Skocz do zawartości

Folie Przyciemniające

Kaban
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jako że w portfelu pustki a jeszcze parę rzeczy by się chciało to... wymyśliłem, że zamiast szyby w dziorku za 250-400zł kupię folię przyciemniającą do szyb samochodowych - bo tylko na jej kolorze mi zależy. Czy takie folie są na klej? Czy nie będzie żadnych "rozstępów" albo zmarszczeń na szybie b6,5 S ? Oraz jak zabrać się za demontaż szyby w tym dziorku?

Z góry dzięki za podpowiedzi!

Nałożyć będzie ciężko. a od wilgoci później ta folia nie zacznie odchodzić?

off-top: możecie mówić, że jestem p*****ny, ale nie rozumiem jak ktoś żałuje na szybę i kombinuje jak najtaniej, a motocykl raptem dwuletni.

Nałożyć nałożysz, ale bez ramki wokół szyby będzie odłazić po czasie. Skoro do mojego dziora ktoś kiedyś zainstalował dedykowaną czarną szybę to do Twojego też się znajdzie

Witam,

jako że w portfelu pustki a jeszcze parę rzeczy by się chciało to... wymyśliłem, że zamiast szyby w dziorku za 250-400zł kupię folię przyciemniającą do szyb samochodowych - bo tylko na jej kolorze mi zależy. Czy takie folie są na klej? Czy nie będzie żadnych "rozstępów" albo zmarszczeń na szybie b6,5 S ? Oraz jak zabrać się za demontaż szyby w tym dziorku?

O ile mi wiadomo to folię klei się na mokro czyli na zwykłą wodę z płynem bądź płyn do szyb , psika się szybę przykleja folię i wyciska się wodę z pod folii plastikową szpachelką. Jak chciałem przyciemnić szybkę w kasku to niestety nie trzymała się , ale spróbuj może akurat się uda.

• Upvote 1

Jeżeli chodzi o demontaż to w 650 Ci nie pomoge bo jest inna czacha i nie wiem jakie są mocowania...ja bym najpierw przeszedł się do jakiegoś zakładu i spytał czy to w ogóle można robić na plastiku i czy sie będzie trzymać...jak przyciemnialem szyby w aucie Ojca to pamiętam że oni tą folie jakoś "zgrzewali" na szybę i nie jestem pewien czy ten plastik to wytrzyma...spytaj tez ile by wzięli za zrobienie tego...będziesz miał profesjonalnie i na pewno taniej niż nowa szyba

Da rade nakleić, na wodę, później szpachelka wyciskasz wode i suszarką ogrzewasz (najbardziej krawędzie). musisz zostawić z 2 mm mniej folii od krawędzi szyby żeby się nie zadzierała

Powodzenia :)

• Upvote 1

A ja byłem przekonany, że to jest na jakiś klej... :D W takim razie to wogóle się nie sprawdzi <_< Zrobi się cieplej to podjadę do takiego zakładu i zagadam.

Dzięki Wam za odpowiedzi :)

krakus, sezon tuż tuż a chciałoby się jeszcze wydech, szybę i jakiś kufer. Jeśli ma to wyglądać lipnie albo odłazić to się wstrzymam ale dlaczego by nie spróbować obniżyć koszty ;) w końcu kryzys jest! :D

Qnerk są są, oczywiście ;)

Mazi, jako że 15zł+ przesyłka - spróbuję! Dzięki :)

Pozdrawiam!

Edytowane przez Kaban

A ja byłem przekonany, że to jest na jakiś klej...

Folia jest z klejem, a wodę używa się do łatwiejszej aplikacji na powierzchnię.

Jeśli folia przyciemniana to tylko 'samochodowa'. Ze zwykłą reklamową nie masz nawet co próbować. W dodatku jeśli masz szybke wygiętą w dwóch płaszczyznach, to nie ma szans - nie nakleisz tego choćbyś bardzo chciał. Wtedy jedynie folia wylewana, ale to nie ma w tym przypadku przeźroczystych. Jak samochodową kleisz, to tylko na sucho. Trzymać się będzie, nie ma obawy.

Samochodowa :) w takim razie zamawiam. O wynikach powiadomię w tym temacie ;)

samochodowa da radę - rozgrzewać trzeba suszarką - w tedy nawet na wklęsłych szybach daje rade

folie kupisz na allegro i w motoryzacyjnych

Witam,

jako że w portfelu pustki a jeszcze parę rzeczy by się chciało to...  wymyśliłem, że zamiast szyby w dziorku za 250-400zł kupię folię przyciemniającą do szyb samochodowych - bo tylko na jej kolorze mi zależy. Czy takie folie są na klej? Czy nie będzie żadnych "rozstępów" albo zmarszczeń na szybie b6,5 S ? Oraz jak zabrać się za demontaż szyby w tym dziorku?

Szyba to koszt ok 150 zł . www.mgg.com.pl

Jak zdjąć szybę w 650s

Pisze z pamięci

Odkręcamy zegary - 2 śruby- naciskamy delikatnie na górze zegarów (są tam zaczepy i je uchylamy.Wkładamy łapę w środek i odpinamy kostkę od zegarów.Na kostce jest zapinka.Odkręcamy maskownicę czachy -Ten pomarszczony plastik koloru czarnego.Potem jeszcze dwie śruby  od spodu na wysokości zegarów.I wyciągamy szybę.

W tygodniu zerknę jak znajdę czas czy czegoś nie pomieszałem.Ale to tak jakoś szło :)

Dzięki Tomek, jutro/pojutrze powinna być folia :)

150zł - wieeeem... Jednak ostatnimi czasy a to tu 150 przegląd, 150 ubezpieczenie, przerejestrowanie 200... nigdy w końcu nie odłożę na ten wydech... a chciałbym na Częstochowę już wyjechać z innym wydechem ;)

Witam,

A nie lepiej ci przyciemnić lakierem transparentnym ? (używa się go do przyciemniania lamp). W razie potrzeby zawsze go możesz zmyć specjalnym zmywaczem. ja mam zrobione tym kierunki i wyglądają bosko.

Hm. Zamówione i wysłane już... Jeżeli nie wyjdzie, spróbuję z tym sprayem, ale czy dam radę tą szybę równomiernie pomalować?

Edit:

Okej, folia jest. Teraz pytanie : nakładać od zewnątrz czy od wewnątrz?? W razie, jak mi się znudzi/porysuje etc dam radę ją zedrzeć? :rolleyes:

W niedziele będą fotki, jak to wyszło ;)

Edytowane przez Kaban

Witam,

cały plan w pi**u, folia marszczy się, nie ma takiej siły, żeby nie została choć jedna zmarszczka. Ani naklejając od wewnątrz ani zewnątrz. Do tego rysuje się niemiłosiernie, także nawet takiej folii do samochodu nie polecam.

Trzeba ciułać na nową szybę. <_<

Temat do zamknięcia poproszę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.