Skocz do zawartości

Zegary - Prędkościomierz - Nieprawidłowe Wskazania Prędkości

Gość marenty
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj dostałem odp. z autoryzowanego serwisu Suzuki, że nie są w stanie mi pomóc aczkolwiek pytają czy podmieniałem licznik z innego motocykla :-) W sumie to już dawno o tym pomyślałem ale kto się odważy odkręcić dwie śrubki i wypiąć wtyczkę ??? może jest ktoś z moich okolic chętny na ochotnika ???

A gdzie są Twoje okolice ? Bo nazwa miejscowości wiele nie mówi..

• 2 months later...

Nadal się bujam z tematem zaniżonej prędkości ale pojawiły się nowe fakty których wcześniej nie zauważyłem a mianowicie okazało się że mój obrotomierz wyskalowany jest do 14 tyś obrotów a wszystkie GSFy 1250 mają do 12 tyś. Wynikałoby z tego, że moje zegary pochodzą od 650 - tki czyli motocykl mógł mieć zrobiony jakiś dziwny przeszczep. I teraz pytanie czy licznik z 650-tki może mieć wpływ na zaniżanie prędkości w mojej 1250-tce ???

no oczywiscie, przeciez są inne przelozenia, wiec i predkosc obrotowa zębatki zdawczej przeklada się na inna faktyczną prędkośc jazdy (która jest obliczana z zafixowanego wsp dobranego do napedu).

wiec albo - dedykowane zegary, - speedohealer, - naped 15x48

Dzięki za info tak myślałem tylko nie rozumiem wtedy ludzi, którzy sprzedają licznik np. od 650 pisząc że pasuje do 1250 i odwrotnie ?

okazało się że mój obrotomierz wyskalowany jest do 14 tyś obrotów a wszystkie GSFy 1250 mają do 12 tyś. Wynikałoby z tego, że moje zegary pochodzą od 650 - tki czyli motocykl mógł mieć zrobiony jakiś dziwny przeszczep.

nie mógł tylko na pewno miał..

I weź tu kup motocykl w PL..

• 5 months later...

A co ja mam zrobić jak w moim bandicie jadąc 170 km/h ide równo z hondą hornet która ma juz 210-220 ? A najlepsze jest to , że do 100 km/h raczej mi nie oszukuje bo jadać za Tirem często łape równe 90 dopiero przy wyższej prędkosci czuc , że motor przyspiesza a wskazówka prędkościomierza idzie jak by chciała a nie mogła... A i jak coś to przy tych mniej więcej 170 na 6 łape już prawie odcine ...

Edytowane przez prymas02

• 11 months later...

Na zebatce zdawczej jest taki pierdolnik z czterema magnesami (chyba) i czasami sie zdarza, ze jeden z tych czterech kawaleczkow sie ukruszy. Zdejmij pokrywe (ta, pod ktora lancuch zawraca do kola:)) i sprawdz sobie: powinienes zauwazyc jak bedzie brakowalo.

• 5 months later...

Odkopuje temat.

Wszyscy w tym temacie mówią o 600setkach, a ja mam problem z B12.

Dla tych co nie wiedzą,w b12 jest ślimak przy przednim kole.

Mój licznik zawyża o dobre 10-15km/h.  Jadąc równo z FZ6,kolega na budziku miał 120 ,a ja 130-135. Co może powodować takie przekłamania?

Opona z przodu zamiast 120/60 jest 120/70 ,wiec z tego co wszyscy mówią mój licznik powinien zaniżać a nie zawyżać.

Na poszczególnych biegach prędkości wyglądają coś typu 1b-130   2b-190   3b-240 ... patrząc po filmikach na YT ludzie mają  po  1b-120   2b-170  3b-220. ??

Jeśli jestem w błędzie to proszę mnie poprawić.

Prędkość przekazywana jest prosto ze ślimaka który znajduje się przy przednim kole,wiec przełożenia chyba nie grają roli.

Zębatka z przodu zamiast 15z jest 14z, a z tyłu chyba nie ruszana. Przez zmiane przedniej zębatki zyskał na dole więc teoretycznie prędkości na biegach powinien mieć nieco niższe.

Edytowane przez Jarek312

popatrz sobie tutaj jak sie zmienia predkosc w zaleznosci od przelozen.

www.gearingcommander.com

Edytowane przez krynio

Może jakiś kierownik B12 napisać mi jakieś poglądowe prędkosci przy danych obrotach i biegu?

Najlepiej przy małych prędkośćiach i przy większych żebym miał rozeznanie ....

Np. 1b  3k rpm u mnie jest chyba 30km/h

Dla lepszego efektu mogłeś czcionkę dać większą, panie pedagog :P