Skocz do zawartości

[Kask] Hjc - Cs-R1 Fang

Wojt
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Oryginalnie napisane przez pk38a

Kask HJC CS-R1 fang

przebieg 12000 km , cena 500zł

thumb_ihost_1332172352__hjc-cs-r1-fang-big.jpg

Plusy

- wygodny

- bardzo dobra widoczność

- podbródek ( nie podwiewa)

- dobra wentylacja

- w miarę cichy przy wyższych prędkościach

Minus

- po 2 tys km zepsuł sie mechanizm podnoszenia szybki ( wszystko się pozacierało, dopiero potraktowanie czymś typu wd 40 i ponowna regulacja całego mechanizmu dała w miarę akceptowalny rezultat)

- to samo z mechanizmem blokowania wizjera, nie działa

- w miarę użytkowania wizjer się rozregulował i z jego okolic dochodza świsty powietrza przy większym spidzie

- niedopracowany system regulacji zapinania, po wyregulowaniu paska trzeba go znowu regulować ponownie po tygodniu czasu bo okazuje się że jest znów za luźny.

- brak wewnętrznych okularów przeciwsłonecznych

- brak noska

Posiadam również kask HjcCs-R1. U mnie również występowało zacinanie się mechanizmu otwierania szybki.Faktycznie wystarczy przesmarować mechanizm i wszystko jest ok. Drugim problemem który mogę potwierdzić to rozregulowywanie się zapięcia. Pomimo intensywnego użytkowania nie wystąpiło jakieś nadmierne zużycie któregoś z elementów. Mój dosyć długo układał się do głowy.

• 1 month later...

...i ja posiadam CS-R1...mechanizm otwierania, jak i u innych zatarłby się, ale przy pierwszych oznakach wymyłem wszystko WD40 i nasmarowałem smarem typu Tawot/ŁT.

Po za tym mogę dorzucić, że wizjer daje radę w deszczu (jak na brak pin-locka).

Podbródek wycisza, choć kask jako całość prezentuje średni poziom wyciszenia.

Pasek zapinający notorycznie luzuje się co mnie doporowadza do wk*** (szsewskiej pasji).

Ogólnie (poza paskiem) wygodny.

Tez posiadam ten kask. Co do rozregulowującego się zapięcia to fakt niestety. Nie jeździłem w innych kaskach ale ten po przekroczeniu 130km/h to faktycznie jest głośny. Z mechanizmem jeszcze nie mam problemu ale możne dlatego ze używam go dopiero od 2-óch miesięcy.

poprzedni sezon przejeździłem w R1 :usmiech: ogólnie kask spoko jak za cene za którą go kupiłem oprócz tego że dosyć głośny to przy ponad 200km/h na N-ce miałem wrażenie jakby chciało mi go zerwać z łba (w aktualnym garnku brak tego uczucia) i przy niskiej temperaturze było strasznie zimno w twarz, na + można zaliczyć materiałowy podbródek i to że szybka dosyć ciężko "chodziła" nawet przy dużych prędkościach szybka sie nie zamyka :oki: myślę że kask jednak nie jest wart 500zł....

jeżeli crs1 jest głośny to nie wiecie co się dzieje w hjc is-16... na moje nieszczęście mam oba kaski.

ja tam zawsze w stoperach jeżdżę polecam wszystkim gorąco ulga dla uszu niesamowita

• 3 months later...

przy ponad 200km/h na N-ce miałem wrażenie jakby chciało mi go zerwać z łba

[...]

to że szybka dosyć ciężko "chodziła" nawet przy dużych prędkościach szybka sie nie zamyka :oki: myślę że kask jednak nie jest wart 500zł....

tez tak mam przy wiekszy predkosciach, zle sie ułożysz na moto i juz przy 180 kask podnosi sie do góry, a z szybka tak jak już wczesniej pisalem ŁT40 luba Tawot

Ja mam cs-r1 samuraia i też mogę potwierdzić, że niemiłosiernie podnosi mi się ciśnienie, jak ciągle muszę poprawiać zapięcie. Poza tym powyżej pewnych prędkości jest głośny. Z mechanizmem nie miałem, nie mam i mam nadzieję, że nie będe miał problemu.

Fajnym dodatkiem za ok.40 zł jest wkładka(deflektor) dzięki niemu szyba tak nie paruje. Poza tym z pewnością wymienilbym szybkę na przyciemnianą.

Za te pieniążki, dzięki których go nabyem to i tak uważam, to b.dobry kask

Edytowane przez Taz