Skocz do zawartości

Skrzypiący Łańcuch

Gość emem
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, naciągałem wczoraj łańcuch w moim moto i jak go przestawiałem w garażu to skrzypiał łańcuch. A naciągałem go tak żeby był 2,5-3 cm luzu w najciaśniejszym miejscu. Możliwe że po prostu musi się od nowa ułożyć itp. ?? Nasmarowałem go smarem ale nie w sprayu tylko takim w postaci stałej bo akurat miałem taki w garażu.

Czym go nasmarowałeś?!

Weź to zmyj naftą i nasmaruj smarem do łańcucha albo jakimś przekładniowym (np. hipol) bo mu krzywdę zrobisz.

A skrzypi dlatego, że ma pełno piachu w sobie.

Jak nie ruszałeś go przez zimę to umyj, nasmaruj przeznaczonym do tego smarem i zrób rundę na rozruszanie. Powinien przestać chyba że już umiera na amen.

Edytowane przez Stempel

Łee masz szczęście. Myślałem, że jakimś do łożysk albo innym wynalazkiem :P

Sprawdź czy koło jest dobrze ustawione, bo podziałka w B6 to tragedia....

Sprawdź czy koło jest dobrze ustawione, bo podziałka w B6 to tragedia....

Dołączę się. Jak sprawdzić czy koło jest dobrze ustawione bez większego sugerowania się podziałką ?

...bo podziałka w B6 to tragedia....

Jest upierdliwa, dobrze jest mocniej poluzować oś i te ustrojstwa po obu stronach dociskać "w górę", tak żeby równolegle, dobrze przylegały do spodu wachacza - da się wtedy usyskać zadowalający efekt.

Dołączę się. Jak sprawdzić czy koło jest dobrze ustawione bez większego sugerowania się podziałką ?

albo można zmierzyć miarą. Gdzieś był cały temat o tym.

Nawet mnie nie denerwuj z tą podziałką myślałem że szału dostane w tym garażu, rusza się to wszytko i wg. A jak ja mam to teraz sprawdzić czy równo ?? niby na podziałce jest idealnie no i jak się patrzy z tyłu to jest równo no ale to nie wiem jakie bym musiał mieć oko żeby widzieć jakieś małe odchylenia :P Łańcuch wygląda na dość dobry. Nie wiem jak z nim było bo kupiłem tego bandziora tydzień temu, ale np patrząc na zębatkę to jest w super stanie bo niema ostrych końcówek tylko jeszcze (powiedzmy) kwadratowe, a nie była wymieniana bo widać po śrubach. Moto ma przejechane 36000 wiec możliwe żeby łańcuch padał ??

Przy takim przebiegu łańcuch może być wyeksploatowany.

W kwestii podziałki to ważne jest, żeby obie były równolegle do wahacza - jeżeli tego nie przestrzegasz to możesz je przekręcać tak, że będą miały rozbieżność np. 2 nacięć na miarce a to jest niedopuszczalne.

Dokładne mycie naftą, przedmuchanie sprężonym powietrzem - może coś wyleci i smarowanko. Smaru nie żałuj, później moto na podnóżki i niech się pokręci na wolnych obrotach kilka minut... Wytrzyj nadmiar smaru.

Sprawdź zębatki przy okazji - szczególnie tę mniejszą... Bo jak ona się kończy to i łańcuch też dobiegł żywota...

No wiem wiem własnie miałem z tym problem, ale w końcu docisnąłem na maxa do wahacza od spodu i powinno być git. Jeszcze w boki można ruszać ale to po prostu przykręciłem w to samo miejsce co było wcześniej po obrysie śruby. Przelece go WD40 może przestanie i wytrzyma jeszcze ten sezon bo na razie bida z kasą. ;)

Tylko pamiętaj - wd40 to nie smar... Ma właściwości smarujące ale przede wszystkim stworzono go do usuwania wody i czyszczenia... Więc do wyczyszczenia - tak - ale na dłuższą metę nie nadaje sie do smarowania... lepiej po wyczyszczeniu nim i wytarciu (np. przedmuchaniu) jego resztek użyć "zwykły" smar do łańcuchów/przekładni.

Wiem wiem ;) on ma właściwości smarujące w ogóle ?? Coś mi się zdaje że smar to on właśnie usuwa ;)

Edytowane przez emem

Tak ma - ale nawet producent nie chwali się, że służy do smarowania przekładni czy łańcuchów - do tego są specjalne smary.. Jakby był taki super do tych spraw to skrzynie biegów w autach byłyby wypełniane WD40 :D

Przede wszystkim odprowadza wodę (skrót WD - Water Displacement), penetruje elementy i ułatwia ich odkręcanie, pokrywa elementy cienką warstwą ochronna. Smaruje, ale jakby przy okazji :)

Jak masz troche czasu to zdejmij ten lancuch. Wiaderko, nafta, cola (najlepiej goraca), wd40 czy co tam masz i wyczysc go dobrze. Sprawdz kazda rolke czy sie obraca, czy sie gdzies nie przycina.

Suszysz zakladasz i smarujesz, i tu najlepiej strzykawka i kazda rolke osobno jakims hipolem.

Albo wymien na nowy zestaw napedowy:)

Co do ustawienia kola ja tam zawsze na suwmiarke to robilem.

Mam takie szybkie pytanko gdyż kilka dni temu urwałem łańcuch. Urwał się w miejscu gdzie był skuwany, ogólnie cały napęd jest w bardzo dobrym stanie być może ktoś źle go skuł. I teraz zastanawiam się czy lepiej kupić spinkę do tego łańcucha czy też spinkę ale tą zakuwaną?

A co do tematu to ja zawsze łańcuch myję ropownicą później go wydmuchuje odczekam aż ropa wyparuje i smar. Po tym łańcuch nie ma prawa skrzypieć :)

Logic, jesteś pewien, że moczenie łańcucha w nafcie jest bezpieczne? Oringi się nie wypierdzielą przez to?

moczenie w nafcie na pewno bardziej pomoze jak zaszkodzi jesli lancuch jest caly w piachu i innym syfie. Jak to nie pomoze to i tak wymiana czeka i tak...

A co do ustawiania na suwmiarke. W 1200 przykladam do konca wahacza stopke suwmiarki i wysuwam pret do tej do tego oporu. Z jednej i drugiej strony ustawiam tyle samo i kolo jest rowno. Mozesz tak ustawic co do mm. W 600 jest troche inny wahacz wiec nie wiem czy sie da, ale jak sie pomysli to pewnie cos sie wymysli :)

Przelece go WD40 może przestanie

Tylko pamiętaj - wd40 to nie smar... Ma właściwości smarujące ale przede wszystkim stworzono go do usuwania wody i czyszczenia... Więc do wyczyszczenia - tak - ale na dłuższą metę nie nadaje sie do smarowania... l

A ja myslalem, ze WD40 jest agresywny dla gumy i co najmniej nie pomaga o/x/z-ringom a jego używanie jest najczesciej popelnianym bledem podczas proby "reanimacji" lancucha? Wierzylem w bajki?

Wydaje mi się że WD40 nie jest dobrym pomysłem. Moim zdaniem najlepiej umyć łańcuch ropownicą, potem dokładnie go wydmuchać sprężonym powietrzem, i nasmarować spreyem do łańcuchów specjalnie do tego przeznaczonym. A jak nadal skrzypi to raczej już nic z niego nie będzie.