszcze jeden problem ale to w innym watku , bo to o lancuch chodzi.

temat wymiany uszczelniaczy w lagach na forum opracowany w 150% nic cię nie zaskoczy:)

• 3 weeks later...

Ha ! Uprzejmie donosze iz dzieki uprzejmosci i zaradnosci paru osobnikow z szanownego forum jestem wlascicielka ( tzn moje moto hehe) nowej goleni (stopy teleskopu) :jump: Wiem ze mialam sporo szczescia ze akurat ta czesc byla dosteona i lezala grzecznie w garazu - ale mialam i nadal mam przede wszystkim szczescie byc TU , na forum PBC :oki: Zeby nie bylo - publicznie skladam wieeeelkie dzieki :wub: : Mario-Awario za szybka reakcje i uruchomienie kontaktow, Kudlatemu za przytomnosc umyslu i cieple slowo i Sebkowi16b za blyskawiczny kontakt, nocne dlubanie w garazu i predka wizyte na poczcie :usmiech: Panowie - jestescie WIELCY :oki: