Skocz do zawartości

Zabezpieczenie Motocykla Przed Kradzieżą - Łańcuch

Konrad
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

11mm stali nie jest łatwo przeciąć, natomiast łańcuch zrywkowy jest bardzo mocnym łańcuchem przynajmniej na rozciąganie

zakładam więc że stosunek ceny do jakości będzie wystarczający

Niestety nie mam długich nożyc aby to sprawdzić :(

Zamierzam sprawdzić średnicę - jeżeli dopasuję wąż ogrodowy (widziałem taki płaski w castoramie) to go użyję

Jeżeli wąż mi nie podejdzie do w Liroju widziałem duże koszulki termokurczliwe - dwie po metrze wystarczą - ale zamierzam zgrzewać tylko na końcowych ogniwach aby nie był sztywny

Pozostaje jeszcze opcja zakupu dętki rowerowej.

U mnie łańcuch będzie leżał na posesji i tylko na noc (znaczy na parkowanie po zjeździe) będę go zapinał - w trasie ma inne zabezpieczenia i AC :)

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Majki

7

• cleaner

6

• Ojciec Abstynent

7

Top Posters In This Topic

Posted Images

Myślałem o obszyciu nylonem balistycznym po zakupie dam Ci znać jak wytrzymały jest na cięcie 

ja poczekam z tydzień - bo jeżeli się znajdą inni z terenu to zaoszczędzimy na transporcie

wcześniej myślałem o 16mm ogniwach - ale dwa mi nie wejdą do kłódki (a i tak może się okazać że będę musiał piłować)

chciałem coś co będzie dodatkowym zabezpieczeniem i dodatkowo nie zrujnuje mnie finansowo - a ta oferta wydaje mi się sensowna

edit: widziałem grube zabezpieczenie które miało tylko otulinę grubą a stali co kot napłakał - stąd decyzja o łańcuchu zrywkowym - w tym jest przynajmniej te 11mm stali

Edytowane przez syku

Ja mam zrobione zabezpieczenie z lańcucha po 6pln za kg, węża ogrodowego 3/4" i kłódki gerdy chyba, łączny koszt ok 30pln, w moim przypadku chodziło mi o opoźnienie lub zniechecenie przypadkowego chętnego, jak ktoś przyjdzie po mój motocykl bo wie ze go chce to łańcuch niewiele pomoże :) fotki wrzuce wieczorem, w pracy chyba nie mam na pc.

Poniżej wersja zapięcia, jak w pobliżu nie było się do czego przypiąć :D

Hx9lfnm.png

Edytowane przez kolczyk_1986

• 2 years later...

Hej,

Jakich łańcuchów używacie do zabezpieczenia sprzętu?

Chcę też zrobić sobię kotwę do przypinania sprzętu w garażu, coś na wzór oxforda 

http://allegro.pl/kotwa-do-betonu-oxford-brute-force-hd-of439-lodz-i6189094069.html

Jaka jest całkowita szerokość oczka w używanych przez Was łańcuchach? Nie chciałbym przestrzelić w dół z wielkością oczka w kotwie.

Doskonale sobie zdaję sprawę, że to tylko przedłuża czas kradzieży, a nie zabezpiecza całkowicie ;)

Edytowane przez KonradS

Hej,

Jakich łańcuchów używacie do zabezpieczenia sprzętu?

Chcę też zrobić sobię kotwę do przypinania sprzętu w garażu, coś na wzór oxforda

http://allegro.pl/kotwa-do-betonu-oxford-brute-force-hd-of439-lodz-i6189094069.html

Jaka jest całkowita szerokość oczka w używanych przez Was łańcuchach? Nie chciałbym przestrzelić w dół z wielkością oczka w kotwie.

Doskonale sobie zdaję sprawę, że to tylko przedłuża czas kradzieży, a nie zabezpiecza całkowicie ;)

Im grubszy tym lepszy więc kup po prostu najgrubszy jaki znajdziesz. Oczywiście hartowany i o kwadratowym przekroju.

• 11 months later...

Kovix wypuścił fajne dwa dłuższe zabezpieczenia, mianowicie łańcuch z alarmem oraz linka z alarmem. Linka ma 24mm grubości, a łańcuch jest w oplocie materiałowym. 

Każde utrudnienie jest zabezpieczeniem ale należy sobie zdać sprawę że nie ma idealnych rozwiązań. Łańcuch zabiera miejsce ale jest dobrym rozwiązaniem przypinając motocykl do czegoś stałego, jako blokada koła to lipa - podjadą busem i w parę sekund załadują i ślad ginie. Każda blokada powoduje że nie odjedzie na kołach tak więc warto inwestować , alarmy , gps i inne .