Skocz do zawartości

Jak Podłączyć Manetki, Olejarkę, Gniazdko

artur
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Manetki Hot Grip Oxford i gniazdo zapalniczki 12V podłączone do przekaźnika numer "1" już mam, uruchamiają się po przekręceniu kluczyka. Sygnał sterowania przekaźnika ukradłem z czujnika przy hamulcu nożnym. Teraz chcę zamontować oliwiarkę Motooiler, ale tak by nie działała na postoju. Rozumiem, że musiałbym w tym celu zastosować drugi przekaźnik sterowany jakoś sygnałem luzu, gdy żaden bieg nie jest wrzucony.

Mam teraz pytanie: czy schemat który narysowałem ma sens ? czy powinienem coś zmienić szczególnie z podłączeniem przekaźnika numer "2" i do którego kabelka się podpiąć, by prawidło działał przekaźnik, czyli po wrzuceniu luzu olejarka przestanie działać ?

post-83-0-72898300-1330695641_thumb.jpg

dobra w sumie widzę że oliwiarka będzie i tak pracować tylko wtedy gdy światła będą włączone i jednocześnie luz wyłączony więc na me oko wszystko jest ok :)

Przed każdym przekaźnikiem w razie czego daj po bezpieczniku bo ich nie ma na schemacie :P Lepiej nie żałować tego później :)

Edytowane przez obiezyswiat

No ale przekaźnik "2" działa tylko jeśli "1" jest włączona, czyli gdy przekręcę stacyjkę. Jeśli bieg mam włączony to faktycznie będzie kapać w tym momencie, jednak gdy jest luz to nie uroni ani kropli : ) Motocykla nie zostawiam nigdy z kluczykiem w stacyjce przekręconym w dodatku, więc działać powinno w miarę okej. Rację mam czy nie ? Czy myślę swoje, a na schemacie coś źle rozrysowałem ?

artur - szukasz GP Sensor - jedziesz paluchem po kablu w polowie masz wtyczke - wpinasz sie na nieska linie i masz 12V - bieg, 0 - luz.

TRE.png

a tu moze troche wiecej info - http://polishbanditc...5-tre-dla-b125/

pozdro

Daniel

Edytowane przez Daniel

No ale przekaźnik "2" działa tylko jeśli "1" jest włączona, czyli gdy przekręcę stacyjkę. Jeśli bieg mam włączony to faktycznie będzie kapać w tym momencie, jednak gdy jest luz to nie uroni ani kropli : ) Motocykla nie zostawiam nigdy z kluczykiem w stacyjce przekręconym w dodatku, więc działać powinno w miarę okej. Rację mam czy nie ? Czy myślę swoje, a na schemacie coś źle rozrysowałem ?

Trochę przekombinowane moim zdaniem. Oliwiarkę lepiej podłączyć do świateł, te parę kropli na światłach cię nie zbawi.

Zauważ, że jak jedziesz po mieście to dość często zatrzymujesz się na światłach i wrzucasz luz. W układzie jaki zaproponowałeś, pierwsza kropla pojawi się po ok 40 sekundach od zapięcia biegu, czyli prawdopodobnie wtedy jak będziesz dojeżdżał do następnych świateł. Jeśli jeździsz w długie trasy to takie rozwiązanie jest ok, ale obawiam się, że w mieście może się nie sprawdzić.

Ja u siebie podłączyłem wszystkie obwody zewnętrzne do jednego przekaźnika, z którego wychodzą cztery pary kabli gotowe do podłączenia tego co mi się jeszcze przyśni :)

Mors większość czasu spędzę w trasie, ale może faktycznie jeden przekaźnik wystarczy. W końcu 1 kropla na 40 sekund nawet przy paru minutowym postoju nie zrobi jakiejś wielkiej kałuży obok motocykla. Z tego co zrozumiałem masz podłączone wszystko do przekaźnika "1" ? Gdzie schowałeś przekaźnik ? w zadupku ? pozdrawiam i dzięki

A ja zrobiłem trochę inaczej.

Olejarkę podłączyłem bezpośrednio pod światła, bez dodatkowego przekaźnika.

Gniazdo zapalniczki i manetki podłączyłem pod przekaźnik sterowany stacyjką a nie światłami, z tego względu, że podczas używania gniazda na postoju nie potrzeba mieć włączonych świateł.

Edit: zapomniałem, że u ciebie i tak się światła zapalają po przekręceniu kluczyka, czyli lipa

Edytowane przez jab2

• 3 weeks later...

Mam pytanko odnośnie gniazdka na 12v. Możecie podrzucić jakiś link do niego? Chciałbym sobie zamontować pod NAVI w tym sezonie.

Edytowane przez Martini

Coś takiego do zamontowania na kierę:

http://allegro.pl/gniazdo-zapalniczki-12v-motocyklowe-hermetyczne-i2185270339.html

Albo skoro masz S-kę możesz kupić coś takiego, dziurka w owiewce i takie:

http://allegro.pl/gniazdo-zapalniczki-dodatkowe-wewnetrzne-i2221452303.html

A nie lepiej schować to pod kanapą?? i tak do navi sa kable sporej długości..

ja ma gniazdo pod owiewka z przodu ponizej lampy a miedzy jej stelazem. Zamontowalem na wcisk i jest super z super ochrona przed wplywami warunkow atmosferycznych. Dziur w owiewce bym nie robil bo wyglada to fatalnie

Edytowane przez jarokuc

Ja gniazdko trzymam w schowku pod kanapą, przynajmniej nic nie kapie : ) Kabel z ładowarki od komórki i tak sięga spokojnie do tankbaga.