Skocz do zawartości

Zabezpieczenie Motocykla Przed Kradzieżą - Łańcuch

Konrad
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

TEMAT POWSTAŁ Z POŁĄCZENIA KILKUNASTU WĄTKÓW DOTYCZĄCYCH ZABEZPIECZENIA MOTOCYKLA - W TYM TEMACIE ZNAJDZIESZ WSZYSTKO O ŁAŃCUCHACH PRZECIWKRADZIEŻOWYCH

Posty w temacie ułożone są chronolognie. Niektóre linki do aukcji internetowej są już nieaktywne.

Moderator

Krzysztof.

-----------

Witam.

Mam pytanie jak w temacie, na co warto zwrócić uwagę przy zakupie łańcucha antykradzieżowego? Czym się kierować i jaki ewentualnie kupić?

Nie interesuje mnie łańcuch za 50zł, ale też nie stać mnie na wydatek rzędu 500zł..

Widziałem film, że i najmocniejszy łańcuch przetną odpowiednimi nożycami..

Poszukuje łańcucha, którego gnoje nie przetną małymi nożycami i nie spotka mnie przygoda jaką miał kolega Spidi..

Ps. Nie chce tu poruszać kwestii zabezpieczenia motocykla bo już taki temat był Zabezpieczenie

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Majki

7

• cleaner

6

• Ojciec Abstynent

7

Top Posters In This Topic

Posted Images

Witam. Powiem tak: nie ma takiego łańcucha, którego nie dało by się otworzyć. Wystarczy ciekły azot w spreju i młotek :rolleyes:...ale dla" wytrychowców" , czym droższy tym trudniejszy .. pozdro

Edytowane przez igorcios

jeśli chodzi o filmik to zobacz 2-gą część tego filmu, nie udało im sie przeciąć łańcucha ALMAX ale te łańcuchy są dostępne chyba tylko w UK i koszt to od 100 Ł z kłódką w górę :angry: , tak jak napisali wcześniej każdy łańcuch da się przeciąć lub rozwalić (z wyjątkiem MARCYFULA - on ma z DARU POMORZA :P ) mi nie udało się takiego jak on ma nigdzie dostać więc kupiłem OXFORDA 1,5 m, mieści się pod kanapą na styk, mam jeszcze XENE - XEHD z alarmem i osobny alarm, a reszta to jak mówią "srał pies" jak będą chcieli to i tak zakorbią ale zawsze to trudniej.

siemka, warto obejrzeć łańcuchy KRYPTONITE na stronie Velo Kryptonite , jak coś to na każde jestem w stanie dać rabat :D. pozdrawiam

Dzięki za propozycje :) Niestety wysokie ceny tych łańcuchów..

Nie widziałem wcześniej drugiej części filmu. Faktycznie łańcuchy ALMAX spełniają swoją funkcje :) Jak dla mnie 100Ł to jednak za drogo na chwilę obecna.. :(

kupiłem OXFORDA 1,5 m, mieści się pod kanapą na styk

Przydatna informacja, dzięki :)

również jest łańcuch antykradzieżowy z OXFORD o długości 1m zajmuje jeszcze mniej miejsca niż 1,5m i może służyć jako sama blokada na koło bądź przypięcie do jakiejś bramy

przykładowa aukcja: http://allegro.pl/item1000547262_blokada_lancuch_oxford_hd_chain_1m_promocja.html

z kolei łańcuch na 1,5m będzie idealny dla kogoś kto chce przypiąć motocykl do przydrożnej latarni ;)

Nie kojarze teraz ceny(ok 150) ale zerknij do Castoramy jak masz w okolicy widzialem tam taki megalancuch z megaogniw mysle ze nie do przeciecia, dzial z klodkami zamkami etc

byłem dzisiaj w Castoramie na ul. Popularnej i mają taki zaje***sty łańcuch za 198 zł z kłódką - łańcuch NAPRAWDĘ SOLIDNY ogniwa chyba 12mm o przekroju kwadratu ze stali hartowanej, z kłódką troszkę słabiej ale też może być.

Jeśli chodzi o łańcuchy mają takie 1m lub 1,5m z ogniw o przekroju 10mm ze stali hartowanej za około 100 zł

Edytowane przez Prywo

Dzięki Panowie podjadę w takim razie do Castoramy i zobaczę co i jak :)

kub łańcuch bez kłódki a jako kłódę zastosuj - LOB Tantal:

lob_klodka_KT10_foto.jpg

Wygląda niepozornie ale to jedna z najlepiej zabezpieczonych kłódek (nie tylko w Polsce)- poczytaj o klasach zabezpieczeń.

polecam wątek pt. zabezpieczenie: http://polishbanditcrew.pl/index.php?/topic/543-zabezpieczenie/page__hl__filmik__fromsearch__1

Ja bym z chęcią kupił ze 2 metry hartowanego łańcucha o średnicy pręta

(okrągłego) minimum 13mm tylko nigdzie nie mogę takiego znaleźć ;(

Ja bym z chęcią kupił ze 2 metry hartowanego łańcucha o średnicy pręta

(okrągłego) minimum 13mm tylko nigdzie nie mogę takiego znaleźć ;(

bo wydaje mi sie ze cinsko to wykonac po za tym wiesz tolinku co ciagnie za soba hartowanie nie? jest twardy w p**du - wiec niby ciezej go przeciac itd...ale jak wiadomo roza ma kolce wiec kolcami tutaj jest kruchosc takiego rozwiazania-wpada pan z przecinakiem mlotkiem i moze szybciej rozboric niz z allegro za 40zl...wystarczy dobrze zajebac.chyba ze ma byc to tylko oczojebne:D ale wtedy koszt takiego lancucha plus klodka porzadna jaka zapodal mercyful to wyjdzie :blink:

Ja mam o taki: (Łańcuch Kryptonite New York Chain series 4, dostałem za free od rodziców kiedys kupili i lezał ze 2 lata w garażu a teraz się przyda :) )

post-718-1271411160,5445_thumb.jpg

Edytowane przez Hanoian

Dzięki Panowie podjadę w takim razie do Castoramy i zobaczę co i jak :)

koego zadzwoń na infolinie do Allianza i dowiedz się o warunki AC - ja jestem b. zadowolony - możesz wziąć na raty i mieć z bani łańcuchy itp. i spisz spokojnie

pozdro

Kosmal kiedy ubezpieczałeś moto w Allianz , od któregoś (chyba 20-tego) marca podnieśli STRASZNIE ubezpieczenia na moto (przedstawicielka firmy Allianz jak do niej zadzwoniłem z pytaniem o OC i AC to od razu skierowała mnie do PZU i jeszcze powiedziała, że jaj dotychczasowi klienci któży ubezpieczali moto w Allianz odeszli do PZU :blink: ), dla porównania OC golas (bez zniżek, zwyżek, bez NW) u nich około 500 zł :blink: , w PZU golas to koszt około 160 zł, niestety PZU ma AC drogie jest to około 18,3% wartości rynkowej moto, mi wyliczyli OC+AC+NW w cenie 1730 zł (niestety Warszawa = drogo, full zniżki na OC, 0 zniżek w AC), prawdę powiedziawszy troszkę spora kwota jak za sprzęt z 2001, w tej cenie to można ubezpieczyć całkiem niezłą puszkę, a na pewno droższą.

sorry za OT :offtopic:

Kosmal kiedy ubezpieczałeś moto w Allianz , od któregoś (chyba 20-tego) marca podnieśli STRASZNIE ubezpieczenia na moto (przedstawicielka firmy Allianz jak do niej zadzwoniłem z pytaniem o OC i AC to od razu skierowała mnie do PZU i jeszcze powiedziała, że jaj dotychczasowi klienci któży ubezpieczali moto w Allianz odeszli do PZU :blink: ), dla porównania OC golas (bez zniżek, zwyżek, bez NW) u nich około 500 zł :blink: , w PZU golas to koszt około 160 zł, niestety PZU ma AC drogie jest to około 18,3% wartości rynkowej moto, mi wyliczyli OC+AC+NW w cenie 1730 zł (niestety Warszawa = drogo, full zniżki na OC, 0 zniżek w AC), prawdę powiedziawszy troszkę spora kwota jak za sprzęt z 2001, w tej cenie to można ubezpieczyć całkiem niezłą puszkę, a na pewno droższą.

sorry za OT :offtopic:

AC wytkupiłem wczoraj (koszt AC w Allianz = 560 zl/rok- ja mam pełne zniżki), ubezpieczalem swojego Bandziorka z 2003 r, wycena = 10600 zł - mnie to zadowala.

Moja ubezpieczycielka stwierdziła że w Allianz nie ma rejonizacji - wiez o ile się nie myli to w całej Polsce stawka powinna być ta sama.

pozdrawiam

no to Pani z Allianz wprowadziła mnie w błąd. Szkoda bo chciałem wykupić AC ale za tą cenę to sobie odpuściłem.

łańcuch polecam najgrubszy i najtwardszy z najmocniejsza kłudą, mnie na taki nie stać wiec nam u-locka 12mm kryptonite, pozdro

oc i ac zdecydowanie podrożały w tym toku, wszedzie

Edytowane przez adamsky

• 1 year later...

Bandziory,

wymyślilismy z sąsiadem, że w garażu zabezpieczymy swoje bajki. Sąsiad wkleił "kółko" w posadzkę o wewnętrznej średnicy 35mm.

Myślę teraz o jakims łańcuchu aby przykuć bajki - jakieś pomysły? Nie musi był to lekki ani ładny "łańcuszek" - będzie używany tylko w garażu...

Jak 35 mm to za mało to może dospawałbym jakieś większe kółeczko co by łańcuch przeszedł.... (Jakby sąsiad powiedział wcześniej zanim je wkleił to od razu coś bym dospawał o większej średnicy)

Do tego jakaś kłódeczka - może tez coś polecicie?

Zaznaczam - to wszystko bedzie do użycia w garażu - nie musi być ładne i lekkie i wygodne. Ma byc mocne i tanie!

primo - takie kółko nie powinno być w posadzce - taki łańcuszek powinien wisieć a nie stykać się z glebą o którą można łatwo oprzeć nożyce :P

My z Mercedesem mamy zestawiki - http://www.kabro.pl/ (kłódka C5 taka jak w archiwach Państwowych) i łańcuch 16mm (trza było liznąć szlifierką dwa ogniwa bo średnica wew w kłódce to 28mm) http://www.zawiesia-linowe.pl/ . Łańcuszek taki sk**wiel ,że jak Mercy wiózł go w plecaku to dostawał konkretnego przechyły :D :D :D ( 1mb waży 6kg a siła zrywająca to 32T)

koszt : kłódka ok 100zł a łańcuch sponsorowała firma :P (70zł/mb)

aby nie rysować bajka możesz kupić za 20zł 1m2 materiału nylonowego i go ładnie wydziargać dookoła łańcucha http://www.agatex.bigduo.pl/oferta.html

zresztą kto by kradł XJR :fucku: :fucku:

Edytowane przez Ojciec Pij-us

No nie wiem, ja tam do łańcuchów nie mam przekonania, są na necie filmiki jak goście testują dostępne na rynku, te najlepsze "niezniszczalne" chyba ok 30 sek, te tanie wytrzymały 3-4 sek. No i ten ciężar, chyba lepiej jakiś alarm z dobrą wyjką no i oczywiście AC ;)

ja też coś będę myślał na wiosnę, bo z Haneczką będziemy mociaki trzymali w garażu podziemnym. Abdar można ten zestaw we Wrocku kupić?

Niestety kółko w podłodze było jedyną możliwością :(

Ja myślałem o takiej kłódce: http://allegro.pl/klodka-trzpieniowa-tantal-kt10-lob-i2092776236.html

Ten Twój łańczuszek jaką ma średnicę zewnętrzną? Żeby mi wlazł w to kółko....

No i pytanie gdzie to kupić - bo chyba wysyłka poczta łańcuszka nie wchodzi w grę - skoro nawet Mercyego przygniatało :D

DeGie - sam łańcuszek to może słabo ale garaż z alarmem z powiadomieniem na komórkę, alarm motocyklowy, Xena i do tego łańcuszek - to wszystko znacznie utrudni sprawę złodziejowi....

Paweł - nie kradną bo tak ich mało w Polsce, że nie byłoby gdzie sprzedać :D:fucku:

Edytowane przez cleaner

ja też coś będę myślał na wiosnę, bo z Haneczką będziemy mociaki trzymali w garażu podziemnym. Abdar można ten zestaw we Wrocku kupić?

Prędzej czy później i tak z podziemnego ukradną, szkoda czasu na zabezpieczanie i nerwów na zastanawianie się czy wytrzymają, odstawiasz moto i idziesz do domu :)