Skocz do zawartości

Jak Obniżyć Spalanie Paliwa W Motocyklu

Mauro22
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

jazda przy minimalnym spalaniu jest gdy:

jadę skuterem 4T 50ccm, w trasie, nie redukuję bo nie ma czym.

Tak serio to jedź spokojnie w okolicach stówki

podziekowal...

zakres miejski - 50-80 to jest wieksze czy mniejsze spalanie (wzgledem 100ki?)

nie mowie o korkach itp - bo do roboty jezdze ulica ktora ciagnie sie przez cala bydzie, ale ja mam odcinek podmiejski i potem wlasnie tym kawalkiem miejskiej ulicy bez korkow i swiatel... za to ulubione miejsce miskow

Edytowane przez bandyta

no tylko że przy 5 tyś obrotów najbardziej trzęsie silnikiem lepiej troszke wiecej lub mniej :D

Edytowane przez dzikus13

no tylko że przy 5 tyś obrotów najbardziej trzęsie silnikiem lepiej troszke wiecej lub mniej :D

wkrecasz mnie? :D nie mam doswiadczenia, nie chce sie utwierdzac w bledach...

Przy ok 5tys obr to wszystko wibruje. Po 100km takiej jazdy miałem mrowienie w rękach ;). Trzymaj tak 110 i już jest lepiej, albo 90 i daleko zajedziesz. Jak robiłem w wakacje co tydzień trasę Łapy-Chełmek (jakies 470 km) to przy tych prędkościach spalanie wychodziło poniżej 5l.

witam,

to moglibyscie podsumowac i ustalic kiedy spalanie jest najnizsze w zaleznosci od konkretnych parametrow?

np trasa:

najnizsze spalanie jest gdy:

predkosc =

obroty =

inne czynniki = brak kufra, brak pasazera, wlasciwe cisnienie opon, eliminacja niepotrzebnych odbiornikow pradu, hamowanie silnikiem, motocykl bujamy na biegu az do zatrzymania,

w ostatnim momencie redukujac i N itd

np miasto:

najnizsze spalanie jest gdy:

predkosc =

obroty =

inne czynniki = brak kufra, brak pasazera, wlasciwe cisnienie opon, eliminacja niepotrzebnych odbiornikow pradu, hamowanie silnikiem, motocykl bujamy na biegu az do zatrzymania,

w ostatnim momencie redukujac i N itd

jestem nowy... a chce od razu nabrac odpowiednich nawykow moto eco drivingu, jazda z duzymi predkosciami, na kole, itp mnie wogole nie interesuja....

dziekuje

Kup Matiza, one podobno mało palą.

Szczerze mówiąc, w tym sezonie zrobiłem grubo ponad 10kkm i nie mam pojęcia ile mi spalił, nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Po prostu, zawsze kiedy zaczyna mi mrugać kontrolka to zalewam go do pełna.

Co to za frajda z jazdy na moto, jak patrzysz na spalanie... Bez sensu.

lucas... dzieki! pomogles...

KG B16... czy ja wiem czy patrze? po prostu po co mam jechac X i spalac wiecej jak moge jechac Y i mi tez to moze pasowac i spalac mnie,

a za oszczednosc kupie dzieciakom lody lub zabiore do family parku..

z takiego zalozenia wychodze...

mam auto ktore b.duzo pali, jest to moje jedyne auto, jezdze nim wszedzie i codziennie...

nie bede mowil ile pali bo coniektorzy moga dostac zawalu serca...

zreszta w moim srodowisko odpowiada sie ze wychla tyle ile wleje, a chlac lubi..

oczywiscie zainstalowalem LPG i ustalilem sobie styl jazdy ktory eliminuje wir w baku...

mnie taki styl pasuje, i znowu przyswiecala oszczednosc by przeznaczyc ja na dzieciaki... :)

pozdro...

lucas... dzieki! pomogles...

KG B16... czy ja wiem czy patrze? po prostu po co mam jechac X i spalac wiecej jak moge jechac Y i mi tez to moze pasowac i spalac mnie,

a za oszczednosc kupie dzieciakom lody lub zabiore do family parku..

z takiego zalozenia wychodze...

mam auto ktore b.duzo pali, jest to moje jedyne auto, jezdze nim wszedzie i codziennie...

nie bede mowil ile pali bo coniektorzy moga dostac zawalu serca...

zreszta w moim srodowisko odpowiada sie ze wychla tyle ile wleje, a chlac lubi..

oczywiscie zainstalowalem LPG i ustalilem sobie styl jazdy ktory eliminuje wir w baku...

mnie taki styl pasuje, i znowu przyswiecala oszczednosc by przeznaczyc ja na dzieciaki... :)

pozdro...

Spalanie zależy od wielu czynników, ale (zakładając, że stan techniczny Twojego moto jest OK) głównie od Twojego temperamentu i stylu jazdy.

Pojeździsz, popróbujesz to sam sobie wyrobisz swój sposób. Ogólnie zasady te same co w aucie - nie piłować, nie jeździć na ssaniu, pozbyć zbędnego się nadbagażu itp.

Zalej go do pełna, zrób 100km w jedną stronę, popiłuj go trochę, zatrzymaj się na stacji, znów zalej do pełna i wróć do chaty spokojnie tą samą drogą, bez piłowania. Jak dojedziesz to znów go zalej pod korek i zobaczysz ile Ci spalił przy dwóch różnych stylach jazdy. W przeciwnym razie to każdy będzie Ci gadał coś innego (ilu kierowców, tyle stylów jazdy), a tu chodzi o to, byś sam znalazł najlepszą dla siebie metodę - kompromis pomiędzy oszczędną, a przyjemną jazdą.

Dla mnie, prędkość przelotowa to ok.140km/h. Poniżej się męczę. Po prostu tak mi się najlepiej jedzie. I nie byłbym w stanie jeździć wolniej tylko dlatego, że mi spali 0,1 l/100km mniej.

Każdy musi znaleźć swoją drogę.

Pzdr.

Edytowane przez KG B12

Trzymaj tak 110 i już jest lepiej, albo 90 i daleko zajedziesz.

Przy takich prędkościach to bez sensu mieć Bandytę :P jak mniejsze pojemności spalą 2 razy mniej :drunk:

Niby racja, ja kupiłem bandita bo mi się podobał :P, z drugiej strony sam wiesz jak wygląda 8 w kierunku Białegostoku (pomijam ekspresówkę), chociaż Ty zdaje się już w Ostrowi skręcałbyś na Łomżę. Gdybym kupił np. M5 to też bym nie popitalał stale ile fabryka dała.

Edytowane przez lucas

Pierwsze co ma wplyw na spalanie to ogarniecie motocykla. Filtr powietrza, regulacja zaworow i gaznikow. Jak pali za duzo od tego zaczac. A pozniej to juz sami dojdziecie jak jezdzic. W swoim np mam do roboty gazniki i czy jade spokojnie 100 czy dynamicznie 150 spalanie zawsze mam w okolicach 7 litrow (+/- 0,5l)

• 6 months later...

panowie, jakie jest prawidlowe spalanie dla jazdy w okolicach 90 km na podmiejskich, i okolicach 50 po miescie...

chcialbym na tej podstawie wywnioskowac czy trzeba cos zrobic przy gaznikach ew zaworach czy nie, regulacja i te sprawy...

Edytowane przez bandyta

• 3 months later...

tankowałem wczoraj i przy 232 km przejechanych kilometrach do baku weszło mi 15,92l benzyny. Czyli przliczając wychodzi 6,87 l/100km. Styl jazdy mieszany, głównie trasa z prędkościami ok 140km/h, miasto i trochę szaleństwa też było.