Skocz do zawartości

Zegary - Prędkościomierz - Nieprawidłowe Wskazania Prędkości

Gość marenty
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

a może i indukcyjny - tak czy tak miernikiem pomierzy czy jest coś na wyjściu

Zabrałem się za rozbiórkę tego i znalazłem coś takiego pomiędzy czujnikkiem a wtyczką która prowadzi wiązkę dalej.

NIe wiem co to za kwadrat, czy też macie coś takiego u siebie? wydaje mi się że w serwisówce nie było tego

33029845.jpg

94207963.jpg

a tu całość,

20964438.jpg

Edytowane przez Sygnet

A to napewno jest wpięte w czujnik prędkości? Nie pomyliłeś kabli w wiązce?

Ja bym to wypiął i wpiął się bez tego.Kostki są takie same.

To że kostki takie same to ja wiem, to coś było tak wpięte dlatego pytam czy wy też to macie. Moto z Angli może tam jakieś udziwnienia mają. Sam nie wiem.

Teraz mam dodatkowo gorszy problem, jak nie urok to sraczka.

Wymienilem dziś wydech na seryjny i lekko zgłupiał wiec musze go podregulować.

A co najlepsze w tym wszystkim padły mi światła mijania i coś z elektryką się p....., mianowicie jak wcisne żółty PASS (ostrzegawcze czy jakby to zwał to mi się zapala mijania) jak przełącze na długie i wcisne PASS to się pali i długie i mijania. Zawsze świeci co kolwiek jak wcisne PASS, normalnie po przełączeniu świateł brak reakcji, tylko świeci pozycja.

Najlepsze jest to że miernik na kostkach w pozycji włączonych mijania wskazuje prąd, jak wtykam żarówki - ciemność - tylko na PASS reaguja.

wq... się można, teraz przyjdzie mi jeszcze grzebać w elektryce.

Edytowane przez Sygnet

Co do tej kostki - może to moto miało jakieś magiczne restrykcje założone, albo ktoś limituje prędkość by zaniżyć przebieg - tak sobie gdybam :)

Wyjmij to, bo wygląda jak by tam nie pasowało.

Wygląda to na układ elektroniki ze szytwnymi nóżkami, a nigdy nie uwierzę, że to fabrycznie tam było. Chyba nic się nie uszkodzi jak zdemontujesz :)

jesli zegary sa tradycyje ''wskazowkowe''przyczyna złego odzytu moze byc zły naciag sprezyny spiralnej w zegarach naciagajacej wskazowke predkosciomierza.

Najlepsze jest to że miernik na kostkach w pozycji włączonych mijania wskazuje prąd, jak wtykam żarówki - ciemność - tylko na PASS reaguja.

Może na obydwu kablach masz plus a jak wciskasz pass to z jednego się robi masa ;)

Jedno mam już z głowy - Zwalczyłem to draństwo biggrin.png - światła przywrócone, jeszcze tylko musze zając się licznikiem...

a wszystko przez zwarcie w kostce kolo stacyjki - aż się lekko przytopila kostka.... PIN wyciągnięty i połaczony poza kostką. Kostka połatana..

Przy okazji tej usterki przejrzałem cała instalację, przeczyściłem wszystkie kostki i styki

kostka1.jpg

kostka2t.jpg

Edytowane przez Sygnet

• 2 weeks later...

Wypiąłem to ustrojstwo i licznik działa :zeby:

Coś mi się wydaje że w Angli mają to wczepiane do wskazań w Millach

thx za sugestje

Dalszy ciąg licznika, nie bede zakładał nowych wątków.

Przed momentem chciałem ustawić godzinę, użyłem dwóch przycisków, ustawiam godzine 12:10 - OK działa. Wyjmuje kluczyk, wkładam go ponownie w stacyjke wskazówki zrobią swoje magiczne ruchy, przełączam licznik na godzinę a tam 1:00 - co za czort? nie zapamiętał ustawień...

Jakieś sugestie ?

Pewnie coś jak z radiem samochodowym, jest pewien magiczny kabelek, który po wyjęciu kluczyka dalej daje prąd żeby pamiętać ustawienia. Może gdzieś tu leży przyczyna ;p

W samochodach to jest chyba pomarańczowy...

Edytowane przez tomczyk

• 4 months later...

Witam

Przestudiowałem dość dużo postów w tym temacie jednak nie jestem w 100% pewny, że wina leży po stronie Speed Sensora.

Objaw jest taki, że po przekroczeniu około 90km/h cyferki na prędkościomierzu bardzo leniwie pną się w górę na 5 biegu przy 11 tyś pokazuje 140 km/h.

Pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem rotor prędkościomierza i jest sprawny wszystkie cztery ząbki na miejscu, potem zająłem się sensorem prędkościomierza.

Podłączyłem do niego generator (piszczyk) i kręciłem kołem lub dotykałem sensora wkrętakiem i nic ciągle piszczy, próbowałem też z miernikiem tak jak podaje serwisówka ale coś ten schemat podłączenia miernika jest dziwny. Do sensora dochodzą trzy kabelki czarny, czarno-biały i czarno-czerwony czy jest jakaś inna metoda aby sprawdzić ten sensor ? A z drugiej strony jak by sensor był uszkodzony to pewnie licznik nic by nie pokazywał. Proszę o pomoc.

Robert

post-5191-0-19301700-1345110547_thumb.jpg

post-5191-0-99184000-1345110547_thumb.jpg

speed sensor chyba nie idzie przez ECU tylko bezposrednio do tacho, wiec teoretycznie i bez niego mozesz jezdzić, nie wywali bledu

i jesteś pewien, ze do 90 - jest OK, a pozniej zle ? jechales z gpsem?

odcina w duzym B jest przy 9,5 wiec jak osiągnąłeś te 11 tysi? w kazdym razie nawet przy tych 9,5 na 5-ce masz ponad 250 kmh. i faktycznie czułeś to?

ps. nie masz czasem przy predkosci takiego magicznego napisiku - "mph" ? ;)

Edytowane przez Daniel

Przed chwilą zrobiłem próbę pojechałem z GPS-em i tak licznik 80 GPS 100, licznik 107 GPS 141.

Przy prędkościomierzu mam km/h sprawdzałem to już na początku.

Robert

Dzisiaj postanowiłem sprawdzić dokładnie speed sensor wg. serwisówki która mówi, że przykładamy napięcie 12V do kabli B i B/W a rezystor 10 Kohm do B/R i B i mierzymy multimetrem napięcie między B a B/R powinno być 12V i teraz przesuwamy śrubokręt nad czujnikiem i powinny zmieniać się wskazania 12V / 0V. U mnie jest tak że miernik pokazuje 10,5V a ruszanie wkrętakiem przy czujniku nie powoduje żadnych zmian. Czyli uszkodzony powinien być czujnik prędkości ale czy na pewno ? Dzisiaj dostałem info od mechanika że na 90% może być uszkodzony kondensator w zegarach ale gdzie i jak go szukać tego nie wiem.

post-5191-0-62170000-1345145779_thumb.jpg

post-5191-0-18649900-1345145780_thumb.jpg

raczej źle mierzysz, rób to na wtyczce wypiętej z instalacji. i musi przerywać bo inaczej nic by nie wskazał Twój zegar.

a jeśli tak jest faktycznie - to moze masz zwalony sensor. podmień się z kimś na testa.

Oczywiście mierzyłem to na wtyczce wypiętej z instalacji motocykla i nie przerywa a jednak zegar wskazuje jakąś tam prędkość i to mnie dziwi.

w takim razie mocno sensowne jest przetestowanie innego sensora ;)

Edytowane przez Daniel

Dzięki bardzo za podpowiedź już zamówiłem, jak założę to dam znać czy to było to.

Dzisiaj podczas wyjazdu postanowiłem jeszcze sprawdzić jak się zachowuje licznik kilometrów i tak jak się spodziewałem też przekłamuje zrobiłem od miasta do miasta 98 km a licznik w motocyklu pokazał przejechane 72 km.

Edytowane przez VRobert

a ten Twój test - który rzekomo robisz dobrze - tym razem przechodzi? i czujnik "mruga"?

Jak chcesz możemy twoje moto u mnie podpiąć pod kompa i wtedy ci powiem jaką faktyczną prędkość czyta czujnik , daleko do mnie nie masz :zeby:

Edytowane przez duko