Skocz do zawartości

Wydech

Gość fandrej
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jest sprawa. czy ktoś z Was zmierzył średnicę wylotu kolektora (mam bandita 600 96r). Moja wynosi ok 58-59 mm i nie mam pojęcia czy to oryginalny kolektor czy jakaś przeróbka! A problem mam nie lada. W zeszłym sezonie jadąc po cudnych polskich drogach (nie mam tu namyśli ciasnych i krętych dróg a mega duże dziury czyhające na cyklistów za zakrętem) zgubiłem wydech!! pech chciał że wcześniej wyprzedziłem TIRa....

Więc muszę kupić jakąś dopasowaną rurę dolotową a tłumik to jakiś się połapie i do tej rury przyspawa. Taki mam plan...

Dlatego prośba: czy ktoś wie jaka jest średnica wewnętrzna wylotu oryginalnego kolektora ( na łączeniu z rura dolotową)?

U siebie ostatnio dorabiałem ,bo oryginalna sie przepaliła i odpadła został sam spaw,nowa rurka ma srednice zewnetrzna 60 mm i grubosc około 2mm,pasuje idealnie na oryginalny wydech

dscf0027rp.th.jpg

Edytowane przez Calanthe

Czyli biorąc poprawkę na mój błąd w pomiarach, kolektor ma oryginalną średnicę. teraz tylko szukać rury dolotowej albo cały, oryginalny tłumik i upierdziulić go blisko tyłka i wspawać sportowy.

Dzięki bardzo!!

jesli kolega CI pomogl, daj Mu punkcika zielonego :)

• 2 weeks later...

Jak znajdziesz dolot do niego, to bierz. Ewentualnie poszukaj kogoś, kto robi kominy z kwasówki, to ci dorobi.

Właśnie w swojej okolicy zawsze znajdzie się ktoś zdolny kto ładnie zespawa i dopasuje kwasówkę do wydechu. Wg mnie to znalezienie wydechu to najważniejsza sprawa a jak juz masz u siebie tłumik to wykombinujesz żeby to założyc. Ja tak kupiłem tłumik VIPER. W sumie nie spodziewałem sie niczego fajnego ale jak już znajomy mi to spasował to efekt wyszedł na prawdę super i mojego B6 słychać bardzo ładnie, nie za głośno nie za cicho, ale przede wszystkim ładnie basowo :))

Wygląda na coś lepszego od dominatora :) choć na allegro dominator wypuścił jakąś nowość :) za 429zl z jakimis dodatkami a tak swoją drogą co powodują przelotowe wydechy bo słyszałem opinie od zwiekszenia mocy, fajny dźwięk po zwiększenie spalania i rozsypania silnika jak to jest ?

Słyszałem że po wymianie wydechu, jak masz gaźniki to robisz regulacje bo zmienia się ciśniecie w wylocie spalin. Wiec po wymianie swojego profilaktycznie zrobiłem regulacje (na forach różni bywa jedni pisza ze trzeba, inni ze nie). Zwiększenie mocy? Niby ok 5KM wiecej na przelocie ale czy jesteś w stanie zauważyć taki przyrost mocy ;) ? Co do szkodliwego wpływu na silnik to nie słyszałem o takim i u mnie się nic nie dzieje. Za to dzwięk jest nie do porównania z oryginalną puchą...

A co do wydechów dominatora to mój znajomy w fazerze 600 ma taki wydech i według mnie jest za głośny. A ostatnimi czasy przy kontrolach drogowych panowie policjanci mają takie ustrojstwo jak miernik hałasu. Także moim zdaniem przelot jak najbarzdziej ale nie robiony przez kogos w garazu + naklejka, tylko cos ze znanych firm które wkładają też troche dobrego wytłumienia. Nie chodzi mi koniecznie o drogie wydechy ale coś pokroju IXIL BOS itp.

a wie ktoś jak przerobić wydech żeby działał tak jak na tym filmiku

Temat byl poruszany kilka razy. Nawet sam wstawialem zdjecia i opisywalem co sie powinno wspawac i upchnac do tlumika.

a ja myślałem, że to urwana rurka wewnątrz :)

Kiedyś kumpel strzelał z wydechu i właśnie to poleciało na 30m w dal hehe. Dobrze, że nikt nie oberwał.

Kiedyś kumpel strzelał z wydechu i właśnie to poleciało na 30m w dal hehe. Dobrze, że nikt nie oberwał.

ta.., pewnie mu tłok wyskoczył i teraz ma nowy motel triumpha :takaemotka:

Co to tłumików Montii. Koleszka w SV 650 zamontował dwa takie, i efekt genialny - jadąc za nim, niemal drżała mi kiera. A prowadząc SV nie czuło się tego, słychać było zwykły, w miarę cichy przelot. Dwa sezony na tych tłumikach przelatał i nic się nie działo (nic z opisywanych zdarzeń znanych z Dominatorów).

Więc zamiast kupować w Ch..j drogie wydechy, można tanim kosztem zrobić wydech z tłumikiem samochodowym .

W najbliższym czasie przeprowadzę transplantację takiego tłumika: http://allegro.pl/tlumik-sportowy-przelotowy-mugen-carbon-wawa-i2218167387.html

Oczywiście wszystko opiszę na forum ;D

w najbliższym czasie tzn bo juz sie nie moge doczekac :D

ta.., pewnie mu tłok wyskoczył i teraz ma nowy motel triumpha :takaemotka:

mało widziałeś w życiu i na zlotach

wracając do tematu przelotów co myślicie o czymś takim

na allegro cały zestaw do montażu http://moto.allegro.pl/carbon-gp-tlumik-wydech-suzuki-bandit-600-1200-n-s-i2207070729.html tylko czy to czasem nie za bardzo ryczy bo na moje oko cos pokroju dominatora tylko chyb w sumie napewno lepsze a dominator tutaj wychodzi z nowością na rynek ciekawe czy poprawili swoje niedociągnięcia czy tylko korekta zdjęcia i obietnice (gwarancja 5 lat) http://moto.allegro.pl/wydech-dominator-okragly-gsx-bandit-600-nowosc-i2217918908.html

Podejrzewam że jest mega głośny. Jest tak mały że nie ma jak wytłumić. Ale do bandziorzenia po ulicy może być super,

ten z MM-Tech wyglada zacnie :D

musi miec db-killera. nie trzeba od razu staruszek na przejsciu straszyc.

• 5 months later...

witam kolegow.sie podepne pod temat wydechow. co myslicie o wydechu w bandicie pod kanapa?moze ktos robil cos takiego?jaki tlumik byl by najlepszy?czy jest mozliwosc wykonania samemu takiego tlumika??