Skocz do zawartości

Wojt
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Oryginalnie napisane przez Stempel

Airoh Force

thumb_ihost_1332168815__a1.jpg thumb_ihost_1332168887__a3.jpg thumb_ihost_1332168918__a4.jpg

thumb_ihost_1332168939__a5.jpg thumb_ihost_1332168965__a6.jpg thumb_ihost_1332168979__a7.jpg

Kask wykonany w miarę solidnie, nie ma problemów z luźno latającymi elementami – użytkuję go dwa lata i nie widać szczególnych oznak zużycia, materiał wnętrza nie jest powycierany i pomechacony, wszystko trzyma się kupy. Skorupa wykonana z Thermoplastu - tworzywo sztuczne o wysokiej wytrzymałości, także jest to już pewne zaawansowanie w stosunku do kasków za 200zł smile.gif Waga 1450 gram, czyli nie ma tragedii (xr1100 jest o 100gram lżejszy) Kask ma blendę - jest mocno przyciemniona (jest ciemniejsza niż szyba dark smoke w xr1100), co jest na prawdę dobrym patentem. Przekonałem się o tym dopiero w sytuacji gdy zmienia się pogoda na trasie i nie ma możliwości szybkiego przyciemnienia wizjera. Wbrew opiniom które czytałem przed zakupem kasku jest to bardzo dobre rozwiązanie, nie opada samoczynnie, nie stuka i nie lata w środku jak to niektórzy głosili. To rozwiązanie mogę śmiało polecić. Opuszczenie zajmuje dosłownie chwilę - przesuwamy dźwigienkę jedna ręką z boku kasku (oczywiście lewą smile.gif ).

Środek wyłożony materiałem Sanitized, jest w miarę przyjemny w dotyku, nie haczy i nie drażni glacy (jednak znaczną większość czasu jeździłem i tak w kominiarce). Wnętrze jest wyjmowane, można bez problemu uprać i włożyć ponownie.

Mechanizm wizjera działa sprawnie, jednak przy zamykaniu zawsze dociskałem wizjer ręką do uszczelki z jednej i drugiej strony, xr1100 ma to rozwiązane o wiele lepiej (o tym później). Wizjer wymienia się szybko i sprawnie, podobnie wskakuje on na swoje miejsce. Szybka ma kilka pozycji otwarcia (kilka ząbków na prowadnicy) z których nie wyskakuje podczas jazdy. Brak jednak jak w przypadku xr1100 możliwości zablokowania wizjera lub jego rozszczelnienia.

Zapięcie zatrzaskowe typu "click" - bardzo wygodny system, nie ma problemu z zapięciem czy odpięciem kasku w rękawiczkach (Double-D jest trochę bardziej pracochłonne). Jak to wygląda pod względem bezpieczeństwa to niestety się nie wypowiem bo nie przetestowałem smile.gif Wygląda jednak solidnie, nie jest to kawałek kruszącego się plastyku.

Wentylacja w kasku jest powiedzmy standardowa. Mamy 3 regulowane nawiewy na głowę, ich otwieranie odbywa się przez małe dźwigienki, minusem jest to, że ciężko obsłużyć je w rękawicy podczas jazdy. Wlot na brodę/szybę sprawuje się trochę lepiej, ma dwustopniową regulację i operuje się nim bardzo łatwo. Głowa nie poci się jakoś kosmicznie, ale w upalne dni w korkach jest dosyć ciepło.

Jeśli chodzi o parowanie to przy zamkniętym kasku w niekorzystnej aurze szyba paruje na postoju. Zjawisko to ustępuje gdy zaczniemy jechać, nawet po woli. (oczywiście przy otwartym nawiewie powietrza). Używanie deflektora (nosek w zestawie) nic tutaj nie pomaga, także jest to raczej zbędny gadżet. Podobna sytuacja jest z blendą - gdy chuchamy na postoju to po prostu paruje. Tutaj jednak przewagę ma pinlock.

Aerodynamika jest także przeciętna, przy prędkościach do 140-150 czuć mocniejsze bujanie głową, przy 200 jest już ciężko, jeżeli dojdą do tego boczne porywy wiatru to zjawisko się nasila jeszcze bardziej i jest po prostu niekomfortowo. Przy obracaniu na boki czuć opór powietrza. W sumie jak na kask bardziej turystyczny to nie ma tragedii. Dodam tutaj, że kask ma rozmiar M i nie przylegał mi tak ciasno jak xr1100 (postanowiłem kupić rozmiar S). Może mieć to wpływ na zachowanie kasku na głowie

Poziom hałasu w porównaniu do xr1100 jest na podobnym poziomie, należy jednak wziąć pod uwagę to co powyżej, czyli że kask nie przylegał super szczelnie do głowy. Jeździłem głównie w kominiarce i nie czułem jakiegoś dyskomfortu spowodowanego hałasem. Można powiedzieć, że w podobnym dopasowaniu do czerepu Airoh byłby trochę cichszy.

Podsumowanie:

Airoh Force to kask ze średniej półki, można go kupić w zależności od sklepu za jakieś 800-900zł. Mając go w ręku widać, że nie jest to jakaś chińszczyzna, którą strach założyć na głowę. Być może wyolbrzymiłem kilka rzeczy (typu parowanie, aerodynamika) porównując je do xr1100, ponieważ w tym drugim jest to po prostu rewelacyjne (szczegóły w opisie xr1100). Rzeczą godną polecenia jest na pewno rewelacyjna blenda. Spisuje się świetnie, tego brakuje mi w xr1100 najbardziej.

Reasumując uważam, że kask jest wart swojej ceny. Z zakupu jestem zadowolony i gdybym miał wybrać jakiś kask w tym przedziale cenowym to pewnie ponownie bym się na niego skusił (tym razem o rozmiar mniejszy)

• Upvote 1

• 4 years later...

Mam ten kask od chyba 6 lat. Spełniał moje oczekiwania, chociaż musiałem go doszczelnić podbródkiem oraz hustą, którą upycham między brodę a kask - wtedy rzeczywiście jest komfortowo. W zeszłym tygodniu czar prysł. Zapinka szyby z prawej strony (zatrzask) uległa samoistnemu uszkodzeniu i szyba przy nieuważnym podnoszeniu może się całkowicie wypiąć z kasku. Kilka dni pózniej mechanizm blendy także uległ chyba wyłamaniu, bo mechanizm tylko przeskakuje a blenda tkwi bez ruchu. Kask nie był mocno eksploatowany, szyba nigdy nie była wyczepiana, kask nigdy nie upadł itp. - przejechał może z 7 tys. km - wygląda jak nowy.

Wszystko to rozumiem - czysta fizyka - rzeczy się zużywają, ale nie mogę zrozumieć dlaczego duży salon motocyklowy, gdzie dokonałem zakupu jak i dystrybutor  "przyzwoitej"  marki Airoch na Polskę rozkładają ręce twierdząc, że nie jest możliwa ani naprawa kasku ani dostarczenie części zamiennych. Kask, który z dodatkami kosztował koło tysiąca złotych okazał się zwykłą jednorazówką. Przez zatrzask szyby warty max kilkadziesiąt złotych kask jest do wyrzucenia - porażka.

Panowie z salonu poinformowali mnie, że pięcioletni kask to wykopalisko - większość producentów już po roku lub 2 latach od zakończenia dystrybucji modelu zaprzestaje zapewniać jakiekolwiek części zamienne (nawet szyby). Zanim zdecydujecie się wydać full kasy za bajerancki garnek pomyślcie 3 razy. Ja stwierdziłem, że wolę teraz kupować co 2 - 3 lata nowy za 300 zł niż raz z takiego powodu wyrzucać coś co mnie kosztowało tysiaka.

• Upvote 2

Cześć, dzięki za zainteresowanie.

już myślałem, że bingo, chodzi o to drugie. Niestety jest to tylko osłonka. W tą osłonkę od spodu jest wkomponowany czarny plastik z wypustkami, które blokują szybę w tym pierwszym. To właśnie ta wypustka się ułamała na samej końcówce.

Zdjęcie pokazuje tą osłonkę od środka.

post-9839-0-66173600-1473004477_thumb.jpg

Edytowane przez ZBIG

Czyli to jest element wizjera.

Cały wizjer już trochę kosztuje ale chyba lepiej kupić wizjer niż cały kask skoro ten jest ok.

https://www.xlmoto.pl/wizjer-do-kasku-airoh-force-xr

Tutaj dobrze widać że jest to w komplecie z szybką:

https://www.moto-akcesoria.pl/szybki/2863-szybka-do-kasku-airoh-pitoneforcecezannee.html

Edytowane przez luk137

Muszę dokładnie porównać z moją szybą. Mój kask nie ma symbolu XR. Ta ciemna szyba na 100% pasuje do mojego - ma identyczne zatrzaski jak mój. Ta przezroczysta nie ma tych trójkątnych osłonek na zaczepach. W moim modelu zatrzask i osłonka są ze sobą trwale połączone - nie ma możliwości ich rozdzielenia. Dlatego muszę zadzwonić i porozmawiać z xlmoto.

Dam znać.

Jeszcze raz dzięki za wsparcie.

• 3 weeks later...

Rozmawiałem z xlmoto. Przesłalem też moje fotki. Nie potrafią stwierdzić czy ich szyba będzie pasowała do mojego modelu. Proponują zakup i w razie czego umożliwiają zwrot. Na razie dam sobie spokój. Otwieranie i zamykanie wizjera muszę wykonywać z delikatnym dociskiem do kasku - już się przyzwyczaiłem. O zakupie mechanizmu blendy mogę zapomnieć. Czyli nawet po zakupie wizjera dalej kask nie będzie w 100% sprawny. Chowanie blendy przebiega bez przeszkód. Otwieranie jest możliwe tylko ze wspomaganiem typu złap palcami blendę i ciągnij w dół zgrywając to z ruchem mechanizmu - czyli otwarcie w trakcie jazdy niemożliwe lub co najmniej niebezpieczne. Jednym słowem poczekam aż wszystko całkiem padnie i wtedy pomyślę o nowym.

• 8 months later...

Mam ten kask od chyba 6 lat. Spełniał moje oczekiwania, chociaż musiałem go doszczelnić podbródkiem oraz hustą, którą upycham między brodę a kask - wtedy rzeczywiście jest komfortowo. W zeszłym tygodniu czar prysł. Zapinka szyby z prawej strony (zatrzask) uległa samoistnemu uszkodzeniu i szyba przy nieuważnym podnoszeniu może się całkowicie wypiąć z kasku. Kilka dni pózniej mechanizm blendy także uległ chyba wyłamaniu, bo mechanizm tylko przeskakuje a blenda tkwi bez ruchu. Kask nie był mocno eksploatowany, szyba nigdy nie była wyczepiana, kask nigdy nie upadł itp. - przejechał może z 7 tys. km - wygląda jak nowy.

Wszystko to rozumiem - czysta fizyka - rzeczy się zużywają, ale nie mogę zrozumieć dlaczego duży salon motocyklowy, gdzie dokonałem zakupu jak i dystrybutor "przyzwoitej" marki Airoch na Polskę rozkładają ręce twierdząc, że nie jest możliwa ani naprawa kasku ani dostarczenie części zamiennych. Kask, który z dodatkami kosztował koło tysiąca złotych okazał się zwykłą jednorazówką. Przez zatrzask szyby warty max kilkadziesiąt złotych kask jest do wyrzucenia - porażka.

Panowie z salonu poinformowali mnie, że pięcioletni kask to wykopalisko - większość producentów już po roku lub 2 latach od zakończenia dystrybucji modelu zaprzestaje zapewniać jakiekolwiek części zamienne (nawet szyby). Zanim zdecydujecie się wydać full kasy za bajerancki garnek pomyślcie 3 razy. Ja stwierdziłem, że wolę teraz kupować co 2 - 3 lata nowy za 300 zł niż raz z takiego powodu wyrzucać coś co mnie kosztowało tysiaka.

Trafiłeś jakaś felerną sztukę. Force to mój pierwszy i jedyny kask w życiu. Mam go już 8 lat i zero problemów z szybkami. Nie mam porównania do innych garnków ale szyby są wg mnie jedną z największych zalet w tym kasku. Blenda działa mi po tylu latach bez problemu, a szyba nie jest porysowana (głównie dzięki pokrowców, który był w komplecie). Kask nieraz mi upadał lub toczył się po kabinie w ciężarówce czy autobusie. Przez Twój post będę na niego bardziej uważał. Przede wszystkim nie wyobrażam sobie tego w ogóle jak można żyć z kaskiem bez blendy, którą zamyka się dotknięciem palca.

Kask faktycznie potrafi parować na postoju z zamkniętą szybką, ale odpuszcza błyskawicznie po jej uchyleniu lub ruszeniu z miejsca.

Edytowane przez gtriderxc