Skocz do zawartości

Montaż Tankbaga

Cirus
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jakiś czas temu pożyczylem od brata tankbaga modeki bo sam nie używa, tankbag jest na 4 magnesy i ma 4 zawleczki po 2 na strone, I z checią bym go podczepił do siebie TYLKO w zestawie nie było żadnych pasków itp a na samych magnesach wiadomo, że sie nie bedzie trzymal, macie jakis ciekawy patent jak go podczepić żeby mi go nie zwiało przy wiekszych prędkościach?

Edytowane przez Krzysztof
Wstawienie tagów

dlaczego nie będzie się trzymał na magnesach??? powinno wystarczyć!!

Przyczep go tym paskami, wystarczy z przodu do główki.

napisał że nie ma pasków :usmiech:

Mój jeździ tylko na magnesach ale jest ich więcej niż 4 szt

Potwierdzam, magnesy + przyczepienie paskiem do główki ramy i nie ma bata żebyś go zgubił.

Edit:

A pasek jakiś już sobie skombinujesz.

Edytowane przez Songo

Na samych magnesach da radę. Tak jak pisze pit dobrze zabezpieczyc paskami do główki ramy albo do kierownicy - ale to raczej na wszelki wypadek... Jakby magnesy trzymały słabo to zmień na neodymowe.

Ja jeżdżę czasem z tanim tankbagiem z Polo i nic sie nie próbowało odrywać - a magnesy są standardowe...

nie no magnesy trzymają w miare, ale jak załaduje tankbaga to podczas przeciążeń może sie oderwac, co do montażu do kierownicy tez nie mam jak bo mam tylko zawleczki boczne, jak ktoś ma jakies foty montażu z bocznymi zawleczkami to poprosze foto.

Na samych magnesach da radę. Tak jak pisze pit dobrze zabezpieczyc paskami do główki ramy albo do kierownicy - ale to raczej na wszelki wypadek... Jakby magnesy trzymały słabo to zmień na neodymowe.

Ja jeżdżę czasem z tanim tankbagiem z Polo i nic sie nie próbowało odrywać - a magnesy są standardowe...

ja ganiam z tankbagiem oxforda ( jak na foto)

i nic sie nie rusza nie znosi kwestia dobrego ułożenia i jest ok

dodatkowo jak wspomnieli koledzy jest pasek do przeciągnięcia przez główkę ramy i nie ma strachu,

magnesy sa ok tylko oby były czyste ;)

:mario:

---------------------

dzodzol

... bo powyżej 150km/h jeden z magnesów z tanbagu lidla się odczepia nie wiem u ciebie jak będzie ale w N za dużej ochrony przed wiatrem nie ma :P .

odczepia sie bo jest lipny i jak cos wymien na te noedym coś tam

przy 150 ile to lecisz 100 metrów czy wiecej bo na N to raczej ciężko

jak pisałem wyzej 120 maks i nic się z oxfordem nie dzieje a tyle latam turystycznie;

a jak dzidujesz to poco Ci tankbag weź plecak :p:

Edytowane przez Mario-Awario

Jak chcesz poganiać trochę mocniej to paski zamontuj ja tez będę musiał sobie dorobić bo powyżej 150km/h jeden z magnesów z tanbagu lidla się odczepia nie wiem u ciebie jak będzie ale w N za dużej ochrony przed wiatrem nie ma :P .

koledzy jak juz napisałem wyżej nie ma żadnych pasków ale to nie problem bo sobie skombinuje coś, no i nie ma mocowań od strony głowki ramy takze tez nie mam o co zaczepić. Takzemusze kombinowac z mocowaniami bocznymi. Ponawiam pytanie ma ktoś tak to zaczepione?

Do główki ramy przyczepia się głównie po to, by Ci się tankbag na jajka nie zsuwał przy większych prędkościach (tzw. siła bezwładności działa). Jeśli przyczepisz po bokach to problem nie zniknie.

Ja jak kręcę się po okolicy np. do pracy to mocuje tylko magnesy + do główki(ramy). Jak lecimy gdzieś dalej i jak jest napakowany i rozłożony na maxa w górę to paski pod bak i z głowy- pasków nie miałem ale dokupiłem w pasmanterii za 2,50zł za metr i brzegi opaliłem zapalniczką żeby się nie strzępiły :zeby:

eeeee przesadzacie z tym mocowaniem tankbaga. Mój oxford przypięty jest tylko na magnesy i nie ważne jak wyładowany ani razu nie wskazywał na sytuacje żeby miał odpaść, a przelotowe z którymi z nim ganiałem, były czasem mocno autostradowe. Fakt w N-ce moze dostawać różne podmuchy i nad jakimś paskiem do głowki ramy można myśleć ale w S-ce IMHO dodatkowe mocowanie nie ma większego sensu.

kazdy tankbag jak i kufry mają dopuszczalną przez producenta wkład, czyli jak ładownosc jest 10 kilo to lepiej nie ładowac 20 no nie

Tak, zgadza się ale tankbag Oxforda to przy moim wygląda jak pokrowiec na aparat. Pakuję w niego(nierozłożonego) 4 czteropaki i resztę grilowych specjałów z biedronki.

PS; Paski pod bakiem mi nie przeszkadzają bo tankbag sobie odpinam zamkiem a podstawa magnesowa i paski zostają przy moto

nie polecam samych magnesów, szczególnie jak się wiezie załadowany tankbag na full czymś ciężkim. Np browarami. Zleci przy podmuchu, albo na dziurach.

Też nie polecam na dłuższą metę tak go wozić, bo zeżre lakier w 1 sezon. Przerobione przy gsie i drugi raz tego błędu nie zrobię. Polecam matę antypoślizgową za 10zł z tesco na samochodowym (czarna cienka, taka sama jak oxford za 30zł :P) ale wtedy się nie trzyma na magnesach więc tylko paski.

Mi tam na samych magnesach pofrunął więc polecam przypięcie. Dużo czasu to nie zajmuje i oszczędzi później płaczu i drapania się po głowie.

kazdy tankbag jest inny, każdy tankbag ma inne magnesy, ( mój ma fajnie bo magnesy sa osłoniete materiałem i nic nei rysują - mojego tankbaga nie jestem pewien jak jest załadowany a dodatkowo mam Nke a to zupełnie inna bajka niz S a do tego gdyby mój tank bag miał jakiekolwiek mocowanie z przodu to z pewnoscią przywiazał bym go paskiem i tyle a że nie ma to musze kombiowac z bocznymi zawleczkami. Dlatego założyłem ten temat bo chciałem jakis ciekawy pomysł na ZACZEPIENIE TANBAGA ZA POMOCĄ BOCZNYCH ZAWLECZEK bo jak zawine je paskami i podczepie do ramy to ujowo wygląda. Także z niecierpliwością czekam cały czas na jakis ciekawy dobrze wygladajacy i spełniajacy swoja funkcje patent:)

To może zarzuć fotki tankbaga to ktoś widząc jak on wygląda podsunie ci pomysł co i jak :P

troche podobny do tego http://www.sporttour.com/upload/Firstgear-Laguna-GPS-Tank-Bag-backpack.jpg tylko zamiast tych "uszu" na bokach ma kółka/zawleczki jak zwał tak zwał, magnesy sa pod spodem, z przodu ani z tyłu nie ma nic, żadnego zaczepu itp.

Fakt w N-ce moze dostawać różne podmuchy i nad jakimś paskiem do głowki ramy można myśleć

Nie tyle można, co się powinno :) mi już Oxford kilkakrotnie odfrunął jak nie zaczepiłem o główke ramy. Cirus, kup kawałek taśmy nośnej, do tego klamre i przyszyj sobie do przedniej części. Taśma 1.20zł, klamra 1.80zł a o przyszycie poproś siostre/córke/matke/babcie/ciotke/sąsiadke.

spoko dzięki za wszystkie odpowiedzi, w wolnej chwili zrobie mocowanie do główki ramy.

• 3 weeks later...

Ja kupiłem w zeszłym roku tankbaga w LIDLU i owszem zaczepy magnesowe słabo trzymały a już po załadowaniu na maxa i troszka szybsza jazda i Tankbag przechyla sie i spada . W moim przypadku poskutkowały linki takie samorozciągliwe z zaczepani na obu końcach .Wystarczy dobrać odpowiednią długość zaczepić za zaczepy(zawleczki ) wystające z Tankbaga, przeciągnąć pod zbiornikiem paliwa i problem rozwiązany . Pod max. obciążeniem i max prędkości nic nie zwiewa i nie spada .

Edytowane przez �ukasz

Ja zawsze zabezpieczam gumami z hakami na końcu, za uszy w tankbagu i do gmola. Na każdym stoisku auto w supermarkecie kupisz... kolorów od groma, dopasujesz do własnego moto ;)