Skocz do zawartości

Demontaż Manetek I Przełączników

Gość pawelekj
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

witam. szukałem ale nie znalazłem niczego na ten temat...

mam pytanie. zamierzam wymienić kierownice w moim b6 z 98r.

Moje pytanie brzmi: W jaki sposób zdemontować przełączniki ? Czy te śruby imbusowe wystarczy trochę odkręcić i ściągnąć przełączniki ( ale wtedy podłączone przewody są chyba za krótkie, żeby ściągnąć z kierownicy przełączniki ) czy odkręcić do końca i je rozpołowić ? Nie ma problemu wtedy z ich złożeniem ? Żeby nie było, że rozkręcę i się rozpadnie wszystko.

Bo manetkę lewą ( przy sprzęgle ) pokręcić i zejdzie. A jak prawą ściągnąć ?

Jak ktoś to robił to proszę o wskazówki i na co zwracać szczególną uwagę, żeby niczego nie popsuć.

Dzięki i pozdrawiam

Musisz rozkręcić na pół bo inaczej nie zejdą.

Manetkę od gazu ściąga się poprzez odkręcenie przełączników, dolnej śrubki trzymającej linkę i wyciągnięcia linki z manetki.

Ot to cała filozofia.

polaczenie srubowe ma to do siebie ze jest rozlaczne i zlaczne i to nawet wielokrotnie wiec potem wystarczy wszystko skrecic tak jak bylo wczesniej. mysle ze nic nie zepsujesz a i duzo elementow tam nie ma bys sie nie polapal co do czego potem.

srubokrety i klucze w dlon i dzialaj, nie boj sie, moto nie gryzie mechanika na tak banalnym poziomie nie jest trujaca ;) troche wiary w siebie a czegos sie nauczysz.

i jaka masz kierownice nowa? bo calkiem mozliwe ze bedziesz musial wiercic otwory jesli jakas akcesoryjna jest

dodam jeszcze,ze przełaczniki maja takie plastikowe bolce,które blokuja je na kierownicy,zeby sie nie obracały do okoła,jesli kupisz jakas akcesoryjna kierownice bedziesz musiał sobie otwory nawiercic pod przełaczniki.

dolnej śrubki trzymającej linkę i wyciągnięcia linki z manetki.

albo można inaczej :) jak rozkręci prawy zestaw przełączników to wtedy cały rollgaz już jest luźny, oczywiście, że linka gazu jest za krotka aby go ściągnąć. Wtedy odkręca śruby mocujące kierownicę do półki i manewrując kierownicą schodzi mu rolgaz z linką gazu.

• 1 month later...

Chciałbym wymienić w bandicie manetki bo moje się już zużyły oraz założyć ciężarki kierownicy.Zauważyłem że moja kierownica ma otwór wewnętrzny szerokości 14mm cała 21mm.Pytanie czy te manetki będą pasować

http://netbiker.pl/produkt/manetki-suzuki-komplet-srednica-wew-l-21mm-p-23mm

Ciężarki kierownicy oryginalne z bandita 600 będą pasować? Tutaj daje zdjęcia poglądowe kiery.

http://zapodaj.net/a...50c779.jpg.html

http://zapodaj.net/b...19c34c.jpg.html

Edytowane przez krysio

hehe, no to sie dowiedziłem...

jak kupiłem motórek to miał akcesoryjnego lukasa, później wymieniałem manetki i takie tam przeróbki, ale otworków w kiery nie widziałem, więc mniemam, że poprzednik zamiast wywiercić dziurki, obciął bolce w przełącznikach !!! Teraz nie mam problemu z obracaniem sie zestawów ale .....

krysio lezal na lewym widze po klamce ;)

Beny przed tobą nic się nie ukryje hehe Klameczka dawno wymieniona,fotka troszkę nie na czasie.

sprawdze jutro jaka mam wewnetrzna srednice kiery wtedy bedziesz wiedzial czy ciezarki beda pasowac ale to oczywiscie jak nie zapomne wrazie czego pogon mnie priwem ;)

Dzięki za wszelkie chęci pomocy.Ciężarek mocowany jest za pomocą "gąbeczki" która wchodzi w kierownice.Myśle że zmieści się w średnice 14mm przecież jest ona rozciągliwa.Zresztą sam już nie wiem.

Edytowane przez krysio

do akcesoryjnej ciezarki pasuja tak samo róznica jest tylko w srednicy gumek,ja do akcesoryjnej musiełem zjechac sporo gumki papierem,wkreciłem ciezarek w wiertarke i jazda papierem tak długo,az zaczał wchodzic w kierownice

do akcesoryjnej ciezarki pasuja tak samo róznica jest tylko w srednicy gumek,ja do akcesoryjnej musiełem zjechac sporo gumki papierem,wkreciłem ciezarek w wiertarke i jazda papierem tak długo,az zaczał wchodzic w kierownice

No właśnie o taką odpowiedz mi chodziło.Wiedziałem że bez pewnych kombinacji się nie obędzie.Powiedz jeszcze czy te manetki podejdą do tej kierownicy i temat można zostawić w spokoju.

http://netbiker.pl/produkt/manetki-suzuki-komplet-srednica-wew-l-21mm-p-23mm

21 mm to troche mało chyba skoro kierownica ma 22 mm,ja zmieniałem na akcesoryjne manetki i zawsze jest problem i bez kombinacji sie nie obedzie lewa wciskałem na olej a rollgaz musiałem tak samo szlifowac zeby wcisnac manetke,na rollgazie zostaje tez kołnierz białego plastiku,który wystaje,bo oryginalna manetka ma taki gumowy wypust ,który jeszcze na niego wchodzi,chociaz widze ,ze te z linku sa dedykowane do modelu wiec nie powinno byc zadnych problemów,wszystko zresztza wyjdzie w praniu

21 mm to troche mało chyba skoro kierownica ma 22 mm,ja zmieniałem na akcesoryjne manetki i zawsze jest problem i bez kombinacji sie nie obedzie lewa wciskałem na olej a rollgaz musiałem tak samo szlifowac zeby wcisnac manetke,na rollgazie zostaje tez kołnierz białego plastiku,który wystaje,bo oryginalna manetka ma taki gumowy wypust ,który jeszcze na niego wchodzi,chociaz widze ,ze te z linku sa dedykowane do modelu wiec nie powinno byc zadnych problemów,wszystko zresztza wyjdzie w praniu

Czyli i tu i tu trzeba kombinować.Muszę kupić i troszkę się z tym pobawić.Nie mam wyjścia.Mam nadzieje że niczego nie zepsuje.Jakie ty masz manetki i cięzarki?Masz oryginały czy zamienniki?Może coś mógłbyś mi polecić?

manetki mam takie :

awert.th.jpg

ciezarki oryginalne, nic nie polecam, bo to zalezy wszystko od Twojego gustu :zeby:

manetki mam takie :

awert.th.jpg

ciezarki oryginalne, nic nie polecam, bo to zalezy wszystko od Twojego gustu :zeby:

W sumie racja.W tym tygodniu pozamawiam graty.Mam nadzieję że w następnym tygodniu poskładam wszystko do kupy.Pozdrawiam.

• 6 years later...

Żeby nie zakładać nowego tematu, pisze tutaj. Chciałbym kupić manetki z linku i tu pytanie, jak będzie z rolgazem czy zdejmujemy oryginalny i zakładamy manetki z aukcji? Szukałem trochę o akcesoryjnych manetkach, ale nie jest opisane jak to założyć. 
http://pl.aliexpress.com/item/Uniwersalny-7-8-22-MM-CNC-uchwyt-Motocyklowy-racing-kierownica-grips-grip-dla-Honda-kawasaki-Suzuki/32832174571.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.38325c0fMTryAQ

Mialem oryginalne Rizomy. Rozwiazanie dokladnie jak te chinskie, zdejmujesz oryginalne i zakladasz te. Jedynie zaczep linek, jeden z tych trzech co na zdjeciu musisz dopasowac.

Uniwersalny-7-8-22-MM-CNC-uchwyt-Motocyk

• Upvote 1

Dzięki wiekie, tak podejrzewałem, ale musiałem się upewnić.